Czterdziestka - impreza domowa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-10, 09:53   #1
Black_Rose
Zadomowienie

GG do Black_Rose

Czterdziestka - impreza domowa

Moj facet za kilka tyg urzadza impreze z okazji czterdziestych urodzin. No, w sumie to ja ja urzadzam;P Macie jakies fajne pomysly na zakaski?? Bardziej na zimno, bedzie duzo wódki, wiec nie ma sensu bawic sie konkretne gorące dania. Mam mnostwo pomysłow, ale czasem genialne porady sa na wage złota - dzieki
Black_Rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-11, 09:16   #2
kagga
Rozeznanie

Dot.: Czterdziestka - impreza domowa

Można zrobić coś prostego na szybko - np. kolorowe szaszłyki z drobiu i warzyw a do nich jakieś dipy.

Małe zgrabne kanapki - możliwości jest dużo - z serami, wędlinami, rybą, jakimiś fajnymi pastami

Koreczki - najlepiej w kilku wersjach (mięsne/bezmięsne); fajne sprawdza się prosta wersja kosteczka żółtego sera + ogórek + oliwka nadziewana papryką

Skoro wódka, to pewnie wiele osób chętnie przegryzie śledzia z cebulką

Sałatki - zależnie od upodobań - np. grecka lub z tuńczykiem lub tradycyjna warzywna

Fajnie przygotować warzywa pokrojone w paski, które można maczać w dipach oraz osobno ogórki konserwowe, pomidory z bazylią i mozarellą

Można w trakcie imprezy podać grzanki na ciepło - np. bagietka z pesto, serem żółtym i pokruszonymi orzechami włoskimi

Myślę, że w/w to takie proste, ale ładnie wyglądające i smaczne jedzonko na "domówkę".

Udanej zabawy
kagga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-11, 20:35   #3
Rena
Zakorzenienie

tu sie az prosi zrobic bigos, robisz kilka dni wczesneij a potem tylko odgrzewasz na szybko.
zrob salatke warzywna z majonezem
mozesz tez wylozyc kielbasy i inne wedliny na talerze
chleb obok pokrojony w pol kromki
ogorki kiszone tez ladnie wygladaja i szybko znikaja.

z wodki mozesz zrobic ciekawe drinki - np zubrowke z sokiem jablkowym, wodka z cola i plasterkiem cytryny, kamikaze - ladnie dekoracujnie i na niebiesko, http://www.2drink.pl/kamikaze/http:/...k.pl/kamikaze/ bloody mary http://pl.wikipedia.org/wiki/Krwawa_Mary hitem swego czasu byly drinki "teraz Polska" http://www.1000rad.pl/jak-zrobic-drink-teraz-polska
drink wsciekly pies http://www.2drink.pl/bardzo-wsciekly-pies/

mozesz tez pojsc na latwizne i kupic chipsy czy zestawy party krakersow czy innych paluszkow. Mozesz zrobic i jedno i drugie i zobaczysz jak sie impreza rozwinie.

Co do slodyczy - takie jak lubi Twoj TZ - w koncu jego swieto.

Planujesz tort?

Edytowane przez Rena
Czas edycji: 2012-11-11 o 20:43
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 11:28   #4
Black_Rose
Zadomowienie

GG do Black_Rose

bardzo dziekuje - a bigos juz ugotowalam;P tylko nie wiem czy wytrwa do imprezy

co do torta - to chyba zamowie, bo Bozia mi raczej nie podarowala talentow dekoracyjnych, a wiadomo, ze moze byc niewiarygodnie jak pyszny, a bez wygladu na nic sie zda;P A moze macie pomysly co do smaku... zeby nie zemdlilo gosci

a ostatnio zmiana planu - zamiast wodki - whiskey - pewnie tradycjnie z lodem lub po babsku - z cola (po wodce ludziom odbija;P).

Bardzo podoba mi sie pomysl Reny z warzywami i dipami... Zreszta wszystkie pomysly sa znakomite. Salatka warzywna obowiazkowo i kielbacha tez (moj robi swojska białą i wędzoną). Koreczki, tartinki na ciepło i szaszlyki beda na pewno

Edytowane przez Black_Rose
Czas edycji: 2012-11-12 o 11:40
Stary 2012-11-15, 17:27   #5
kagga
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Black_Rose Pokaż wiadomość
A moze macie pomysly co do smaku... zeby nie zemdlilo gosci
Może kawowy z makiem?
kagga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-16, 13:30   #6
Rena
Zakorzenienie

Dla mnie tort idealny to sernik na zimno z galaretka - swieczki dajesz 2 z cyframi 4 i 0 oczywiscie. Mozesz tez zrobic czekoladowy i zamiast mdlego i slodkiego kremu dasz nutelle a jako warstwy pieczesz klasyczny prosty biszkopt i kroisz na warstwy lub gotowa tortoletke. Do dekoracji wtedy uzywasz np blanszowanych migdalow (wyglada to bardzo dekoracyjnie, a nie wymaga wielkiej pracy) lub posypujesz np wiorkami kokosowymi (3 min pracy)

o tu znalazlam ladna i prosta do wykonania dekoracje - http://smakowyraj.blogspot.fr/2012/1...y-pieknej.html
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-16, 14:31   #7
kasiula_87
Raczkowanie

Ja na imprezy uwielbiam sałatkę gyros i do alkoholu świetna
kasiula_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-18, 15:37   #8
Black_Rose
Zadomowienie

GG do Black_Rose

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Dla mnie tort idealny to sernik na zimno z galaretka - swieczki dajesz 2 z cyframi 4 i 0 oczywiscie. Mozesz tez zrobic czekoladowy i zamiast mdlego i slodkiego kremu dasz nutelle a jako warstwy pieczesz klasyczny prosty biszkopt i kroisz na warstwy lub gotowa tortoletke. Do dekoracji wtedy uzywasz np blanszowanych migdalow (wyglada to bardzo dekoracyjnie, a nie wymaga wielkiej pracy) lub posypujesz np wiorkami kokosowymi (3 min pracy)

o tu znalazlam ladna i prosta do wykonania dekoracje - http://smakowyraj.blogspot.fr/2012/1...y-pieknej.html
swietny pomysl, robilam kiedys tort z masa z nutelli i pokruszonych ciasteczek - rewelacja
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości