Dużo gada, mało robi... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-31, 15:56   #1
dubi_dubi
Przyczajenie

Dużo gada, mało robi...

Cześć!
Piszę, bo chciałabym się dowiedzieć, czy jestem wyjątkowo cierpliwa czy głupia ; )

Otóż chodzi o mojego chłopaka, jestem z nim ponad 2 lata, nasz związek jest w zasadzie udany poza jedną kwestią - obiecuje mi ciągle jabłka na wierzbie. Polega to na tym, że nagle wpada na super extra pomysł kupienia samochodu. Ogląda, wysyła linki, przeżywa jak mrówka okres, po czym się rozmyśla i okazuje się, że z samochodu nici. No dobra, jego sprawa. Kolejny pomysł - studia. ,,Taak, pójdę na zaoczne, coś z transportem, wyprowadzę się do miasta gdzie ty studiujesz, swoje mieszkanie wynajmę i będzie wszystko okej" Oczywiście nie studiuje. Siłownia - kupi karnet, będzie znów ćwiczył. Minęło parę miesięcy a karnetu jak nie było tak nie ma. Z pracą było najgorzej. Ile ja się musiałam nagadać, żeby w końcu do jakiejś poszedł. On ciągle "Nie, nie muszę pracować, mam pieniądze, jeszcze się opracuję". Ostatecznie sam doszedł do tego, że jednak ta praca mu potrzebna.
I teraz nie wiem, czy takiego człowieka można brać na poważnie. Nie wiem, czy wina leży po mojej stronie, bo jak mi tak nagada co on nie zrobi, a później głupio tłumaczy dlaczego jednak nie, to nieraz mam ochotę go rozszarpać, tak mnie to wkurza. Rozumiem, gdyby to był mój pomysł z samochodem, studiami, siłownią, to mógłby po prostu nie chcieć i ja nie mam prawa go zmuszać. Ale to są wszystko jego pomysły! Pewnie powiecie, żebym porozmawiała. Oczywiście rozmawiałam. Doszedł do wniosku, że nic nie będzie mi mówił, bo później będzie, że znowu się ogadał a nic nie zrobił. Gdyby to faktycznie miało dojść do skutku, to w zasadzie związek nie ma sensu, bo wyszłoby na to, że nie mielibyśmy żadnych wspólnych planów.

No i co tu z takim zrobić? Kompletnie nie mam pojęcia jak do niego dotrzeć. Potrafiłybyście znieść takiego osobnika?
dubi_dubi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 16:00   #2
Elfir
Zakorzenienie

Dot.: Dużo gada, mało robi...

chyba obiecuje ci gruszki na wierzbie?

Taki charakter - słomiany zapał.
Albo zaakceptować wadę i po prostu olewać co mówi, albo dac sobie spokój.
On się nie zmieni raczej.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 16:05   #3
dubi_dubi
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
chyba obiecuje ci gruszki na wierzbie?

Taki charakter - słomiany zapał.
Albo zaakceptować wadę i po prostu olewać co mówi, albo dac sobie spokój.
On się nie zmieni raczej.
Gruszki, jabłka - jeden kij ; )

Kurczę, wydaje mi się, że teraz to jeszcze pół biedy, ale gdybym miała wiązać z nim poważne plany np. ślub, to ciężko by było słuchać ciągle, że lodówkę to on zaraz naprawi Oo.
Stary 2012-10-31, 16:18   #4
Elfir
Zakorzenienie

Bo byś nie słuchała. Przy takim facecie wzywa się po prostu fachowca.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Stary 2012-10-31, 16:29   #5
classic_chic
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dubi_dubi Pokaż wiadomość

Otóż chodzi o mojego chłopaka, jestem z nim ponad 2 lata, nasz związek jest w zasadzie udany poza jedną kwestią - obiecuje mi ciągle jabłka na wierzbie.

Gdyby to faktycznie miało dojść do skutku, to w zasadzie związek nie ma sensu, bo wyszłoby na to, że nie mielibyśmy żadnych wspólnych planów.

No i co tu z takim zrobić? Kompletnie nie mam pojęcia jak do niego dotrzeć. Potrafiłybyście znieść takiego osobnika?
sama sobie odpowiedziałaś na pytanie
to faktycznie sensu nie ma, ale spróbuj z nim pogadać szczerze, może się uda, a jak nie, to musisz podjąć konkretne działania
classic_chic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 16:32   #6
MadSyndrome
Zadomowienie

Po pierwsze ludzi z słomianym zapałem jest mnóstwo, nie napaliłaś się nigdy na coś a po kilku tygodniach uznałaś, że dobrze, że tego nie kupiłaś jednak?
Po drugie "dużo gada a mało robi" to określenie większości facetów, tacy są po prostu, chcą wypaść jak najlepiej, ze staranami już gorzej

Albo zaakceptujesz jego zachowanie albo nie, zależy od Ciebie ja bym się jednak zastanowiła, jesli nikomu nie dzieje się krzywda to chyba lepiej przymknąć oko

MadSyndrome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 16:35   #7
dubi_dubi
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez MadSyndrome Pokaż wiadomość
Po pierwsze ludzi z słomianym zapałem jest mnóstwo, nie napaliłaś się nigdy na coś a po kilku tygodniach uznałaś, że dobrze, że tego nie kupiłaś jednak?
Nie, jeśli chodzi o tak ważne sprawy jak praca czy studia ; )

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-31, 16:47   #8
Capresse
Raczkowanie

Mężczyźni generalnie mają słomiany zapał. Planów i pomysłów mnóstwo, z realizacją gorzej. No i lenistwo bardzo często wygrywa z podjęciem zaplanowanego przedsięwzięcia. Jeżeli Wam to na razie nie przeszkadza w życiu, nie jest problematyczne bo nie macie wspólnego budżetu itp to nie ma co podejmować radykalnych decyzji o zerwaniu czy coś. Ja jestem zdania, że kobieta potrafi faceta postawić na nogi i trochę naprostować jego spojrzenie na życie. Tak więc - rozmawiajcie, tłumacz mu, aż on zacznie zauważać, że trwoni chęci i czas a Ciebie tym samym - wpędza w rozczarowanie. Mężczyźni potrzebują przełomów w życiu żeby się ustatkować psychicznie i emocjonalnie... itp.

Po moim bracie widzę, jak wiele zmieniało u niego ojcostwo. Z Pana "Mam wszystko w dupie, posiedzę na allegro" nagle stał się przykładnym ojcem i pracownikiem, postawił dom, auto zmienił ze sportowego na rodzinne i ogólnie no... ogarnął się. Nikt by się nie spodziewał, a jednak
Capresse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 16:48   #9
MadSyndrome
Zadomowienie

Cytat:
Ale napisałaś, że do pracy poszedł a studia to nie jest akurat ważna sprawa w tym kraju

MadSyndrome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 16:50   #10
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Ale znalazł tę pracę, bo wie że musi - dopóki nie zmienia fachu co dwa miesiące z powodu nudy, to nie ma się czym przejmować.
Ja sama jestem człowiekiem z baaardzo słomianym zapałem, co kilka miesięcy całkowicie zmieniam niemal cały plan na życie Jak na razie nie sprawia mi to większych problemów - po prostu miałam okazję spróbować już wielu rzeczy i wciąż próbuję kolejnych.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 16:59   #11
dubi_dubi
Przyczajenie

Co do tej pracy to wcale tak ciekawie nie było. Najpierw popracował niecałe dwa miesiące, zrobił sobie przerwę i poszukał czegoś innego. W następnej pracy zasypiał, spóźniał się, szef mu podziękował. Teraz załatwiał sobie jeszcze inną pracę i facet mu powiedział, że zacznie wtedy, kiedy będzie chciał. No cóż, jeszcze się tam nie zjawił i ciągle mówi: jutro.
Zapisał się na studium informatyczne, na zajęciach był aby przez jeden week, bo jak twierdzi, na razie są proste rzeczy i nie musi chodzić, ciągle kmini jakieś zwolnienia itp. Nie wiem kompletnie jak do niego przemówić.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-31, 17:03   #12
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Co do tej pracy to wcale tak ciekawie nie było. Najpierw popracował niecałe dwa miesiące, zrobił sobie przerwę i poszukał czegoś innego. W następnej pracy zasypiał, spóźniał się, szef mu podziękował. Teraz załatwiał sobie jeszcze inną pracę i facet mu powiedział, że zacznie wtedy, kiedy będzie chciał. No cóż, jeszcze się tam nie zjawił i ciągle mówi: jutro.
Zapisał się na studium informatyczne, na zajęciach był aby przez jeden week, bo jak twierdzi, na razie są proste rzeczy i nie musi chodzić, ciągle kmini jakieś zwolnienia itp. Nie wiem kompletnie jak do niego przemówić.
Hmm mój tż też miał kiedyś słomiany zapał. A to dlatego, że tak naprawdę nie musiał nic robić, o nic się starać, więc sobie gadał, że co to nie on... Jak go dopadło życie tzn praca (przykładowo) myśli realnie i nie gada głupot

Przepraszam, kliknęłam takiego ptaszka na dole i mi zacytowało
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 17:21   #13
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem kompletnie jak do niego przemówić.
Wcale. Nie jesteś jego matką i nie matkuj mu.

Po prostu lekceważ jego pomysły i nie przywiązuj do nich wagi. Zyj swoim życiem i zobacz, czy on za tobą w ogóle nadąża.

T.Pratchett
Stary 2012-10-31, 17:35   #14
dubi_dubi
Przyczajenie

Mobilizację do nauki i pracy nie nazwałabym matkowaniem. Przecież nie każę mu prasować koszul i wynosić śmieci ; ) Pamiętam go przed naszym związkiem, gdy nikt mu nie 'matkował', wtedy miał na wszystko wywalone, więc skoro jakiś wpływ na niego mam, to po co mam hodować lenia bez pracy i wykształcenia?
Stary 2012-10-31, 17:40   #15
dubi_dubi
Przyczajenie

Coś się nie dodało...

Mobilizację do pracy i nauki nie nazwałabym matkowaniem. Przecież nie każę mu prasować koszul i wynosić śmieci ; ) Pamiętam go przed naszym związkiem, kiedy to nikt mu nie 'matkował', więc skoro mam na niego jakiś tam wpływ, to po co mam hodować lenia bez wykształcenia? Niektórych trochę trzeba poprowadzić za rączkę. Tym bardziej że sam stwierdził, że potrafię go ogarnąć, kiedy np. balował trzy dni i nie wracał do domu. Więcej już tak go nie poniosło ; )
Stary 2012-10-31, 17:52   #16
Elfir
Zakorzenienie

matkujesz, bo myślisz, ze go wychowasz.

T.Pratchett
Stary 2012-10-31, 17:53   #17
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Coś się nie dodało...

Mobilizację do pracy i nauki nie nazwałabym matkowaniem. Przecież nie każę mu prasować koszul i wynosić śmieci ; ) Pamiętam go przed naszym związkiem, kiedy to nikt mu nie 'matkował', więc skoro mam na niego jakiś tam wpływ, to po co mam hodować lenia bez wykształcenia? Niektórych trochę trzeba poprowadzić za rączkę. Tym bardziej że sam stwierdził, że potrafię go ogarnąć, kiedy np. balował trzy dni i nie wracał do domu. Więcej już tak go nie poniosło ; )
no mnie mama też potrafiła ogarnąć jak miałam 15 lat i nie wracałam do domu...
Stary 2012-10-31, 18:01   #18
dubi_dubi
Przyczajenie

Czyli nie robić nic i niech nie chodzi na zajęcia, zwleka z pracą i robi co chce?
Stary 2012-10-31, 18:03   #19
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli nie robić nic i niech nie chodzi na zajęcia, zwleka z pracą i robi co chce?
nie, zaprowadzaj go za rączkę jak chcesz. Tylko nie planuj z nim dziecka bo będziesz mieć dwójkę
Stary 2012-10-31, 18:27   #20
DariaKom
Zakorzenienie

Ludzie o słomianym zapale się nie zmieniają...wiem, bo sama mam w wielu kwestiach słomiany zapał, ale tylko niektórych spraw to dotyczy i mówię Ci szczerze- to się nie zmieni. Cecha osobnicza
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 19:45   #21
Magdallen
Zakorzenienie

Po pierwsze to on nie obiecuje tego Tobie, tylko postanawia sobie, że coś zrobi. Wydaje mi się, że to spora różnica. Też czasem chcę coś zrobić i mówię przy wszystkich, że to zrobię, a potem się okazuje, że nie mam czasu, chęci, pieniędzy itd. i jednak nie wypali. Mój chłopak też tak czasem palnie coś w stylu "Kupię sobie samochód". Wydaje mi się, że czasem jak ktoś czegoś bardzo chce, to tak palnie coś, a potem albo straci chęci, albo wynikną jakieś sytuacje, które mu przeszkodzą w realizacji i tyle. Jeśli obiecuje to tak jakby sobie, a nie komuś innemu, to ma prawo zmienić zdanie Jedynie tą pracą bym się przejmowała, bo dla tego nei widze wymówki. Ale tym, że on niby Tobie obiecuje - nie, bo nie obiecuje Tobie, a z tym kupnem samochodu czy przeprowadzką, to w sumie może uznał, że nie stać go na samochód czy utrzymanie się w mieście by mu się nei opłacało. Ogólnie na słomiany zapał przy jakichś zbędnych sprawach bym przymróżyła oko, ale przy poważnych, takich jak praca już jest problem.

Edytowane przez Magdallen
Czas edycji: 2012-10-31 o 19:53
Magdallen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 20:06   #22
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Jest dorosłym człowiekiem.
Albo akceptujesz jego wady i tworzycie związek partnerski,
albo nie - i wówczas będziesz sfrustrowaną "mamuśką" stale myślącą za swojego faceta. To taki rodzaj kastracji z męskości. Facet bedzie na tobie polegał i straci jakąkolwiek chęć do samodzielności, bo i tak ty go wyręczasz.

Daj mu chociaż raz popełnić błąd. Inaczej się nie nauczy.

T.Pratchett
Stary 2012-10-31, 20:14   #23
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Jest dorosłym człowiekiem.
Albo akceptujesz jego wady i tworzycie związek partnerski,
albo nie - i wówczas będziesz sfrustrowaną "mamuśką" stale myślącą za swojego faceta. To taki rodzaj kastracji z męskości. Facet bedzie na tobie polegał i straci jakąkolwiek chęć do samodzielności, bo i tak ty go wyręczasz.

Daj mu chociaż raz popełnić błąd. Inaczej się nie nauczy.
Zgadzam się z tym.

Dopóki on wie, że ma kogoś, kto go wyratuje z każdej sytuacji, że może do woli zmieniać sobie pracę (swoją drogą to okropne - taka osoba znajduje coraz to nowego i rezygnuje, a inni są w potrzebie, wciąż szukają i nic...) i nie ma wymogu wykształcenia, to będzie sobie bimbał, bo dlaczego nie? Jak zostanie na lodzie i będzie musiał się sam postarać o ogarnięcie własnych spraw, to może mu się coś rozjaśni Szczęśliwy pewnie nie będzie, znudzony na pewno, ale przynajmniej się ogarnie.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-10-31, 20:45   #24
dubi_dubi
Przyczajenie

Może faktycznie źle do tego podchodzę... Dziękuję bardzo za rady ; )
Stary 2012-10-31, 22:05   #25
Clemence
Zakorzenienie

Hm.. a nie mozesz jeszcze raz go zapytać dlaczego tak mówi a potem nic z tego nie wynika?
trochę to smutne,ale to słomiany zapał;/

---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ----------

ps: ile ma lat?

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 00:03   #26
natash88
Wtajemniczenie

Od kiedy lenistwo, wygodnictwo, brak ambicji, nierealne spojrzenie na świat, nieodpowiedzialność nazywa się słomianym zapałem?

Bo ja mam słomiany zapał, ale poza tym żadną z powyższych cech...

natash88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 07:58   #27
Samasiara
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez natash88 Pokaż wiadomość
Od kiedy lenistwo, wygodnictwo, brak ambicji, nierealne spojrzenie na świat, nieodpowiedzialność nazywa się słomianym zapałem?

Bo ja mam słomiany zapał, ale poza tym żadną z powyższych cech...
No właśnie. Browar Ci za ten post.
Wygodne jest określenie "słomiany zapał" dla leniwych ludzi.

Kiedyś też byłam z takim panem o "słomianym zapale". Wiele planów, wiele gadania, wielkie "ambicje" (te ambicje to w bardzo solidnym cudzysłowie).
Planował zacząć studia, przeprowadzkę za kilka lat, chciał być basistą w zespole (nie umiejąc nic zagrać oczywiście) i gadał mi nawet o planach na własny biznes, występy i niekomercyjne płyty . Z czasem zaczęło mnie to wkurzać i kazałam mu się zamknąć i zauważyć rozbieżność między tymi mrzonkami a jego marną osobą to miał pretensje, że "nie pozwalam mu marzyć" <- ponoć to standardowy tekst u takich . W końcu zerwałam dość szybko i ani przez chwilę nie żałowałam.
A co z nim teraz? Nic, dalej mieszka idiota tam gdzie wtedy, na studia nie ma szans i na żadnym instrumencie nic wybrzdąkać nie umie. Został daleko w tyle innymi słowy.

Także radzę czym prędzej zostawić tego wygadanego trutnia. Ty będziesz pewnie robić postępy i iść naprzód, a ten leń będzie się kręcił w swoim beznadziejnym kółku nieróbstwa. Poza tym te teksty o wielkich planach są moim zdaniem okropnie wkurzające a z czasem robi się coraz gorzej. Może się kieeeedyś ogarnie jak mu w końcu życie równo da po dupie.
Swoją drogą nie tylko faceci tak mają. Chyba większość ludzi tak robi w jakimś stopniu. No i większość ludzi nie osiąga za wiele tzn. trzyma się na takim średnim pułapie życia, bez żadnych spektakularnych osiągnięć, chociaż gdyby się solidnie przyłożyli to mogliby osiągnąć więcej. Ale taki przeciętny człowiek chyba robi i tak więcej niż Twój facet... stąd ja doradzam rozstanie mimo wszystko, szczególnie jeśli Ty idziesz do przodu i robisz jakiś progres w życiu.
Samasiara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-02, 18:16   #28
dubi_dubi
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez clemence Pokaż wiadomość

ps: Ile ma lat?

22
Stary 2012-11-02, 19:05   #29
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
22
Ahaś,wiec szczerze,jeszcze powinno mu to przejść,w tym wieku faceci to nieco nieogary jeszcze gdzieś tam im zabawa w głowie;p
ja bym odpuściła na razie z tym.. Poczekaj troche.. raczej mu sie odmieni ,to albo stala cecha albo po prostu dojrzewa.. (tak ,jeszcze)

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-03, 19:40   #30
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:

musi ponosić konsekwencje swoich wyborów,bo nikogo nie zmusisz do pracy .

sama mam problem z konsekwencją,a w wielu przypadkach nie chce mi się czegoś zrobić,jednak wiem,że tak nie może być na dłuższą metę.
jednak moim mottem jest:co masz zrobić dziś zrób jutro,będziesz mieć jeden dzień wolnego dłużej
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości