|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
nie umiem sobie radzić z moją zazdrością
Cześć dziewczyny
(Piszę tutaj bo juz kompletnie nie wiem co mam robić. Nie chce już truć dupy koleżankom bo też są tym tematem już zmęczone ![]() Oczywiście chodzi o faceta. Nie jest to już dzieciak, dobija 30stki. Jak się poznaliśmy miał jakąś tam swoją przyjaciółke, spotykali się w sumie miałam to gdzieś bo ja tez wychodzę z kolegami. Tyle że kiedyś sobie na jego fb przeczytałam że kręcili ze sobą ( było to z rok czasu zanim się wogóle poznaliśmy).. No i spytałam go czy spali ze sobą...Odpowiedział że tak, że raz się zdarzyło. Ale obydwoje stwierdzili że to nie wypala na ścieżce miłosnej i zostali przyjaciólmi.On potem miał jakąś kolejną dziewczynę z którą mieszkal kilka miesięcy.Rozstał się z nią i po 2 msc poznał mnie. Wk***m się jak dowiedziałam sie że spał z tą przyjaciółeczką, a teraz się z nią spotyka(ustaliliśmy że nie zyczymy sobie kontaktów z EX z którymi spaliśmy), tym bardziej że widziałam jakie głupie wiadomości sobie z nia wymienia niby w żartach ale to było i tak słabe (wtedy jeszcze nie byliśmy para ale już się znaliśmy). Zrobiłam o to mega awanture. Zadzwonił do niej i powiedział że jeżeli ja się z nim pogodzę to ich znajomość musi się zakończyć. No i tak się stało. Czasem ją gdzieś spotkał, to tylko cześć cześć co słychać, raz pisała żeby wyjść na papieroska on powiedział że nie ma czasu, i generalnie na tym ich kontakt się urwał. ost jeszcze dzwoniła że wyjeżdża z kraju ze swoim chłoptasiem. Tyle że ja to wszystko wiem z jego opowieści,nie wiem jak jest na prawdę. Ciągle sobie wmawiam że mnie oszukuje,że na pewno się z nią spotyka( chociaż ma bardzo absorbująca prace i raczej wiem co robi). Dziewczyny ja mu nie kazałam zrywac tych kontaktów z nią on to zrobił sam, dodatkowo widziałam jakiś sms że jej bardzo przykro że tak postanowił i żeby się trzymał... Wpadłam juz w jakąś obsesje - mimo że on mówi ze widział ją tu i tu, że się odezwała itd. Kiedyś mi powiedział że nie załuje ze zerwali kontakt ale ona była ważną osoba w jego życiu ![]() ![]() Teraz niby już jej nie cierpi bo spotykała się z jakimś tam jego przyjacielem, przespała się z nim i go oszukiwała a miała w tym czasie chłopaka... zazwyczaj ja doradzam w sprawach sercowych koleżankom, a teraz tak ogłupiałam że nie wiem kompletnie co robić . Nie umiem sobie pomóc. Jakos tego przetłumaczyć,ciągle mam w głowie że mnie jednak oszukuje i sie z nia widuje albo że mnie za nia zdradził. Jedyne co mnie pociesza to to że ona wyjechała teraz bardzo daleko. Nie jestem już nastolatką, planujemy razem zamieszkać,kocham go ale to nie daje mi zyc |
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: nie umiem sobie radzić z moją zazdrością
niestety obiektywnie wygląda na to, że to tylko Twoja paranoja i sama się w tym wszystkim nakręcasz. chłopak jest z Tobą szczery co wg mnie jest najlepszym dowodem na to, że rzeczywiście nic go nie łączy z tą dziewczyną i ma do tego wszystkiego dystans. nie bardzo tylko wiem co Ci doradzić bo sama jestem z tych co same sobie w głowie tworzą problemy...
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Nie potrzebnie się nakrecasz. Chłopak dla Ciebie zerwał z nia kontakty więc mu zależy na Tobie a nie na niej.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Nie świruj, facet sam ustalił sobie hierarchię wartości. Ty jesteś w niej ponad przyjaciółką, więc nie masz się czym martwić. Doceń, skoro rezygnuje z przyjaźni, to zapewne mu na Tobie zależy.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
facet zerwał z nią zerwał kontakt, sama widziałaś "pożegnalnego" smsa, o wszystkim Ci opowiada, więc nie wpadaj w paranoje. Nie ma sensu. Szczęścia.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
Moja koleżanka miała taką obsesję na punkcie przyjaciółki. Okazało się potem, że facet ją zdradzał ale zupełnie z inną kobietą, a ona niczego nie podejrzewała bo skupiła całą swoją uwagę na Bogu ducha winnej, starej przyjaciółce. Nie mówię, ani nie życzę Ci tego samego, chcę tylko powiedzieć, że żadna zazdrość nie ma sensu, bo krzywdzimy tylko siebie a tym samym związek i nie koncentrujemy się na nim, wiele rzeczy nam unika. Nawet jeśli Cię oszukuje, to dopóki jesteś tak nerwowo i mało logicznie nastawiona, to tego nie wyczujesz. A między nimi prawdopodobnie nic nie ma. Nie męcz się, bo nie warto. Jak chcesz to znam świetne ćwiczenie psychologiczne na takie obsesje, pomaga odzyskać nad sobą kontrolę.
|
|
#7 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
Popieram dziewczyny. Widać, że facetowi na Tobie zależy. Zerwał dla Ciebie kontakt z tą dziewczyną, mówi Ci o wszystkim, a Ty mu zarzucasz kłamstwa. Wyluzuj.
Zresztą on ma Ciebie, tamta też ma jakiegoś faceta, a jakby chcieli być ze sobą to już dawno stanowiliby parę, nie uważasz? Ty nie kolegujesz się z żadnym ze swoich exów, z kimś z kim wcześniej sypiałaś? |
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
Nie, bo nie mam takiej potrzeby. I sobie tez nie wyobrażam za przyjaciela mieć faceta z którym kiedyś tam figlowałam
![]() powiem wam że napisanie tego było dość oczyszczające, przeczytałam to jeszcze raz i zobaczyłam jakie dziwne historie wymyslam. Dziękuje za odpowiedzi i proszę o te ćwiczenie może pomoże w ciężkich chwilach
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Rozeznanie
|
Chodzi o to, żeby codziennie (lub przynajmniej raz na 2 dni) znaleźć sobie miejsce, w którym zazwyczaj nie bywamy i nic nam się z tym nie kojarzy (nieużywany fotel, nawet podłoga w kącie, ważne, żeby miejsce było stałe). Dla lepszego efektu można mieć rekwizyt, zawsze na ćwiczenie zakładać np. czerwoną apaszkę (która też się z niczym nie kojarzy, ma być przypisana do tego i tylko tego). Wybieramy też zawsze tą samą godzinę. Następnie w wybranym czasie siadamy na 20 minut i myślimy tylko i wyłącznie o swojej obsesji. Pozwalamy sobie na maximum, najgorsze scenariusze, obrażanie zainteresowanych, co tylko chcemy, totalna wolność jak najbardziej wkurzonych i negatywnych myśli. Dobrze jest je zapisywać, ale niekoniecznie. Nawet jeśli brakuje nam po 10 minutach, albo wymyślamy i nakręcamy się na siłę, a jeśli się nie da, to, WAŻNE, i tak siedzimy tyłkiem aż minie 20, i nie myślimy o niczym innym.
Na początku będziemy się czuli źle, strasznie wyprani, znienawidzimy to ćwiczenie. Ale potem przyniesie niesamowity efekt Pomaga odzyskać kontrolę nad sobą, kontrolując czas i miejsce obsesji, nawet nie zauważymy kiedy po pierwsze, przestaniemy o tym myśleć tylko w ciągu dnia i powoli umysł nauczy się, że myśli o tym tylko o tej określonej porze i w tym określonym miejscu. Zacznie "przekładać" negatywne myśli na naszą sesję. Potem zauważymy, że coraz mniej czasu potrzebujemy, i coraz mniej potrzebujemy tego ćwiczenia. Można dojść do robienia tego raz na tydzień, potem raz na miesiąc.Ważne: nawet jeśli cały dzień myślimy o czymś obsesyjnie, i tak nie omijamy ćwiczenia. Staramy się przekładać na porę ćwiczenia, ale jeśli się nie udaje to trudno. Samo przyjdzie z czasem. No i konsekwencja, jeśli będziecie konsekwentne to wyleczycie się z chorej zazdrości bez wydawania grosza na terapię ![]() ---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- Cytat:
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuje bardzo,chętnie spróbuje
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pytam tylko z ciekawości.
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
Nie, chodziłam na terapię długo i mam spadek fajnych rzeczy po moim terapeucie
I sprawdzone na sobie!
|
|
#14 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Rozumiem, i dzięki za ćwiczenie
|
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Większość rzeczy jeśli chodzi o pracę nad sobą rozbija się o praktykę. To naprawdę jest prostsze niż myślimy, jeśli tylko ogarniemy konsekwencję i zaangażowanie ![]() Mam jeszcze jedną fajną rzecz na nerwicę natręctw: sprawdzanie czy drzwi są zamknięte itd
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#19 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:54.

(

może pomoże w ciężkich chwilach