|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
![]() "Nie lubi cie moja przyjaciółka, więc ja ciebie też nie lubię!"
Zakładam ten wątek, bo chcę poznać Wasze zdanie.
Czy osoba, za którą (mając powód, lub nie) nie przepada Twoją przyjaciółka/TŻ/inna bliską osoba, staje się też automatycznie Twoim wrogiem? Czy praktykujecie takie "nie lubię jej, bo Kaśka ma z nią jakiś problem"? Jakiś czas temu pokłóciłam się ze znajomą (błahostka, nie dotknęło to nikogo poza naszą dwójką) i dokładnie od tego czasu, nie odzywa się do mnie jej narzeczony, a jej siostra na ulicy udaje, że mnie nie zna ![]() Zawsze sądziłam, że takie zachowania są typowe dla osób w wieku szkolnym i wyrasta się z tego wraz z końcem edukacji średniej, ale jak widać myliłam się. Jak jest z Wami? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Dot.: "Nie lubi cie moja przyjaciółka, więc ja ciebie też nie lubię!"
Cytat:
takie 'zachowania' nei przechodzą z wiekiem. Świadczą one tylko i wyłącznie o głupocie osób je praktykujących. Przykłąd z mojego otoczenia: od kilku lat nie gadam z koleżanką. Odkąd się z nią pokłóciłam, to żaden członek jej rodziny nie odpowiada mi 'dzień dobry'. Żenada totalna ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Bez względu na wiek to się zdarza, strasznie niedojrzałe i głupie zachowanie. Znam wiele takich przypadków, a sama byłam zawsze przeciwna. Chociaż nie powiem zdarzyła się sytuacja i to nie raz, gdy moja przyjaciółka chciała na mnie wywrzeć nacisk, bym również "nie lubiła" osoby, z która się pokłóciła.. Bezskutecznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Mnie denerwowałaby sytuacja jakby jakaś osoba po mnie jeździła bez powodu, a mojej przyjaciółki by to nie obchodziło, nie próbowała mnie bronić i jeszcze by się z tą osobą kolegowała. Nie czułabym się z tym najlepiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja wiem, czy głupota? Gdyby mój narzeczony przyjaźnił się z moim arcywrogiem, byłoby mi po prostu przykro. Nazwałabym to raczej lojalnością.
Oczywiście nie mówię o sytuacjach typu "Kaśka się na mnie krzywo spojrzała, więc masz jej nienawidzić!", ale tego typu konflikty chyba nie zdarzają się dorosłym ludziom. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Niestety tak jest. W moim przypadku również. Przez kilka lat przyjaźniłam się z X. Pokłóciłyśmy się i od 3 lat nie utrzymujemy kontaktów-jakbyśmy się nie znały. a jej rodzina zawsze patrzy na mnie spod byka i nie ma nawet mowy by ktoś odpowiedział mi "dzień dobry" . To świadczy tylko i wyłacznie o tym jakie te osoby są,nie ma co się przejmować takim kimś.
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja na przyklad nie cierpię wręcz pewnego faceta. Ale mój TŻ rozmawia z nim, maja częsty kontakt, bo są kolegami. I nawet nie wyobrażam sobie wymagać od TŻta, żeby w imię lojalności "zerwał" z kolegą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Hm no nie wiem to zależy.
Np jeśli mój tż i ja mamy wspólnego znajomego, który powie mi, że jestem gruba, że jestem po***, a taka, a siaka zupełnie bez przyczyny większej - to byłoby dziwne gdyby mój tż nadal z nim chodził na piwko, bo przecież to nie z nim się pokłócił :P Ale jeśli ja i jakaś osoba po prostu się nie lubimy, ale lubi ją mój tż, no to spoko nie ma problemu:P To samo tyczy się przyjaciół Mam takiego znajomego, który ma chyba jakiś problem ze sobą i to ostry, zerwałam z nim kontakt bo stał się taki toksyczny, opowiada moim dalszym znajomym bzdury o mnie - przez co ich tracę bo mu wierzą - pare razy zadzwonił do mojego tż czy się spotkają. No poczułabym się urażona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
..............
..............
Edytowane przez 10256707ec776820308db4c1f0d79c3a6390beb4_5dfabd9430a8d Czas edycji: 2019-12-18 o 14:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Odpowiadając na pytanie: Mam od wielu lat dwie przyjaciólki i jesli one powiedzą mi, że ktoś im zrobił krzywdę, przykrość, ktos jest ich wrogiem czy coś w tym rodzaju, to tak staje się i moim wrogiem. Na szczęście wyrosłyśmy już z dziecinnych kłotni, nie rozmawiania z kims itd dlatego wiem, że faktycznie musiałoby się stac coś złego, żeby ktoś stał się ich wrogiem. Ale ogólnie to na tyle ufam przyjaciółkom i na tyle są dla mnie ważne, że ich wrogowie byliby moimi.
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zresztą ja nie wyobrażam sobie przyjaźnić się z kimś, kto jest na tyle podły i złośliwy, żeby celowo robić drugiej osobie krzywdę bez powodu. A jak jest powód? No kurczę, to chyba normalne ludzkie zachowanie, że mimo wszystko staje się po stronie rodziny i przyjaciół. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
jestę wieszczę
|
Nie stosuję tego, bo to dla mnie dziecinada. Dzięki temu mam fajnych przyjaciół, którzy siebie wzajemnie nie trawią, ale wobec mnie są w porządku.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
To zależy.
Generalnie nie interesuje mnie czy mój bliski znajomy A nie lubi mojego bliskiego znajomego B. To ich broszka i ich sprawa, a nie moja. Z drugiej strony miałam sytuację (niestety nie jedną ![]() ![]() Więc w sumie to i tak i nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
ja to zauważyłam coś takiego, że jak kogoś nie lubię, to podle i egoistycznie wolałabym, żeby kumpela też tej osoby nie lubiła
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Jak zobaczyłam tytuł to pomyślałam, że taki tekst usłyszała twoja córka w szkole...
Ale żeby w takim wieku... Ludzie są różni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ładnie to podsumowałaś: to chyba normalne ludzkie zachowanie, że mimo wszystko staje się po stronie rodziny i przyjaciół. Oczywiście nie ma co dramatyzować z powodu jakiejś tam kłótni. Ale gdyby moja przyjaciółka przyjaźniłaby się z osobą, której nie trawię, zamiast mnie wspierać to byłoby mi z tym dziwnie i czułabym ogromny niesmak gdybym np. spotkała je razem na ulicy. ![]() Fakt, że bywają też sytuacje naprawdę błahe, ale myślę, że nikt normalny nie znienawidziłby kogoś z powodu byle kłótni. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Może nie tyle powinni cię unikać co zachować się neutralnie.
Ja miałam kiedyś sytuację ,że nie lubiłam się z jedną dziewczyną. I kiedyś podeszłą jej "przyjaciółka" i powiedziała ,że jest po mojej stronie i ,że mam dać tamtej popalić. Strasznie dziwnie się czułam ,bo było to cholernie nielojalne z jej strony. Nie wyobrażam sobie by moja kumpela zrobiłą mi coś takiego. Nie tyle bym była wrogiem osoby ,którą nielubi przyjaciółka ale nie pokazała bym ,że ją lubię ,a raczej ,że tylko akceptuje. Przynajmniej wiesz ,że ma lojalnego TŻ a może kiedyś się pogodzicie i sytuacja się rozwiąże. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
a ja osobiście nie mam takiego podejścia "nie lubię Cię, bo ona Cię nie lubi". Ludzie są różni, różnie reagują. Spotkałam wielu ludzi którzy właśnie tak traktowali innych, nie rozumiem tego, co inni mają wspólnego z "problemami" pomiędzy kimś, i nie dotyczy to ich osoby.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
w szoku jestem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
u mnie było odwrotnie: "Nie lubię twojej przyjaciółki, to nie lubię również ciebie". Kolegowałam się w liceum z bardzo fajną, ładną i zgrabną dziewczyną, której większość dziewczyn w szkole nie lubiła (pewnie z zazdrości), co również odbiło się na mnie... ale uważam, że nie ma co się przejmować takim czymś. Taka jest ludzka mentalność i trzeba się do tego przyzwyczaić, co uważam że normalne nie jest i to świadczy tylko i wyłącznie o tych, którzy tak postępują.
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Z tą lojalnością wobec rodziny/bliskich/przyjaciółek jest różnie. Stanęła bym murem za kimś tylko wtedy, gdybym na 100% znała sytuację i fakty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Sytuacje mogą być naprawdę różne i Ci, którzy mówią o neutralności zawsze i wszędzie, niech się chwilę zastanowią czy to zawsze jest fair. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Gdyby jakaś moja znajoma obgadała moją przyjaciółkę przy mnie, to oczywiście, że bym zareagowała. Ale gdybym dowiedziała się o tym rzekomym obgadywaniu, z trzeciej ręki, to przecież nie urwę kontaktu ze znajomą. Ma prawo nie lubić mojej przyjaciółki i to niekoniecznie musi odbijać się na mnie. Ciekawą sytuacje miałam z własną przyjaciółką. Miałam znajomą, która jak się później (po czasie dość długim) okazało, była EX dziewczyną ówczesnego partnera mojej przyjaciółki. Przyjaciółka wymagała ode mnie natychmiastowego "znielubienia" koleżanki, a już najlepiej, jakbym ją wywaliła z nk (bo facebooka nie było jeszcze), na imprezach nie odpowiadała na "cześć" i w ogóle udawała, że jej nie znam... Na szczęście przyjaciółce przeszło po chwili, dziś tłumaczymy to chwilowym odpływem krwi z mózgu, na skutek zakochania ![]() Ale najlepszą sytuację ma moja znajoma. Aby najprzejrzyściej to opisać: Znajoma ma przyjaciółkę. Przyjaciółka znajomej przyjaźni się z dziewczyną Dziewczyna przespała się z facetem znajomej (zdrada) I tak sobie żyją radośnie ![]() Edytowane przez 201605091007 Czas edycji: 2012-11-06 o 22:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:45.