rodzice... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-15, 22:03   #1
justsmilee
Raczkowanie

Unhappy

rodzice...

cześć dziewczyny, mam problem, chciałam się wyżalić i zapytać czy widzicie jakieś opcje i co powinnam zrobić?

otóż martwię się o moich rodziców, bo od dłuższego czasu się im nie układa. Są kłótnie, są awantury, krzyki..
mój ojciec jest typowym leniem, który całe życie jest zmęczony i ze swojej córki i żony zrobiłby służbę i byłby całe życie zadowolony oczekiwał, że mu będą usługiwać, bo "od tego są". Jest typem który ma gdzieś słowo swojej żony i jej potrzeby, a słowo swoich przyjaciół jest priorytetem. Jest typem który ma gdzieś cały dom, i jakie kolwiek obowiązki z nim związane, a my.. my tylko z mamą na tym cierpimy.
Jestem jedynaczką, wyprowadziłam się od rodziców, ale widzę, że jest tam coraz gorzej.. mama wpada w depresję, sama mi o tym mówi.. non stop płacze, jest niestabilna emocjonalnie.
Rozmawiałam z nią na temat rozwodu, ma wytłumaczenie... mieszkanie które mają razem, większość rzeczy mają razem.. to chyba strach, że nie poradzi sobie z tym finansowo.. aktualnie nie pracuje, bo zamknęli firmę w której pracowała, ma już 40 lat i nie może znaleźć pracy. Szkoda mi jej, ale nie wiem co mam z tym zrobić.. nie wiem czy powinnam się wtrącać? cholernie mnie to dobija, że tak się dzieje pomiędzy moimi rodzicami, ale niestety jest coraz gorzej z nimi.

ślub cywilny - 23.02.2013
ślub kościelny - 17.08.2013
justsmilee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 22:19   #2
aga.fisia
Raczkowanie

Dot.: rodzice...

Bardzo Ci współczuję.... Myślę, że najgorsze jest to, że oprócz wsparcia, rozmowy z Mamą itp. nic nie możesz zrobić. Do momentu kiedy Ona nie dojrzeje do tej decyzji - nic się nie zmieni. A może zagrożenie rozwodem wstrząsnęłoby Tatą?
aga.fisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 22:32   #3
Ziaja89
Raczkowanie

Myślę, że Tobie pozostało ją tylko wspierać. Ciężka sytuacja, jednak nie taka trudna do rozwiązania. Ludzie zawsze się boją "nowego". Może Twoja mama powinna porozmawiać z tatą, że to się miedzy nimi teraz dzieje nie idzie w dobrym kierunku i wspólnie muszą znaleźć wyjście z tej sytuacji, lub poszukać rozwiązania. Trudna rozmowa, ale moim zdaniem zawsze można spróbować. Jednak jeżeli jest tragicznie, no to wtedy... Jest tylko jedna opcja. Czasem ludzie przyzwyczajają się do obecnego stanu rzeczy i nawet nie próbują nic zmienić, a tak się nie da.
Stary 2012-11-16, 13:09   #4
coffee_candy
Raczkowanie

Zrób coś dla swojej Mamy - bądź wsparciem, rozmawiaj (tak jak rozmawiasz), ale oprócz tego wyrwij ją gdzieś! Masz prawko? Może wycieczka, odwiedziny u Rodziny, zwiedzanie jakiegoś ważnego dla niej miejsca? Kosmetyczka, fryzjer, spa, zakupy, kosmetyk? Na gro.uponie lub city.team są fajne, tanie oferty. Spróbuj ją dowartościować!

coffee_candy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-16, 18:32   #5
valerverda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez justsmilee Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny, mam problem, chciałam się wyżalić i zapytać czy widzicie jakieś opcje i co powinnam zrobić?

otóż martwię się o moich rodziców, bo od dłuższego czasu się im nie układa. Są kłótnie, są awantury, krzyki..
mój ojciec jest typowym leniem, który całe życie jest zmęczony i ze swojej córki i żony zrobiłby służbę i byłby całe życie zadowolony oczekiwał, że mu będą usługiwać, bo "od tego są". Jest typem który ma gdzieś słowo swojej żony i jej potrzeby, a słowo swoich przyjaciół jest priorytetem. Jest typem który ma gdzieś cały dom, i jakie kolwiek obowiązki z nim związane, a my.. my tylko z mamą na tym cierpimy.
Jestem jedynaczką, wyprowadziłam się od rodziców, ale widzę, że jest tam coraz gorzej.. mama wpada w depresję, sama mi o tym mówi.. non stop płacze, jest niestabilna emocjonalnie.
Rozmawiałam z nią na temat rozwodu, ma wytłumaczenie... mieszkanie które mają razem, większość rzeczy mają razem.. to chyba strach, że nie poradzi sobie z tym finansowo.. aktualnie nie pracuje, bo zamknęli firmę w której pracowała, ma już 40 lat i nie może znaleźć pracy. Szkoda mi jej, ale nie wiem co mam z tym zrobić.. nie wiem czy powinnam się wtrącać? cholernie mnie to dobija, że tak się dzieje pomiędzy moimi rodzicami, ale niestety jest coraz gorzej z nimi.

Wątpię aby taki człowiek kiedykolwiek się zmieni. Mam podobną sytuację( opisaną w innym wątku) z tą różnicą, że mieszkam z rodzicami.
Najlepiej pogadaj z mamą. Przejdźcie się do prawnika. Może też twoja mama powinna iść do psychiatry albo psychologa, bo z tego co piszesz jej stan nie jest dobry.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości