|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() jądro ciemności- skąd ten tytuł? pomozcie, prosze!
Dziewczyny, mam straszną prośbe i aż mi wstyd
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: jądro ciemności- skąd ten tytuł? pomozcie, prosze!
mama nadzieje ze jeszcze nie jest za pozno:
Tytuł "Jądro ciemności" oznacza środek czarnego kontynentu, ale także duszę człowieka żyjącego we współczesnej cywilizacji, poddanego jej naciskom, ulegającego jej. Słowo ciemnośc oznacza: zło Słowo jądro oznacza: prawde i dobro PS mielia tą beznadziejna książkę wycofac z lektur ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dziękuje
![]() nie wycofali jej i sie na to nie zanosi.......... a na humanie to juz w ogole prawie kazde zdanie interpretujemy
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
a ja tej ksiązki nie przerabiałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
A ja nic nie poradzę, że "Jądro ciemności" uwielbiam, w szczególności w angielskim oryginale. Jestem wielką fanką "CZasu apokalipsy", czyli przeniesieniu idei i wydarzeń "Jadra Ciemności" w realia wojny w Wietnamie. Na ulpeszoną, reżyserską wersję patrzyłam jak zahipnotyzowana...
Co do znaczenia tytułu: ciemność: oznacza zło, skondensowane, czyste w swej formie zło. ciemność, bo zła nie widać zawsze, trzeba je odkryć, poczekać na "noc" - czyli warunki sprzyjające ewolucji pierwiastków zła. jądro: (wolę angielskie "heart"). to jak napisała Dzoli prawda i dobro. Choć ja bardziej skłaniałabym się ku "prawdzie". Mamy więc "ciemność" - symbol pustki i nicości oraz "jądro", "serce" - symbol jestestwa, istototy danego bytu. Otrzymujemy w efekcie pozornie sprzeczną grę symboli. Możemy ją odczytać jako "istotę" zła, nadanie złu bytu, skondensowanie go w owym bycie. Ale możliwość przezywciężenia tego zła... Skoro zło ma byt, zawiera się ściśle pozytywnym "jądrze", "sercu" nigdy nie jest za późno na opamiętanie - owo zrozumienie przychodzące w chwili śmierci. Nigdy nie "rpzerabiałam" Conrada na polskim czy angielskim, więc to co piszę to moje czysto subiektywne odczucia laika. Pzodrawiam was wszystkie, Nie bójcie się Conrada, to mądry facet był ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Na maturze też powiesz "nie mogłam nic innego wymyślić bo miałam gorączkę i katar"?! Dziewczyno na studiach każdy by Ci się rozesmiał w twarz jakbyś sie w ten sposob "usprawiedliwiła" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
A ja uwazam ze jednak beznadziejna... przeczytalam 23 z 72 stron i nie zainteresowala mnie do tego momentu w ogole, a wrecz przeciwnie - bo zanudzila
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny ta książka nie była taka zła.100razy bardziej wolałam przeczytać ją niż np.Chłopów
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
moja polonistka interpretowała tytuł tak że rzeka KOngo znajduje się mniej wiecej na środku kuli ziemskiej (patrzeć na mapki) jest to siedlisko zła ciemnoty i głupoty ludzkiej jest to miejsce w którym nie ma żądnych wartości moralnych, u człowieka ujawniają się jego najgorsze cechy, staje się potforem (Kurtz) podróż do Konga jest opdróżą wgłąb siebie, podróż ku przestrzeniom ekstremalnym, sprawdzian dla człowieka, odkrywanie najmroczniejszych elementów człowieka. tekst o wymowie pesymistycznej, elementy dekadentyzmu, utwór jest symboliczny, można znaleźć w nim odniesienia do filozofii Nitschego ( czy jak tam sie pisze jego nazwisko
![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
czytałam gorsze książki
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:42.