![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() zniszczyli mi kurtkę w pralni, co teraz??
Dziewczyny, bardzo proszę o pomoc
![]() Oddałam do pralni moją ulubioną kurtkę wełnianą. Kurtka ma 5 lat i zawsze była czyszczona w tej samej pralni, zawsze wszystko było ok. Tym razem zrobili z niej totalną szmatę ![]() Pytanie - co mam teraz zrobić. Kutrka była z Zary, kosztowała wtedy ponad 300 zł, a teraz tego typu kurtki kosztują tam 500-600 zł. Ja chcę moje pieniądze z powrotem, oczywiście razem z ceną tego cholernego czyszczenia, ale wiadomo, jest inflacja, i jeżeli 5 lat temu coś kupiłam za 300 zł to nie mogę oczekiwać, że teraz też tyle zapłacę. Teraz ceny są takie, a nie inne. Dlaczego ja mam ponosić straty z powodu braku kompetencji i umiejętności pracownika, który zajął się tym praniem? Ja teraz zostałam bez kurtki. Niczego tańszego z poliestru nie chcę, bo jeżeli kupiłam kurtkę z wełny, to znaczy że taką chciałam mieć. Kurtka w tej chwili nadaje się na śmietnik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
and cigarettes
|
Dot.: zniszczyli mi kurtkę w pralni, co teraz??
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
bardzo mi przykro, ja Panią rozumiem, to nie moja wina, nie wiem dlaczego tak się stało, możemy wyprać jeszcze raz. To kazałam wyprać jeszcze raz, ale wiadomo że to nic nie pomoże
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
A przypadkiem jak się oddaje do pralni rzeczy, to nie spisuje się umowy?
Ostatnio przeglądałam oferty pralni i w każdej czytałam, że spisuje się umowę i pralnia bierze odpowiedzialność za praną rzecz. Nie może ona wrócić w stanie gorszym, niż do nich trafiła. Możesz składać reklamacje, żądać rekompensaty pieniężnej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Przed oddaniem do pralni podpisujesz umowę, w której jest zaznaczone, że dana rzecz po praniu może zmienić np. fakturę (w zależności od tego, z czego jest zrobiona). Jeżeli podpiszesz, to się na to zgadzasz. Proponuje napisać oficjalną skargę. Raczej nie dostaniesz zwrotu kasy za kurtkę, ale raczej rozpatrzą to pozytywnie. Miałam podobną sytuację.
---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
rekompensata pieniężna - rozumiem, że z uwzględnieniem obecnych cen w tym samym sklepie? ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Cytat:
Po 1 dniu ta kurtka została tak zniszczona... ja przed 5 lat nie doprowadziłam jej do takiego stanu... ale głupie babsko potrafi... Edytowane przez ana999ana Czas edycji: 2012-10-28 o 21:15 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
and cigarettes
|
Jak będziesz odbierać kurtkę i będzie nadal wyglądała źle - po prostu złóż reklamację. Nie widzę innego wyjścia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
tak, ja wiem i na pewno tak zrobię, tylko dlaczego mam ponosić straty i wydawać 600 zł, kiedy zamierzałam w tej kurtce chodzić jeszcze na pewno kilka sezonów...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie - 5 lat chodziłaś w tej samej kurtce i żądasz uwzględnienia inflacji i obecnych cen w sklepach (czyli de facto postulujesz uwzględnienie obecnej siły nabywczej pieniądza). To tak samo jakby właściciel używanego auta, przy sprzedaży samochodu, żądał zamiast mniejszej kwoty wynikającej z eksploatacji, kwot większej, bo inflacja, bo teraz ten model kosztuje już 100 tys. a nie 80, bo minęło 5 lat od zakupu ![]() ![]() Po trzecie - te głupie babsko nie włazi do bębna i nie wyrywa osobiście kudłów z kurtki. Masz prawo wkurzać się i żądać zadośćuczynienia za poniesione straty, ale obrażać? ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Na pewno nie zwrócą Ci pieniędzy za kurtkę, a już o cenie z inflacją możesz zapomnieć. Chyba, ze wytoczysz sieci pralni proces, który się będzie ciągnął i ciągnął
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Z samochodami to nienajlepszy przykład, bo technologia idzie na przód i auto sprzed 5 lat w niczym nie przypomina tegorocznego. Przy kurtce - no raczej nowej wełny nie wymyślili, więc bez przesady. A mnie chodziło o to, że ja chcąc dziś kupić taką kurtkę muszę wydać dużo więcej, że nie wspomnę, że w ogóle nie powinnam musieć jej kupować. Za zadośćuczynienie nie kupię kurtki tej samej jakości tylko gorszą. Dlaczego ja mam być poszkodowana? Gdzie tu jest moja wina? ---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sprawa może się ciągnąć miesiącami a nawet i latami i takiej kwoty jaką chcesz ugrać nie ugrasz- możesz oczywiście odwoływac się i do rzecznika i sądu- ale obawiam się że pójdziesz w większe koszty niż musiałabyś dopłacić do kurtki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Wy piszecie o tych 300 zł, czyli cenie wyjściowej- nie ma co się łudzić. Amortyzacja kurtki nie trwa 5 lat, to nie samochód. Przecież ta kurtka była noszona przez 5 lat, więc nie jest warta tyle ile w dniu zakupu.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Nigdy nie miałam takiej sytuacji, ale rozumiem, że jesteś wściekła. Sprawdzałaś na np. stronie internetowej pralni czy nie ma jakieś regulaminu? Bo bez niego ciężko cokolwiek twierdzić. Warto zobaczyć jak wygląda umowa wykonania tej usługi i ewentualnie porozmawiać z rzecznikiem ochrony praw konsumentów co w takiej sytuacji się należy.
Ja ze swojej strony doradzam powstrzymywanie się od podawania wieku płaszcza. A po drugie od rzucania kwotami, że został kupiony za 300 zł, a chcesz 600. Ale złość jak najbardziej rozumiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak na złość znalazłam niemal identyczną kurtkę na www Esprit, tylko ma inną fakturę materiału i jest trochę jaśniejsza. Cena - 170 euro.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
a masz paragon ze swojej kurtki? Bo jeśli nie, to nawet tych 300 zł nie odzyskasz.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
BAN stały
|
5 lat - ja myślę, że ta kurtka po prostu się zużyła, po 5 latach noszenia miała prawo nie przetrzymać kolejnego prania. Poza tym dziwięsię, że autorka tak się kurczowo uparła na tę kurtkę, nosi ją już 5 lat i chce nosić dalej, jeszcze kilka sezonów. Ja sama też nie lubię badziewia, wolę kupić ciuch rzadziej, ale lepszej jakości, jednak 5 lat na kurtkę - to chyba wystarczający okres, po tym okresie kurtka by mi się znudziła i chyba jednak wyszła z mody. Co jakiś czas trzeba kupować nowe ciuchy - takie jest życie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- Cytat:
A czy wyszła z mody - hm klasyka nie wychodzi z mody. To, że Tobie by się znudziła, nie oznacza, że mnie też. Zresztą - Twój komentarz nie jest odpowiedni do mojego postu. Miała nie przetrzymać prania jeżeli co sezon sukcesywnie wyglądałaby coraz gorzej. To, co zobaczyłam w pralni jest ewidentnym wynikiem błędu gdzieś w całym procesie prania. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
a pytałaś właściciela o polisie OC działalności w zakres, którego wchodzi tzw. delikt i kontakt?
z polisy spokojnie byś dostała jakaś kwotę...
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
odpowiedzialność deliktowa- odpowiedzialność z powodu wyrządzenia szkody czynem niedozwolonym
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Postaram się coś dowiedzieć dziś po południu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
otóż to, piszesz troche jakbys sądziła że wiecznie ją bedziesz nosić, przecież po 5 latach taki ciuch to sie zwykle do niczego nie nadaje, Zara to nie jest sklep z jakas powalającą jakością na lata...
I like my money right where I can see it .. hanging in my closet ![]() Edytowane przez kaja2301 Czas edycji: 2012-10-29 o 12:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Zgłoś się do pralni i zażądaj numeru polisy aby zgłosić szkodę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Kiedyś w tej samej pralni miałam podobną sytuację. Kurtkę wyprali i stała się mega sztywna. Łamała się przy próbie wyprostowania materiału. Zwrócili za usługę i spytali ile chcę zwrotu za kurtkę. Zadzwoniłam do taty (bo to była jego kurtka)- powiedział że 80zł i wypłacili od ręki.
Ale u Ciebie kwota wyższa, więc nie wiem jak to będzie.
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
była w bardzo dobrym stanie... nie mam zwyczaju chodzić w czymś, czego trzeba by się wstydzić... poza tym to że stara to nie znaczy że mieli prawo zniszczyć moją własność...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Pytanie brzmi jak udowodnisz że to oni zniszczyli a nie, że taką przyniosłaś? to mnie ciekawi
![]() powiedziałaś, że nosiłaś 5 lat kurtkę. Domyślam się, że prałaś. Więc myślę, że będzie ciężko im udowodnić że to właśnie oni zniszczyli a nie inna pralnia albo TY. Dobra rada: zanim pójdziesz do nich idź się rozmówić z rzecznikiem praw konsumenta, żebyś nie wyszła na "wariatkę" Powodzenia i napisz jak się sprawa rozwiązała. Trzymam kciuki. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:46.