![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
|
Re: bezy, bezy ??
Connie ja mam przepis na torcik bezowy - wprawdzie zrobiłam go tylko jeden raz ale był pyszny
![]() POtrzebne są 4 białka szklanka cukru łyżka mąki ziemniaczanej nieco soli a do dekoracji ewentualnie smitana bita+ jakies bakalie i/lub syrop A więc białka ubija się na parze na sztywna pianę, z cukrem i szczypta soli, następnie należy to wymieszać z mąką i przełożyc na blachę wyłozona papierem do pieczenia. Nalezy całośc "suszyć" 3 godziny w temperaturze 130*C, następnie na bez dajemy nasza śmietanke z dodatkami. Mi wyszło takie pół na pół , chrupało, a wewnatrz było nieco ciągnace, pychotka, Pozdrawiam ![]()
__________________
"Well-behaved women rarely make history." Marilyn Monroe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Re: bezy, bezy ??
jak ja kocham bezy,ale nie ptorafię ich robić
![]() Najlepszy torcik bezowy jadłam... we Lwowie, pyszny z orzechowym kremem za niewiarygodnie małe pieniądze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 605
|
![]()
Polecam Wam świetny deser. Coś pysznego i słodkiego, a co najważniejsze - robi się błyskawicznie. Bardzo często na rodzinnych zlotach wszyscy się tym zajadamy
![]() Kupujemy gotowe bezy, takie małe, bez ciągnącego się środka (gumy). Układamy je w okrągłej formie - 1 poziom. Na to bita śmietana, koniecznie ubita w domu, mało słodka (śmietana wypełnia braki między bezami, spaja je no i oczywiście dobrze smakuje ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dot.: 'Tort' bezowy:)
Błyskawiczny przepisik. I szybki. W sam raz dla takiego laika pieczeniowego jak jak
![]()
__________________
Korzystaj z czasu póki czas! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 605
|
Dot.: 'Tort' bezowy:)
No faktycznie do pieczenia to tu nic nie ma
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2002-09
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 1 284
|
Tort z bezików
Czy ktoś zna przepis na tort bezowy, którego spód jest z gotowych małych bezików? Pliss bo mam smaka okrutnego na bezy mrmrrrr
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 219
|
Dot.: Tort z bezików
w sklepach pojawił się torcik czekoladowy Gellwe z rodzynkami i ja ta masę czekoladową na beziki wrzucam - na talerzu jeszcze kapka bitej smietany nie słodzonej i można wcinać -
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 70
|
![]()
Alinab
![]() Znalazłam taki oto przepis, ale nie wiem czy nie jest za późno, bo smaka na ten torcik to Ty mialas, ale wczoraj. Mimo to, podaję, może się przyda gdy Ci znów przyjdzie ochota. Tort na bazie ciasteczek bezowych przekładany masą kawową lub bitą śmietaną z owocami do dekoracji. Na tort potrzeba: ok.30 dkg bezików Na mase kawową: 5 żółtek 1/2 - 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mleka 1 kostka masła 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej bita śmietana do dekoracji, orzechy laskowe, wiśnie z syropu Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać budyń i całą masę wlać na gotujące się mleko - gotować, cały czas mieszając. Ostudzić. Ucierać masło na puch, dodając kawę i po łyżce zimnej masy budyniowej. Tortownicę posmarować masłem, wyłożyć bezikami (ewentualne luki wypelnić okruchami ciastek), lekko skropić naparem kawy, na to krem, bezy i znów krem. Całość posypać posiekanymi orzechami (najlepiej laskowymi ) i udekorować bitą śmietaną .W ozdobne figlaski z bitej śmietany włożyć na koniec kandyzowane wiśnie (lub wisnie z konfitury), albo całe orzechy. Na koniec tort wstawić na kilka godzin do lodówki. Dodam jeszcze, że w wersji dla dorosłych do kremu kawowego wskazany jest dodatek 2 -3 łyżek alkoholu, np. spirytusu. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 605
|
Dot.: Tort z bezików
Alinab tu jest link do przepisu, który podałam jakiś czas temu:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=56846 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: 'Tort' bezowy:)
bąbelku! A czy ten tort jest w miare "ścisły"? tzn. czy ta śmietanka nie jest zbyt rzadka i czy się nie rozwala przy krojeniu? po sobote przychodza do mnie "psiapsiółki" ze studiów i chciałąbym zorbic cos dobrego słodkiego. A ten torcik brzmi ciekawie...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: 'Tort' bezowy:)
teraz wątki bezowe są jednym wątkiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tort z bezików
dobrym zagęstnikiem do kremówki jest śmietan fix Oetkera (matko!jak to się pisze?). śmietana jest długo dobra, nie podchodzi wodą i mozna ją kroić w miare łatwo. jedno opakowanie tego proszku bierze się na 250ml śmietany.polecam!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 605
|
Dot.: Tort z bezików
Beliczku robię śmietanę sama w domu, wiec ubijam ją bardzo sztywno. Szczelnie wypełnia przerwy pomiędzy bezami i przy ostrożnym nakładaniu nie rozwala się
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Dot.: Tort z bezików
bezy + śmietana?o kurcze...na to sobie pozwolic nie mogę...
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 605
|
Dot.: Tort z bezików
Sylwia chociaż na jeden mały kawałeczek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Dot.: Tort z bezików
Cytat:
![]()
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
|
Dot.: Tort z bezików
Cytat:
![]()
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi" Nasz Filipek jest z nami od 19.04 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Tort z bezików
Zrobiłam ten torcik bezowo-śmietanowy i... był pyszny ale rozwalał się w trakcie nakładania. Ale mimo to wszystkim smakował!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 605
|
Dot.: Tort z bezików
No to bardzo się ciesze... że smakował, oczywiście
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Tort z bezików
Bąbelkue- mój teść też stwierdził, że rozwalanie się ot nic takeigo w porównaniu ze smakiem. Ta śmietama, bezy czekolada - mmmm, fantastyczne połączenie. ja na wierzchniej warstwie porobiłma jeszce strużki z polewy czekoladowej.
Teraz przymierzam się do wykonania deseru Pavlowa - to też beza, śmietana i owoce. tylko trzeba samemu upiwc bezę. mam przepis na "Atlasu kulinarnego " Gazety Wyborczej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 605
|
Dot.: Tort z bezików
O kurczę przy pieczeniu bezy trzeba bardzo uważać, powodzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Tort z bezików
bąbelku - moaj teściowa jeszcze dziś wspomina jakie to ja pyszne ciasto przywiozłam na niedzielny obiadek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2002-09
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 1 284
|
![]()
Dziewczyny dziękuję wam za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Tort z bezików
ja zrobię ten torcik znowu w weekned... To jest przebój słodkościowy w mojej rodzince!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: bEckingham palace
Wiadomości: 3 034
|
![]()
Dziewczyny,
coś się ostatnio uwzielam na bezy, i chcialabym sama spróbować upiec. Może ma któraś z Was sprawdzony przepis? Tinker ![]()
__________________
Edytowane przez bunny-pie Czas edycji: 2005-09-17 o 18:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 1 156
|
Dot.: Szukam Bezę
tzn chodzi ci o ptysie??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Szukam Bezę
Bialko bardzo dokladnie oddziel od żółtka (nie moze byc ani odrobiny zółtka!!) . Bialka ubij na sztywno (ja dodaje szczypte soli) tak żeby miseczke odwrócic do "góry nogami" i zeby bialko nie wyleciało...wtedy dodawaj cukier puder i dalej ubijaj aż powstanie taka dość gęsta masa..wtedy łyżka wykladaj na pergamin i susz w ciepłym (nie gorącym!!) piekarniku..to trwa nawet 2,3 godziny
![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:42.