|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Potrzebuję pomocy, są rodzice chętni udzielić mi odpowiedzi na kilka pytań?
Pomocy, potrzebne są mi informacje do pracy. Czy pamiętacie kto czytał Wam baśnie w dzieciństwie, jakie, jaka była Wasza ulubiona baśń, może identyfikowaliście się z jakimś bohaterem, co obecnie czytacie swoim dzieciaczkom, co lubią najbardziej, proszę Was również o podanie wieku swojego i dziecka. Z góry ogromne dzięki za pomoc
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Potrzebuję pomocy, są rodzice chętni udzielić mi odpowiedzi na kilka pytań?
Cytat:
Baśnie czytał mi głównie tato czasem mama. Moja ulubiona baśń to dziewczynka z zapałkami i kopciuszek, identyfikowałam sie z tymi właśnie bohaterkami. Mojemu podopiecznemu czytam baśnie Andersena, Grimma go nie ciekawią. Bardzo lubie baśń o brzydkim kaczątku i kopciuszka. Oprócz tego czytamy książki z serii "poczytaj mi mamo". Chłopiec 2,5 roku.
08.06.2016 r. Kierowca ![]() 24.06.2016 r. Nauczyciel kontraktowy ![]() 03.09.2016 r. ![]() 04.01.2019 r. ![]() 13.06.2020 r. ![]() Pisząc z telefonu nie mam opcji cytowania. Jeżeli przekręcę jakiś nick to przepraszam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wredny kotecek
|
Dot.: Potrzebuję pomocy, są rodzice chętni udzielić mi odpowiedzi na kilka pytań?
Moja ukochana to "Opowiadanie o Matce" Andersena
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
mnie bajki opowiadała babcia, były to bajki na podstawie Pisma św, bardzo je lubilam, do dzisiaj pamietam jak opowiadala o latach chudych i tlustych,
ja natomiast wlasnym dzieciom czytalam basnie Andersena ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
lokalna gwiazda
|
Moi rodzice czytali mi książeczki z serii "Poczytaj mi mamo". Bardzo lubiłam rymowaną instrukcję, czego nie należy robić z urządzeniami elektrycznymi pochodzącą z jakiegoś pisemka dla dzieci. Miałam dużo książeczek dla dzieci, głównie polskich autorów. Swoim dzieciom czytałam "Lokomotywę" i historyjki z małych dziecięcych książeczek.
Baśnie Andersena i braci Grimm o ile dobrze pamiętam były tworzone dla dorosłych, mam wrażenie, że w każdej jest coś o śmierci. Nie czytałam ich swoim dzieciom, bo sama ich nie lubiłam - nawet gdy byłam już samodzielnie czytającym dzieckiem. Są przygnębiające. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Super, bardzo Wam dziękuję. A jak sądzicie, czy bajki mają jakieś znaczenie dla dzieci?, jakie walory wychowawcze bajek przychodzą Wam do głowy?
---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Może jestem dziwna, ale lubiłam bajki Ezopa, chociaż zakończenia wydawały mi się być trochę...smutne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja dorzucę swoje lektury: Tuwim, Brzechwa, Poczytaj mi mamo i prawdziwe bajki ze zbiorów: Śpiewająca lipka, Sezamowe baśnie, Klechdy domowe. Czytane przez mamę, w większych ilościach kiedy byłam chora więc takie... miłe wspomnienia chorobowe. Andersena i Grimmów bardzo nie lubiłam , bo ich się bałam a byłam płaczliwym dzieckiem i wszelkie dziejące się zło powodowało u mnie fontannę łez
![]() Dzieciom czytałam Tuwima, Brzechwę,Usenko, trochę zamerykanizowanych bajek: takich śmiesznych wierszyków, Kubusia Puchatka. Generalnie nic strasznego. Ulubiona: Wielki szmaragd. Walory wychowawcze: zwykle bajki uczą ze dobro zwycięża i warto być uczciwym. Zło jest potępione i ukarane. Sprawiedliwość istnieje. Uczą pożądanych w danej kulturze wzorców zachowań. Dla mnie fajne były bajki innych nacji, bardzo rozwijają wyobraźnię, pokazują też inną kulturę. Jakie mają znaczenie? Tłumaczą dzieciom świat, zasady postępowania ludzi - chociaż powiem szczerze wolę teraz z dziećmi robić eksperymenty z fizyki, to przynajmniej nie rozmija się z obecnie lansowanymi wartościami( co trudno jest wytłumaczyć) i jest w tym sama czysta prawda. Identyfikowałam się z ciemnowłosymi bohaterkami , bo mnie te blondynki słodkie wkurzały ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Mnie czytał dziadek. Ulubione to: Konik Garbusek i Nie ma kozy z orzechami.
Identyfikowałam się z Cud-Dziewczyną i tak byłam w domu nazywana ![]() Mój syn ma trzy lata, lubi wiersze Tuwima i Brzechwy.
Ubrania 44-46,dla chłopca 110-116, decoupage https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1265168 Kosmetyczny https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1262590 Chudnę sobie... 83kg-78kg -75......................6 2 kg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niektóre z Was wspominały, że nie czytają dzieciom bajek ze smutnym zakończeniem czy ze śmiercią. Wg mnie to nie jest do końca dobre jeśli mówimy o tradycyjnych bajkach, a nie jakiś monster czy inne power rangers, ponieważ treści, które są zawarte w bajkach najczęściej dostosowane są do wieku dziecka. Dziecko musi mieć świadomość, że nie zawsze jest pięknie, kolorowo i szczęśliwie, że istnieje też ta "druga strona mocy". Ważne jest, żeby nie idealizować świata i nie udawać, że śmierć nie istnieje. Dziecko musi się przyzwyczajać. Ale to już taki mały off top, przepraszam ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
mi nikt nie czytal
![]() wydaje mi sie ze male dziecko nie rozumie mateafor o rozmawiajacych lisciach itd i to wpedza ich w schizofrenie. Oczywiscie to moje zdanie ![]()
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Zdecydowanie uwielbiałam Astrid Lindgren. Nie tylko Dzieci z Bullerbym, ale także:
- Mio mój mio - Ronja córka rozbójnika - seria o Karlssonie Poza tym Muminki, Misia Paddingtona i Kubusia Puchatka. Szczerze mówiąc, wierszyki Brzechwy i Tuwima średnio mnie bawiły ![]() Mama baardzo długo mi czytała, zawsze wieczorem, sama też szybko nauczyłam się czytać (6 lat), ale mama dalej wieczorami czytała. Lubiłam to, sama nawet nie wiem czemu. Jedno z najfajniejszych wspomnień, to właśnie to wieczorne czytanie przed snem. Utożsamiać się, to się chyba nie utożsamiałam ![]()
Edytowane przez arrachne Czas edycji: 2013-04-21 o 20:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
nie pamiętam, zeby kiedykolwiek mama czytała mi stricte bajki
![]() ale...ciągle recytowała, najczęściej Mickiewicza, ballady i romanse, uwielbiałam "Śiwiteziankę" i "Panią Twardowską"- do tej pory pamiętam w całości obie ballady ![]() Babcia recytowała za to "Powrót taty" i śpiewała pieśni patriotyczne. No ale u mnie w domu panował swego rodzaju kult Wieszcza Narodowego i "Dziadka Piłsudskiego" ![]() Co do czytania, to mama, gdy chciała mnie lub braci uspać czytała nam "Iliadę" albo "Odyseję" ewentualnie recytowała "Pana Tadeusza"- wszystko to 13-zgłoskowce, które doskonale usypiają dzieci -przetestowałam na własnym synku ![]() chyba jedyną postacią, z którą chciałam się w jakiś sposób utożsamiać była własnie Świtezianka- taka niby czarodziejka, niby zwykła dziewczyna. Podobała mi się jej dwoista natura, no i wydawało mi się, ze fajnie mieć władzę nad przyrodą i innym człowiekiem (chociaż nie umiałam tego wtedy tak nazwać, to chyba własnie władza najbardziej mi się w tej postaci podobała).
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Bardzo mi się to podoba, bo...moja robiła dokładnie to samo...U mnie Lilije były nr 1 . Albo chodziła i śpiewała. Moja niania też chodziła po domu i śpiewała kurpiowskie przyśpiewki ( była Kurpianką). Bardzo mi tego brakuje: śpiewu w domu.
Ja tez wprowadzam w domu kult Mickiewicza ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wiesz, wydaje mi się, że taki "kult" wieszcza narodowego i jakiejś znaczącej postaci historycznej jest potrzebny w domu, potem wynosi się swoisty szacunek dla historii, dla literatury, człowiek czuje sie "osadzony" w danej społeczności. Dla dzieciaka, nastolatka a potem dorosłego to ważne....no i jest co własnym dzieciom przekazać ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Pięknie się to czyta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:59.