Menu z białym winem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2011-12-18, 19:18   #1
knypasek
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 21

Menu z białym winem


Sylwestrową noc ja i mój TŻ spędzamy razem i w związku z tym przygotowuję kolację z butelką białego, półwytrawnego wina.
Jako danie główne podam spaghetti a'la carbonara. (Gustujemy w makaronach) Jeżeli chodzi przystawkę zastanawiałam się nad smażonym camembertem (na pół) z borówkami, ale nie jestem pewna czy pasuje do wina. Zastanawiam się, czy nie zastąpić go jakąś sałatką z kurczaka na słodko (znacie dobrzy przepis) .Na deser zaplanowałam sernik pieczony (mimo niepewnego piekarnika u Niego (stara kuchenka) bo nie mam pomysłu na zimny smakołyk)
Czy coś powinnam zmienić? Dodać? Macie inne propozycje, niezbyt czasochłonne? Jeżeli chodzi o owoce morza nigdy nie jadłam i nawet nie wiem jak się przygotowuje, ale jak ktoś mi powie jak fajnie przyrządzić mrożone krewetki to nie ma sprawy.
Zależy mi na niewielkich porcjach dań, ale różnorodnych. Wszak sylwester to długa noc, a o kalorie się nie martwimy - spalimy ;]

Edytowane przez knypasek
Czas edycji: 2011-12-18 o 20:09
knypasek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-18, 20:22   #2
LadySith
Zakorzenienie
 
Avatar LadySith
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Miasteczko Śląskie
Wiadomości: 6 692
GG do LadySith
Dot.: Menu z białym winem

zrób sernik na zimno :P skoro piekarnik moze nawalić ;p
__________________

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-18, 20:41   #3
knypasek
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 21
Dot.: Menu z białym winem

Szczerze mówiąc, myślałam jeszcze nad tym
http://mojewypieki.blox.pl/2007/03/L...rakersach.html

Macie jakiś pomysł na warzywa, bo mi tak niezdrowo ta obiadokolacyjna uczta wychodzi. Jak je podać w formie przystawki, albo przekąski?
knypasek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-20, 12:43   #4
Ilsa Lund
Zakorzenienie
 
Avatar Ilsa Lund
 
Zarejestrowany: 2009-09
Lokalizacja: *miasto know-how
Wiadomości: 21 060
Dot.: Menu z białym winem

niech Twój TŻ coś przygotuje, przecież też przychodzi na wspólnego sylwestra a Ty robisz już spaghetti
__________________
13.03.2008
13.03.2013
13.09.2014

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-21, 08:14   #5
marsi11
Zakorzenienie
 
Avatar marsi11
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 982
Dot.: Menu z białym winem

do serów pleśniowych pije się właśnie białe wino,

tylko pytanie, czy carbonara i camembert to dobry pomysł? dość ciężkie oba dania


ostatnio robiłam świetną sałatkę z camembertem grillowanym, roszponką, pestkami granatu-sos ze słodkiej musztardy, oliwy, balsamico oraz odrobiny marmolady figowej ( z malinowym dżemem też ok)
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-26, 11:35   #6
knypasek
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 21
Dot.: Menu z białym winem

Zrezygnowałam z sera camembert
Jako główne danie jest spaghettii
jako deser panna cotta.
Macie pomysł na starter i zimne przekąski pomiędzy posiłkami ( od wieczora do białego rana coś jeść trzeba, a my lubimy jeść niemało, chociaż jeszcze nie tyjemy)
knypasek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-06, 14:06   #7
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Dot.: Menu z białym winem

Cytat:
Napisane przez knypasek Pokaż wiadomość
Macie jakiś pomysł na warzywa, bo mi tak niezdrowo ta obiadokolacyjna uczta wychodzi. Jak je podać w formie przystawki, albo przekąski?
Albo rybe do bialego wina i ratatuille:
dwie cebule,
kabaczek
Papryki czerwona i zolta
pomidory koktailowe
ewentualnie oberzyne ale niekoniecznie

Wszystko umyc pokroic i w misce wymieszac z sola morska pieprzem i ziolami prowansalskimi. Wylozyc na duza blache i do piekarnika na 180 stopni okolo 30 minut. To jest wersja ktora bardziej lubie od tradycyjnej patelnianej.

Smacznego.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:49.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.