|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
2 kreski na teście już sa:)Kiedy do lekarza?
Witajcie
![]() Mam pytanko do bardziej doswiadczonych w tych sprawach wizażanek. Ostatnia miesiaczke miałam 22 lutego(1 dzień cyklu).Ponieważ w marcu miesiaczke spozniała mi sie tydzien zrobilam test ciazowy i wyszły 2 kreseczki Moje pytanie jest nastepujace,czy moge się już wybrac do lekarza w przyszłym tygodniu(to bedzie pierwszy tydzien kwietnia),czy ciąza jest za wczesna i lekarz nic mi jeszcze nie powie? Pytam poniewaz spotkałam sie z opiniami że przy tak wczesnej ciazy lekarz nawet USG mi nie zrobi... Dodam jeszcze że niepokoje sie poniewaz odczuwam dość silne bóle brzucha(tak jakby bolała mnie macica i cała pochwa ),ale nie chce też niepotrzebnie biegac wkoło do lekarza.Doradżcie mi kochane prosze czy jeszcze poczekac czu umawiac sie na przyszły tydzien? Pozdrawiam
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2 kreski na teście już sa:)Kiedy do lekarza?
Cytat:
Ja pierwsza wizyte mialam dopiero w 9tc wtedy serduszko juz mocno bilo. Ale mieszkam za granica wiem ze w PL dziewczyny ida juz w 6-7tyg czasem jeszcze serduszko nie bije ale jest pecherzyk. Mysle ze najlepiej jak bys zadzwonila do swojego gina podala ostatnia date @ i wtedy lekarz zdecyduje kiedy najlepiej umowic sie na wizyte. Powodzenia!
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Gratulacje
![]() Ja zarówno w pierwszej ciąży (prawie 5 lat temu) jak i w obecnej miałam usg w piątym-szóstym tygodniu. Widać było pęcherzyk i ciąża pozamaciczna była wykluczona. Ja bym poszła w przyszłym tygodniu, zwłaszcza, że odczuwasz bóle i się niepokoisz.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2012-04-02 o 16:37 |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Gratulacje
Możesz iść w przyszłym tygodniu, ale lekarz pewnie jeszcze nic nie będzie widział. Ja pierwsze usg miałam w 8 tygodniu i dopiero wtedy zobaczyłam dzidzię i usłyszałam serduszko. Co do bóli, ja o ciąży dowiedziałam się w piątym tygodniu, nie planowałam jej więc oczekiwałam na okres. Miałam tak silne bóle miesiączkowe, że w ogóle nie podejrzewałam,takiej niespodzianki Takie silne bóle utrzymywały mi się dosyć długo i nie było to nic groźnego. Lekarz pewnie Ci powie, że to rozciągająca się macica itd
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
cześć! gratulacje!!!
![]() ja ostatni okres miałam 11.02 a u lekarza byłam 15.03 - czyli w połowie 5go tygodnia. dużo się nie dowiedziałam, ale uspokoiło mnie to, że zobaczyłam, że rzeczywiście fasolka jest i jest dobrze umiejscowiona. Nie chcę Cię straszyć, ale moja przyjaciółka była w ciąży pozamacicznej i skończyło się to dla niej bardzo nieprzyjemnie, dlatego jeśli się niepokoisz, to chyba warto się przejść do lekarza ![]() pozdrawiam i powodzenia
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Gratuluje
Co do tyg to w internecie masz kalkulatorki,którymi obliczysz sobie tydzień ciąży na podstawie długości cykl . Myśle,ze możesz się umówić juz na wizyte,chociaż to zalezy od lekarza. Ja w pierwszej ciąży poszłam w 6 tygodniu i lekarz wszystko powiedział i wiedziałam,że ciąża jest i wszystko jest na swoim miejscu .Teraz jestem w drugiej ciąży i byłam wcześniej bo 4/5 tygodniu i moja gin potwierdziła ciąże,że jest tak jak trzeba,ale serduszka jeszcze widac nie było bo to za wcześnie . Więc wydaje mi się,że pójść możesz . Jak będzie widac tylko pęcherzyk to przynajmniej dowiesz,że co i jak |
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
Gratulacje.
Pierwsza moja wizyta była w 5/6 tc. Lekarz zrobił usg i od razu było widać, że serduszko bije a zarodek ma zaczątki dziecka. Bóle podobne do tych, kiedy czeka się na okres są podobno ok. Tak powiedział mi lekarz. Idź już teraz. Ja np. miałam krwiaka na macicy i dzięki temu, że poszłam wcześnie całkowicie się wchłonął.
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
ja bylam w 5 tyg. bole moga byc normalne, mnie tez bolal brzuch jak na okres, ale nie daj Boziu cos innego, idz jak tylko bedziesz miec mozliwosc
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też byłam w 5tc. Usg nie miałam, ale badaniem lekarz stwierdził, że macica się powiększa, że może wykluczyć ciążę pozamaciczną w ten sposób. Dał mi też spis badań do zrobienia na później.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Słoniątko - gratuluję!!! I zapraszam do nas!
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=600214 <- Mamusie Listopadowo - Grudniowe. |
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chciałam biec do lekarza od razu po pozytywnym teście.
Ale wyszło inaczej, musiałam poczekac i poszłam równo w 7 tyg. Biło już pięknie serduszko. Myślę, że 6-7 tydz. jest ok na pierwszą wizytę. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Ja byłam u lekarza a nie wiedziałam ze jestem w ciąży, to był 5 tydzień. Gin badała mnie i nic nie podejrzewała.
Tydzień po wizycie już byłam po teście ciążowym pozytywnym i pierwsze usg zrobiłam w 7 tc. Czytałam że najlepiej 1 usg zrobić miedzy 6 a 9 tygodniem. W 7 tc. biło już pięknie serduszko. |
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Na pierwsza wizytę dobrze jest iść koło 6-7 tyg. wtedy już na usg będzie ciąża widoczna
jesli coś Cię niepokoi, to umów się wcześniej.Polecam kalkulator to obliczenia wieku ciąży http://dziecko.haczewski.pl/
|
|
#14 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny dziś byłam u lekarza(6 tydz).Po USG lekarz powiedział że widać pęcherzyk ciążowy i żółtkowy ale nie widać zarodka ani nie słychac bicia serca
Za tydzień mam kolejne USG i jeśli ono nic nie wyjaśni prawdopodobnie bede skierowana do szpitala na "czyszczenie ".G inekolog zapisał mi też Luteine...Strasznie sie boje to moja pierwsza ciąża a tu takie coś,niewiem co o tym myśleć
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
ja na pierwszej wizycie byłam w 8 tygodniu ( fasolka już ładnie się odznaczała i widać było bijące serduszko) bóle macicy są normalne - niepokoić mogą skurcze.
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież gin określił że to 6 tc. na podstawie ostatniej miesiaczki zapewne? W rzeczywistości może być wcześniej - np. od zapłodnienia minęły 3 tyg. a nie 4 jak wychodzi z OM. Wiec może to być nawet 5 tydzień. Chyba ze masz pewność co do daty poczecia. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A po drugie, spokojnie. Pewnie jest jeszcze za wcześnie albo gin ma słaby sprzęt do usg. Będzie dobrze
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Sloniatko - idź moze do innego gina, takiego z bdb sprzętem do usg.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Ja poszłam w 6 tyg ciąży i wyszłam od niego zaryczana, bo nie było bicia serca, a doppler nie pokazał przepływu krwi, tym gorsze było to, że miałam za sobą już 2 poronienia. Lekarz oczywiście nie mówił, że to poronienie tylko kazał się zgłosić za 4 dni. Na tą kolejną wizytę szłam jak na egzekucję... A wyszłam szczęśliwa, bo okazało się, że wszystko jest ok, serce bije
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Sloniatko, nie przesądzaj sprawy. Idź do innego lekarza.
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie martw się.
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Napiszę jak ja mam zamiar zrobić następnym razem
![]() test zrobię pewnie koło 35 dnia... beta około 40 dnia... wizyta usg u gina po 50 dniu od ostatniego okresu |
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A teraz moj zarodek leży w bujaczku i śpi |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
dzis na tescie zobaczylam 2 kreseczki. u mnie w osrodku zdrowia przymuje ginekolog ale wolalabym isc do innego. dziewczyny ile kosztuja wizyty u ginekologa innego niz ten ktory przymuje w osrodku rodzinnym?
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz to trudno powiedzieć. Wszystko zależy od tego do kogo idziesz i gdzie mieszkasz. Najlepiej zadzwonić i zapytać.
|
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
chcialabym wiedziec tak mniej wiecej chociaz bo nie mam zielonego pojecia
ile wy placilyscie za wizyty w ciazy? |
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście jak lekarz nie ma podpisanej umowy z NFZ to za badania krwi itp też trzeba płacić z własnej kieszeni, ale niestety nie znam cen. Z tego co gdzieś wyczytałam w necie to pierwsze takie kompleksowe badania mogą kosztować ponoć ok. 300 zł. Edytowane przez Sola1 Czas edycji: 2012-04-28 o 17:47 |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkie dziewczyny!! Jestem nowa i nie wiem czy dobrze trafiłam, ale mam nadzieję, że mi pomożecie. Otóż, z testu c. wyszło, że jestem w ciąży, jeszcze tego samego dnia zrobiłam betę, by się upewnić. 88.25 Uml
dodam, że jest do dzień spodziewanej miesiączki. Cieszę sie ogromnie, po 6 cyklach nasze starania zaowocowały. Tylko ... ogarnia mnie strach, br. roku miałam poronienie, zabieg, szpital, nic przyjemnego a panika bierze się stad, ze pobolewa mnie brzuch, w sumie tak jak na okres, ale nie wiem czy powinien tak bolec? w poprzedniej ciąży też mnie brzuch pobolewał, nie chce łączyć faktów, ale mnie to przeraża, czy pójść od razu do lekarza, by uniknąć niechcianych sytuacji, takich jak ta poprzednia, choć jest jeszcze wcześnie, by na usg coś było widać, czy poczekać jeszcze ?? Wychodzi na to, ze to 4-5 tydz, ale od pierwszego dnia ostatniego okresu, proszę pomóżcie, bo oszaleję ze strachu
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam podobna historie jak Ty. tego samego dnia gdy zrobilam test ciazowy, bete, zaczelam lekko podplamiac (nie wiem do tej pory czy to byly omamy, panika czy realne plamienie) i natychmiast poszlam do swojego lekarza. dostalam luteine - choc doktorek powiedzial, ze bardziej bym, po traumie, czula sie spokojna psychicznie. na Twoim miejscu bym poszla - najwyzej wyznaczy Ci kolejna, serduszkowa, wizyte. sciskam kciuki
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:04.

),ale nie chce też niepotrzebnie biegac wkoło do lekarza.

Takie silne bóle utrzymywały mi się dosyć długo i nie było to nic groźnego. 

Ale wyszło inaczej, musiałam poczekac i poszłam równo w 7 tyg. Biło już pięknie serduszko.

a panika bierze się stad, ze pobolewa mnie brzuch, w sumie tak jak na okres, ale nie wiem czy powinien tak bolec? w poprzedniej ciąży też mnie brzuch pobolewał, nie chce łączyć faktów, ale mnie to przeraża, czy pójść od razu do lekarza, by uniknąć niechcianych sytuacji, takich jak ta poprzednia, choć jest jeszcze wcześnie, by na usg coś było widać, czy poczekać jeszcze ?? Wychodzi na to, ze to 4-5 tydz, ale od pierwszego dnia ostatniego okresu, proszę pomóżcie, bo oszaleję ze strachu