Nie bądźmy obojętne - zmiana Ustawy o lasach. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-25, 09:15   #1
DziewczynaZ
Przyczajenie

Nie bądźmy obojętne - zmiana Ustawy o lasach.

Kochane Wizażanki!

Nie bardzo wiedziałam w jakim dziale umieścić moją prośbę/ apel. Trafiło na plotkowy, bo jest jednym z najbardziej ,,obleganych” działów przez Wizażanki, więc mam nadzieję , że mnie zrozumiecie.
Ciekawa jestem, czy słyszałyście już coś na temat bardzo niepokojącego rządowego projektu dotyczącego zmiany w Ustawie o lasach. Projekt został już przyjęty przez sejm większością głosów, trafi więc on do Senatu. Nie pomagają żadne poważne argumenty Leśników, Związków Zawodowych, ekonomistów, profesorów , specjalistów do spraw ochrony przyrody, leśnictwa– wszystkie są odrzucane. Więc nadzieja w nas- w polskim społeczeństwie.
Po krótce- polski rząd chce zdestabilizować gospodarkę Lasów Państwowych pobierając horrendalną (!) daninę od Lasów Państwowych na remonty dróg lokalnych. Lasy by móc ją spłacić będą zmuszone sięgnąć do środków obrotowych, co wpłynie bardzo niekorzystnie na funkcjonowanie całego przedsiębiorstwa. Doprowadzi to do tego, że Lasy Państwowe stracą płynność finansową, zaczną się zadłużać, a co za tym idzie jest to ogromne zagrożenie dla dalszego odpowiedniego gospodarowania żywym organizmem jakim są polskie lasy. Za jakiś czas, gdy dojdzie do upadłości Lasów Państwowych, nasze wspólne dobro narodowe zostanie wyprzedane, o pójściu do lasu na grzyby, na spacer będzie można pomarzyć, a las obserwować co najwyżej zza płotu. Jest demokracja, więc dlaczego ułamek społeczeństwa na wysokich stołkach ma prawo decydować o przyszłości naszego wspólnego dobra narodowego? Dodam od siebie, że obecnie polskie Lasy Państwowe wyróżniają się na tle innych krajów, są bardzo dobrze gospodarowane, a co najważniejsze jako jedne z nielicznych są samofinansującym się przedsiębiorstwem- nie sięgają po pieniądze podatników, nie otrzymują ŻADNYCH dopłat z budżetu państwa.

Apeluję - zbierajmy podpisy, jak najszybciej i jak najwięcej, niech każdy zostawi swój podpis- ślad w historii obrony lasów narodowych. Arkusze można znaleźć na stronie http://www.ekorozwoj.pl/images/stori...m_lasy2014.pdf Listy z podpisami wysyłamy pod adres wskazany na arkuszu. Walczmy o NASZE lasy, a nie lasy rządzących w tym kraju !!!
Poczytajcie na ten temat w Internecie, dowiecie się jak wielkie zagrożenie niesie ze sobą projekt ustawy zmiany o lasach. Kochane, nie bądźmy obojętne, walczmy o nasz największy polski skarb narodowy - lasy!
Dziękuję, za przeczytanie mojej prośby, szczerze dziękuję za wszelkie zainteresowanie tematem i za każdy podpis.

---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:22 ----------

Od siebie mogę wrzucić jeszcze link do nagrania z pierwszego czytania rządowego projektu ustawy o zmianie ustawy o lasach. Posłuchajcie argumentów specjalistów, osób, które mają pojęcie na temat ekonomii i leśnictwa, które doskonale wiedzą, że to może zrujnować polskie lasy. Niestety te argumenty nie przemawiają do rządzących, widocznie liczy się dla nich tylko to by zgarnąć horrendalną daninę przez rządzących od lasów i przeznaczyć na swoje cele.
http://sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/transmi...257C61004D05F3

Edytowane przez DziewczynaZ
Czas edycji: 2014-01-25 o 21:47
DziewczynaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-25, 14:51   #2
marianna144
Wtajemniczenie

Dot.: Nie bądźmy obojętne - zmiana Ustawy o lasach.

no tak lasy sobie za dobrze radziły i jeszcze zarabiały na siebie to trzeba połozyc łapsko na ich kase. na drogi ze niby buhhhhhhahhha osmieszaja sie tylko a dróg jak nie było tak nie ma i nie bedzie bo im wiecznie kasy brakuje....niech zejda na ziemie i sobie pensje poobcinaja to moment beda oszczednosci.....ale po co lepiej rozkrasc co sie na a co sie nie da to sprzedac za marny grosz.
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-25, 15:02   #3
chwast
Zakorzenienie

absurd goni absurd
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-25, 15:07   #4
Kalini
Zakorzenienie

Ta ustawa to prosta droga do prywatyzacji, a wtedy rzeczywiście, lasy będą ogrodzone i nadmiernie eksploatowane. Jest mnóstwo innych sposobów na zdobycie pieniędzy na drogi lokalne, ale lepiej zdobyć je od tych, których najtrudniej obronić, bo są mało medialni. Z resztą sprawa ciągnie się lata, pamiętam, ze jeszcze niedawno uratowano lasy od całkowitej prywatyzacji.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-25, 16:57   #5
DziewczynaZ
Przyczajenie

Dziękuję Kochane, za zainteresowanie tematem.
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że wszystko idzie w zastraszającym tempie, nie jest nagłaśniane, wielu ludzi nie ma pojęcia co się dzieje i do czego dąży władza. A rząd robi wszystko, żeby ustawa po cichaczu przy nieświadomości wielu obywateli weszła w życie. I to jest demokracja, kiedy TYLKO osoby na najwyższych stołkach w Polsce decydują na temat NASZEGO DOBRA NARODOWEGO? Cały ogrom ludzi z branży leśnej, do tego mnóstwo ekonomistów, profesorów, Związki Zawodowe biją na alarm, robią co potrafią by powstrzymać rząd od tej grabieży. A co ze społeczeństwem, nic nie ma powiedzenia? Proszę, dziewczyny wydrukujcie arkusze i zbierajcie podpisy obywateli- ile się da i jak najszybciej: rodzina, znajomi, koledzy z uczelni, szkoły, pracy, sąsiedzi- jestem pewna, że znajdzie się mnóstwo ludzi, którzy poprą referendum. Po zebraniu podpisów wyślijcie na podany adres- z góry dziękuję. Liczy się każdy podpis! Opowiadajcie o tej niebezpiecznej sytuacji- niech każdy się dowie co planuje nasz rząd, Działajmy, póki nie jest za późno- nie doprowadźmy by nasze dobro narodowe jakim są lasy stały się sprywatyzowane w niedalekiej przyszłości- a uwierzcie mi, po wejściu tej ustawy w życie - droga do tego jest niedługa. Za każdą inicjatywę i pomoc w zbieraniu podpisów- z góry dziękuję

Jeszcze jedna mała refleksja... Dlaczego polski rząd chce wszystko zrujnować co w Polsce dobrze prosperuje? Czy każde przedsiębiorstwo, firma w Polsce musi być na skraju bankructwa? Dlaczego rząd zamiast wspierać polskie leśnictwo, to prowadzi do jego wyniszczenia. Tak jak jedna z Was wspomniała- chcą dodatkowych pieniędzy kosztem innych? Niech obetną swoje ogromne pensje- będzie kasa na drogi, dziury i cokolwiek innego co sobie tylko wymyślą.
Ręce opadają co się dzieje w tym kraju...

Ta ogromna danina, którą pobierze sobie władza od Lasów Państwowych nie załata dziury budżetowej naszego kraju a nowych dróg nie powstanie zbyt wiele- bo to tak naprawdę to i tak kropla w morzu przy ogromnym deficycie budżetu- nie pomoże to prawie wcale, a tylko wprowadzi spustoszenie w lasach.

Czas edycji: 2014-01-26 o 06:35
Stary 2014-01-25, 17:40   #6
marianna144
Wtajemniczenie

ja jestem z "lesnej" rodziny i w "lesie" jestem chowana dlatego wiem jak to wyglada niejako od srodka. niestety ludzie sie raczej lasami nie przejmuja bo nie zdaja sobie sprawy ile jest w lesie roboty-fajnie isc raz w roku na grzyby a las poza tym przeciez rosnie sam:-(((
Stary 2014-01-25, 17:59   #7
grubella
BAN stały

Jestem wprawdzie właścicielką kilku hektarów lasu ale też to co ma zamiar zrobić rząd nie podoba mi się zupełnie.

Las nie rośnie kilka lat, ma swoje problemy, ma szkodniki, ma rany po wichurach, obfitych śniegach.
Trzeba te problemy naprawiać, trzeba robić nowe nasadzenia.
O las trzeba dbać a nie sądzę aby każdy prywatny właściciel umiał i chciał to robić.

Las to także nie tylko drzewa i rośliny ale także i zwierzęta. Mnóstwo zwierząt i ptaków , które trzeba dokarmiać zimą bo zginą inaczej.
A to wszystko są ogromne koszty i armia ludzi potrzebna do tego aby las żył tak jak żyć powinien. Maszyny, ciężki sprzęt, szkółki drzewek.

Prywatyzacja to będzie gospodarka rabunkowa, właściciele wytną co lepsze,cenniejsze,nowego nie nasadzą , dopomogą im w tym złodzieje drewna bo nikt ich nie upilnuje. To ze zwierząt co samo nie zginie zostanie wykłusowane, aż strach o tym myśleć.

I zawsze jak zwykle będzie Polak mądry po szkodzie gdy już lasy będą przetrzebione, majątek Lasów Państwowych rozsprzedany za grosze a na nowy nie będzie pieniędzy.
Zniknie tak jak zniknęły sprywatyzowane zakłady pracy.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-25, 18:09   #8
grubella
BAN stały

Tu są widoczne straty w drzewostanie po marznącym deszczu sprzed kilku dni na Lubelszczyźnie.
Pod ciężkimi od zlodowaciałego deszczu gałęziami łamały się drzewa.
Wygląda to pięknie te lodowe gałązki ale straty poczyniło ogromne.
Trzeba teraz wielkiej pracy aby te wiatrołomy usunąć.
A muszą być usunięte bo spowoduje to inwazję szkodników, które gdy już zniszczą te połamane wezmą się za te zdrowe.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg po ataku zimy 2014.jpg (166,3 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg po ataku zimy2.jpg (147,4 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg tzw okiść.jpg (101,3 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg świerk w lodzie.jpg (107,8 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg leszczynowe bazie w lodzie.jpg (98,1 KB, 19 załadowań)
Stary 2014-01-25, 18:16   #9
DziewczynaZ
Przyczajenie

Pięknie i bardzo mądrze każda z Was pisze. Cudownie, że są wśród nas osoby, które dostrzegają ten problem. Dlatego tak ważne jest jego nagłośnienie, uświadomienie ludziom co niesie za sobą ta ogromna danina dla rządu a co za tym idzie późniejsze wyprzedanie lasów. Przez senat ustawa prawdopodobnie przejdzie bez problemu, bo rządzący idą w zaparte by dobrnąć do swojego celu. Jedyna nadzieja w przedstawieniu list z przynajmniej pół milionem podpisów społeczeństwa.

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ----------

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
Tu są widoczne straty w drzewostanie po marznącym deszczu sprzed kilku dni na Lubelszczyźnie.
Pod ciężkimi od zlodowaciałego deszczu gałęziami łamały się drzewa.
Wygląda to pięknie te lodowe gałązki ale straty poczyniło ogromne.
Trzeba teraz wielkiej pracy aby te wiatrołomy usunąć.
A muszą być usunięte bo spowoduje to inwazję szkodników, które gdy już zniszczą te połamane wezmą się za te zdrowe.
Widać, że szkody są ogromne i potrzeba dużo pracy w to włożyć, aby przeciwdziałać jeszcze większym stratom. Leśnicy naprawdę mają ogrom pracy związanej z niwelowaniem szkód i dbaniem o polskie lasy, a nadwyżka kapitału będzie zawsze potrzebna, gdyż gospodarowanie żywym organizmem jakim są lasy jest niezwykle trudne. A co dopiero jak poprzez płaconą daninę staną się niewydolne finansowo...

Czas edycji: 2014-01-25 o 18:20
Stary 2014-01-25, 18:21   #10
grubella
BAN stały

Trochę lasu o innej porze roku.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg pole.jpg (132,1 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg las.jpg (35,1 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg grzyb.jpg (218,7 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg muchomorek.jpg (137,0 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pajączek.jpg (164,9 KB, 10 załadowań)
Stary 2014-01-25, 18:43   #11
marianna144
Wtajemniczenie

Cytat:
Jestem wprawdzie właścicielką kilku hektarów lasu ale też to co ma zamiar zrobić rząd nie podoba mi się zupełnie.

Las nie rośnie kilka lat, ma swoje problemy, ma szkodniki, ma rany po wichurach, obfitych śniegach.
Trzeba te problemy naprawiać, trzeba robić nowe nasadzenia.
O las trzeba dbać a nie sądzę aby każdy prywatny właściciel umiał i chciał to robić.

Las to także nie tylko drzewa i rośliny ale także i zwierzęta. Mnóstwo zwierząt i ptaków , które trzeba dokarmiać zimą bo zginą inaczej.
A to wszystko są ogromne koszty i armia ludzi potrzebna do tego aby las żył tak jak żyć powinien. Maszyny, ciężki sprzęt, szkółki drzewek.

Prywatyzacja to będzie gospodarka rabunkowa, właściciele wytną co lepsze,cenniejsze,nowego nie nasadzą , dopomogą im w tym złodzieje drewna bo nikt ich nie upilnuje. To ze zwierząt co samo nie zginie zostanie wykłusowane, aż strach o tym myśleć.

I zawsze jak zwykle będzie Polak mądry po szkodzie gdy już lasy będą przetrzebione, majątek Lasów Państwowych rozsprzedany za grosze a na nowy nie będzie pieniędzy.
Zniknie tak jak zniknęły sprywatyzowane zakłady pracy.
no dokładnie to ogrom pracy i srodków zeby było dobrze. a oni rece wyciagaja....kiedyz sie to skonczy ?jak juz rozkradną wszystko? tozto rozbiór Polski na oczach wszystkich i nie ma na nich przysłowiowego bata?

ps. zdjecia cudne ta druga partia z tym pojedynczym drzewem na pierwszym planie to jest bosskie...
Stary 2014-01-25, 19:09   #12
grubella
BAN stały

Profesor Szyszko jest z PiS.
Mam nadzieję , że zwolennicy toruńskiego radia nie zawiodą i będą podpisywać. Gdyby wszyscy słuchacze radiowi podpisali to nasze wspólne dobro narodowe będzie uratowane.
I że w tej walce o Lasy Polskie zjednoczą się wszyscy Polacy bez podziału na wyznanie i przynależność /sympatię polityczną.

Szkoda by było aby następne pokolenia takich widoków były pozbawione.

A las to nie tylko widok, opał, materiał na budowle i meble ale też nasze zielone płuca i zapora przeciw powodziom.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg drabina.jpg (122,4 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wąwóz.jpg (249,0 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mgła.jpg (133,4 KB, 3 załadowań)
Stary 2014-01-25, 19:43   #13
DziewczynaZ
Przyczajenie

Cytat:
Profesor Szyszko jest z PiS.
Mam nadzieję , że zwolennicy toruńskiego radia nie zawiodą i będą podpisywać. Gdyby wszyscy słuchacze radiowi podpisali to nasze wspólne dobro narodowe będzie uratowane.
I że w tej walce o Lasy Polskie zjednoczą się wszyscy Polacy bez podziału na wyznanie i przynależność /sympatię polityczną.

Szkoda by było aby następne pokolenia takich widoków były pozbawione.

A las to nie tylko widok, opał, materiał na budowle i meble ale też nasze zielone płuca i zapora przeciw powodziom.

Podpisuję się pod Twoimi słowami obiema rękami i nogami! Nic dodać nic ująć. PS. Zdjęcia cudowne
Teraz w społeczeństwie nadzieja... Arkusze, które wydrukowałam krążą już wśród rodziny, przyjaciół, znajomych z pracy, uczelni, sąsiadów. Podpisów niech będzie jak najwięcej. Niech każdy się przyłączy, pokażmy, że wspólnie możemy uratować nasz polski, cudowny skarb narodowy.
Słyszałam idealnie pasujący cytat nawiązujący do tej całej sytuacji: ,,owieczkę można strzyc wiele razy, ale obedrzeć ze skóry tylko raz".

Czas edycji: 2014-01-25 o 20:00
Stary 2014-01-25, 20:21   #14
201605161006
Konto usunięte

Popieram, nasz rząd jak zwykle chce kraść (ostatnimi czasy PO nienawidzę jeszcze bardziej niż PiS, oni mimo staroświeckich pogladow obyczajowych, nie rozkradali tak jak robi to PO), szkoda ze takie male zainteresowanie wątkiem, raptem pare osob, co odzwierciedla zresztą swiadomosc wizażowego społeczeństwa w tym temacie.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-25, 20:26   #15
DziewczynaZ
Przyczajenie

Też nad tym ubolewam, ogólna świadomość społeczeństwa na temat tego co się dzieje jest niestety bardzo niska... Dlatego trzeba uświadamiać przynajmniej ludzi ze swojego otoczenia o tym ogromnym problemie i zwyczajnym złodziejstwie władz. Okradają nasze dobro narodowe i robią to po cichaczu, by taki Nowak czy Kowalski nic o tym nie wiedział.
Stary 2014-01-25, 23:48   #16
Dziwactwo
Raczkowanie

GG do Dziwactwo

No dobrze...
Nie podoba mi się projekt nowej ustawy i przyznam się, że nóż w kieszeni mi się otwiera, gdy czytam o podobnych pomysłach czy ( wręcz ostatnio ) czynach zarządzających naszym krajem baranów ( przepraszam za epitet, no nie mogłam się powstrzymać ).

Jednak nie rozumiem jednego, a dodam, że na ustawach nijak się nie znam, dlaczego podpisując się pod "utrzymaniem dotychczasowego systemu funkcjonowania Państwowego Gospodarstwa Leśnego" jednocześnie podpisujemy się pod tym:
"2. Czy jesteś za zobowiązaniem rządu do pilnych renegocjacji Traktatu Akcesyjnego w zakresie wolnego obrotu ziemią dla obcokrajowców w Polsce – uwzględniając, iż stanowisko Rządu do zmiany w traktacie powinno być następujące: Zakup polskiej ziemi przez obcokrajowców będzie możliwy od roku, w którym siła nabywcza średniej pensji Polaka będzie stanowiła minimum 90% średniej siły nabywczej średniej pensji mieszkańców 5 najbogatszych Państw UE? "

Czy to aby nie będzie skutkowało blokowaniem zagranicznych inwestycji w naszym państwie?

Swoją drogą jak zwykle wszystko na opak. Rozumiałabym jakoś odwrotną sytuację, aby np. część opłat za autostrady leciała na poczet utrzymania lasów i zalesienia innych obszarów... Ale nie, to "lasy" mają łożyć na drogi?

Edytowane przez Dziwactwo
Czas edycji: 2014-01-25 o 23:57
Dziwactwo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 06:16   #17
DziewczynaZ
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Nie bądźmy obojętne - zmiana Ustawy o lasach.

Cytat:
Napisane przez Dziwactwo Pokaż wiadomość
No dobrze...
Nie podoba mi się projekt nowej ustawy i przyznam się, że nóż w kieszeni mi się otwiera, gdy czytam o podobnych pomysłach czy ( wręcz ostatnio ) czynach zarządzających naszym krajem baranów ( przepraszam za epitet, no nie mogłam się powstrzymać ).

Jednak nie rozumiem jednego, a dodam, że na ustawach nijak się nie znam, dlaczego podpisując się pod "utrzymaniem dotychczasowego systemu funkcjonowania Państwowego Gospodarstwa Leśnego" jednocześnie podpisujemy się pod tym:
"2. Czy jesteś za zobowiązaniem rządu do pilnych renegocjacji Traktatu Akcesyjnego w zakresie wolnego obrotu ziemią dla obcokrajowców w Polsce – uwzględniając, iż stanowisko Rządu do zmiany w traktacie powinno być następujące: Zakup polskiej ziemi przez obcokrajowców będzie możliwy od roku, w którym siła nabywcza średniej pensji Polaka będzie stanowiła minimum 90% średniej siły nabywczej średniej pensji mieszkańców 5 najbogatszych Państw UE? "

Czy to aby nie będzie skutkowało blokowaniem zagranicznych inwestycji w naszym państwie?

Swoją drogą jak zwykle wszystko na opak. Rozumiałabym jakoś odwrotną sytuację, aby np. część opłat za autostrady leciała na poczet utrzymania lasów i zalesienia innych obszarów... Ale nie, to "lasy" mają łożyć na drogi?

Kochana, tu nie chodzi o to, że będzie blokowanie zagranicznych inwestycji w Państwie. Jak widzisz- one cały czas w Polsce powstają i powstawać na szczęście będą i tu nie ma nic to do rzeczy.
W arkuszu do podpisów chodzi o to, iż w 2016 roku nasze lasy będą mogły być wykupywane przez obcokrajowców. Trzeba to jakoś ustawowo zablokować i zabezpieczyć, ponieważ gdy Lasy Państwowe zbankrutują, staną się niewydolne finansowo (dzięki wprowadzeniu cudownej ustawy o ogromnej daninie) to zacznie się wyprzedawanie lasów przez Państwo kawałek po kawałku. Kto się na to skusi- obcokrajowcy. Czy naprawdę chcielibyście aby 1/4 kraju, które należy do nas jako skarb narodowy stał się w posiadaniu obcokrajowców? Powtarzam raz jeszcze- tu nie chodzi o zagraniczne inwestycje,bo one cały czas są i będą i bardzo dobrze, lecz o wysprzedawanie lasów. Rząd celowo nie jest za tym,bo wie, że można na sprzedaży obcokrajowcom zarobić niezłą sumkę.
Także tak to wygląda, mam nadzieję, że wyczerpująco wyjaśniłam.

Czas edycji: 2014-01-26 o 06:23
Stary 2014-01-26, 08:13   #18
abiblabla
Zakorzenienie

brakuje mi strony internetowego zbierania podpisów i facebookowej strony w tej sprawie - dużo szybciej można by dotrzeć do społeczeństwa, ma ktoś może takie linki?
Stary 2014-01-26, 08:17   #19
DziewczynaZ
Przyczajenie

Niestety, z tego co się orientuje, to podpisy są zbierane tylko na arkuszach wydrukowanych i dostarczone w takiej postaci do sejmu. W tej formie zostanę przedłożone władzy jako niepodważalny argument tego, by nie dopuścić do nałożenia na Lasy Państwowe ogromnej daniny. Przecież to my, Polacy też mamy prawo decydować o tak ważnych sprawach. A co facebooka, trzeba poszukać, może coś takiego już istnieje. I faktycznie w ten sposób bardziej sie dotrze do społeczeństwa.

Czas edycji: 2014-01-26 o 10:00
Stary 2014-01-26, 08:24   #20
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DziewczynaZ Pokaż wiadomość
Niestety, z tego co się orientuje, to podpisy są zbierane tylko na arkuszach wydrukowanych i dostarczone w takiej postaci do sejmu. W tej formie zostanę przedłożone władzy jako niepodważalny argument tego, by nie dopuścić do nałożenia na Lasy Państwowe ogromną daninę. Przecież to my, Polacy też mamy prawo decydować o tak ważnych sprawach. A co facebooka, trzeba poszukać, może coś takiego już istnieje. I faktycznie w ten sposób bardziej sie dotrze do społeczeństwa.
szukam, ale nie znalazłam. jest tylko strona: http://www.ekorozwoj.pl/

bez podpisów w internecie nie ma moim zdaniem szans na zebranie połowy miliona podpisów - mało komu chce się specjalnie drukować arkusz i iść na pocztę żeby go wysłać i jeszcze płacić za przesyłkę
Stary 2014-01-26, 08:38   #21
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A czy to nie taki paradoks, że zmarnuje się tyle papieru w leśnej sprawie? Nie lepiej zbierać internetowo - i chyba zdecydowanie więcej podpisów sie zbierze? Bardzo chętnie internetowy podpis dam, jak w różnych innych sprawach dawałam, ale na pocztę nie pójdę, bo zwyczajnie mam spory kawał, 2 małych dzieci a na dworze lodowato.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 09:12   #22
DziewczynaZ
Przyczajenie

Kochana, na pewno ktoś z Twojego otoczenia będzie zbierał podpisy- to podpisz się, inna osoba zaniesie na pocztę Nie mam pojęcia dlaczego internetowo nie są zbierane podpisy- osobiście byłabym bardzo za...

Znalazłam stronę na Facebooku- lajkujcie, obserwujcie, udostępniajcie!
https://www.facebook.com/RecePreczOdPolskichLasow

Czas edycji: 2014-01-26 o 10:13
Stary 2014-01-26, 09:50   #23
acidka
Zakorzenienie

Wydrukuję i zacznę zbierać.

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 10:01   #24
DziewczynaZ
Przyczajenie

Acidka- Brawo! Tak trzymaj

Pamiętajmy, że prędkość przechodzenia przez kolejne etapy drogi legislacyjnej w przypadku tego projektu ustawy idzie w zastraszającym tempie...Wszystko po to, by władza osiągnęła swój cel bez zbędnego medialnego szumu. Na dniach trafi do senatu a potem już prosto do podpisu prezydenta. Do tego czasu trzeba przedłożyć zgromadzone podpisy w celu przeciwstawienia się wejścia w życie tej niszczącej ustawy...

Czas edycji: 2014-01-26 o 10:19
Stary 2014-01-26, 10:36   #25
Dziwactwo
Raczkowanie

GG do Dziwactwo

Cytat:
Napisane przez DziewczynaZ Pokaż wiadomość
Kochana, tu nie chodzi o to, że będzie blokowanie zagranicznych inwestycji w Państwie. Jak widzisz- one cały czas w Polsce powstają i powstawać na szczęście będą i tu nie ma nic to do rzeczy.
W arkuszu do podpisów chodzi o to, iż w 2016 roku nasze lasy będą mogły być wykupywane przez obcokrajowców. Trzeba to jakoś ustawowo zablokować i zabezpieczyć, ponieważ gdy Lasy Państwowe zbankrutują, staną się niewydolne finansowo (dzięki wprowadzeniu cudownej ustawy o ogromnej daninie) to zacznie się wyprzedawanie lasów przez Państwo kawałek po kawałku. Kto się na to skusi- obcokrajowcy. Czy naprawdę chcielibyście aby 1/4 kraju, które należy do nas jako skarb narodowy stał się w posiadaniu obcokrajowców? Powtarzam raz jeszcze- tu nie chodzi o zagraniczne inwestycje,bo one cały czas są i będą i bardzo dobrze, lecz o wysprzedawanie lasów. Rząd celowo nie jest za tym,bo wie, że można na sprzedaży obcokrajowcom zarobić niezłą sumkę.
Także tak to wygląda, mam nadzieję, że wyczerpująco wyjaśniłam.
Tak, tak. Wystarczająco wyjaśniłaś i dziękuję za to
Wczoraj już pora była dość późna i ciężko wychodziło mi zrozumienie tekstu (wiecie, jakikolwiek zapis prawny, zawsze jest tak sformułowany, że z góry czasem zakładam, że zawiły będzie :P ), dziś od rana wszystko na nowo przeczytałam i także wydrukuję sobie kilka egzemplarzy. Ot, choćby znajomi i rodzina się podpiszą.

Edytowane przez Dziwactwo
Czas edycji: 2014-01-26 o 10:38
Dziwactwo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 14:50   #26
Friese
Zakorzenienie

Podpytuję za poprzedniczką - jest jakaś akcja na Facebooku, żeby to nagłośnić?
Jeśli nie - to czy DziewczynaZ mogłabyś taką założyć, bo widzę że świetnie orientujesz się w temacie - a my popchniemty dalej, w celu uświadomienia?

i wyraźnie proszę daj znać - co zrobić żeby powstrzymać to?
Czy już gdzieś w mediach coś się dzieje? czy wysyłałaś takie listy do radia, do telewizji, do gazet?

Edytowane przez Friese
Czas edycji: 2014-01-26 o 14:52
Friese jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 15:26   #27
DziewczynaZ
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość
Podpytuję za poprzedniczką - jest jakaś akcja na Facebooku, żeby to nagłośnić?
Jeśli nie - to czy DziewczynaZ mogłabyś taką założyć, bo widzę że świetnie orientujesz się w temacie - a my popchniemty dalej, w celu uświadomienia?

i wyraźnie proszę daj znać - co zrobić żeby powstrzymać to?
Czy już gdzieś w mediach coś się dzieje? czy wysyłałaś takie listy do radia, do telewizji, do gazet?

Tak, już wklejałam linka strony, którą odnalazłam na facebooku- lajkujcie, udostępniajcie: https://www.facebook.com/RecePreczOdPolskichLasow

Myślisz, że dlaczego nie ma szumu medialnego w tej sprawie? Każda telewizja milczy na ten temat, a dlaczego? Wszystko jest związane z władzą, która ewidentnie robi wszystko, żeby cichaczem weszła ustawa w życie. Jeżeli, któraś z Was ma rodzinę, znajomych w gazecie/radio byłoby cudownie gdyby nagłośnili temat. Ja wraz z paroma osobami, z którymi działam w tym względzie będziemy rozpowszechniać informację jak najszerzej. Wiem jednak, że w takiej telewiji jak Trwam wspominali o tym i Radio Maryja.
http://www.naszdziennik.pl/uploads/LASY_REFERENDUM.pdf

Stary 2014-01-26, 22:16   #28
Friese
Zakorzenienie

Dziewczyny dziewczyny, patrzcie!! MaxKolonko nagłaśnia sprawę z lasami, ten filmik też można pzrekazywać, publikować, udostępniać:

http://www.youtube.com/watch?v=qBM0IYsTMyg

DziewczynaZ Twoj link nie działa http://www.naszdziennik.pl/uploads/LASY_REFERENDUM.pl --- > jest błąd

Edytowane przez Friese
Czas edycji: 2014-01-26 o 22:17
Friese jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-27, 04:46   #29
DziewczynaZ
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość
Dziewczyny dziewczyny, patrzcie!! MaxKolonko nagłaśnia sprawę z lasami, ten filmik też można pzrekazywać, publikować, udostępniać:

http://www.youtube.com/watch?v=qBM0IYsTMyg

DziewczynaZ Twoj link nie działa http://www.naszdziennik.pl/uploads/LASY_REFERENDUM.pl --- > jest błąd

Dziękuję, że to zauważyłaś i napisałaś - błąd już poprawiony
Dołączam się do prośby - udostępniajcie i rozpowszechniajcie filmik Mariusza Maxa Kolonko, który nagłaśnia sprawę.

I zwracam się jeszcze z prośbą o lajkowanie, udostępnianie strony na facebooku:https://www.facebook.com/RecePreczOd...hLasow?fref=ts
i oczywiście do zbierania podpisów w sprawie naszego Skarbu Narodowego.

Rmf.fm nagłaśnia sprawę o lasach. Poczytajcie, bo warto. http://www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/wi...41#pst70326360
http://www.naszdziennik.pl/uploads/LASY_REFERENDUM.pdf

Czas edycji: 2014-01-28 o 04:53
Stary 2014-01-28, 15:48   #30
lollypop_girl
Raczkowanie

Ja się już podpisałam koleżance, która zbierała podpisy, ale sama też pozbieram i wyślę. Masakra, co się dzieje w tej Polsce....ehhh
lollypop_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości