|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
TŻ i ktoś inny.
Witam. Mam problem i proszę Was, byście poradziły mi, co zrobić, by było jak dawniej. Jestem w związku już dość długo. Jest dobrze między nami. Jednak zaczęłam myśleć o innym. Wiem,że to nieuczciwe wobec mojego obecnego TZa i nie chcę zaprzątać sobie głowy innym facetem- ale nie potrafię. Tym drugim jest kolega z liceum, na dodatek młodszy , poznałam go, bo czasami zagadał do mnie lub do koleżanki kiedyś na przerwie, mnie do domu raz odprowadził, i takiem tam Jednak niezbyt mnie interesował. Ja już wówczas byłam ze swoim TZem.Ostatnio się zorientowałam,że on studiuję na mojej uczelni, tzn wiedziałam o tym,ale nie spotkałam go jakoś wcześniej,nie dojeżdzał też ze mną, wiec ani w pociągu/korytarzu go nie zauwazyłam . W końcu nieoczekiwanie spotkaliśmy się na przystanku. Uśmiechał się,szliśmy razem na zajęcia.Za tydzień znowu, tym razem spędziliśmy już całą drogę ( w pociągu, na uczelnie) razem. Potem okazało sie ,że zajęcia mamy koło siebie i ze kończymy niekiedy o tej samej godzinie. Zaproponował,że jak będzie kiedyś samochodzem,to wrócimy razem. No i na drug dzień tak też się stało. Zaczepił mnie na korytarzu,zapytał o której kończe i jakoś się dogadaliśmy. Potem się okazało,że specjalnie dla mnie urwał się z zajęć. Zachowywał się dość bezpośrednio. On jest taki z charakteru : śmiały, pewny siebie,ale rozmowa była dla mnie krępująca, jego gesty i takie przymilanie sie na siłe - też. Miałam lekką torebkę a on chciał mi ją nieść. Proponował,że odda mi swoją kurtkę, bo mi zimno. Podziekowałam i odmówiłam. Były też gadki,że zawsze byłam zajęta,a mu się podobałam. Widziałam,ze próbował chyba za wszelką cenę zrobić na mnie wrażenie, choćby tym,że jechał z dużą prędkością. Wspomniał,że organizuja jakies sportowe zajęcia i pytał czy jestem chętna, akurat podał taką dyscypilnę, w której nie jestem dobra i od razu padło radosne hasło " ja Cię nauczę". Poprosił o nr,żebysmy się mogli dogadać z powrotami do domu. I najważniejsze : on też nie jest wolny. To nie jest tak,że podoba mi się jego wygląd. Ma sobie coś, że lubię z nim przebywać. Jednak źle mi z tym, bo czuję,że to nie jest w porządku wobec mojego obecnego partnera,z którym nie chce się rozstawać. TZ wie o tej odświeżonej znajomości. Nie wiem jak mam sie zachować przy kolejnej okazji, być może takiej nie bedzie,ale 1 dzien w tyg na pewno się zobaczymy. Może dramatyzuje,ale mam wrażenie,że on sie trochę nakręca na naszą znajomość.... Co o tym wszystkim myślicie? Podoba mi sie, jak jestem lekko przez niego adorowana,ale nie chce dać zawrócić sobie w głowie, bo sam fakt,że o nim mysle, jest dla mni złym znakiem. Tak sobie to tłumaczyłam,że od czasów szkoły jestem ze swoim TZ,nie miałam okazji poznać nikogo innego i dlatego tak mnie ta nowa znajomość "zafascynowała"....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: TŻ i ktoś inny.
Dość długo, tzn ile czasu jesteś w związku?
Starasz się, on (Twój chłopak, żeby było jasne) się stara? Wychodzicie gdzieś, mówi Ci komplementy, adoruje? Czujesz się przez niego kochana? Bo chyba czegoś Ci brakuje.
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
zgadzam sie z tym co powyzej, albo jestes ze swoim z przyzwyczajenia, bo ewidentnie szukasz czegos na zewnatrz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
A czy jesteś szczęśliwa w swoim związku?
Zanim podejmiesz decyzję weź pod uwagę, że zawsze, kiedy jest się adorowaną przez chłopaka, bez względu na to czy ci się podoba, czy nie, jest to schlebiające i może nieźle zamieszac w głowie. W tej chwili nie wiesz co cię czeka i pewnie czujesz dreszczyk emocji zwiazany z tym, co nieznane, ale zastanów się przede wszystkim, czy jesteś szczęsliwa w obecnym związku i czy nie bedziesz żałowała jesli zaangażujesz się w znajomość z tym chłopakiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Jesteśmy ze sobą ponad 4 lata. Jest dobrze,czasem bardzo dobrze. Jednak rzadko gdzieś wychodzimy. Mój TZ jest starszy ode mnie, skończył studia, nie chce mu się nigdzie wychodzić zbyt często. Rozgląda się za mieszkaniem, myśli poważnie o przyszłości. To mi sie podoba, czuje sie bezpieczna przy nim i nie chcę tego zmieniać. Sama nie wiem czemu akurat jakiś młodszy dawny znajomy utkwił mi w głowie. Zazwyczaj podchodziłam do takich spraw z dystansem. Był miłi - okej- ide do domu i juz o tym nie myśle,a teraz....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
A czy jest coś co Ci się nie podoba?
Albo czego Ci brakuje? Czy po prostu się nudzisz, wpadliście w jakąś rutynę, i stąd to się bierze?
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Masz 3 możliwości (co najmniej):
1. Stwierdzisz, że Twój TŻ jest dla Ciebie najważniejszy i nie chcesz sobie mącić dalej w głowie ani niczego psuć pomiędzy Wami - urywasz znajomość z kolegą. 2. Dajesz się ponieść urokowi relacji z kolegą - po pewnym czasie dochodzi do czegoś między Wami, co oznacza zdradę ->> komplikacje w Twoim długoletnim związku, być może rozstanie. 3. Spotykasz się dalej z kolegą, a znajomość ta może dodać dreszczyku Twojej relacji z TŻtem i ją odświeżyć (np. jeśli TŻ się nie stara, to nagle zacznie). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Mało czasu ze sobą spędzamy, bo on pracuje na 3 zmiany. Nagle stał sie taki bardzo poważny. To z jednej strony dobrze,ale też nie do przesady. Podam przykład,że bardzooo lubi dzieci, pokazuje mi to na każdym kroku, mówi,że za 2 lata by już chciał mieć. Mam wrażenie,że nie obchodzi go moje zdanie w tej kwestii. Na weekedny siedzimy zazwyczaj w domu, czasem gdzieś wyjdziemy,ale rzadko. Też z jednej strony to rozumiem, bo wiem,ze pracuje, a w sobote chce po prostu odpocząć. Nie wiem czy to rutyna... Niby nie chce nic zmieniać,ale sama widzisz, ciągnie mnie nagle do takiej świeżości, czegoś nowego. Trochę sie boję... ---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- Cytat:
Też nie wiem jakie ten mój znajomy ma intencje, może o taki typ,że dla każdej jest taki. To bardzo otwarta i komunikatywna osoba. Nie chciałabym z kimś takim tworzyć jakiejś bliższej relacji chyba, a jednak jest coś, co mnie ciągnie do niego. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
hahahaha co za wątek
![]() ![]() Najpierw "wstęp", że w związku, że bardzo dobrze w nim jest bla bla bla, nagle "chłopaczek" inny wielki szał etc. etc. Nagle chce się zjeść i mieć ciastko.. tu swojego kocham nie chciałabym go krzywdzić itp. a z drugiej strony fascynacja innym (bo wystarczyło jego 1 miłe słowo i autorka cała w skowronkach). Potem nagle na idealnym partnerze pojawiają się "wady".. być może na siłę przywoływane (aby nie zostać zjechaną) by mieć jako takie usprawiedliwienie popełnianych czynów (tj. myślenie o innym). A jaki będzie koniec klasyku? Ja przewiduję tak - autorka rzuci swojego, dla przygody (inaczej tego nie nazwę bo głupio samej pchać się będąc zajęta do zajętego kolesia) tamten oczywiście skorzysta (bo czemu nie?).. i tylko skorzysta nic więcej, nagle autorka poczuje się tragicznie.. Efekt? żałowanie chęć powrotu, żeby tż wybaczył.. ale nie nie nie jak jest spoko to nie wybaczy oj nie ![]() Ale ale jest wyjście z tej sytuacji! Naprawdę! Tylko trzeba chcieć... Trzeba chcieć SZCZERZE POGADAĆ ze swoim tż o naprawie związku.. i moim zdaniem bardziej będziesz żałować tego, że nie naprawiasz niż tego, że z tamtym nie wykorzystałaś okazji do przygody.. Niech ten kolega będzie nijako motywacją do ewolucji związku i jego rozwinięciu o szczerą rozmowę i chęć zmian. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
Nie czujesz się za młoda na myśli o związku na całe życie, na dzieci za dwa lata, na rodzinę i rutynę? Twój facet daje ci poczucie bezpieczeństwa, ale trochę szaleństwa też jest człowiekowi w tym wieku potrzebne, a nie "stare dobre małżeństwo". Rozumiem, czemu zainteresował cię kolega. Tżta masz od zawsze i tyle, nie znasz niczego innego. A to kusi.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
O, właśnie. Taki sens miał mieć ten wątek. TŻ jest i był moim pierwszym, z nikim się nie umawiałam,wszędzie z nim od zawsze. A teraz? Chyba odczuwam tego skutki. I tak, jestem za młoda na zakładanie rodziny, on jest starszy o 4 lata,więc ma prawo myśleć o rodzinie/ życiu trochę poważniej niż ja. Nie myślę o tym,by już brać ślub, a co dopiero- posiadać JUŻ dzieci. Te jego wizje trochę mnie przerażają. ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Cytat:
Chyba fantazja Cię trochę poniosła. ![]() Napisałam,że kusi mnie ktoś nowy,kusi mnie ta świeżość, bo jestem ze swoim partnerem od zawsze i nie miałam okazji wcześniej poczuc, jak to jest. I owszem, to miłe,ale pare postów wcześniej wspomniałam też,że nie marzę od razu o zakończeniu związku, bo nie chcę tworzyć bliższych układów z tym drugiem. Po prostu miło być adorowanym przez kogoś innego niż TZ , bo od dawien dawna tak nie było i już. I masz rację, może ta sytuacja wpłynie jakos na zmiany w naszym związku, bo szkoda niszczyć coś, co trwa już długo, |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
a mowilas mu o tym?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
O tym,że nie jestem gotowa na założenie rodziny? Tak, mówiłam,on niby przyjął do wiadomości,ale i tak ciągle widzę,że ogląda mieszkania, ciągle mi pokazuje, zmusza mnie ,żebym spędzała czas z dziecmi z jego rodziny, kiedy mnie to naprawdę męczy. Mówi,że on myśli poważnie,snuje plany, mówi że to przecież fajnie. No tak, fajnie,ale ja wiem,ze teraz i tak jego plany nie mają przyszłości, bo ja studiuję dziennie, pracuję tylko w wakacje, ani nie mam się z czego dołożyć do mieszkania,ani nie mam stałej pracy jak on. Jeszcze przynajmniej 2 lata zanim cokolwiek się zmieni w tej kwestii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Powiedz mu, że może planować, ale na zasadzie marzeń - że jest Ci dosłownie głupio, kiedy słyszysz o domu i dzieciach, bo nie jesteś na to gotowa ani emocjonalnie ani materialnie - po prostu odsuńcie te plany w czasie.
Skoro facet pracuje na 3 zmiany, a Ty studiujesz, jak wygląda wasz czas spędzany razem? Czy czujesz, że on mógłby się np w tym momencie oświadczyć? Może potrzebujecie odświeżenia związku (ale na pewno bez osoby trzeciej w trójkącie - ten koleś tylko uświadomił Ci, że potrzebujesz zmiany), ale możliwe też, że dwóch różnych osób - że po prostu za nim nie nadążasz i nie jesteś gotowa powiedzieć mu, w jakiej perspektywie, za ile lat dokładnie będziesz, jesteście na dwóch różnych etapach. Coś powinno się niebawem okazać, bo inaczej zostaniesz "przekonana" do ślubu, naciskana i namawiana przez rodzinę i jego - bez szczerej rozmowy i postanowienia na ten temat tak się może stać.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
ma zielone pojęcie
|
Nej, wóz albo przewóz. Albo decydujesz się walczyć o swój związek i zrywasz kontakt z kolegą z uczelni, albo decydujesz się walczyć o nową znajomość i zrywasz ze swoim obecnym partnerem. Nie da się zrobić jednocześnie tych dwóch rzeczy.
Swoją drogą, spójrz na to, co sama napisałaś: Cytat:
I czy on w ogóle wie, że jesteś w związku? ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy myślisz, że te 'zaloty' chłopaka zakończą się w magiczny sposób? Albo odpowiedz: jak ma ci przejść fascynacja tym? W którym punkcie przestaniesz być zachwycona taką "świeżością", którą on daje? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Mi sie wydaje,ze to chwilowe i tyle.
Sama kiedys pisalam o watku podobania sie. Tydzien mowilam o jakims kolesiu ze to tamto,radocha a potem mi to przechodzilo.. Długo to juz trwa? Jak kochasz swojego partnera to powinnas temu drugiemu powiedziec w przenosni zeby spadał..
<3 Edytowane przez Clemence Czas edycji: 2012-11-03 o 18:32 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Na naukach przedmałżeńskich u Dominikanów (polecam) można usłyszeć, że zauroczenia zdarzają się praktycznie zawsze - także po ślubie i to od Ciebie zależy, czy jakoś wstrząsną Twoim związkiem czy nie. Żyjemy w kulturze, która gloryfikuje emocje, więc każde szybsze bicie serca po adorowaniu każe się nam zastanawiać nad własnym związkiem, ale czy naprawdę zwykłe adorowanie nie jest miłe, bo to adorowanie?
Dla mnie albo: ucinasz kontakt z kolegą i nie pozwalasz, aby adorowanie trwało i przerodziło się w coś więcej jeżeli uważasz, że jednak Twój obecny związek nie daje Ci tego, czego pragniesz, to go kończysz
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
Ja bym się jednak zastanowiła, czy zostać w tym związku. Przemyślała, czy na pewno wiem, nie znając innych możliwości, że to jest to. Bo uważam, że się dusisz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Ty masz Partnera i jesteś z Nim kilka lat.On ma dziewczynę, a podrywa Ciebie wiedząc, że jeteś zajęta (mówiłaś Mu o tym, prawda?). Czy to fajne? Kręci Was oboje zdrada? Jeżeli tak-t0 sądzę, że droga wolna- Ty możesz zdradzić swojego faceta, On swoją dziewczynę, a potem możecie być razem zdradzając się wzajemnie mniej, bądź bardziej oficjalnie.
Fajnie? Nie. To zastanów się co robisz i czy Cię to pociąga. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Nie odzywałam się - nie miałam dostępu do komputera. Nie będę osobno odpowiadała na każdy post,ale oczywiście dziękuję za Wasze odpowiedzi, rady. Myślę,że dałyście mi trochę do myślenia i moje zauroczenie powoli mija i mam nadzieję,że minie całkowicie. Zobaczymy co będzie pod koniec tygodnia - bo wtedy zazwyczaj spotykam X, bo ma zajęcia koło mnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:53.