|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Wyprowadzka do większego miasta czy warto?
Witam, mieszkam w małym mieście, gdzie mam rodzinę, znajomych, przyjaciół, niestety w naszym mieście jest co raz gorzej z pracą. Mój mąż ma stałą pracę i nie zarabia najgorzej, ja pracuję od października dorywczo na umowę zlecenie. Mamy 3 letnią córeczkę. Przychodzi mi czasami taka myśl, żeby wyjechać do większego miasta. Czy warto? Wiem, że będę tęskniła za rodziną itp, bo swojego czasu byłam za granicą(krótko) i bardzo tęskniłam
![]() Ale duszę się w tym mieście. Plusy są takie, że mam gdzie córeczkę podrzucić, jak chcemy gdzieś wyjść w weekend, do znajomych, nawet na spokojnie na zakupy. I to mnie właśnie trzyma tutaj. Jak sądzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wyprowadzka do większego miasta czy warto?
Jak to mówią wszedzie dobrze, gdzie nas nie ma. Ja bym się bała, że jednak ciężej ''dorwać'' pracę- duża konkurencja.. Chyba ze małzonek ma jakis unikalny zawód, lub jest bardzo dobry w tym co robi do tej pory..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Zależy jaką pracę ma Twój mąż. Bo jeżeli on rzuci swoją, dobrze płatną i w ciemno gdzieś wyjedziecie, żebyś Ty może znalazła pracę dla siebie, to raczej bez sensu. Chyba, że praca męża nie jest tu problemem, bo ma taki zawód, że zawsze ją znajdzie, to można się zastanowić. W ciemno bym nie wyjeżdżała. Nie musisz mieszkać w wielkim mieście, żeby starać się tam o pracę. Na razie zbadaj rynek, powysyłaj CV.
Pomoc dla dziecka zawsze jest plusem, ale skoro sama mówisz, że dusisz się w swoim mieście.... ![]()
Edytowane przez cherry_flamme Czas edycji: 2012-10-30 o 09:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
wieksze miasto to wieksze koszty, mieszkanie, przedszkole, benzyna!, fryzjer, kosmetyczka, ...
wieksze odległości i czas stracony w komunikacji miekskiej Jak nie macie obydwoje pewnej pracy to nie ryzykowałabym przeprowadzki w ciemno. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=dacn;37330075]wieksze miasto to wieksze koszty, mieszkanie, przedszkole, benzyna!, fryzjer, kosmetyczka, ...
wieksze odległości i czas stracony w komunikacji miekskiej Jak nie macie obydwoje pewnej pracy to nie ryzykowałabym przeprowadzki w ciemno.[/QUOTE Nie do konca sie zgodze. W miastach jest wieksza konkurencja i ceny w sklepach sa czesto nizsze (porownuje do miejscowosci gdzie mam rodzine) a komunikacja miejska jest duzym ulatwieniem i koszty sa nizsze niz jazda samochodem. Co do poblemu autorki...to xzgodze sie z poprzedniczkami. Jak maz ma dobra prace to nie ma co jechac w ciemno zwlaszcza widzac, ze nie jestes zbytnio przekonana do tego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
W czasie kryzysu to bywa ze ludzie wracaja z wiekszych miast do mniejszych - wiem ze to moze i ekstremalna sytuacja, ale znajomych pokonal kredyt po tym jak maz stracil prace... rezultat: mieszkanie wynajmuja i wrocili do rodzinnej miejscowosci.
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Nie masz co podejmować na gwałt decyzji: pakujemy ubrania, zwijamy meble, wynajmujemy mieszkanie i wyjeżdżamy. A ty, mężu oczywiście rzucasz pracę.. bo to byłoby bez sensu. Ale wiesz co? Ja bym rzeczywiście zaczęła się aktywnie, realnie interesować życiem w innym mieście. Powinnaś to rozpatrywać raczej w ramach potencjalnej szansy na zmianę w swoim życiu (brak stałej pracy). Powiem szczerze, ja na Twoim miejscu przeanalizowałabym najpierw koszta życia w Docelowym mieście (koszt wynajmu można przeanalizować bazując na cenach oferowanych w serwisach internetowych, takich jak gumtree, jak chodzi o jakieś mniejsze miasta to też mają swoje portale) i dopiero znając mniej więcej aktualne koszta życia (opłaty + ubrania + jedzenie itp.) szukałabym pracy.. Bo wiesz, może się okazać, że znajdziesz pracę i mąż też, ale będziecie mieli mniej kasy w Docelowym mieście z 2 pensji niż w obecnej sytuacji.
To, że możesz dziecko komuś podrzucić to jest duża wygoda, ale pamiętaj - to nie jest taka priorytetowa sprawa. W sumie chodzi o jakość i możliwości finansowe na przyszłe życie (a przynajmniej najbliższe lata, wiadomo, że zmienić coś w swoim życiu nie jest łatwo). Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Mąż ma pewną pracę i wydaje mi się, że w większym mieście raczej znalazłby coś dla siebie. Mieszkania nie mamy, bo miekszamy w domu u moich rodziców
![]() Wiem, że to są większe koszta itp, ale chyba są też większe zarobki chyba, że mylę się. Najbardziej trzyma mnie tutaj moje dziecko, jakbym była sama z mężem to byłabym bardziej zdecydowana. A tutaj jednak przyzwyczailiśmy siędo dobrego, że mamy z kim ją zostawić ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
hmm.. nie mam stałej pracy, więc nie moge zrobić nawet studiów, żeby znaleźć lepszą pracę, po 2 w naszym malym mieście wszysytko jest JUŻ po znajomości,a jeśli nie masz dobrego doświadczenia lub wykształcenie to bye bye;/ galerii nie mamy, żeby iść nawet do shopu pracować;/ aa jak patrzę na inne oferty do 30 km od mojego miasta, to też nawet nic nie ma
![]() teraz pracuje na umowe zlecenie(praca weekendowa bardziej), ale musze doliczyć też jakieś koszty, bo rodzice mieszkają 8 km od miasta. Ale zawsze coś i zawsze jestem między ludźmi. Nie chcę nad sobą się użalać, ale już moje miasto czasami mnie denerwuje;/ Edytowane przez amg88 Czas edycji: 2012-10-31 o 08:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem twoją frustrację. Jeżeli Twój szwagier mieszka we Wro, to zapytajcie go, ile kosztuje ich miesięczne utrzymanie i mniej więcej podliczcie, czy byłoby Was na to stać, a raczej, czy zostawałoby Wam więcej pieniędzy, niż teraz. Dodaj do tego jakieś 3-4 stówy za przedszkole/żłobek. Mieszkacie z rodzicami, więc nie dziwię się, że w końcu chcecie ''uciec'', ale najpierw znajdźcie pracę. A co w ogóle na to Twój mąż? Bardziej się skłania do wyjazdu, czy może wolałby zostać?
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
a macie samochód? koleżanka i ojciec TŻ dojeżdżają do Trójmiasta do pracy. zajmuje im to godzinę, ale mi zajmuje tyle dojazd na uczelnie (to samo miasto). może warto by było pomyśleć o poszerzeniu obszaru poszukiwań, albo przeprowadzce do Trójmiasta (nie widzę sensu w przeniesieniu się do Wrocławia).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:47.