sprzedaż na allegro problem z kupującym - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-13, 19:26   #1
delfix10
Zakorzenienie

sprzedaż na allegro problem z kupującym

witajcie dziewczyny
mam taki problem
wystawiłam na allegro rzecz na sprzedaż na licytację od 1 zł ,pewna dziewczyny wylicytowała go za tę złotówkę,była tylko jedna oferta kupna i aukcja się zakończyła
dziewczyna dostała dane do przelewu i dostałam taką wiadomość od niej że
mieszka w mieście x ale dojeżdża do szkoły do miejscowości y .
miejscowość y jest oddalona ode mnie 30 km , i ona zapytała czy może odebrać w miejscowości y ,napisałam że nie,bo mam do tej miejscowości 30 km i raczej tam nie bywam.
nastąpiła cisza,minęło kilka dni,dzisiaj napisałam do niej że nie odnotowałam jeszcze wpłaty i że czekam na wpłatę 7 dni
,dostałam od niej wiadomość że nie zamierza jej wpłacać.
dziewczyna widać chciała odebrać rzecz za 1 zł a że trzeba zapłacić 7 zł za wysyłkę czyli razem 8 to po prostu to olała. kwota 7 zł za wysyłkę nie jest wygórowana ponieważ 5,10zapłacę za wysyłkę plus 2 zł za kopertę myślę że to nie jest wygórowana cena,cennik był w aukcji więc to żadna niespodzianka.
mnie obciąża za rzecz sprzedaną muszę zapłacić do allegro,stąd pytanie co teraz?co ja mam zrobić?nigdy nie miałam takiej sytuacji doradźcie proszę

Edytowane przez delfix10
Czas edycji: 2012-11-13 o 19:28
delfix10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-13, 19:44   #2
Natt1992
Zakorzenienie

Dot.: sprzedaż na allegro problem z kupującym

Kliknij na zwrot prowizji - nie będziesz musiała nic płacić allegro, kupującej wystawiłabym negatywa...
Stary 2012-11-13, 19:47   #3
delfix10
Zakorzenienie

ale boję się że ona też wystawi
mam bardzo dobrą opinię na allegro 100% pozytywnych komentarzy a gówniara może zepsuć mi opinię
Stary 2012-11-13, 19:50   #4
Natt1992
Zakorzenienie

To ona popełniła błąd, nie Ty, nie ma co się bawić bo zrobi tak samo komuś innemu... Komentarz zawsze może unieważnić
A jeśli koniecznie nie chcesz negatywa to chociaż neutral a prowizja i tak zostanie zwrócona
Stary 2012-11-13, 19:54   #5
delfix10
Zakorzenienie

dziękuję za odpowiedz
chyba faktycznie wystawię negatywa żeby inni wiedzieli z kim mają do czynienia.
Stary 2012-11-13, 19:55   #6
agatekm
Raczkowanie

jw. rozpocznij spór, kupujący dostanie maila z przypomnieniem o wpłacie, po 7 dniach możesz wystawić negatyw, zwrócą Ci prowizję, a ona otrzyma ostrzeżenie od allegro.
Sprawdź jeszcze, czy w aukcji nie podałaś możliwości odbioru osobistego. Chociaż dojeżdżanie 30 km jest śmieszne, odbiór osobisty to ODBIÓR nie DOSTAWA.
agatekm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-13, 20:02   #7
delfix10
Zakorzenienie

właśnie nie zaznaczyłam odbioru osobistego a nawet gdyby to w moim mieście a nie w mieście oddalonym ode mnie o 30 km przecież ja tam nie mieszkam
zaszokowała mnie dziewczyna liczyła że ja jej przywiozę tam gdzie ona chodzi do szkoły

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

nie wiem czy mogę podać linka do tej strony?aukcja już się skonczyła
chciałabym wam pokazać jak to wyglądało

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-13, 20:03   #8
Takajakaya
Wtajemniczenie

Nie wiem czy po zwrocie prowizji można wystawić komentarz, bo to będzie znaczyło, że transakcji nie było i obie strony się na to zgodziły (zdaje się, że ona musi przez e-mail potwierdzić że nie było transakcji). Ja byłabym wredna i dała jej negatywa... kupiła coś za bezcen, teraz olała sprawę. Jeśli nie miałaś nic o odbiorze osobistym w aukcji to zgodziła się na taką wysyłkę jaką zaproponowałaś. Poza tym więcej by Cię ta podróż kosztowała...szkoda czasu i energii.

No i druga strona..jeśli jej odpuścisz to będzie dalej "bawić się" w zakupy. A to przecież normalna umowa a nie jakieś klikanie.

Takajakaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-13, 20:05   #9
agatekm
Raczkowanie

Chyba przez 30 dni jeszcze można oglądać zakończona aukcję, potem przenoszą do archiwum.
Stary 2012-11-13, 20:07   #10
Natt1992
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Takajakaya Pokaż wiadomość
Nie wiem czy po zwrocie prowizji można wystawić komentarz, bo to będzie znaczyło, że transakcji nie było i obie strony się na to zgodziły (zdaje się, że ona musi przez e-mail potwierdzić że nie było transakcji). Ja byłabym wredna i dała jej negatywa... kupiła coś za bezcen, teraz olała sprawę. Jeśli nie miałaś nic o odbiorze osobistym w aukcji to zgodziła się na taką wysyłkę jaką zaproponowałaś. Poza tym więcej by Cię ta podróż kosztowała...szkoda czasu i energii.

No i druga strona..jeśli jej odpuścisz to będzie dalej "bawić się" w zakupy. A to przecież normalna umowa a nie jakieś klikanie.
Po zwrocie prowizji nadal można wystawić komentarz, wiem bo niestety kilkakrotnie byłam zmuszona to zrobić... W końcu to, że transakcja nie doszła do skutku także może być winą kupującego. Plus może nie zgodzić się na zwrot prowizji (ale jeśli tego nie uzasadni w satysfakcjonujący sposób i tak zostanie ona przyznana).
Stary 2012-11-13, 20:08   #11
agatekm
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Takajakaya Pokaż wiadomość

Oczywiście, że można. Chociażby o treści, że własnie nie sfinalizowano transakcji z winy kupującego. Nie musi nic potwierdzać. Otrzyma 3 powiadomienia z allegro, jesli na nie nie odpowie, zostaje uznana za "WINNĄ". Miałam sytuację, że dziewczyna kupiła coś u mnie, potem ZERO kontaktu. Wystąpiłam o zwrot prowizji, odczekałam te 7 (czy 10 dni), wystawilam negatyw. Okazało się, że nie tylko ja miaąłm taką sytuację z tą osobą i jej konto zostało zawieszone.
Wystawienie negatywnego komentarza w takim wypadku nie jest wredne, tylko uczciwe.

A podsumowując, delfix10, jesteś w porządku, więc nawet jeśli otrzymasz "negatyw za negatyw" możesz ubiegac się o jego unieważnienie.

Edytowane przez agatekm
Czas edycji: 2012-11-13 o 20:12

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-13, 20:11   #12
Natt1992
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatekm Pokaż wiadomość
Wystawienie negatywnego komentarza w takim wypadku nie jest wredne, tylko uczciwe.
Dokładnie Już kiedyś musiałam latać na policję z nieuczciwą sprzedającą bo oszukani kupujący bali się wystawić negatywy. Koniec końców było ich ponad 100
Także wystawiaj i nic się nie bój
Stary 2012-11-13, 20:14   #13
delfix10
Zakorzenienie

dziękuję dziewczyny za pomoc i za odzew macie racje nie zostawię tak tego
tu macie linka do strony nie wiem czy będzie działać zobaczcie sobie

ps.zniknął mi link nie wiem co się dzieje i dlaczego

Edytowane przez delfix10
Czas edycji: 2012-11-13 o 20:16
Stary 2012-11-13, 20:18   #14
agatekm
Raczkowanie

Działa. Wygląda, że wszystko ok.
A kupująca ma 1 komentarz, więc może jeszcze nie wie, co i jak. Że jak się coś kupi to trzeba byc zdecydowanym, a nie "a kliknę, może kupię, może nie kupię, może się potem wycofam"...

No taki żel za złotówkę?

A link zniknął, bo chyba nie można wklejać takich linków na forum, żeby nie robić reklamy.

Edytowane przez agatekm
Czas edycji: 2012-11-13 o 20:20
Stary 2012-11-13, 20:21   #15
Natt1992
Zakorzenienie

Mi tam nie wyświetla linka
Stary 2012-11-13, 20:28   #16
delfix10
Zakorzenienie

Dziewczyny opadły mi ręce i szczena !!!
zapytałam dlaczego nie zamierza wpłacać pieniędzy odpisała !!!
Dlatego , że wolałabym się spotkać i to odebrać za 1 zł tak jak jest na aukcji niżeli płacić 8 czy 9 zł bo to jest trochę bezsensu skoro jest możliwość spotkania się w Y tymbardziej jak jesteśmy nie daleko ...

---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ----------

ale powtrzam Wam dziewczyny że w aukcji nie było mowy o odbiorze osobisty a na pewno nie w mieście które ona sobie wybrała.
Napisałam jej o tym i napisałam że nie zamierzam tego tak zostawić czekam na wpłatę 7 dni czyli do czwartku i zgłaszam sprawę do allegro a to co ona wolałaby to mnie mało obchodzi
Stary 2012-11-13, 20:29   #17
Natt1992
Zakorzenienie

Skoro nie jesteście tak daleko to niech po to przyjedzie

Dobrze jej napisałaś
Stary 2012-11-13, 20:30   #18
dacn
Zakorzenienie

Nie wiem na ile ciebie pociesze, ale ja zawsze czytam negatywy- za co sprzedajacy je dostał, od kogo i w jaki sposób sa napisane. Jak przez osoby z duza iloscia negatywów lub majacych dziwne pretensje to olewam i kupuje.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-13, 20:31   #19
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez delfix10 Pokaż wiadomość
Dziewczyny opadły mi ręce i szczena !!!
zapytałam dlaczego nie zamierza wpłacać pieniędzy odpisała !!!
Dlatego , że wolałabym się spotkać i to odebrać za 1 zł tak jak jest na aukcji niżeli płacić 8 czy 9 zł bo to jest trochę bezsensu skoro jest możliwość spotkania się w Y tymbardziej jak jesteśmy nie daleko ...

---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ----------

ale powtrzam Wam dziewczyny że w aukcji nie było mowy o odbiorze osobisty a na pewno nie w mieście które ona sobie wybrała.
Napisałam jej o tym i napisałam że nie zamierzam tego tak zostawić czekam na wpłatę 7 dni czyli do czwartku i zgłaszam sprawę do allegro a to co ona wolałaby to mnie mało obchodzi

Wypełnił formularz zwrotu prowizji a panią olej ciepłym moczem.

Od allegro dostaniesz zwrot prowizji za aukcję a pani najprawdopodobniej dostanie od allegro ostrzeżenie.Tylko pamiętaj żeby zaznaczyć, że aukcja nie doszła do skutku z JEJ winy bo nie zapłaciła.

Warunki były w aukcji, pani mogła się dowiedzieć przed zalicytowaniem czy może odebrać osobiście.

Negatywa ja bym wystawiła bo pani kupuje i nie płaci ale oczywiście decyzja nalezy do Ciebie.

Swoją drogą dziadować za głupie 7zł o rany rany

kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-13, 20:31   #20
taka_sobie_jedna
Wtajemniczenie

1. Jeśli nie udostępniłaś odbioru osobistego na aukcji, to nie masz się czym przejmować. Nawet jeśli udostępniłabyś, to w aukcji pokazuje się lokalizacja i to ona jest domniemanym miejscem możliwego odbioru. Co nie zmiena faktu, że najlepiej zawsze dopytać sprzedawcę o wszelkie niejasne sprawy. Jej wina, że nie doszukała się, że odbioru osobistego nie ma na Twojej aukcji

2. Po 7 dniach możesz wystąpić o zwrot prowizji, jeśli nie dostaniesz wpłaty, zrób to. Nie będziesz dziewczyny prosić, żeby wpłaciła pieniądze. Poinformowałaś ją o konsekwencjach braku wpłaty - wystarczy.

3. Doliczenie kosztu koperty do kosztu przesyłki jest niezgodny z regulaminem Allegro. Taką opłatę można dodać sobie do ceny przedmiotu.

4. Nie bój się wystawiać negatywnych komentarzy. Nawet jeśli dostaniesz odwetowy, to co z tego? Jeśli ktoś będzie chciał u Ciebie kupić, to i tak kupi. A żeby było śmieszniej, piszę to ja, która nie ma żadnego, chociaż sama wystawiła już niejednego

5. Unieważnienie komentarza to dobra wola dwóch stron transakcji. Allegro do komentarzy się nie miesza
taka_sobie_jedna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-13, 20:35   #21
delfix10
Zakorzenienie

dzięki za pocieszenie

---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ----------

ale ja miałam opłatę za wysyłkę 7 zł nic więcej nie doliczałam ( o tej kopercie to wam napisałam że tak sobie wyliczyłam ona ma do zapłaty 7 zł i nic więcej nic mniej za żadna kopertę nie doliczam bo jest wliczona
może teraz się uda z tym linkiem
http://allegro.pl/show_item.php?item=2769431602

wiem,że jej się nie opłaca płacic 7 zł za wysyłkę żelu ale wiedziała o tym z góry nie było tu żadnych niespodzianek

Edytowane przez delfix10
Czas edycji: 2012-11-13 o 20:36
Stary 2012-11-13, 20:36   #22
agatekm
Raczkowanie

Wszelkie maile do niej pisz zawsze za pośrednictwem allegro, to ważne.

Wiesz, prawda? Informacje o użytkowniku > napisz do mnie.
Cała rozmowa jest udokumentowana przez allegro, nie tylko masz ja u siebie na skrzynce (bo tez dostajesz kopię)

Edytowane przez agatekm
Czas edycji: 2012-11-13 o 20:38
Stary 2012-11-13, 20:38   #23
delfix10
Zakorzenienie

wiecie co dziewczyny dałabym sobie spokój gdyby napisała nie mam tych pieniążków po prostu a nie że ona woli zaoszczędzić na wysyłce- bo to bezczelne.tym bardziej że nie mieszkamy w jednej miejscowości.
ja mam za nią jeździć?

---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ----------

ok dzięki za rady tak tak wszystko wiem o korespondencji

Edytowane przez delfix10
Czas edycji: 2012-11-13 o 20:49
Stary 2012-11-13, 20:49   #24
taka_sobie_jedna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agatekm Pokaż wiadomość
Wszelkie maile do niej pisz zawsze za pośrednictwem allegro, to ważne.

Wiesz, prawda? Informacje o użytkowniku > napisz do mnie.
Cała rozmowa jest udokumentowana przez allegro, nie tylko masz ja u siebie na skrzynce (bo tez dostajesz kopię)
a jakie to ma znaczenie? Słowo pisane, to słowo pisane. Poza tym Allegro nie przetrzymuje takowej korespondecji - a skąd wiem? Kontaktowałam się z Allegro w sprawie mojej koleżanki i dostałam taką odpowiedź. Chociaż wiedziałam wcześniej, chciałam to potwierdzić

Cytat:
wiecie co dziewczyny dałabym sobie spokój gdyby napisała nie mam tych pieniążków po prostu a nie że ona woli zaoszczędzić na wysyłce- bo to bezczelne.tym bardziej że nie mieszkamy w jednej miejscowości.
słuchaj - masz całkowitą rację. Niepotrzebnie to tak przeżywasz. Nie zapłaci, to nie. Po sprawie. Nie masz obowiązku za nią nigdzie gonić ani dostosowywać się do jej widzimisię. Napisz raz i konkretnie, a później, jak napisałaś, tak zrób.

Edytowane przez taka_sobie_jedna
Czas edycji: 2012-11-13 o 20:52 Powód: dopisek
Stary 2012-11-13, 21:50   #25
delfix10
Zakorzenienie

dziewczyny otrzymałam kolejną wiadomość
Dobrze pisz , kabluj rb co chcesz chłopie a ja ci wystawię naegatywna opinie i bd po równo

to jest odpowiedz na mój mail że czekam na wpłatę 7 dni po czym zgłaszam sprawę do allegro

Edytowane przez delfix10
Czas edycji: 2012-11-13 o 21:54
Stary 2012-11-13, 22:14   #26
taka_sobie_jedna
Wtajemniczenie

Cytat:
dziewczyny otrzymałam kolejną wiadomość
Dobrze pisz , kabluj rb co chcesz chłopie a ja ci wystawię naegatywna opinie i bd po równo

to jest odpowiedz na mój mail że czekam na wpłatę 7 dni po czym zgłaszam sprawę do allegro
nie odpisuj, nie daj się sprowokować. I nie przejmuj się
Stary 2012-11-13, 22:18   #27
201612280917
Konto usunięte

Żałosna laska.. O 7 zł takie numery robić. Ja bym odpisała, że jeden negatyw cię nie zbawi i jak tak bardzo zależy jej na odbiorze osobistym, to zapraszasz do siebie, skoto, jak pisała, 30 km to mało.
Szkoda nerwów na takie coś... Ale też bym się wkurzyła.
201612280917 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-13, 22:26   #28
delfix10
Zakorzenienie

dokładnie skoro 30 km to mało może przyjechać i odebrać ,dziewczyny zastanówcie się 10razy zanim coś wystawicie na sprzedaż bo nigdy nie wiadomo na kogo traficie a powiem wam że szkoda nerwów
co za ludzie za 8zł taka afera,jaka bezczelna i mściwa a przecież ja jej słowa nie napisałam że jej wystawię negatywny komentarz tylko że zgłoszę do allegro
myślicie że ja powinnam być ,,mądrzejsza'' i odpuścić całkowicie?
Stary 2012-11-13, 22:32   #29
agatekm
Raczkowanie

Olej, nie odpisuj, nie wchodź w pyskówki, szkoda Twoich nerwów.
Załatw wszystkie formalności z allegro, pozgłaszaj wszystko, odbierz prowizje, wystaw komentarz.

Takie osoby nie mają zwykle długo konta, prędzej czy później ją zablokują. I wtedy "bd po rowno chlopie".
Stary 2012-11-13, 22:36   #30
taka_sobie_jedna
Wtajemniczenie

myślę, że powinnaś być mądrzejsza i nie dać się sprowokować a sprawę załatwić tak jak należy, czyli tak, jak napisałaś sama wczęsniej - sprawa do Allegro, zwrot prowizji, komentarz
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości