|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak pozbyć się zazdrości?
Witajcie, mam olbrzym problem, z którym kompletnie sobię nie radzę.Jestem chorobliwie zazdrosna, nie jest to zwykła zazdrość taka jak w każdym związku. Ja mam na tym punkcie jaką obsesję. Najgorsze jest to, że jestem tego świadoma a nie umiem tego zwalczyć. Mój związek się przez to sypie. W każdej bez wyjątku dziewczynie widzę potencjalną kochankę mojego chłpaka, jak on mi pisze, że idzie wcześniej spać to ja sobie wyobrażam, że idzie gdzieś na wielką imprezę z chlaniem i seksem. Po prostu dramat. Nie chodzi o to, że nie mam do niego zaufania, bo to nie pierwszy raz. Miałam wczesniej chłopaków i zawsze było tak samo. A teraz zależy mi bardzo to się jeszcze bardziej nasiliło. Koszmar jakiś. Mój chłopak mnie kocha i jest mi wierny. nigdy nie nadużył mojego zachowania. Ostatnio robiłam mu o to awantury, ale przestałam bo nie chciałam go stracić. Mimo to ciągle czuję to w sobie i to jest straszne.
Czytałam różne poradniki, ale nic nie pomogło. Może wy miałyście podobną sytuację? Jak pozbyć się tej chorobliwej zazdrości? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak pozbyć się zazdrości?
Jak chcesz, aby to magicznie zniknęło - to tak się nie stanie.
Trzeba wysiłku myślowego, aby z zazdrością zacząć sobie radzić, napisałabym jak, ale ile razy na tym forum opiszę te kroki - to autor i tak chce magicznego rozwiązania. Powinnaś zdać sobie na początek sprawę z tego, że zazdrość bazuje wyłącznie na emocjach. Nie umiesz myśleć logicznie, chłodno, tylko dajesz się ponieść fantazjom. Kiedy myślisz o swoim chłopaku "co on teraz robi" - to są to tylko emocje. Rozum przestaje działać - a wpadasz w nakręcanie się. Edytowane przez JanePanzram Czas edycji: 2012-11-13 o 15:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli nie potrafisz nad sobą zapanować, mimo że zdajesz sobie sprawę z problemu, to może pomoc specjalisty? To wymaga pracy nad sobą, ale dobrze, że wiesz o problemie i chcesz coś z tym zrobić.
Jeśli nie zaczniesz kontrolować swojej zazdrości i patrzeć na każdą sytuację i każda osobę przez pryzmat ewentualnej zdrady, to stanie się dokładnie tak, jak sama mówisz - rozwalisz każdy związek i z nikim nie uda Ci się stworzyć prawdziwie partnerskiej relacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Jeśli będzie Cię chciał zdradzić - to Cię zdradzi z którąś. A Ty nie będziesz mogła na to nic poradzić - myślenie o tym Ci wcale nie pomoże. Takie obsesyjne myślenie - kto, kiedy, jak - to tylko Cię przecież nakręca i niszczy związek.
Spróbuj mu zaufać. Zacznij myśleć, że co będzie to będzie, a na zadrość szkoda nerwów.
![]() |
#5 |
Silveris
|
Sama sobie dałaś odpowiedź na pytanie... Człowiek "Chorobliwie zazdrosny" jest chory - proponuję terapię, po co masz się męczyć z tym sama? To nic złego tym bardziej, że zdajesz sobie z tego sprawę. Pamiętaj - nikt nie wytrzyma z kimś takim (brak zaufania, ciągłe kłótnie, kontrolowanie).
Porozmawiaj na ten temat z kimś kto się zna na rzeczy - na pewno będzie dobrze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Popracować nas samooceną. Sama lub z pomocą specjalisty
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Powinnaś zdać sobie na początek sprawę z tego, że zazdrość bazuje wyłącznie na emocjach.
Nie umiesz myśleć logicznie, chłodno, tylko dajesz się ponieść fantazjom. Święte słowa, choć muszę przyznać, że sama ma z tym problem. Zazdrość niestety bardzo łatwo wdziera się w nasze życie, ale kiedy czujemy, że w naszej głowie jest jej coraz więcej, przypomnijmy sobie jakie to głupie, zajmijmy się czymś innym |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Wiesz ja na początku swojego związku tez byłam bardzo zazdrosna o TZ , ale teraz mi to przeszło! Nie wiem może poczułam że to tylko moja wyobraźnia i nic innego. Może w końcu dojrzałam i wiem że jeżeli Mnie zdradzi a przecież może zdradzić zawsze i wszędzie to Mnie straci!!
Tak, ze daj sobie i jemu spokój, trochę więcej luzu. Może zacznij od samotnego wypadu gdzieś z koleżankami ty, a on z kolegami!! Zatęsknicie za sobą !! Zresztą jak się KOCHACIE !! to nie będzie żadnych zdrad!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Ostatnio też dodałam podobny wątek, o mojej zazdrości. Co mi pomogło?
WIZAŻANKI. ![]() Ale zazdrość była o konkretna dziewczyne (jak sie potem okazało tez o wiele innych). Z resztą.. zranił cię kiedyś, masz powody do zazdrości? Zrobił coś kiedyś takiego, ze mu nie ufasz? Okłamał cię? Jezeli nie, to nie widzę podstaw do zazdrości. Musisz w to uwierzyć. Ostatecznie psycholog. ![]()
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Taka zazdrosc bierze sie z niskiego poczucia wlasnej wartoscia, lekiem straty tej osoby. Takze jedynym wyjsciem jest popracowanie nad tym
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:32.