Jak pozbyć się zazdrości? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-13, 15:21   #1
niebieskiznaczek
Przyczajenie

Jak pozbyć się zazdrości?

Witajcie, mam olbrzym problem, z którym kompletnie sobię nie radzę.Jestem chorobliwie zazdrosna, nie jest to zwykła zazdrość taka jak w każdym związku. Ja mam na tym punkcie jaką obsesję. Najgorsze jest to, że jestem tego świadoma a nie umiem tego zwalczyć. Mój związek się przez to sypie. W każdej bez wyjątku dziewczynie widzę potencjalną kochankę mojego chłpaka, jak on mi pisze, że idzie wcześniej spać to ja sobie wyobrażam, że idzie gdzieś na wielką imprezę z chlaniem i seksem. Po prostu dramat. Nie chodzi o to, że nie mam do niego zaufania, bo to nie pierwszy raz. Miałam wczesniej chłopaków i zawsze było tak samo. A teraz zależy mi bardzo to się jeszcze bardziej nasiliło. Koszmar jakiś. Mój chłopak mnie kocha i jest mi wierny. nigdy nie nadużył mojego zachowania. Ostatnio robiłam mu o to awantury, ale przestałam bo nie chciałam go stracić. Mimo to ciągle czuję to w sobie i to jest straszne.
Czytałam różne poradniki, ale nic nie pomogło. Może wy miałyście podobną sytuację? Jak pozbyć się tej chorobliwej zazdrości?
niebieskiznaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-13, 15:32   #2
JanePanzram
Zakorzenienie

Dot.: Jak pozbyć się zazdrości?

Jak chcesz, aby to magicznie zniknęło - to tak się nie stanie.
Trzeba wysiłku myślowego, aby z zazdrością zacząć sobie radzić, napisałabym jak, ale ile razy na tym forum opiszę te kroki - to autor i tak chce magicznego rozwiązania.

Powinnaś zdać sobie na początek sprawę z tego, że zazdrość bazuje wyłącznie na emocjach.
Nie umiesz myśleć logicznie, chłodno, tylko dajesz się ponieść fantazjom.

Kiedy myślisz o swoim chłopaku "co on teraz robi" - to są to tylko emocje. Rozum przestaje działać - a wpadasz w nakręcanie się.

Edytowane przez JanePanzram
Czas edycji: 2012-11-13 o 15:35
JanePanzram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-13, 16:14   #3
allmode
Wtajemniczenie

Jeśli nie potrafisz nad sobą zapanować, mimo że zdajesz sobie sprawę z problemu, to może pomoc specjalisty? To wymaga pracy nad sobą, ale dobrze, że wiesz o problemie i chcesz coś z tym zrobić.
Jeśli nie zaczniesz kontrolować swojej zazdrości i patrzeć na każdą sytuację i każda osobę przez pryzmat ewentualnej zdrady, to stanie się dokładnie tak, jak sama mówisz - rozwalisz każdy związek i z nikim nie uda Ci się stworzyć prawdziwie partnerskiej relacji.
allmode jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-13, 17:14   #4
vyenna
Zadomowienie

Jeśli będzie Cię chciał zdradzić - to Cię zdradzi z którąś. A Ty nie będziesz mogła na to nic poradzić - myślenie o tym Ci wcale nie pomoże. Takie obsesyjne myślenie - kto, kiedy, jak - to tylko Cię przecież nakręca i niszczy związek.
Spróbuj mu zaufać. Zacznij myśleć, że co będzie to będzie, a na zadrość szkoda nerwów.

szukam: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post33410649

zapuszczam włosy i okazjonalnie odchudzam
vyenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-13, 18:34   #5
y@kor
Silveris

Sama sobie dałaś odpowiedź na pytanie... Człowiek "Chorobliwie zazdrosny" jest chory - proponuję terapię, po co masz się męczyć z tym sama? To nic złego tym bardziej, że zdajesz sobie z tego sprawę. Pamiętaj - nikt nie wytrzyma z kimś takim (brak zaufania, ciągłe kłótnie, kontrolowanie).
Porozmawiaj na ten temat z kimś kto się zna na rzeczy - na pewno będzie dobrze.
y@kor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-14, 07:55   #6
magica
Wtajemniczenie

GG do magica

Cytat:
Napisane przez niebieskiznaczek Pokaż wiadomość
Witajcie, mam olbrzym problem, z którym kompletnie sobię nie radzę.Jestem chorobliwie zazdrosna, nie jest to zwykła zazdrość taka jak w każdym związku. Ja mam na tym punkcie jaką obsesję. Najgorsze jest to, że jestem tego świadoma a nie umiem tego zwalczyć. Mój związek się przez to sypie. W każdej bez wyjątku dziewczynie widzę potencjalną kochankę mojego chłpaka, jak on mi pisze, że idzie wcześniej spać to ja sobie wyobrażam, że idzie gdzieś na wielką imprezę z chlaniem i seksem. Po prostu dramat. Nie chodzi o to, że nie mam do niego zaufania, bo to nie pierwszy raz. Miałam wczesniej chłopaków i zawsze było tak samo. A teraz zależy mi bardzo to się jeszcze bardziej nasiliło. Koszmar jakiś. Mój chłopak mnie kocha i jest mi wierny. nigdy nie nadużył mojego zachowania. Ostatnio robiłam mu o to awantury, ale przestałam bo nie chciałam go stracić. Mimo to ciągle czuję to w sobie i to jest straszne.
Czytałam różne poradniki, ale nic nie pomogło. Może wy miałyście podobną sytuację? Jak pozbyć się tej chorobliwej zazdrości?
Widocznie masz niskie poczucie własnej wartości, popracuj nad tym. Wyobrażasz sobie, że jesteś nie dość dobra/fajna/łądna, by być z nim.

JESTEŚ PIĘKNIEJSZA NIŻ CI SIĘ WYDAJE-klik

to słowo(nie "te słowo")
bynajmniej=wcale, w ogóle
magica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-14, 10:53   #7
0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222
Konto usunięte

Popracować nas samooceną. Sama lub z pomocą specjalisty
0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-14, 11:42   #8
zadbana212
Raczkowanie

Powinnaś zdać sobie na początek sprawę z tego, że zazdrość bazuje wyłącznie na emocjach.
Nie umiesz myśleć logicznie, chłodno, tylko dajesz się ponieść fantazjom.

Święte słowa, choć muszę przyznać, że sama ma z tym problem. Zazdrość niestety bardzo łatwo wdziera się w nasze życie, ale kiedy czujemy, że w naszej głowie jest jej coraz więcej, przypomnijmy sobie jakie to głupie, zajmijmy się czymś innym
zadbana212 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-14, 11:48   #9
papryczka160
Wtajemniczenie

Wiesz ja na początku swojego związku tez byłam bardzo zazdrosna o TZ , ale teraz mi to przeszło! Nie wiem może poczułam że to tylko moja wyobraźnia i nic innego. Może w końcu dojrzałam i wiem że jeżeli Mnie zdradzi a przecież może zdradzić zawsze i wszędzie to Mnie straci!!
Tak, ze daj sobie i jemu spokój, trochę więcej luzu. Może zacznij od samotnego wypadu gdzieś z koleżankami ty, a on z kolegami!! Zatęsknicie za sobą !!
Zresztą jak się KOCHACIE !! to nie będzie żadnych zdrad!!
papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-14, 17:30   #10
MalaWredna
Zadomowienie

Ostatnio też dodałam podobny wątek, o mojej zazdrości. Co mi pomogło?
WIZAŻANKI.
Ale zazdrość była o konkretna dziewczyne (jak sie potem okazało tez o wiele innych). Z resztą.. zranił cię kiedyś, masz powody do zazdrości? Zrobił coś kiedyś takiego, ze mu nie ufasz? Okłamał cię? Jezeli nie, to nie widzę podstaw do zazdrości. Musisz w to uwierzyć. Ostatecznie psycholog.

Dostać bana za brutalną prawdę, to jak dostać w pysk za dobry uczynek dla lepszej reszty ludzkości
MalaWredna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-14, 17:42   #11
Kwiatuszek133
Zadomowienie

Taka zazdrosc bierze sie z niskiego poczucia wlasnej wartoscia, lekiem straty tej osoby. Takze jedynym wyjsciem jest popracowanie nad tym

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości