Staż- problem? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-13, 11:13   #1
vargant
Przyczajenie

Staż- problem?

Witajcie

Na początku opiszę moją sytuację: w tym roku skończyłam studia (czerwiec) i po obronie zaczelam szukac pracy. Tydzien temu znalazlam i zakwalifikowalam sie na trzymiesieczny płatny (500 zł brutto, umowa zlecenie) staz- niestety nie w zawodzie- ktory może, ale nie musi zaowocowac pozniejszym zatrudnieniem (jest duzo stazystow i ograniczone mozliwosci finansowe firmy).Jestem na tym stażu w normalnych godzinach pracy czyli od 8 do 16. Staz ten nie jest z urzędu miasta, z tamtego wciąż mam jeszcze prawo skorzystać. Na obecnym stażu bylam na razie dwa dni, w poniedzialek mam podpisac umowe.

Moja mama z ktora mieszkam uwaza ze na tym stażu marnuję czas i ze powinnam raczej szukac stażu w zawodzie (choc w sumie nie wiadomo czy urzad miasta bedzie mial kasę na to żeby udzielic mi tego stażu nawet jezeli sama sobie znajde chętną firmę) albo bezpłatnych praktyk. Z tym że bezpłatnych praktyk robilam juz wiele i szczerze mowiac mam juz troche dosyc, szczegolnie ze jezeli wiem, ze ktos mi placi to czuje sie "pewniej", nie mam wrazenia ze ktos z laski mnie na tych praktykach nie trzyma tylko jestem np. pelnoprawna stażystką. Nie mowiac o tym jak samoocena wzrasta Poza tym przeraża mnie wizja (jezeli zrezygnuje ze stazu i np. niczego innego nie znajde) siedzenia w czterech scianach w zimie, po prostu boje sie o siebie ze wpadne w depresje, w wakacje mialam miesiac takiego zwatpienia ze nawet nie mialam sily otworzyc pliku z cv żeby je poprawic (na szczescie ten zly okres minal ale boje sie ze wroci). Ogolnie rodzina bagatelizuje moj problem:P Na tym obecnym stazu po dwoch dniach moge stwierdzic ze jest dobrze,zadania sa odpowiedzialne ale nie powyzej moich mozliwosci (oprocz obslugi bindownicy ) , jest fajna atmosfera, duzo mlodych ludzi.

Nie wiem co robic, czy zostac na tym stażu, czy zrezygnować? Troche sie boje ze jak zostane na tym stazu to strace jakas szanse...chociaz cv i tak wysylam, z tym ze jezeli jestem na stazu to np nie mam czasu osobiscie roznosic CV. Nie mam tez czasu bedac na stażu szukac firm ktore np zgodzilyby sie na moj staz w zawodzie. Szczerze mowiac widze male szanse uzyskania zgody na taki staż bo przeciez od tego roku sa takie ustalenia ze pracodawca ma obowiazek zatrudnic osobe na taki okres, jaki wynosil staż.

Zakrecilam sie w tym wszystkim i mam nadzieje ze uswiadomicie mi ze ten problem tak naprawde jest prosty Prosze o porady.
vargant jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 11:29   #2
K1987
Rozeznanie

Dot.: Staż- problem?

jak sama napisałaś, możesz zrezygnować, nic nie znaleźć i zostaniesz w końcu z niczym. Twój staż nie trwa wieki, szybko minie, a co się nauczysz to Twoje. I nawet w CV będzie lepiej wyglądało, że coś robiłaś, nawet nie do końca zgodne z wykształceniem, czy zawodem, jak to nazywasz, niż że siedziałaś w domu.
K1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 11:58   #3
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez vargant Pokaż wiadomość
Witajcie

Na początku opiszę moją sytuację: w tym roku skończyłam studia (czerwiec) i po obronie zaczelam szukac pracy. Tydzien temu znalazlam i zakwalifikowalam sie na trzymiesieczny płatny (500 zł brutto, umowa zlecenie) staz- niestety nie w zawodzie- ktory może, ale nie musi zaowocowac pozniejszym zatrudnieniem (jest duzo stazystow i ograniczone mozliwosci finansowe firmy).Jestem na tym stażu w normalnych godzinach pracy czyli od 8 do 16. Staz ten nie jest z urzędu miasta, z tamtego wciąż mam jeszcze prawo skorzystać. Na obecnym stażu bylam na razie dwa dni, w poniedzialek mam podpisac umowe.

Moja mama z ktora mieszkam uwaza ze na tym stażu marnuję czas i ze powinnam raczej szukac stażu w zawodzie (choc w sumie nie wiadomo czy urzad miasta bedzie mial kasę na to żeby udzielic mi tego stażu nawet jezeli sama sobie znajde chętną firmę) albo bezpłatnych praktyk. Z tym że bezpłatnych praktyk robilam juz wiele i szczerze mowiac mam juz troche dosyc, szczegolnie ze jezeli wiem, ze ktos mi placi to czuje sie "pewniej", nie mam wrazenia ze ktos z laski mnie na tych praktykach nie trzyma tylko jestem np. pelnoprawna stażystką. Nie mowiac o tym jak samoocena wzrasta Poza tym przeraża mnie wizja (jezeli zrezygnuje ze stazu i np. niczego innego nie znajde) siedzenia w czterech scianach w zimie, po prostu boje sie o siebie ze wpadne w depresje, w wakacje mialam miesiac takiego zwatpienia ze nawet nie mialam sily otworzyc pliku z cv żeby je poprawic (na szczescie ten zly okres minal ale boje sie ze wroci). Ogolnie rodzina bagatelizuje moj problem:P Na tym obecnym stazu po dwoch dniach moge stwierdzic ze jest dobrze,zadania sa odpowiedzialne ale nie powyzej moich mozliwosci (oprocz obslugi bindownicy ) , jest fajna atmosfera, duzo mlodych ludzi.

Nie wiem co robic, czy zostac na tym stażu, czy zrezygnować? Troche sie boje ze jak zostane na tym stazu to strace jakas szanse...chociaz cv i tak wysylam, z tym ze jezeli jestem na stazu to np nie mam czasu osobiscie roznosic CV. Nie mam tez czasu bedac na stażu szukac firm ktore np zgodzilyby sie na moj staz w zawodzie. Szczerze mowiac widze male szanse uzyskania zgody na taki staż bo przeciez od tego roku sa takie ustalenia ze pracodawca ma obowiazek zatrudnic osobe na taki okres, jaki wynosil staż.

Zakrecilam sie w tym wszystkim i mam nadzieje ze uswiadomicie mi ze ten problem tak naprawde jest prosty Prosze o porady.
bez sensu jest rezygnacja ze stazu, skoro nie masz NIC w zanadrzu...

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 13:26   #4
cholernarejestracja
Copyraptor

Zostałabym na stażu. A koniecznie chcesz pracować w zawodzie, czy praca w tej firmie też by Cię ucieszyła? Wiesz, może się okazać, że tu masz fajniejsze perspektywy a praca będzie lepsza, wyuczony zawód to nie kajdany, żeby nie móc iść w innym kierunku
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 14:19   #5
Elmo88
Raczkowanie

Może zapytaj w swoim urzędzie pracy czy mają teraz pieniądze na staż? Bo może będą mieć dopiero od nowego roku? Wtedy bym jednak została tam gdzie jesteś, zawsze to jakieś doświadczenie, zajęcie
A tak w ogóle to doskonale Cię rozumiem też w czewrcu się obroniłam, szukam pracy, a teraz właśnie załatwiam staż finansowany przez urząd pracy.
Elmo88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 14:27   #6
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Przecież, jak znajdziesz coś w swoim zawodzie, to zawsze możesz tam iść. A zawsze lepiej w CV wygląda, że robiłaś coś więcej, niż tylko to co na uczelni kazali odbębnić. Poza tym sama widzisz, rozsyłasz CV, że z pracą nie jest tak kolorowo, więc nad czym się zastanawiasz? Ja bym brała staż. Później możesz mieć całkiem dobrą ścieżkę rozwoju w takiej firmie.

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-23, 16:48   #7
jaa151
Przyczajenie

Hej! Zostałaś na tym stażu? Mam podobny problem i nie wiem czy warto się w to angażować. Masz w ogóle szanse na zatrudnienie po tym stażu?
jaa151 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-27, 12:03   #8
Misua
Przyczajenie

Mieszkam w małym mieście, w czerwcu skończyłam studia, o stażu o tej porze roku tylko mogę sobie pomarzyć, nie mówiąc już o pracy. Mam tak dosyć siedzenia w domu, że w życiu bym nie odrzuciła takiej oferty. Niestety to tylko gdybanie
Stary 2012-10-27, 14:10   #9
Salalina
Rozeznanie

Po prostu przeczytaj uważnie umowę o staż. Podejrzewam, że zerwanie jej wiąże się tylko ze zwrotem wynagrodzenia. Jeśli tak - nic nie ryzykujesz. Zostań na stażu, a jak pojawi się jakaś lepsza opcja to rozwiążesz umowę. Swoją drogą, jak można tak wykorzystywać ludzi - praca od 8 do 16 za 500zł brutto...?
Stary 2012-10-27, 16:25   #10
deszczowypies
Zakorzenienie

Skoro nie masz nic konkretnego, lepszego na oku - zostań na stażu. Zawsze lepsze to niż siedzenie w domu, a póki co możesz się rozglądać za czymś fajniejszym.

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-06, 02:11   #11
201706121013
Konto usunięte

Mam pytanie. Mam załatwiony staż od grudnia z urzędu pracy. Dostałam kwitek do odbycia szkolenia. Jednak muszę to uzgodnić z dyrektorem placówki względem stażu. Jestem w trakcie szkoły średniej, w związku z tym czy dyrektor może mi odmówić stażu mimo zgody urzędu pracy?
201706121013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości