|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Dieta na: zapalenie przełyku + przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka + Hashi
Zakładam wątek, bo nie znalazłam nic w tym temacie.
Od paru miesięcy jestem na diecie poprawiającej pracę tarczycy - ponieważ mam niedoczynność tarczycy z Hashimoto - to jest między innymi spożywanie świeżych warzyw i owoców bogatych w błonnik a także unikanie nabiału, glutenu - przede wszystkim zrezygnowałam z białego pieczywa i makaronów W minionym tygodniu stwierdzono u mnie: zapalenie przełyku oraz przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - czytając trochę na ten temat widzę zalecenia mówiące by jadać białe pieczywo, a nie ciemne. A także to mleko i inne przetwory mleczne są wskazane ... Co powinnam zrobić? Jak zredukować jadłospis, na co powinnam zwracać uwagę by nie szkodzić tarczycy i żołądkowi jednocześnie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Dieta na: zapalenie przełyku + przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka + Ha
Cytat:
Jasne pieczywo? Ma te same czynniki drażniące układ pokarmowy co ciemne, czyli gluten i lektyny.... Nabiał jest zawsze out przy chorobach autoimunnologicznych, chociazby ze wzgledu na zawartosc hormonow w mleku i antybiotykow.... Taki standardowy protokol wyklucza tez ziemniaki, papryke, baklazany, pomidory, jajka, wszelkie oleje roslinne. Czyli to co nasila stan zapalny organizmu. Poleca sie duzo ryb (oprocz wedzonych), wolowine, indyka, pozostale warzywa i owoce i tluszcze nasycone. Do regeneracji sluzowki: rosol, fermentowane produkty, tu tez moze byc kefir ale glownie kiszone warzywa. Ja bym sie upiera przy suplementacji aminokwasem, ktory ma silne dzialanie regenerujace czyli L-glutamina, do tego witamina C, cynk. Co do tarczycy to w niewielkiej ilosci warzywa krzyzowe i zawsze gotowane/pieczone. Algi mogą się przydac lub suplementacja kelpem. Owoce morza też wskazane. Generalnie Hashi jak i wiele innych autoimunnolgicznych chorob ma podloze w nieszczelnej sluzowce jelita czyli w cieknacym jelicie. Na skutek lekow, stresu czy substancji takich jak gluten wysciolka jelita uszkadza sie i powstaja dziurki. Przez nie do krwiboegu dostaja sie czasteczki np. bialka z jedzenia (powinny byc w jelicie). Organizm rozpoznaje to jako wroga i atakuje...jedni dostana tradziku, inni Hashi a jeszcze inni beda tyc...ot tak wazne sa zdrowe jelita. I generalnie dazy sie do regeneracji jelit i obnizenia stanu zapalnego organizmu, stad dieta bez przetworzonych weglowodanow (w tym tez cukru we wszelkiej postaci) i bogata w bialko, warzywa i owoce. Drugą kwestią jest niedoczynnośc, która wcale nie musi oznaczać złej pracy tarczycy, dopoki nie masz calego panelu hormonalnego ciezko to stwierdzic. A w naszym kraju zle diagnozy tarczycy sa na porzadku dziennym.
Edytowane przez klora Czas edycji: 2012-11-27 o 09:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:58.