|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Toksyczny tata
Chciałam podzielić się z Wami moim problemem, z którym sobie nie radzę, wyrzucić to z siebie i poradzić się.
Odkąd pamiętam, nigdy nie miałam dobrego kontaktu z tatą, nigdy nie powiedział mi nic miłego, nigdy nie pochwalił, a nasza rozmowa sprowadzała się do pytania "jak w szkole?", tak samo traktował moją siostrę. Jest mi bardzo przykro gdy słyszę, jak moje koleżanki mają w domach, jak dobre relacje mają ze swoimi ojcami. U mnie zawsze był z tym problem. On zawsze ograniczał moją mamę, chciał żeby była na każde jego zawołanie i nigdy nie przeciwstawiała się jego stanowisku. Mama zawsze starała się żeby wszystko było dobrze i nie mówić, czegoś co mogłoby go wyprowadzić z równowagi. To jest żałosne jak ona wokół niego lata i dopasowuje się do niego. Gdy coś nie idzie po jego myśli, sięga po alkohol, pali w domu papierosy, wyzywa mamę i jej rodzinę, której nienawidzi, a sam jest skłócony ze swoją. Niedawno przyznał, że nie czuje potrzeby odwiedzania swojej matki, i pojedzie dopiero na jej pogrzeb. Niedawno tata zrobił wojnę w domu o to, że moja mama pojechała na Wszystkich Świętych pociągiem (200 km od domu). On jej nie chciał zawieźć samochodem, bo jak już wspominałam, nie lubi rodziny mojej mamy. Mimo to pojechała, posprzątała groby i zapaliła świeczki, a tata nie odzywał się do niej słowem przez 3 tygodnie. Dzisiaj znowu wpadł w szał, jak dowiedział się, że zapisała się na kurs prawa jazdy, mnie aż serce boli jak słyszę, gdy krzyczy i wydziera się na nas. Jest nieobliczalny, w każdej chwili może wybuchnąć i nie wiadomo co mu może do głowy strzelić. Sam nie ma w życiu żadnych zainteresowań, pracuje jako portier i nigdy nie pomoże nam w domu, nie mamy w nim żadnego oparcia, nawet półki nie chce zamontować, wszystko musimy robić same lub pozostawić niektóre rzeczy takimi jakie są. Gdy ma wole to siedzi całymi dniami przed komputerem i wypisuje głupoty na forach o Żydach, Murzynach i innych rzeczach, które są "niepolskie". Jest mi bardzo przykro z tej całej sytuacji, tym bardziej, że od 3 miesięcy jestem z wspaniałym chłopakiem, który ma bardzo kochającą rodzinę, boję się go zapraszać do mnie gdy jest mój tata, bo zawsze zastanawiam się, czy jak przyjdzie to w tym czasie nie będzie u mnie wojny, staram się z nim widywać,gdy nie ma u mnie taty. Sam bardzo chce mieć rodzinę, a ja boję się, że jak zobaczy jaka jest u mnie w domu sytuacja, to się wystraszy. Nigdy też nie zapraszałam znajomych. Jest mi bardzo wstyd z tego powodu, gdy o tym myślę to chce mi się płakać, cała ta sytuacja wyprowadza mnie z równowagi... Duszę to w sobie cały czas i już nie wiem co robić.
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Toksyczny tata
Współczuję ci. Twój ojciec, jako obcy facet zasługiwałby na współczucie - przegrany półkretyn, skłócony z rodziną, który myśli, że jest najważniejszy na świecie i dowartościowuje się na nacjonalistycznych forach. Ponieważ jest mężem, który nie szanuje żony i ojcem, który nie dba o dzieci - lekceważy ich potrzeby i budzi lęk - zasługuje na pogardę. Nie zmienisz go. Możesz tylko szybko odejść. I na odejście powiedzieć, jakim jest zerem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Nie martw się mam tak samo, kończę studia i odcinam się o tego wszystkiego- Tobie radzę podobnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Mam podobnie i nie wiem co mam tu poradzić
![]() ![]() W tym wszystkim tylko szkoda mamy
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dokładnie, dobrze robi Twoja mama. Myślę, że to z nią powinnaś o tym porozmawiać i powiedzieć jak ciężko Ci widząc co dzieje się w Waszym domu i co o tym sądzisz. Może razem wymyślicie jak działać. Stwórzcie wspólny blok przeciwko niemu i albo będzie się jeszcze bardziej wściekał, albo coś do niego w końcu dotrze (mi nic innego nie przychodzi do głowy). I przede wszystkim dbaj o siebie i inwestuj w siebie, żebyś potem nie musiała w tym wszystkim zostać nie mając innych perspektyw.
Życzę powodzenia, siły i ogromu wytrwałości bo najgorsze co mogłabyś zrobić to się załamać i poddać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Najprościej będzie coś wynająć i uciec z toksycznego domu . Ewentualnie pozbyć się ojca, choć opisując zachowanie swojej mamy nie wskazuje ono na to, żeby chciała to zrobić ..
Chłopakowi może po prostu opisz sytuacje jaka występuje - jeśli Cię kocha i szanuje to będzie z Tobą, będzie Cię odwiedzał bez względu na wszystko ! Nie możesz odcinać się od znajomych, chłopaka - bo masz ojca świra . To z nim trzeba coś zrobić, żebyście wy wszystkie nie powariowały w tym domu .. ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Niestety to jest jeden z najgorszych typów ludzkich, żałosny frustrat, który wyżywa się na innych. Każdy kto może trzyma się z dala, a najbliższa rodzina niestety jest nieraz na takiego skazana.
Skup się na tym, żeby jak najszybciej się wyprowadzić np. na studia i potem poszukać pracy. Nie wdawaj się w dyskusje z ojcem, trzymaj dystans, bo inaczej możesz to przypłacić nerwicą albo zmarnowanym życiem. Chłopakowi powiedz prawdę, jeśli jest dojrzały to na pewno zrozumie to i da Ci wsparcie. Zawsze w trudnych chwilach będziesz mogła się mu wygadać, a to bardzo pomaga.
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak jak bym widziała siebie. Identyczna sytuacja z tą różnicą, że ojciec bardziej uważa swoją siostrę niż mnie i mamę. Tylko jego siostra ma rację ona jest najlepsza itp. Też cały czas nas krytykuję, miesza z błotem. Przez całe życie też nie usłyszałam, że dobrze coś zrobiłam. Uważa, że skoro daje kasę to jest ,,panem i władcą'' Ostatnio u mnie w domu też była awantura, ojciec groził samobójstwem( opisałam to w innym wątku). Po tym wszystkim sama powiedziałam mamie, że takie życie to nie życie. Mama planuje wniesienie pozwu o rozwód. Na twoim miejscu porozmawiałabym z mamą bo to nie jest życie. Naprawdę bym przekonywała ją do rozwodu. Wiem, że puki sytuacja się nie unormuje, całe te procedury itp. to będzie ciężko. Ale będzie musiał płacić alimenty na was czy tego będzie chciał czy nie. Może też bym poszła do psychologa ( sam się również wybieram). Po przez taką atmosferę w domu człowiek wpędza się w depresję i nerwicę.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:57.