OFE wizażanek? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-12-03, 19:33   #1
teranka
Raczkowanie

OFE wizażanek?

Cześć! Zapewne większość z Was jest juz w jakimś OFE. Jakie wyjścia zalecacie, w jakim OFE jesteście. Pytam, bo zamierzam wybrać, a całkiem sporo tego jest
teranka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-04, 14:29   #2
kasia083
Zadomowienie

GG do kasia083
Dot.: OFE wizażanek?

porównaj stopy zwrotu funduszy. To jest wskaźnik, który mówi o tym jak efektywny jest dany f-sz. Ale bierz pod uwagę wyniki obejmujące długie okresy, bo to sie często zmienia.
Stary 2008-12-04, 20:23   #3
Ami
Zakorzenienie

Ja wybrałam ING, bo stał dobrze w rankingach. Ale całkiem niedawno, więc ciężko mi coś więcej powiedzieć. Czarna magia to dla mnie. Kazali wybrać, to wybrałam. Bo z dwojga złego wolałam się zdać na własną (nie)wiedzę niż na losowanie. Ale obiecuję sobie, że jak się już obronię i urządzę mieszkanie, zainteresuję się tą kwestią bliżej. Czyli za jakieś pół roku.
Ami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-04, 20:37   #4
martha330
Zakorzenienie

ja wybralam Comercial Union,tez ze wzgledu na rankingi i tyle...

martha330 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-04, 21:18   #5
201607280909
Konto usunięte

ING. zastanawiałam się też nad CU, ale już nie pamiętam co zdecydowało o ostatecznym wyborze jednego z tych dwóch OFE
201607280909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-04, 22:58   #6
teranka
Raczkowanie

No, ja właśnie przeglądam ostatnie rankingi i chyba CU jest wyżej. Kasia, a czy coś poza stopami zwrotu jest jeszcze ważne przy wyborze?
Stary 2008-12-05, 08:52   #7
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis

ja mam ING bo znajoma mi zalozyla...mozna popatrzec w rankingi ale i tak z OFE jakieby nie bylo bedzie tak samo malo kasy. Przez ostatni kryzys OFE stracily wszystkie zyski wypracowane przez ostatnie 9 lat. Wiadomo,ze do naszej emeruytury to odrobi, ale na OFE wplywa niewielka kwota wiec nie ma szans na duze zyski.

Podobno dobra jest tez AXA... pamietaj,ze mozesz po jakims czasie zmienic OFE

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-05, 10:53   #8
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Ja jestem w CU i z tego co wiem, na ostatnim kryzysie stracił tak samo jak i inne fundusze. Kicha po prostu. Zapisanie się do funduszu jest obowiązkiem, ale czy ktoś wyrówna potem ludziom te straty...?

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-05, 11:09   #9
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

ja pracuję w firmie ubezpieczeniowo-finasowej... zawsze bedzie tak, że każdy akwizytor OFe bedzie anmiawał na swój fundusz bo dostaje za to prowizje i to nie małe... dlatego m.in. tak dobrze sprzedaje się teraz AXA... dobrze płaci agentom i agenci zapisuje i przepisuja mnóstwo ludzi... na rankigi mozna patrzec na kilka sposobów, gdzie jest najwięcej ludzi, który nalepiej zarządza pieniędzmi, kto ma najlepsze stopy zwrotu, kto w ostatnim czasie zyskał najwiecej klientów itd... w każdym z tym rankingów inny fundusz będzie na pierwszym miejscu...
generalnie jeśli zapiszecie się do jednego z pięciu największych to w zasadzie pomiedzy nimi nie ma zadnych różnic, jeśli chodzi o wysokosc wypłat poźniejszych emerytur... ja moge poleciec jedynie na zwrócenie uwagi na fundusze, które zajmują sie inwestycjami, a nie tylko sa firmami ubezpieczeniowymi... takie firmy maja dużow większe doświadczenie w inwestycjach długoterminowych, lokuja pieniądze dużo rozważniej, przez co straty tez sa dużo mniejsze...
fundusz możemy zmieniac co dwa lata, bez żadnych konsekwencji, zmiana funduszu przed upływem dwóch lat wiąze się z kosztami; jeśli zmiana robiona jest po roku do dwóch lat wtedy koszt to 80 zł, jeśli poniżej roku to 160 zł.

Bruno już w domku
dafreen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-10, 18:56   #10
teranka
Raczkowanie

a słyszałyście o tej aferze? http://pl.youtube.com/watch?v=DK_T3KoKAGE ?? POdobno będą problemy z wypłatami pierwszych emerytur na początku 2009 roku.
Stary 2008-12-11, 09:07   #11
wertusia
Zakorzenienie

Ja jestem w Axa ;]

WISH - głównie ubranka i zabawki dla dziewczynki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=50710904
wertusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-18, 09:42   #12
Haircare
Przyczajenie

GG do Haircare

Najważniejsze w Ofe jest monitoring składek przesyłanych z Zusu do ofe,oczywiście bardzo istotną żeczą jest rankingw długim terminie. Ja wybrałem firmę Aegon poniewaz bardzo dobrze chroni kapitał w takich okresach jaki miał miejsce pzrez ostatni rok.Jest przodującym na rynku Polskim,mało tego podpisali(kupili)fuzjię z Ergo hestią i Skarbcem,będzie jeszcze jedna fuzja kupna jescze jednego ofe ,ale nie mogę zdradzić jakiego.
Haircare jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-18, 09:54   #13
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Napisane przez Haircare Pokaż wiadomość
Najważniejsze w Ofe jest monitoring składek przesyłanych z Zusu do ofe,oczywiście bardzo istotną żeczą jest rankingw długim terminie. Ja wybrałem firmę Aegon poniewaz bardzo dobrze chroni kapitał w takich okresach jaki miał miejsce pzrez ostatni rok.Jest przodującym na rynku Polskim,mało tego podpisali(kupili)fuzjię z Ergo hestią i Skarbcem,będzie jeszcze jedna fuzja kupna jescze jednego ofe ,ale nie mogę zdradzić jakiego.
Rozumiem,że reklamujesz firmę, w której pracujesz?

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
Stary 2008-12-18, 17:14   #14
parapet
Zadomowienie

No dobrze, a jak już mnie wylosowali, to jak sprawdzić gdzie mnie zapisali?
i kto losuje?

W pracy nie kazali mi nic wybierać, a sama nie zainteresowałam się tematem, więc pewnie już gdzieś figuruję.
parapet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-18, 19:52   #15
purple
Zadomowienie

Ja jestem w AXA

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-19, 10:33   #16
arizoona
Zakorzenienie

Ja też jestem w Axa ale mam zamiar zmenić na inny
arizoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-22, 11:36   #17
tess_d
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wertusia Pokaż wiadomość
Ja jestem w Axa ;]
Ja również. Tzn. jak się zapisywałam to był to Wintertuhr, ale został przejęty przez Axę.
tess_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-22, 18:54   #18
hostess
Raczkowanie

widzę że znacie się troszkę na temacie a na pewno więcej niż ja
skąd mam wiedzieć że mam wybrać sobie fundusz? tzn tak żeby mnie nie wylosowano?? bo nie jestem pewna czy spełniam kryteria a w pracy nikt nie umie mi za bardzo pomóc eehh szkoda gadać kiedy wy się zapisywałyście do OFE ??
drugi problem nie wiem gdzie rozważam CU bo mama mi poleca ale wolałabym zobaczyc jakieś porównanie z innymi funduszami
Stary 2008-12-22, 19:53   #19
anulka198402
Przyczajenie

Haircare napisała, że ważny jest monitoring składek. Zgadzam się, tylko że to akurat nie zależy od OFE, ale od ZUS. Jeśli w ZUSie popełnią jakikolwiek błąd przy przesyłaniu składki do Ofe, nawet jeśli będzie to literówka w nazwisku czy miejscu zamieszkania to taka składka zwyczajnie do Ofe nie przejdzie. Każdy może sobie sprawdzic czy ma wszystkie składki analizując tabelę przesyłaną przez Ofe raz w roku.

Co do samego wyboru Ofe to mam pytanie do Haircare: co to konkretnie oznacza, że Aegon chroni kapitał w takich okresach jak przez ostatni rok?

Laluna1986, jeśli chodzi o stabilnośc wyników to jest ona szczególnie ważna dla osob starszych, ktore maja kilka lat do przejscia na emeryture. Młode osoby mogą sobie pozwolic na bardziej ryzykowny fundusz.

Nie zgadzam się też, że fundusz powinien byc duży. Szczegolnie w obecnym okresie najbardziej korzystne są fundusze średnie, gdyż:
- mają lepszą zdolnośc wycofywania pieniędzy z giełdy w razie dużych spadków niż duże fundusze.
- mogą pozwolic sobie na niższe opłaty manipulacyjne niż małe fundusze

Co do ryzyka inwestycyjnego to większośc funduszy jest do siebie podobna, gdyż aż 55% składki lokowane jest w akcje i obligacje, a więc bezpiecznie, 40% w GPW czyli Giełdę Papierów wartościowych, a tylko 5% lokowane jest zagranicą.

Sorry za formę wypowiedzi, ale nie umiem jeszcze edytowac postów mam nadzieję, że mi wybaczycie
anulka198402 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-22, 23:37   #20
hostess
Raczkowanie

opłaty manipulacyjne to to samo co prowizja? bo znalazłam informację na temat pobieranych prowizji i w czołówce znajdują się właśnie duże firmy które pobierają najniższą prowizję np. Commercial Union czy Allianz
nie wiem czy dobrze szukam ale zaczęłam grzebać po portalach finansowych
Stary 2008-12-23, 01:36   #21
anulka198402
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez hostess Pokaż wiadomość
opłaty manipulacyjne to to samo co prowizja? bo znalazłam informację na temat pobieranych prowizji i w czołówce znajdują się właśnie duże firmy które pobierają najniższą prowizję np. Commercial Union czy Allianz
tak, opłata manipulacyjna a prowizja to to samo
Stary 2008-12-23, 11:57   #22
LaraMru
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

JAkby kto chciał zmienić na (edytowane przez moderatora) to się polecam. Jestem agentem. Nie reklmuje, choć sama jestem w tym funduszu od 10 lat.
Po prostu jakby ktoś chciał się zapisać lub przepisać to proszę o kontakt.

Edytowane przez Aggie125
Czas edycji: 2008-12-23 o 15:13
LaraMru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-23, 15:15   #23
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Napisane przez LaraMru Pokaż wiadomość
JAkby kto chciał zmienić na (edytowane przez moderatora) to się polecam. Jestem agentem. Nie reklmuje, choć sama jestem w tym funduszu od 10 lat.
Po prostu jakby ktoś chciał się zapisać lub przepisać to proszę o kontakt.
Eee... pardon, a co to jest jak nie reklama?
Punkty karne poleciały - radzę uważać na reklamowanie swojego funduszu, albo wykupić opłaconą reklamę.

Stary 2008-12-24, 12:58   #24
hostess
Raczkowanie

a mnie się te nazwy tych funduszy po prostu mylą co chwile jakieś fuzje zmiany nazw tych OFE z początku zostało chyba kilka dosłownie i nie będę oszukiwać że to też się dla mnie liczy bo skoro przystępuję do wybranego OFE to nie chce żeby mnie potem coś "wchłonęło"
dlatego też wybiorę fundusz z czołówki
Stary 2008-12-28, 19:05   #25
Elitka4
Rozeznanie

Ja jestem w ING. Sama wybrałam już wcześniej, a na studiach na zajęciach z ubezpieczeń jedna doktorka tylko mnie utwierdziła w tym wyborze, bo tak jak Wy mówiła, żeby patrzeć na wyniki od początku istnienia, a ING w tych rankingach wypadało dobrze.

Ale poradzę Wam żeby nie zostawiać zapisywania się do OFE na ostatnią chwilę tak jak Ja. Ja się zapisałam do ING 9 stycznia we Wrocławiu. Facet, który mnie zapisywał Jan Kotowski się pomylił i źle wysłał moje dane (a potem mnie wkręcał, że on tego nigdzie nie wpisuje, tylko wysyła do Warszawy) no i potem trafiłam do losowania i przydzielono mnie do OFE DOM. Ale się wściekłam, bo z ING mi przyszedł list, że w związku z losowaniem zostałam wykreślona z OFE. Potem jeszcze przychodziły do mnie listy z moimi danymi - błędnymi. Musiałam się nieźle nagimnastykować żeby to wyprostować, czyli pisać wiele listów do obu OFE i w końcu to odkręciłam (ten facet z ING w ogóle nic mi nie pomógł), ale mam zamiar napisać jeszcze raz do ING i poprosić żeby przesłali moje dane personalne do zweryfikowania, bo tak na 100% chcę być pewna, że wszystko już jest dobrze.
Elitka4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-28, 20:10   #26
chilanes
Zakorzenienie

Ja jestem w CU, ponieważ w ING mnie zlekceważono i nie chciano podać informacji. Stwierdziłam, że skoro już na poczatku mam z nimi problem, to jak mam im zaufac w sprawie pieniędzy i powierzyć im swój przyszły los? W CU spotkałam sięz miłą i życzliwą obsługą, zostałam gruntownie poinformowana co i jak i dlaczego, w każdej chwili mogę zadzwonić do swojego konsultanta, mogę zmienić warunki umowy i co roku dostaję bilans moich składek, więc wiem jak wygląda moje konto. Wybierając fundusz radzę nie zostawiać tego na ostatnią chwilę, tak jak ja to zrobiłam. Radzę zapoznać się z ofertami i wybrać tę, która Tobie się najbardziej spodoba i będzie dla Ciebie odpowiednia. Do tego radzę zgłosić się do najlepszych w rankingach, ale biorąc pod uwagę rankingi z kilku lat.

parapet - niekoniecznie Cię już wylosowano, bo losowania są pod koniec stycznia, więc jeśli 1 pracę rozpoczęłaś np w sierpniu 2008r, to powinnać do grudnia dostać list z info, że masz wybrać OFE, bo inaczej Cię wylosują. Takiepisma sa przeważnie wysyłane pod koniec listopada, a jeśli rzeczywiście Cię już wylosowano, to przyjdzie Ci pismo powitalne z Twojego OFE do domu.
Stary 2008-12-28, 20:37   #27
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Co do OFE to dla mnie to ciągle jest sprawa, na której się kompletnie nie znam. W czerwcu skończyłam studia, w październiku zaczęłam staż. Nikt w UP ani na stażu nie powiedział o konieczności wybrania jakiegoś OFE. O konieczności wyboru uświadomił mnie znajomy zapisujący ludzi do OFE. W ten sposób wybrałam AIG. I tak mogę zmienić po 2 latach. Dopiero niedawno odbierając wypłatę za staż kobieta w banku zapytała mnie czy wybrałam OFE mówiąc że do stycznia musze wybrać. Inaczej wylosują mnie. A co ciekawsze powiedziała, że teraz jak kogoś wylosują to nie mają obowiązku poinformować go nawet gdzie go wylosowali. A co do pism wysyłanych ponoć pod koniec roku, do mnie np nic takiego nie dotarło, do moich znajomych też nie.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-28, 22:08   #28
anulka198402
Przyczajenie

Chilanes, co to znaczy, że możesz zmienić warunki umowy? Przecież to niemozliwe. Napisz prosze konkretnie o co chodzi, jestem ciekawa.
Stary 2008-12-28, 22:36   #29
hostess
Raczkowanie

ja tez chciałabym mieć dostęp do informacji na temat moich składek i słyszałam że CU ma tzw konto on-line gdzie możesz sprawdzić czy moja składka wpłynęła do OFE
święta minęły a do wybrania OFE zostało nam 14 dni macie jakieś nowe informacje na ten temat??
ja znalazłam stronkę o tym czy w ogóle dotyczy Cię wybór OFE za kilka dni http://www.10stycznia2009.pl/dotyczy
Stary 2008-12-30, 21:25   #30
behemotek
Raczkowanie

to fakt ja też na tę stronę trafiłam chyba jedyny Fundusz, który angażuje się w informowanie o tych losowaniach!
pisma też do mnie żadne nie doszły i chyba jest tak jak mówi moni_ka.g - nasze kochane Państwo robi nas jak zwykle na szaro!
ja również teraz wybieram OFE i siedzę nad tymi ofertami już ładny kawałek czasu, więc jakby coś to pytajcie, może coś się uda wyjaśnić
osobiście interesuję się CU. mnie się podoba to, że można do nich przystąpić na tak wiele, przyjemnych sposobów - on-line, przez sms, infolinię, bezpośrednio z Agentem rozmawiając...
i tak jak hostessa mówi - konto on-line to coś niesamowicie przydatnego, choć w tych największych "rekinach" to już raczej staję się normą. zaskoczeniem dla mnie jest coś co się nazywa "LiveChat" - można sobie z Agentem CU na czacie postukać i się dowiedzieć co nie co robi wrażenie

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości