![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Re: bezy, bezy ??
Connie ja mam przepis na torcik bezowy - wprawdzie zrobiłam go tylko jeden raz ale był pyszny
![]() POtrzebne są 4 białka szklanka cukru łyżka mąki ziemniaczanej nieco soli a do dekoracji ewentualnie smitana bita+ jakies bakalie i/lub syrop A więc białka ubija się na parze na sztywna pianę, z cukrem i szczypta soli, następnie należy to wymieszać z mąką i przełożyc na blachę wyłozona papierem do pieczenia. Nalezy całośc "suszyć" 3 godziny w temperaturze 130*C, następnie na bez dajemy nasza śmietanke z dodatkami. Mi wyszło takie pół na pół , chrupało, a wewnatrz było nieco ciągnace, pychotka, Pozdrawiam ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Re: bezy, bezy ??
jak ja kocham bezy,ale nie ptorafię ich robić
![]() Najlepszy torcik bezowy jadłam... we Lwowie, pyszny z orzechowym kremem za niewiarygodnie małe pieniądze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
![]()
Polecam Wam świetny deser. Coś pysznego i słodkiego, a co najważniejsze - robi się błyskawicznie. Bardzo często na rodzinnych zlotach wszyscy się tym zajadamy
![]() Kupujemy gotowe bezy, takie małe, bez ciągnącego się środka (gumy). Układamy je w okrągłej formie - 1 poziom. Na to bita śmietana, koniecznie ubita w domu, mało słodka (śmietana wypełnia braki między bezami, spaja je no i oczywiście dobrze smakuje ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dot.: 'Tort' bezowy:)
Błyskawiczny przepisik. I szybki. W sam raz dla takiego laika pieczeniowego jak jak
![]()
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
No faktycznie do pieczenia to tu nic nie ma
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Tort z bezików
Czy ktoś zna przepis na tort bezowy, którego spód jest z gotowych małych bezików? Pliss bo mam smaka okrutnego na bezy mrmrrrr
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tort z bezików
w sklepach pojawił się torcik czekoladowy Gellwe z rodzynkami i ja ta masę czekoladową na beziki wrzucam - na talerzu jeszcze kapka bitej smietany nie słodzonej i można wcinać -
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
![]()
Alinab
![]() Znalazłam taki oto przepis, ale nie wiem czy nie jest za późno, bo smaka na ten torcik to Ty mialas, ale wczoraj. Mimo to, podaję, może się przyda gdy Ci znów przyjdzie ochota. Tort na bazie ciasteczek bezowych przekładany masą kawową lub bitą śmietaną z owocami do dekoracji. Na tort potrzeba: ok.30 dkg bezików Na mase kawową: 5 żółtek 1/2 - 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mleka 1 kostka masła 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej bita śmietana do dekoracji, orzechy laskowe, wiśnie z syropu Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać budyń i całą masę wlać na gotujące się mleko - gotować, cały czas mieszając. Ostudzić. Ucierać masło na puch, dodając kawę i po łyżce zimnej masy budyniowej. Tortownicę posmarować masłem, wyłożyć bezikami (ewentualne luki wypelnić okruchami ciastek), lekko skropić naparem kawy, na to krem, bezy i znów krem. Całość posypać posiekanymi orzechami (najlepiej laskowymi ) i udekorować bitą śmietaną .W ozdobne figlaski z bitej śmietany włożyć na koniec kandyzowane wiśnie (lub wisnie z konfitury), albo całe orzechy. Na koniec tort wstawić na kilka godzin do lodówki. Dodam jeszcze, że w wersji dla dorosłych do kremu kawowego wskazany jest dodatek 2 -3 łyżek alkoholu, np. spirytusu. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Alinab tu jest link do przepisu, który podałam jakiś czas temu:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=56846 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
bąbelku! A czy ten tort jest w miare "ścisły"? tzn. czy ta śmietanka nie jest zbyt rzadka i czy się nie rozwala przy krojeniu? po sobote przychodza do mnie "psiapsiółki" ze studiów i chciałąbym zorbic cos dobrego słodkiego. A ten torcik brzmi ciekawie...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
teraz wątki bezowe są jednym wątkiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
dobrym zagęstnikiem do kremówki jest śmietan fix Oetkera (matko!jak to się pisze?). śmietana jest długo dobra, nie podchodzi wodą i mozna ją kroić w miare łatwo. jedno opakowanie tego proszku bierze się na 250ml śmietany.polecam!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Beliczku robię śmietanę sama w domu, wiec ubijam ją bardzo sztywno. Szczelnie wypełnia przerwy pomiędzy bezami i przy ostrożnym nakładaniu nie rozwala się
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
bezy + śmietana?o kurcze...na to sobie pozwolic nie mogę...
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Sylwia chociaż na jeden mały kawałeczek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Zrobiłam ten torcik bezowo-śmietanowy i... był pyszny ale rozwalał się w trakcie nakładania. Ale mimo to wszystkim smakował!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
No to bardzo się ciesze... że smakował, oczywiście
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Bąbelkue- mój teść też stwierdził, że rozwalanie się ot nic takeigo w porównaniu ze smakiem. Ta śmietama, bezy czekolada - mmmm, fantastyczne połączenie. ja na wierzchniej warstwie porobiłma jeszce strużki z polewy czekoladowej.
Teraz przymierzam się do wykonania deseru Pavlowa - to też beza, śmietana i owoce. tylko trzeba samemu upiwc bezę. mam przepis na "Atlasu kulinarnego " Gazety Wyborczej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
O kurczę przy pieczeniu bezy trzeba bardzo uważać, powodzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
bąbelku - moaj teściowa jeszcze dziś wspomina jakie to ja pyszne ciasto przywiozłam na niedzielny obiadek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
![]()
Dziewczyny dziękuję wam za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
ja zrobię ten torcik znowu w weekned... To jest przebój słodkościowy w mojej rodzince!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
![]()
Dziewczyny,
coś się ostatnio uwzielam na bezy, i chcialabym sama spróbować upiec. Może ma któraś z Was sprawdzony przepis? Tinker ![]()
Edytowane przez bunny-pie Czas edycji: 2005-09-17 o 18:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
|
Dot.: Szukam Bezę
tzn chodzi ci o ptysie??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Dot.: Szukam Bezę
Bialko bardzo dokladnie oddziel od żółtka (nie moze byc ani odrobiny zółtka!!) . Bialka ubij na sztywno (ja dodaje szczypte soli) tak żeby miseczke odwrócic do "góry nogami" i zeby bialko nie wyleciało...wtedy dodawaj cukier puder i dalej ubijaj aż powstanie taka dość gęsta masa..wtedy łyżka wykladaj na pergamin i susz w ciepłym (nie gorącym!!) piekarniku..to trwa nawet 2,3 godziny
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:42.