|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
internet w TP
Otóż moje drogie panie.... Właśnie się okazało, że skończyła mi się umowa z tp (aktuanie orange) na internet i została ona automatycznie przedłużona o 6msc. Nikt z konsultantów nie dzwonił w sprawie przedłużenia umowy. I zwyczajnie wypadło mi z głowy, a rezygnacje trzeba napisać 30 dni przed końcem umowy.... Koszta kosmiczne bo prawie 90zł...
Zerwanie umowy koszt 400zł. Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji?! I czy umowa nie powinna być przedłużona o miesiąc?!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: internet w TP
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
pytałam w Orange, jak to będzie kiedy skończy mi się umowa na telefon i Pani powiedziała, że wcześniej będą dzwonić z ofertą i w razie czego mogę przyjść do salonu i zrezygnować, bo faktycznie sami przedłużają umowy. ale co możesz zrobić to chyba jedynie iść do salonu i pogadać z konsultantem, jak trafisz na jakiegoś ludzkiego to nawet Ci dobrze doradzi co dalej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
ja miałam identycznie.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
no też właśnie, wszyscy wszędzie piszą, że umowa przechodziła na czas nieokreślony.
A jak to wygląda kiedy przechodzi się na czas nieokreślony? Wypowiedzieć można w każdej chwili, czy jak się przegapi to 30 dni to kaplica. Dziś to mnie zmroziło bo płacić 90zł za 2mb/s to czysty rozbój w biały dzień, tym bardziej, że konsultant nie dzwonił!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Tylko tyle, że umowa przedłużona o 6 msc... Jak zapytałam czy jest możliwość odstąpienia od umowy to powiedziała, że tak ale miesiąc przed końcem umowy czyli za kolejne 5 msc. Siłą musiałam się dopytywać o zerwanie umowy a przy tym się naczekałam nim dała odpowiedź. Tak więc tam kręcą jak mogą... :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
przeczytłam wzór umowy z ich strony i faktycznie jest zapis o przedłużeniu umowy na 6 miesięcy, ale jest też taki zapis:
W przypadku przedłuŜenia Umowy, o którym mowa w ust. 7, Abonent będzie ponosił opłaty abonamentowe w wysokości opłaty abonamentowej za ostatni miesiąc korzystania z Usługi na warunkach Umowy zawartej na czas określony. czyli powinnaś płacić tyle ile teraz płacisz. 90zł to chyba stawka przy umowach na czas nieokreślony. a taka samoprzedłużająca się umowa, to straszne draństwo ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Bardzo, tym bardziej jeśli konsultatnt nie dzwoni z propozycją przedłużenia. Czyli brak innej oferty, brak zainteresowania klientem. Ehhh... wiem, ze to moje niedopatrzenie ale...
Mniejsza w każdym bądź razie umowa była podpisywana rok temu i nie wiem czy czasem coś się nie pozmieniało ale nie mogę znaleźć umowy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
sunshineblue, a jak masz w umowie? Jest w Twojej umowie zapis o automatycznym przedłużeniu o 6mc?
A, "nie mogę znaleźć umowy" - dopiero teraz doczytałam. ---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- Ok, pogrzebałam, pogrzebałam i ratunek widzę w tym: http://prawa-konsumenta.wieszjak.pl/...peratorem.html Urząd Konkurencji i Konsumentów dodatkowo wskazuje, iż niedozwolone będą postanowienia umowne, które automatycznie przedłużają umowę, lecz nie przewidują możliwości złożenia przez konsumenta oświadczenia woli o nieprzedłużaniu umowy, a także gdy nie precyzują warunków umowy przedłużonej. Podobnie niedozwolona będzie klauzula umowna, zgodnie z którą niezłożenie oświadczenia woli w terminie będzie skutkować zawarciem kolejnej umowy na czas oznaczony (np. na kolejne 12 miesięcy). Takie postanowienie należy uznać za rażąco krzywdzące dla konsumenta. http://uokik.gov.pl/niedozwolone_klauzule.php - co to te klauzule niedozwolone i co z nimi zrobić http://www.uokik.gov.pl/rejestr_klau...zwolonych2.php - konkretne zapisy wciągnięte już na listę niedozwolonych. Może jest tam podobna lub taka sama sytuacja. i przykład podobnej sytuacji u jakiegoś ludzia http://forum.gazeta.pl/forum/w,1115,...umowy.html?v=2 ---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- I pierwsze co bym zrobiła to poprosiła TPse Orange jak zwał o kopię umowy, którą podpisałaś. Żeby mieć to w ręku. Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2012-12-19 o 18:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
... choć nie Westwood
|
Przykro mi, ale niestety, wszystko zależy od regulaminu danej promocji, a taka jest w Orange od jakiegoś czasu. I - póki co - jest to zgodne z prawem. Możesz próbować złożyć reklamację, ale szczerze wątpię w sukces.
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ja ostatnio też mam przeboje z TP, chociaż ich internet sobie chwalę...
konczyła mi się umowa gdzie w połowie listopada, dzwonili a owszem, obiecali przesłać umowę listownie i jakiś bonus za kolejne przedłużenie umowy. Całkiem ciekawie, tylko że umowa do tej pory nie dotarła, a cała sprawa jest zarejestrowana jako reklamacja i oni sobie rozpatrują..
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Otóż umowa była podpisana 2 lata temu, zgody lub nawet zmiany regulaminu nie widziałam na oczy a z tego co wiem to jak by nie było zasady były proste brak wypowiedzenia = przedłużenie umowy na czas nieokreślony z możliwością odstąpienia od umowy w ciągu 30 dni. To co jak by nagle świadczenia czy opłaty za internet wzrosły to co mogliby sobie podnosić?? Troszke takiej manipulacji klientem nie rozumiem. Owszem przedłużanie o miesiąc albo nieokreślone z MOŻLIWOŚCIĄ odstąpnienia od umowy??? Jak by nie było nie mają mojego podpisu pod przedłużeniem na okres 6msc!
Pytałam dziś o możliwość wydania kopii umowy, to kazali dzwonić do obsługi klienta i poprzez archiwum pocztowo można coś takiego uzyskać... Tak więc 30 dni śmignie jak nic. Jutro prawdopodobnie wybieram się do punktu składać reklamację, tylo nie wiem jak wszystko ładnie złożyć w kupę i dopiec im do żywego! Trzymajcie kciuki uporczywie przeszukuję dom w poszukiwaniu umowy!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
Nie muszą, jeśli mają podpis na umowie z konkretnymi warunkami promocji, która dopuszcza taką możliwość
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
Chyba, że to był aneks, ale wątpię. Proponuję zadzwonić na infolinię.
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2012-12-21 o 22:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
jesli wprowadzili zmiany na konto, to i tak chcialam je miec. ale mojej mamie obiecali tableta za przedluzenie ( nie spodziewalabym sie czegos ekstra ) w formie bonusu i moze nie klocilabym sie o niego, bo potrzeny za bardzo nie jest. chodzi mi o obiecanki-cacanki i nabijanie Klientow.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:09.