|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 440
|
Dylemat z prac±...
Jutro mam rozmowê o pracê i w zwi±zku z tym chcia³abym poznaæ Wasze opinie - jako osób oceniaj±cych z boku.
Obecnie mam pracê w instytucji publicznej, mam duuu¿o obowi±zków, odpowiedzialne i ró¿norodne zadania. Rozmowa jest w instytucji nadrzêdnej nad moj± na wy¿szym stanowisku, za wiêksze pieni±dze w w±skiej dzia³ce, gdzie nic innego mog³oby mnie nie obchodziæ. Generalnie mniej obci±¿aj±ce niz obecnie, ale i mniej odpowiedzialne. Obecny szef jak siê dowiedzia³ zaproponowa³ mi awans stanowiskowy i podwy¿kê (nie okresli³ kwoty jeszcze) i stanowisko wi±¿±ce siê ze sporym stresem i odpowiedzialno¶ci± oraz przede wszystkim zwiêkszeniem moich obowi±zków. On i mój bezpo¶redni prze³o¿ony przekonuj± mnie, ¿e jest to bardziej rozwojowe na przysz³o¶æ. No mo¿e i racja, tyle, ¿e ja nie wiem czy w d³u¿szej perspektywie chcia³abym siê tym zajmowaæ... W sumie to tutaj obecnie robiê wiêcej za mniejsze pieni±dze, na ni¿szym stanowisku ni¿ w tej potencjalnej nowej pracy. Jednak stanowisko jest bardziej rozwojowe i powiedzmy presti¿owe. Tam z kolei jest bardziej presti¿owa/ wa¿niejsza instytucja, ale stanowisko na zasadzie robiê mniej i mam ¶wiêty spokój - jak to okre¶lilo szefostwo "popierdó³ka i nudy". Mówi± te¿, ¿e siê tam uwsteczniê i marna droga awansu. Zastanawiam siê co robiæ, która oferta wydaje siê lepsza. Juz mam mêtlik w g³owie
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 980
|
Dot.: Dylemat z prac±...
Ja bym bra³a popierdó³kê i nudê - z prostej przyczyny, w instytucjach sukces przedsiêwziêcia nigdy nie zale¿y tylko i wy³±cznie od Ciebie, natomiast je¶li co¶ nie wyjdzie odpowiedzialno¶æ ponosisz Ty. Dlatego warto i¶æ po najmniejszej linii oporu i wybraæ mniej stresuj±ce i bardziej komfortowe stanowisko, przynajmniej dla mnie, ni¿ rwaæ w³osy z g³owy i zbieraæ baty za czyje¶ niedoci±gniêcia.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 538
|
A gdzie chcia³by¶ byæ za 5 lat?
Wolisz zdobywaæ tytu³y, zaszczyty, zmagaæ siê z projektami i mieæ uznanie w¶ród wspó³pracowników/spo³eczeñstwa? A mo¿e za 5 lat wolisz wracaæ do domu po pracy i zajmowaæ siê rodzin±, pichceniem, odrabianiem lekcji z dzieæmi lub chodzeniem do kina/teatru. Wolisz robiæ swoje i w nosie masz uznanie innych i zaszczyty? Zastanów sie. Nikt ci nie da odpowiedzi. S± ludzie którzy ca³y dzieñ w pracy np. skanuj± faktury i s± zadowoleni ¿e maj± spokojn± pracê. Jednak s± te¿ tacy których wykonywanie w kó³ko tego samego doprowadzi³oby do sza³u. Potrzebuj± wyzwañ, poczucia ¿e codziennie robi± co¶ wa¿nego.
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Dziêki za odpowiedzi. Ja nigdy nie lubi³am nudy i trochê siê tego bojê, ale w³a¶nie myslê sobie, ¿e zamiast wracaæ styrana marz±c o odpoczynku mog³abym kreatywnie wykorzystaæ swój czas wolny. A je¶li za³o¿ê rodzinê to dla niej go po¶wiêciæ. Tylko wkurza mnie to, ¿e w obecnej pracy plus moja mama wmawiaj± mi, ¿e ta nowa praca mnie bêdzie ograniczaæ i nadaje siê dla ludzi przed emerytur±...
|
|
#5 | |
|
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
Cytat:
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 58
|
zale¿y od tego, czy warunki jakie ci proponuj± na tej popierdó³ce odpowiada³yby ci przez d³u¿szy okres czasu. Je¶li zarówno stanowisko jak i kasa s± dla ciebie w porz±dku, to ja bym siê nie martwi³a gadaniem, ¿e jest ma³o rozwijaj±ce. zreszt±.... mo¿e akurat siê tam sprawdzisz i za³apiesz na jaki¶ kolejny awans, skoro ju¿ raz ciê doceniono... w ka¿dym razie zyczê powodzenia
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 446
|
Cytat:
A to, ¿e mniej odpowiedzialna praca? Tym lepie przecie¿! Nie wiem co jest fajnego w adrenalinie w pracy, ¿e jak siê pomylê to mi ³eb urw±. Reasumuj±c: mo¿esz trafiæ do wy¿szej placówki, lepiej p³atnej, na wy¿szym stanowisku. Nad czym Ty siê jeszcze zastanawiasz? Zw³aszcza zwróæ uwagê na najwa¿niejsz± rzecz-KASA! Przecie¿ to po to w ogóle siê pracuje. Chcesz sobie siedzieæ na aktualnym stanowisku i nie do¶æ, ¿e ciê¿ej tyraæ to za mniejsz± kasê?
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 120
|
A co Ci niby autorko mia³ Szef powiedzieæ? Zachêcaæ aby¶ odesz³a? Daj spokój
A mama pewnie my¶li, ¿e lepiej siedzieæ na ty³ku bo tu masz 'pewn±' pracê a tam nie wiadomo |
|
|
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 446
|
jeszcze co¶ dodam od siebie
Cytat:
Skoro mia³a¶ stanowisko rozwojowe- w³a¶nie siê rozwinê³a¶ i masz szansê na awans w tej nowej placówce. Czyli t³umacz±c na jêzyk polski Twojego szefa: lepiej siedzieæ w obecnej pracy i nie skorzystaæ z awansu, po to aby w tej nowej pracy (która jest awansem sama w sobie) nie mieæ marnej szansy na jeszcze wiêkszy awans. Facet dobrze kmini, nie ma co!
|
|
|
#10 | |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 27 877
|
Cytat:
![]() Na Twoim miejscu nie ufa³abym zbytnio gadaniu pracodawcy, fajnie, ¿e Ciê doceniaj±, ale wg mnie w 1 kolejno¶ci my¶l± o sobie, a nie o Tobie. Zgadzam siê z Vanik±, aczkolwiek co by³oby lepsze to nikt nie jest w stanie Ci powiedzieæ. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
Dziêki dziewczyny. No w³a¶nie ciekawa jestem czy szef zaproponowa³by mi nowe warunki gdyby nie by³o ryzyka, ¿e zmieniê pracê. Bo te¿ odnoszê wra¿enie, ¿e teraz tak gada jakie to mia³ wobec mnie plany dlatego, ¿e siê tak trochê przestraszy³. Zgadzam siê z tym, ¿e my¶l± g³ównie o sobie. Ewentualnie o innych dopiero wtedy, gdy pojawi siê jaki¶ bodziec do tego.
No nic, prze¶piê siê z tym, jutro siê oka¿e.
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 989
|
Ja wybra³abym zdecydowanie tê nudn± pracê. Zrobi³abym swoje, bez nerwów czy kto¶ tam z czym¶ zd±¿y³, a ja nie dostanê za to po g³owie, a po pracy czas dla siebie.
|
|
|
#13 | |
|
BAN sta³y
|
Cytat:
![]() Plus nie wiem czemu Twoja mama mówi, ¿e taka praca to dla ludzi przed emerytur±. (A i w ¿yciorysie bêdziesz mieæ ''wy¿sz± placówkê''). Chyba, ¿e naprawdê jeste¶ osob±, która uwielbia tyraæ jak w¶ciek³a, bo nie chcieæ siê nudziæ a chcieæ pracowaæ za 3 etaty to wg mnie s± ró¿nice. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-11-14 o 21:10 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 354
|
Ciê¿ko mi odnie¶æ siê jako¶ konkretnie, bo wszystko zale¿y co to za stanowiska.
Ale ogólnie rzecz bior±c, to o ile ta dotychczasowa praca nie by³aby jak±¶ moj± naprawdê wielk± pasj±, to zdecydowa³abym siê na tê now±, spokojniejsz±. Nie widzê potrzeby stresowania siê w pracy, je¶li kto¶ oferuje mi stanowisko bezstresowe (i to w lepszej firmie, za lepsze pieni±dze) Jakby brakowa³o mi adrenaliny, to wola³abym poszukaæ sobie jakiego¶ ekstremalnego hobby i rozwijaæ je za dodatkowe pieni±dze z nowej pensji ![]() No ale to ja... wiêc tak jak napisa³y ju¿ dziewczyny: zastanów siê co Tobie bardziej odpowiada Ci przysz³o¶ciowo. Przemy¶l czy Twoim priorytetem jest kariera czy np. ¿ycie rodzinne. Poza tym zastanów siê czy faktycznie jest tak jak aktualny szef Ci mówi - czy rzeczywi¶cie praca w mniej presti¿owej firmie da Ci szansê na wiêksz± karierê w przysz³o¶ci.
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 757
|
A ja bym najpierw posz³a na rozmowê o pracê, dosta³a j± - a dopiero potem zastanawia³a siê, któr± wybraæ.
Bo na razie to sobie mo¿esz gdybaæ
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 21 825
|
Nie informowa³abym raczej obecnego szefa dopóki nie mia³abym tamtej roboty w gar¶ci. Pó¼niej ewentualnie zastanawia³abym siê ta czy tamta. No i nie liczy³abym siê tak¿e w tej chwili zbytnio z jego s³owami, tak jak dziewczyny mówi±, on dba g³ównie o interes firmy, a nie pracownika. Poza tym ma zapewne du¿e do¶wiadczenie i wyczucie ludzi tak wiêc wie jak z kim prowadziæ rozmowê aby efekt by³ taki jak mu pasuje.
|
|
|
|
|
#17 |
|
BAN sta³y
|
mo¿e to nie autorka poinformowa³a pracodawcê o nowej mo¿liwo¶ci.
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 21 825
|
Prawda. Ale mog³a to zrobiæ chc±c dowiedzieæ siê jakie ma plany w stosunku do niej ( aby mieæ pe³niejszy ogl±d sytuacji przy rozwa¿aniu nowej posady) ..Choæ w takiej sytuacji te plany móg³ wykombinowaæ na poczekaniu
|
|
|
|
|
#19 |
|
Inkwizytor
Wiadomo¶ci: 2 452
|
Ja bym bra³a wygodna "popierdu³kê"
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka ksi±¿kowa |
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:43.

A mama pewnie my¶li, ¿e lepiej siedzieæ na ty³ku bo tu masz 'pewn±' pracê a tam nie wiadomo
Jakby brakowa³o mi adrenaliny, to wola³abym poszukaæ sobie jakiego¶ ekstremalnego hobby i rozwijaæ je za dodatkowe pieni±dze z nowej pensji