Ile powinien kosztować e-book? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-30, 09:47   #1
wesna
Wtajemniczenie

Question

Ile powinien kosztować e-book?

Biznes się rozkręca, na rynku coraz więcej, coraz lepszych e-czytników i tabletów, więc jest o co się bić. Jeżeli podążymy wzorem rynków zachodnich (czyli mowa tutaj głównie o USA i UK), to za niedługo co trzecia osoba może być posiadaczem e-czytnika.

Przechodząc do rzeczy: czemu, do diabła, e-booki są takie drogie?! Jeżeli zerkniecie na platformy sprzedające e-książki (teraz nawet allegro weszło do gry) to okazuje się, że cena takiej książki to około 2/3 lub 3/4 ceny wersji papierowej, więc ja się pytam DLACZEGO!?

Ja rozumiem, że książka papierowa kosztuje średnio 34,90 - ktoś to musi NAPISAĆ, potem wyprodukować, zapakować, wysłać do sklepu, wyłożyć na półkę i sprzedać (nie wspominając już o marketingu). Wiele rąk zamieszanych jest w tą całą logistykę. A e-book!? To tylko plik elektroniczny umieszczony na serwerze! Ha! I nie wpierajcie mi, że ta cała kasa idzie do autora i jego wydawcy

Wniosek z tej całej historii jest prosty i smutny: znowu nikt nie chce walczyć z piractwem oferując towar w konkurencyjnej cenie (przecież te wszystkie książki oferuje chomik, czy inny stwór), znowu ktoś chce "zarobić, aby się zbyt wiele nie narobić" i znowu, w kolejnej kategorii życia jesteśmy w szarym ogonku krajów cywilizowanych.
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 09:53   #2
MartaMagda
Zakorzenienie

Dot.: Ile powinien kosztować e-book?

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
Biznes się rozkręca, na rynku coraz więcej, coraz lepszych e-czytników i tabletów, więc jest o co się bić. Jeżeli podążymy wzorem rynków zachodnich (czyli mowa tutaj głównie o USA i UK), to za niedługo co trzecia osoba może być posiadaczem e-czytnika.

Przechodząc do rzeczy: czemu, do diabła, e-booki są takie drogie?! Jeżeli zerkniecie na platformy sprzedające e-książki (teraz nawet allegro weszło do gry) to okazuje się, że cena takiej książki to około 2/3 lub 3/4 ceny wersji papierowej, więc ja się pytam DLACZEGO!?

Ja rozumiem, że książka papierowa kosztuje średnio 34,90 - ktoś to musi NAPISAĆ, potem wyprodukować, zapakować, wysłać do sklepu, wyłożyć na półkę i sprzedać (nie wspominając już o marketingu). Wiele rąk zamieszanych jest w tą całą logistykę. A e-book!? To tylko plik elektroniczny umieszczony na serwerze! Ha! I nie wpierajcie mi, że ta cała kasa idzie do autora i jego wydawcy

Wniosek z tej całej historii jest prosty i smutny: znowu nikt nie chce walczyć z piractwem oferując towar w konkurencyjnej cenie (przecież te wszystkie książki oferuje chomik, czy inny stwór), znowu ktoś chce "zarobić, aby się zbyt wiele nie narobić" i znowu, w kolejnej kategorii życia jesteśmy w szarym ogonku krajów cywilizowanych.
Zachęcam do zapoznania się i poczytania na stronach poświęconych e-commerce czym dokładnie jest rynek audio i e-booków w Polsce. Nic nie jest łatwe, a tym bardziej utrzymanie tego typu wydań książek na naszym rynku.
MartaMagda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 10:10   #3
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość
Zachęcam do zapoznania się i poczytania na stronach poświęconych e-commerce czym dokładnie jest rynek audio i e-booków w Polsce. Nic nie jest łatwe, a tym bardziej utrzymanie tego typu wydań książek na naszym rynku.
Obawiam się, że przeciętnego POLSKIEGO czytelnika nie interesuje ile kosztuje utrzymanie rynku e-booków w naszym kraju. Po prostu stwierdzi, że te wydania książek są za drogie i ich nie kupi, tylko ściągnie z chomika za darmo i nie zarobi na tym nikt: ani autor, ani platforma sprzedająca te książki.

Jeżeli ceny byłyby bardziej konkurencyjne, to wydałbym może nawet te 10zł na taką książkę, a 30zl to dla mnie za dużo i wolę kupić wersję papierową. Jeżeli więcej klientów pomyśli tak, jak ja, to łatwo przewidzieć jaką drogą podąży rynek e-booków w Polsce
Stary 2012-10-30, 10:14   #4
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Obawiam się, że przeciętnego POLSKIEGO czytelnika nie interesuje ile kosztuje utrzymanie rynku e-booków w naszym kraju. Po prostu stwierdzi, że te wydania książek są za drogie i ich nie kupi, tylko ściągnie z chomika za darmo i nie zarobi na tym nikt: ani autor, ani platforma sprzedająca te książki.

Jeżeli ceny byłyby bardziej konkurencyjne, to wydałbym może nawet te 10zł na taką książkę, a 30zl to dla mnie za dużo i wolę kupić wersję papierową. Jeżeli więcej klientów pomyśli tak, jak ja, to łatwo przewidzieć jaką drogą podąży rynek e-booków w Polsce
Niestety się mylisz, rynek audio i e-booków w Polsce się rozwija i wcale nie potrzeba obniżki cen, aby zwiększyć sprzedaż. Wystarczy spojrzeć jak dobrze idzie Audiotece. Obniżka cen była zabójstwem i w ostatecznym rozrachunku wcale nie mielibyśmy tanich e-booków, nie byłoby ich w ogóle.
Stary 2012-10-30, 10:37   #5
dzustam
Zakorzenienie

Nie patrzę z pozycji pracownika rynku e-booków, tylko czytelnika.

Wydania papierowe (które uwielbiam i kupuję) kosztują sporo, bo ktoś musiał ściąć drzewko, przetworzyć je na papier, wydrukować, dołożyć okładkę, a potem wysłać w świat. I tak zapewne największe koszty cen książki generuje marketing i pośrednicy - zawsze tak było .

Nie wiem, może i można wmawiać czytelnikom, że z e-bookami to taka skomplikowana sprawa. Prawda jest taka, że skoro nielegalnie ludzie to robią, to w takim razie samo kopiowanie nie jest czasochłonne i kosztowne... A to, że za tym rynkiem stoi cała masa ludzi, którzy chcą zarobić (najczęściej finansowo "wydymując" autora) to już inna sprawa. Przecież jest tyle buź do nakarmienia.

Edytowane przez dzustam
Czas edycji: 2012-10-30 o 10:39
dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 10:46   #6
201607111050
Konto usunięte

Myślę nad zakupem czytnika w niedalekiej przyszłości.
Jednak jeśli chodzi o ebooki średnio mi się ten interes opłaca.
Ja mam dać 30zł na ebooka a 40 za zwykłą książkę to albo kupię książkę, albo ściągnę ją z chomika
Swoją drogą skoro niektóre księgarnie (patrz Weldbilt) są w stanie raz na jakiś czas zaproponować książki papierowe w cenie 10zł to czemu ebooki (których koszt stworzenia jest znacznie mniejszy) kosztują więcej?

Moim zdaniem rozsądny koszt za ebooka to 10-15zł.
201607111050 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 11:02   #7
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:
Niestety się mylisz, rynek audio i e-booków w Polsce się rozwija i wcale nie potrzeba obniżki cen, aby zwiększyć sprzedaż. Wystarczy spojrzeć jak dobrze idzie Audiotece. Obniżka cen była zabójstwem i w ostatecznym rozrachunku wcale nie mielibyśmy tanich e-booków, nie byłoby ich w ogóle.
Po pierwsze, ten wątek nie jest o audiobookach, bo dla mnie to zupełnie inna para kaloszy.

Jeżeli chodzi o e-booki, to powiem z perspektywy osoby, która sprzedaje e-czytniki. Większość osób, które pytają o cenę książek na te urządzenia, przewraca oczami i rezygnuje z zakupu, lub przechodzi do pytania: "yyy, ale tak normalnie z internetu też można, prawdaaaa?". I uwierz mi, nie będę im wciskać że to MUSI tyle kosztować, bo MUSIMY dobrem wspólnym ratować rynek e-książek w Polsce. W naszym kraju, przy naszych zarobkach to zwyczajnie nie przejdzie.

Po drugie, może i ten rynek się rozwija, ale czy przeprowadzono jakieś badania czy nie rozwijałby się BARDZIEJ gdyby te pliki były tańsze? Świetnym przykładem są tutaj ceny biletów do kin, które też są horrendalne zawyżone, ale od lat tłumaczy nam się, że to MUSI tyle kosztować. I co? I zrobiono środę w orange, i kina w środy pękały w szwach bo ludzie zdecydowali że za 10zł bardzo chętnie obejrzą film. Kiedy ta promocja przeniosła się do Multikina (ta sieciówka ma mniej kin w Polsce) to Cinema City samo, z własnej inicjatywy obniżyło w środy bilety do kina. Za ich przykładem poszedł Helios wprowadzając tanie wtorki. Widocznie się im opłacało. Teraz mamy tańsze bilety z kinder bueno, tańsze czwartki, bilety promocyjne za 14 zł, etc.

Argument, że to MUSI tyle kosztować kompletnie do mnie nie trafia i jako konsument nie dam się robić w bambuko (jak widać nie jestem osamotniona w tym wrażeniu)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-30, 11:26   #8
seductivee
Zakorzenienie

Zgadzam się z tym, że zdecydowanie książki w formie e-booków są ZA drogie.
Kupiłam czytnik, bo nie miałam innego wyjścia. Potrzebny był mi do książek, których niemożliwością byłoby wypożyczenie w bibliotece, a siedzenie w czytelni w ogóle w grę nie wchodzi. Dałam te uciułane pieniądze, wybrałam droższy czytnik po przeczytaniu opinii. Po rozpakowaniu, zapoznaniu z menu weszłam na strony księgarni internetowych. I moim oczom ukazały się ceny dosłownie o parę złotych tańsze niż wersja papierowa... Skoro nie stać mnie na książkę papierową, to i na tą też nie będzie mnie stać - to logiczne.
Są książki, które można kupić znacznie taniej. Ostatnio ebooka, na którym mi bardzo zależało kupiłam za jedyne 1,99 (!). Dlaczego więc inne książki nie mogły by się w cenach sensownych mieścić?
Jakby były o połowę tańsze, to z przyjemnością kupowałabym wydania elektroniczne. A w takim przypadku pozostaje mi ściągnąć z tego nieszczęsnego chomika, bo ponad 20 zł za plik nie dam.

02.08.2008 - 12.11.2012 - 12.09.2015

seductivee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 11:32   #9
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem czytelnikiem, nie znam sie na ekonomi, na promocji, na prowadzeniu firmy, na opłatach, na marketingu,...
jestem czytelnikiem znam sie na czytaniu książek
Jestem też osoba oszczędną i wole wydać 40 zł na książke papierową, którą moge przeczytac nawet w wannie, a później odstawić na półke lub odsprzedać, niz 30 zł za ebooka.
Wiem że w biznesie moze byc trudno, ale dla mnie jako klienta ceny są nie do zaakceptowania.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 11:39   #10
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Jestem czytelnikiem, nie znam sie na ekonomi, na promocji, na prowadzeniu firmy, na opłatach, na marketingu,...
Jestem też osoba oszczędną i wole wydać 40 zł na książke papierową, którą moge przeczytac nawet w wannie, a później odstawić na półke lub odsprzedać, niz 30 zł za ebooka.
Wiem że w biznesie moze byc trudno, ale dla mnie jako klienta ceny są nie do zaakceptowania.

Stary 2012-10-30, 11:47   #11
mbamboo
Wtajemniczenie

Nie powtarzając tego, co zostało już powiedziane, podam tylko kilka przykładów z Wielkiej Brytanii - wcale nie jest aż tak różowo, jak uważasz, z tego co widzę.
[klik]
[klik]
[klik]
Natomiast muszę przyznać, że książki tutaj są tanie, i mogę sobie kupić trzy za pięć funtów od sztuki, mając do dyspozycji po opłaceniu rachunków i jedzenia ok. 50 funtów. W Polsce za 50 złotych kupiłabym jedną książkę. Ale to co innego.
Stary 2012-10-30, 13:46   #12
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Po pierwsze, ten wątek nie jest o audiobookach, bo dla mnie to zupełnie inna para kaloszy.

Jeżeli chodzi o e-booki, to powiem z perspektywy osoby, która sprzedaje e-czytniki. Większość osób, które pytają o cenę książek na te urządzenia, przewraca oczami i rezygnuje z zakupu, lub przechodzi do pytania: "yyy, ale tak normalnie z internetu też można, prawdaaaa?". I uwierz mi, nie będę im wciskać że to MUSI tyle kosztować, bo MUSIMY dobrem wspólnym ratować rynek e-książek w Polsce. W naszym kraju, przy naszych zarobkach to zwyczajnie nie przejdzie.

Po drugie, może i ten rynek się rozwija, ale czy przeprowadzono jakieś badania czy nie rozwijałby się BARDZIEJ gdyby te pliki były tańsze? Świetnym przykładem są tutaj ceny biletów do kin, które też są horrendalne zawyżone, ale od lat tłumaczy nam się, że to MUSI tyle kosztować. I co? I zrobiono środę w orange, i kina w środy pękały w szwach bo ludzie zdecydowali że za 10zł bardzo chętnie obejrzą film. Kiedy ta promocja przeniosła się do Multikina (ta sieciówka ma mniej kin w Polsce) to Cinema City samo, z własnej inicjatywy obniżyło w środy bilety do kina. Za ich przykładem poszedł Helios wprowadzając tanie wtorki. Widocznie się im opłacało. Teraz mamy tańsze bilety z kinder bueno, tańsze czwartki, bilety promocyjne za 14 zł, etc.

Argument, że to MUSI tyle kosztować kompletnie do mnie nie trafia i jako konsument nie dam się robić w bambuko (jak widać nie jestem osamotniona w tym wrażeniu)
Czyli jesteś osobą, która i tak nie kupi, bo mimo braku poznania realnych argumentów, uważasz że i tak z Ciebie zdzierają - to samo dzieje się w przypadku literatury papierowej. Koszt wyprodukowania książki a cena dla klienta różnią się diametralnie. Nie doszukiwałabym się tutaj teorii spiskowych jak to cwani wydawcy e-booków chcą żerować na klientach.

Poza tym środy z Orange są tylko w środy W pozostałe dni tygodnia ceny biletów są standardowe, a w weekendy droższe. Sądzę, że na tej samej zasadzie działają obniżki na niektóre pozycje w księgarniach internetowych.

Poza tym cytując Ciebie: "yyy, ale tak normalnie z internetu też można, prawdaaaa?". Nie, nie można to kradzież, ale każdy ma swoje sumienie i postępuje według własnych zasad moralnych.

Raz jeszcze zachęcam Cię do sprawdzenia, skąd tak wysokie ceny

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Również jestem klientem, nie mam z tym rynkiem nic wspólnego, poza żywym zainteresowaniem, skąd się pewne rzeczy biorą w tym, dlaczego e-book jest niewiele tańszy od książki.

Swoją drogą, kiedy powstawały książki były towarem luksusowym i ich cena (pomijając powszechny analfabetyzm) również mogła się wydawać wysoka.

Generalnie sądzę, że kiedy wersje wirtualne książek staną się popularne i bardziej atrakcyjne dla czytelnika niż wersje papierowe, kiedy na rynku pojawi się konkurencja, dopiero wówczas będzie można liczyć na obniżenie cen. Na razie jest na to za wcześnie.

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ----------

Cytat:
Napisane przez mbamboo Pokaż wiadomość
Nie powtarzając tego, co zostało już powiedziane, podam tylko kilka przykładów z Wielkiej Brytanii - wcale nie jest aż tak różowo, jak uważasz, z tego co widzę.
[klik]
[klik]
[klik]
Natomiast muszę przyznać, że książki tutaj są tanie, i mogę sobie kupić trzy za pięć funtów od sztuki, mając do dyspozycji po opłaceniu rachunków i jedzenia ok. 50 funtów. W Polsce za 50 złotych kupiłabym jedną książkę. Ale to co innego.
Jeszcze nam ten dziadowski VAT dowalili. Dranie!
Stary 2012-10-30, 19:04   #13
regularkate
Zadomowienie

Cytat:

Zgadzam się, zwłaszcza z przykładem cen biletów do kina. Pewne kłamstewka wielkich spółek i ich manipulowanie faktami wychodzą często na jaw pod wpływem nieoczekiwanych działań na rynku - i kiedy są zmuszeni zmienić politykę firmy, to okazuje się, że to jednak nie jest niemożliwe.

Również jestem użytkowniczką e-readera, która chciała honorowo, praworządnie zaopatrywać się w potrzebne e-booki za pieniądze. I która niestety również o cenach dowiedziała się, mając urządzenie już w domu. Nikt mi nie wmówi, że koszt 'wyprodukowania' e-booka jest bliski kosztowi wydania książki. E-booki są do tej pory wtórne wobec wydanej wcześniej wersji papierowej i najczęściej traktuje się je jako kopię zapasową. A ja nie dam 30zł za takową. Wolę kupić egzemplarz w księgarni i w przypływie wolnego czasu przepisać dzieło na komputer.

I faktem jest, że chomik i podobne portale robią swoje. Każdy musi zadać sobie pytanie, czy wyda kilkadziesiąt złotych za pdf, epub czy inne wirtualne coś.

Encore Precission Bass Player.
Lancia Kappa 2.0 driver.

Edytowane przez regularkate
Czas edycji: 2012-10-30 o 19:19
regularkate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 20:07   #14
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 20:47   #15
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
http://www.ebook.pl/category.php?id_category=1&rent=1 - tu jest opcja wypożyczenia pliku - na 7 lub 30 dni. Jakaś to forma lepsza jest, ale nie doskonała - zapłacisz kasę, nie zdążysz przeczytać w ciągu określonego czasu i ci plik wygaśnie. A tu chyba się wydaje, że to jest wersja - online, więc jeśli nie można tego przenieść na czytnik, to jak dla mnie mija się z celem.

Stary 2012-10-30, 21:07   #16
mad86
Zakorzenienie

Dla mnie ceny ebooków to jakaś paranoja. Jeśli mam wydać 30zł za plik, to wolę kupić wersję papierową za 35zł. O ile rozumiem, że papierowa książka może tyle kosztować, to w pliczek za 3 dychy, który nie ma nawet 1 mega, nie uwierzę. Ludzie za free rozpowszechniają takie mini pliczki bez ponoszenia nakładów finansowych, a tutaj zaraz się okaże, że dystrybucja ebooka kosztuje miliony Tu gdzie łańcuszek wydawca-klient jest ograniczony do minimum Ostatnio chyba na empik.com widziałam wersję ebooka droższą niż wersja papierowa.
O ile się nie mylę, to w niektórych krajach vat na ebooki jest wyższy niż na książki papierowe, ale przecież nie jest to różnica zrównująca ceny
Stary 2012-10-30, 21:22   #17
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 21:25   #18
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:
Czyli jesteś osobą, która i tak nie kupi, bo mimo braku poznania realnych argumentów, uważasz że i tak z Ciebie zdzierają - to samo dzieje się w przypadku literatury papierowej. Koszt wyprodukowania książki a cena dla klienta różnią się diametralnie. Nie doszukiwałabym się tutaj teorii spiskowych jak to cwani wydawcy e-booków chcą żerować na klientach.
Jestem osobą, które kupi, jeżeli cena wyda się jej uzasadniona. Zdarza mi się kupować e-booki na amazonie, w tzw "kindle daily deal", zdarza mi się na virtualo w "promocji dnia". Nigdy jednak nie kupię e-booka w cenie książki papierowej (spotkałam już nawet takie kurioza, że ebook kosztował więcej niż książka papierowa). W takiej sytuacji wybiorę zawsze wersję papierową. A to, jak sama wiesz, jest złe dla nowego rynku e-wydawniczego, bo powinni przyciągać klientów, a nie ich odpychać drożyzną.

Jeżeli chodzi o teorię spiskową to będę się jej doszukiwać, bo żyjemy w Polsce, kraju gdzie nie myśli się o innowacjach w biznesie i kreatywnym podejściu do sprawy, tylko jak się nachapać najwięcej i zwiać z kasą. Takie są realia - a to tak na marginesie .

Cytat:
tym środy z Orange są tylko w środy W pozostałe dni tygodnia ceny biletów są standardowe, a w weekendy droższe. Sądzę, że na tej samej zasadzie działają obniżki na niektóre pozycje w księgarniach internetowych.
Nie zrozumiałyśmy się. Chodziło o to, że cała ta historia z obniżaniem biletów zaczęła się właśnie od śród w orange, bo wcześniej kiniarze (jest w ogole takie słowo? ) twierdzili, że TANIEJ SIĘ NIE DA. I co się okazało po wprowadzeniu tej akcji i zmasowanym zainteresowaniu nią? ŻE SIĘ JEDNAK DA!! I od teraz mamy tzw "tanie środy", "tanie wtorki", "bilety promo 14", "tanie bilety z kinder bueno", "tanie bilety z smsami" itp. Wystarczył jeden mały zapalnik....

Cytat:
cytując Ciebie: "yyy, ale tak normalnie z internetu też można, prawdaaaa?". Nie, nie można to kradzież, ale każdy ma swoje sumienie i postępuje według własnych zasad moralnych.
Raz jeszcze zachęcam Cię do sprawdzenia, skąd tak wysokie ceny
I po raz kolejny niezrozumienie, nie cytujesz MNIE, tylko klientów którzy u mnie zakupują e-czytniki. Nie zmyśliłam tego, przeważająca większość ludzi jest zszokowana ceną e-booków (szczególnie nowości) i niektórzy rezygnują z zakupu urządzenia.

Na koniec chciałam dodać, że istotnie kilka wieków temu książka to BYŁ towar luksusowy, ale nie dlatego, że istniała taka polityka wydawnicza, ale dlatego, że sam materiał, który służył do wykonywania książek był bardzo cenny.

A już totalnie na koniec chciałam zapelować, żebyśmy MY, jako klienci nie dali sobie wmówić, że coś MUSI tyle kosztować. Bo tym właśnie sposobem paliwo w Polsce kosztuje już prawie 6zł, bo ktoś nam ładnie wytłumaczył że MUSI tyle kosztować.
Stary 2012-10-30, 21:45   #19
Elfir
Zakorzenienie

Podam przykład rynku gier komputerowych.

Na początku było totalne piractwo (czasy Atari, Amigi i Commodore), bo nie było rynku gier.

Potem weszły PC. Drogi sprzęt, gry z zachodu za koszmarną kasę (coś koło 200-300 zł). Taniej było kupić grę u pirata, która była w dodatku ze spolszczeniem (takim amatorskim, ale wówczas znajomość angielskiego w społeczeństwie była szczątkowa, więc nawet tłumaczenie z rosyjskim akcentem to było coś!).

Deweloperzy gier stwierdzili, że w polski rynek nie ma co wogóle inwestowac, bo nikt tu legalnych gier nie kupi, a nawet jak kupi, to za mało jest graczy, by się opłacało coś z tym robić.

Ceny PC malały, komputery się upowszechniły. Zwiększyła się zasobność portfela przeciętnego gracza.
Znalazło się polskie studio wydawnicze, które zaproponowało jednemu z międzynarodowych deweloperów eksperyment. Wydadzą ich grę, z pełnym aktorskim spolszczeniem, ale deweloper musi obniżyć cenę o połowę (100 zł), by dostosować ją do polskich realiów finansowych.
I sukces. Sprzedaż pokryła nakłady na lokalizację, zapewniła zysk polskiemu studiu i producentowi gry.

I tak z roku na rok, krok po kroku, legalne gry zaczęły stawać się coraz bardziej powszechne. Były w większości tłumaczone aktorsko, przez takie tuzy jak np. Piotr Fronczewski. Powstało więcej polskich deweloperów. Ceny zaczęły spadać - gra kosztująca 100 zł była uważana za drogą. Wznowienia starych gier kosztowały 15-30 zł.
Przestało w zasadzie opłacać się piracenie jako źródło dochodu.

Ale deweloperzy amerykańscy okazali się zachłanni. Doszli do wniosku, że skoro w USA gra kosztuje 60 dolarów, to nie może u nas kosztować 100 zł.
I w dodatku nie 100 zł, tylko 80 zł, bo 20 zł zabierał polski pośrednik przygotowujący profesjonalne spolszczenie.
Postanowili wykluczyć polskiego pośrednika, spolszczenie sprowadzić do podpisów i sprzedawać grę za 250 zł.
Ci, co byli uzależnieni od gier sieciowych, musieli kupić - nie mieli wyjścia. Ale i tak z wysokością sprzedązy szału nie było.
Ale ci, co wolą gry solo, po prostu olali oficjalną sprzedaż i przesiedli się znów na torrenty.
Ceny gier zaczęły masowo spadać już w dwa-trzy miesiące po premierze. I tak np. "Mass Efect 3" z 120 zł spadł do 50 zł.

Tak samo z e-bookami - ich wysoka cena to wina małego rynku w Polsce, przez co marketingowcom, którzy opierają całe swoje działanie o statystyki sprzedaży a nie prognozy, "nie opłaca" się inwestować w tanią dystrybucję, bo to ryzyko finansowe.
Brakuje nam takiego poczytnego polskiego pisarza, który oleje "oficjalną" dystrybucję i opublikuje swoje e-booki za niskie ceny na swojej stronie - tak w USA zrobił King.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 21:52   #20
olenkasz
Zakorzenienie

zgadzam się, ceny ebooków są koszmarne.
wolę dołożyć trochę i kupić papierową wersję, bo widok półek zapełnionych książkami mnie szalenie raduje, a rządek plików w folderze jakoś nie.

i nie przekonuje mnie, że tak musi być i szlus. ja tam się nie dziwie, że w naszym kraju piractwo jest tak powszechne, skoro dostęp do kultury wymaga bardzo zasobnego portfela
Stary 2012-10-30, 22:08   #21
eyo
Zakorzenienie

A ja myślę, że niektórzy tutaj mylnie do tego podchodzą...
bo ja nie czuję, że płacę za papier czy za plik - ja płacę za możliwość przeczytania książki i jeżeli chodzi o cenę to dla mnie może ona być taka sama
osobiście kupuję "papierki" ale tylko i wyłącznie dlatego, że sobie lubię je potem poustawiać na półce i oczy mi się mniej męczą przy wersja tradycyjnych ale gdybym miała kupić e-booka to zapłacenie takiej samej kwoty za e-book i zwykłą książkę nie byłoby dla mnie powodem do roztkliwiania się

druga sprawa - nie od dziś wiadomo np. najdroższa jest pierwsza kopia (czegokolwiek - np. systemu operacyjnego), pozostałe kopie to groszowe sprawy w skali materialne - one mają zarobić na pierwszą kopie

dalej - te teksty o tym, że coś nie musi ileś tam kosztować - wolny rynek a nie charytatywny, jedyne co nie musi to nie musi się kupować
prawda jest taka, że my sobie możemy tutaj porozmawiać albo ogólnie jako społeczeństwo mieć opinie ale nikt nie ma obowiązku nie nią przejmować i wolna wola przedsiębiorcy co z tym zrobi (a czy to dla niego opłacalne czy nie to też jego sprawa)

i to nie jest tak, że mi ktoś "wmówił", że towar xyz musi ileś tam kosztować - dla mnie to jest proste, ktoś ma towar który ja chce i sobie za niego ustala ceną jaką chce, nic mi do tego - a ja sobie mogę zdecydować czy kupuję czy nie
narzekanie, że nas na coś nie stać albo że czegoś nie kupimy bo taka ogromna marża (jakby cała reszta rzeczy które nas otaczają miała z 5% podczas gdy zle e-booki mają 1000%) ma tyle sensu co narzekanie na wiatr za oknem

co do akcji w kinach - czy ja wiem czy się ludzie tak rzucają na to? Ja chodzę co tydzień w środy z orange a na sali siedzi z 5-10 osób - szał po prostu.
Więcej osób jest tylko przy co ważniejszych filmach - ale ja tak czy siak chodziłam do kina i wiem, że są filmy gdzie sale sa obładowane bez względu na dzień tygodnia i są filmy gdzie jest "kameralnie" bez względu na akcje itp.
Ludzie się wcale tak nie rwą do tego kina jak i zresztą ludzie się wcale tak nie rwą do książek. Prędzej się ktoś u siebie w budżecie kilku zgrzewek piwa w miesiącu doliczy niż książki.

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 22:36   #22
wesna
Wtajemniczenie

eyo, w pewnym sensie rozumiem Twój punkt widzenia, bo przecież to sprzedawca decyduje o cenie produktu, a Ty jako klient możesz jedynie tą cenę rozpatrzyć i ewentualnie skorzystać (lub nie). To proste, jasne jak słońce. Mogę zacząć sprzedawać bułki kajzerki za 10 zł od sztuki, laptopy z przeciętnymi parametrami za 13 tys, czy sukienki o prostym kroju za 7 tys. Mam do tego pełne prawo, ale jednak muszę się liczyć z tym, że przeciętny klient uzna te ceny za zawyżone, bo przecież wyprodukowanie jednej, przeciętnej bułki nie może kosztować 10 zł i każdy logicznie myślący, żyjący w danych realiach obywatel O TYM WIE.

I tak właśnie jest z rynkiem e-booków. Przeciętny klient uznaje te ceny za zawyżone, bo co tutaj ma tyle kosztować!? Kupujesz książkę papierową - masz ją w rękach, trzymasz jakiś produkt, coś "zyskujesz", masz w głowie całą tą machinę logistyczną którą ta książką pokonała aby do Ciebie trafić (zauważ, że nikt tutaj nie twierdzi, że książki papierowe mają ZAWYŻONĄ cenę), kupujesz książkę elektroniczną... dostajesz plik umieszczony przez kogoś na serwerze i możliwy do wielokrotnego ściągania.

Generalnie, myślę że polscy czytelnicy poczuli się nieco oszukani, bo sądzili że rynek e-booków pozwoli im na "tańsze" czytaniem, a tu doopa...
Stary 2012-10-31, 00:17   #23
Elfir
Zakorzenienie

Kupic na spółę ze znajomymi i potem dzielić się plikiem - to nie jest nielegalne

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 11:37   #24
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:

Jeżeli chodzi o teorię spiskową to będę się jej doszukiwać, bo żyjemy w Polsce, kraju gdzie nie myśli się o innowacjach w biznesie i kreatywnym podejściu do sprawy, tylko jak się nachapać najwięcej i zwiać z kasą. Takie są realia - a to tak na marginesie .
Aż tak bym nie generalizowała, są firmy właśnie na tym rynku, które nie chcą się nachapać kosztem klientów, bo to krótkodystansowe i inwestują w ich zadowolenie, ponieważ taki klient najczęściej wraca

Cytat:
Nie zrozumiałyśmy się. Chodziło o to, że cała ta historia z obniżaniem biletów zaczęła się właśnie od śród w orange, bo wcześniej kiniarze (jest w ogole takie słowo? ) twierdzili, że TANIEJ SIĘ NIE DA. I co się okazało po wprowadzeniu tej akcji i zmasowanym zainteresowaniu nią? ŻE SIĘ JEDNAK DA!! I od teraz mamy tzw "tanie środy", "tanie wtorki", "bilety promo 14", "tanie bilety z kinder bueno", "tanie bilety z smsami" itp. Wystarczył jeden mały zapalnik....
Tu faktycznie się nie zrozumiałyśmy, teraz wiem, o co Ci dokładnie chodziło i sądzę, że za jakiś czas im bardziej ten rynek będzie się rozwijał, będą się pojawiać różne promocje. Może ktoś wpadnie na akcję typu Happy Hours, tańsze kupno i ściąganie plików we wtorki między 11:00 a 13:00

Cytat:

A już totalnie na koniec chciałam zapelować, żebyśmy MY, jako klienci nie dali sobie wmówić, że coś MUSI tyle kosztować. Bo tym właśnie sposobem paliwo w Polsce kosztuje już prawie 6zł, bo ktoś nam ładnie wytłumaczył że MUSI tyle kosztować.
Generalnie chciałam tylko dodać, że ja nie twierdzę, że e-booki muszę tyle kosztować. Wiem tylko jak wygląda ten rynek i dlaczego te ceny niewiele się różnią od ceny książek drukowanych.

Jeszcze nikt o tym nie napisał ale VAT na książki drukowane to 5% a na e-booki 23% to jednak sporo i generuje koszty. Może więc komuś to da pogląd na to, że to nie tylko kwestia wydawnictwa, ale również Państwa, które nie dba o wzrost czytelnictwa w Polsce.

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Kupic na spółę ze znajomymi i potem dzielić się plikiem - to nie jest nielegalne
Dokładnie tak. Książki drukowane też się przecież pożycza
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości