|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Halloween i nasze zwierzakiHalloween - jedyna taka noc w roku... Halloween to święto, którego nazwa pochodzi od „All-Hallow's-Even” co oznacza: „w przeddzień wszystkich świętych”. Halloween pochodzi z Wysp Brytyjskich a nie z Ameryki. Bardzo dawno temu bo ok. 2,5 tysiąca lat temu na terenach gdzie obecnie znajdują sie takie państwa jak: Anglia, Irlandia, Szkocja, Walia jak również północna Francja mieszkały plemiona Celtów. Celtowei meili kapłanów -ludzi bardzo wykształconych: byli lekarzami, sędziami również zajmowali się gwiazdami oraz magią ![]() . Halloween to ten czas , kiedy granica między światami: żywych i umarłych jest najcieńsza 31 października Celtowie obchodzili najważniejsze w roku święto ku czci boga śmierci "Samhaina". Do tego czasu trzeba było zakończyć wszelkie ważne sprawy związane z codziennym życiem. Halloween uważano za okres, kiedy granica między światem żywych i umarłych jest najcieńsza a więc i kontakt z duchami był najłatwiejszy... ![]() ![]() W XIX wieku Halloween "przywędrowało" do Ameryki razem z irlandzkimi emigrantami. Swieto tak sie przyjeło, ze obecnie stanowi (nie tylko w Ameryce ale równeiz w Australli i krajach anglosaskich) jedno z najważneijszych świąt. W Polsce można powiedzieć, ze świeto mimo, ze wsród straszego pokolenia budzie dość spore opory, to przyjeło sie dość szybko. Obecnie bardzo czesto możemy spotkać poprzebieraną młodzież ale równeiz i dorosłych na imprezach halloweenowych i nie tylko. ![]() ![]() Bardzo często przebieramy nasze zwierzaczki w czasie Halloween anajcześciej przebraniem są stroje przypominające dynię. A jak Wy i Wasze zwierzęta spędzacie Halloween? ![]() Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2010-10-30 o 12:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Halloween i nasze zwierzaki
ja nie obchodzę tego świeta
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Ja osobiście obchodzę jak święto dzień 1 listopada czyli Dzień Zmarłych.
Halloween nie nazywam świętem a raczej dniem halloween-owym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Niezła fotka.
Dyniowy mopsik ... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Kilka lat temu sama biegalam po domach i zbieralam cukierki z dziećmi i bardzo denerwowalo mnie to ,ze niektorzy uważają ,ze to "nie jest polskie święto " i że kiedys to zrozumiem. a więc teraz uważam ,ze ten argument jest smieszny.
a w halloween po prostu ubieram sie na czarno i moge zrobic sobie dużo mocniejszy makijaż ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Stella, mops i buldog w przedstawieniu "Halloween in my dream"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja się naprawdę przestraszyłam
![]()
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Ja się przestraszyłam tych psów w ciuchach...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja i mój Kocurek nie obchodzimy tego "święta"
Nie widzę powodu dla którego miałabym go przebrać za dynię lub inne warzywo. Aczkolwiek w dniu Wszystkich Świętych we wspomnieniach oprócz ludzi, którzy odeszli, pojawiają się także moje koty ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Ja tam z moim ślicznym psiakiem nie obchodzę tego święta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2012-10
|
mój kot zdecydowanie nie byłby zadowolony gdybym chciała go wcisnąć w strój DYNI
![]() Edytowane przez motylek1007 Czas edycji: 2012-10-30 o 16:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:57.