|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 21
|
Menu z białym winem
Sylwestrową noc ja i mój TŻ spędzamy razem i w związku z tym przygotowuję kolację z butelką białego, półwytrawnego wina.
Jako danie główne podam spaghetti a'la carbonara. (Gustujemy w makaronach) Jeżeli chodzi przystawkę zastanawiałam się nad smażonym camembertem (na pół) z borówkami, ale nie jestem pewna czy pasuje do wina. Zastanawiam się, czy nie zastąpić go jakąś sałatką z kurczaka na słodko (znacie dobrzy przepis) .Na deser zaplanowałam sernik pieczony (mimo niepewnego piekarnika u Niego (stara kuchenka) bo nie mam pomysłu na zimny smakołyk) Czy coś powinnam zmienić? Dodać? Macie inne propozycje, niezbyt czasochłonne? Jeżeli chodzi o owoce morza nigdy nie jadłam i nawet nie wiem jak się przygotowuje, ale jak ktoś mi powie jak fajnie przyrządzić mrożone krewetki to nie ma sprawy. Zależy mi na niewielkich porcjach dań, ale różnorodnych. Wszak sylwester to długa noc, a o kalorie się nie martwimy - spalimy ;] Edytowane przez knypasek Czas edycji: 2011-12-18 o 20:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Menu z białym winem
zrób sernik na zimno :P skoro piekarnik moze nawalić ;p
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 21
|
Dot.: Menu z białym winem
Szczerze mówiąc, myślałam jeszcze nad tym
http://mojewypieki.blox.pl/2007/03/L...rakersach.html Macie jakiś pomysł na warzywa, bo mi tak niezdrowo ta obiadokolacyjna uczta wychodzi. Jak je podać w formie przystawki, albo przekąski? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-09
Lokalizacja: *miasto know-how
Wiadomości: 21 060
|
Dot.: Menu z białym winem
niech Twój TŻ coś przygotuje, przecież też przychodzi na wspólnego sylwestra a Ty robisz już spaghetti
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 982
|
Dot.: Menu z białym winem
do serów pleśniowych pije się właśnie białe wino,
tylko pytanie, czy carbonara i camembert to dobry pomysł? dość ciężkie oba dania ostatnio robiłam świetną sałatkę z camembertem grillowanym, roszponką, pestkami granatu-sos ze słodkiej musztardy, oliwy, balsamico oraz odrobiny marmolady figowej ( z malinowym dżemem też ok) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 21
|
Dot.: Menu z białym winem
Zrezygnowałam z sera camembert
Jako główne danie jest spaghettii jako deser panna cotta. Macie pomysł na starter i zimne przekąski pomiędzy posiłkami ( od wieczora do białego rana coś jeść trzeba, a my lubimy jeść niemało, chociaż jeszcze nie tyjemy) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
|
Dot.: Menu z białym winem
Cytat:
dwie cebule, kabaczek Papryki czerwona i zolta pomidory koktailowe ewentualnie oberzyne ale niekoniecznie Wszystko umyc pokroic i w misce wymieszac z sola morska pieprzem i ziolami prowansalskimi. Wylozyc na duza blache i do piekarnika na 180 stopni okolo 30 minut. To jest wersja ktora bardziej lubie od tradycyjnej patelnianej. Smacznego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:49.