|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Unieważnienie ślubu kościelnego
Witam,
Szukam odpowiedzi na moje pytanie, ale nigdzie nie potrafię jej znaleźć. Chodzi o to, czy da sie unieważnić małżeństwo kościelne z powodu zatajenia prawdy o swojej zdolności płciowej. Czyli krótko mówiąc - czy mozna dostac rozwód kościelny, gdy partner przed ślubem ukrył fakt o swojej bezpłodności? Mam nadzieje, ze ktos mi pomoze i z gory dziękuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Unieważnienie ślubu kościelnego
Jak najbardziej można. Według Kościoła ślub ma służyć prokreacji i jeśli jedno z małżonków zataiło fakt, że jest bezpłodne to drugi małżonek może wystąpić o unieważnienie ślubu. Co do całej papierkowej roboty związanej z tym polecam zgłosić się do proboszcza swojej parafii by Cie pokierował.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Chodzi o to, że nie będzie dziecka, czy o to, że ukrył = skłamał? :|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
.
|
Serio nie znalazlas takiej informacji w googlach? -_-
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jedyne co możesz zrobić to starać się o stwierdzenie nieważności małżeństwa. Niby nic a to jednak duża różnica - jeżeli chcesz iść w tym kierunku, to radzę to zapamiętać. * stwierdzenie nieważności małżeństwa: http://prawokanoniczne.org/stwierdze...alzenstwa-854/ * bezpłodność a stwierdzenie nieważności małżeństwa: http://prawokanoniczne.org/bezplodno...alzenstwa-491/ Pozostaje tylko pytanie czy warto? Czy to odpowiedni krok? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem branie rozwodów etc. bo druga strona jest bezpłodna bardzo źle świadczy o takiej osobie, no chyba że to było faktycznie zatajenie, a nie, że partner nie wiedział o tym wcześniej - więc jak miał powiedzieć? Poza tym kwestia bezpłodności też jest kontrowersyjna, jest wiele sytuacji, gdzie jest to bezpłodność chwilowa. Tak czy siak, ja bym nie chciała być z facetem, który by mnie zostawił, bo okazało by się że jestem bezpłodna. Taki to dla mnie emocjonalny pustak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja zachęcałabym jednak do pochylenia się nad swoim problemem, szukania rozwiązania a nie uciekania. Choć to pewnie nie jest tak proste jak nam się wydaje - może jednak warto? |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Według mnie to nie jest "złe" branie rozwodu z takiego powodu - z tego co rozumiem to partner wiedział wcześniej, że jest bezpłodny, a może mimo to razem planowali, że będą mieli dzieci itp. i nic nie powiedział na temat tego, że nie może mieć dzieci... A potem po ślubie wyszło szydło z worka... No cóż, jak dla mnie to okłamywanie swojego partnera, strasznie paskudna sprawa i to dla mnie powód do rozwodu.
To nie to samo jak dowiedzieć się o tym po ślubie, bo wtedy razem się przez to przechodzi, a tak zostajesz postawiona przed faktem, że twój partner przez długi czas kłamał cię... (i nawet nie chodzi o bezpłodność, to mogła być jakakolwiek sprawa, ale kłamstwo nie jest ok) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Myślę, że tu nie chodzi o sam fakt bezpłodności, tylko o kłamstwo. O ile sama bezpłodność partnera to coś, na co nie mamy wpływu i faktycznie żądanie rozwodu z tego powodu źle by o niej świadczyło - to tak jak odejść od kogoś z powodu np. choroby, o tyle kłamstwo w tak istotnej kwestii już takim powodem dla mnie jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Jest tylko kilka takich przesłanek, i to jest jedna z nich. Oczywiście niezbędne będą dowody w postaci dowodów itp. Zacznij już załatwiać wszystko bo to może potrwać od roku do 2.
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że można.
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Tylko trzeba mieć dowody, że on to faktycznie zataił, a nie, że dowiedział się w trakcie trwania związku, bo wcześniej sam nie wiedział. Nie mam pojęcia jak zebrać takie dowody. Chyba tylko jakieś wyniki badań od lekarza z uwzględnieniem daty. Ale może coś jeszcze, nie znam się.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
Cytat:
To może jeszcze wprowadźmy obowiązkowe przed ślubem ![]() Znam taki egzemplarz faceta,który już jeden ślub unieważnił kościelny oskarżając byłą o właśnie zatajenie bezpłodności. Zrobił to,bo jego kochanka była z nim w ciąży. Dziwna też ta bezpłodność byłej żony,bo obecnie ma z nowym mężem dziecko własne,nie adoptowane. Dla mnie to co zrobili to hipokryzja,a kolejne śluby szopka. Z perspektywy kobiety nie chciałabym mieć takiego męża, który inną zostawił,bo mu dziecka nie dała ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a wracając do tematu może ten powód to jeden z nielicznych problemów , a to jest jeden z lepszych powodów by uzyskać unieważnienie ślubu kościelnego ? wybaczcie ale chciałybyście , żeby was facet przez długi czas okłamywał , a jak dojdzie co do czego to tu takie zdziwienie ? no oczywiście mówię jak dowiedział się o tym przed rozpoczęciem związku lub przed ślubem , bo jak po ślubie to już inna historia
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
zielony stworek
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy są wystarczające przesłanki do ustalenia czy małżeństwo było ważne. Skąd miał wiedzieć przed jego zawarciem czy jest bezpłodny. kto to sprawdza w ogóle? Bywają małżeństwa nie pobłogosławione dzieckiem gdzie nikt się nie "rozwiedzie".
Sama znam sytuację gdzie to mężczyzna wniósł o nieważność małżeństwa i nie jest to nic przyjemnego, po za samymi zainteresowanymi ciąga się też ich rodzinę po takich rozmowach, to też koszt bo nic nie jest za darmo ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Ślub jest nieważny, np. jeżeli udzieliła go osoba która nie ma do tego uprawnień, jeden ze świadków nie mógł nim być, jeden z małżonków zataił poprzednie małżeństwo i popełnił przestępstwo bigami lub po prostu np. świadek lub jeden z małżonków był pod wpływem alkoholu, używek.
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możliwości jest ogromna ilość, np. małżonkowie są spokrewnieni (o czym w momencie ślubu nie wiedzą) albo jeden z nich zataił przed drugim chorobę psychiczną, alkoholizm, niepłodność. Generalizując w każdym przypadku, w którym nie posiada się pełnej wiedzy o współmałżonku, małżeństwo można uznać za nieważnie zawarte.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
..ale to samo jest przy pierwszej komunii, ostatnio nawet się posprzeczałam w pracy. Bo jak to? on ma chodzić do kościoła z dzieckiem?? dziecko ma egzamin zdawać? on nie chce! ona ma już tu teraz dostać! a dlaczego on ma rok czekać, bo jakieś dzieci są młodsze??? Powiedziałam krótko - chcesz żeby dziecko przyjęło sakrament - musisz spełnić warunki stawiane przez drugą stronę. Nie pasuję ci warunki - nikt cię do niczego nie zmusza ---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Cytat:
![]() żeby coś unieważnić, to coś musiało istnieć jeżeli stwierdza się nieważność, to znaczy, że nigdy tego nie było na początku, na poprzedniej stronie podałam linki do informacji zawartych na stronie kancelarii prawa kanonicznego i tam to też jest dokładnie omówione ![]() Cytat:
Edytowane przez Denira Czas edycji: 2014-06-02 o 20:04 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Stwierdzenie nieważności, to tak, jakby ślubu nie było w ogóle, a unieważnienie jest od momentu jego orzeczenia ;]. Taka różnica ;].
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:22.