internet w TP - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-19, 14:20   #1
sunshineblue
Raczkowanie

internet w TP

Otóż moje drogie panie.... Właśnie się okazało, że skończyła mi się umowa z tp (aktuanie orange) na internet i została ona automatycznie przedłużona o 6msc. Nikt z konsultantów nie dzwonił w sprawie przedłużenia umowy. I zwyczajnie wypadło mi z głowy, a rezygnacje trzeba napisać 30 dni przed końcem umowy.... Koszta kosmiczne bo prawie 90zł...
Zerwanie umowy koszt 400zł.
Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji?! I czy umowa nie powinna być przedłużona o miesiąc?!!
sunshineblue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 14:28   #2
mad86
Zakorzenienie

Dot.: internet w TP

Cytat:
Napisane przez sunshineblue Pokaż wiadomość
Otóż moje drogie panie.... Właśnie się okazało, że skończyła mi się umowa z tp (aktuanie orange) na internet i została ona automatycznie przedłużona o 6msc. Nikt z konsultantów nie dzwonił w sprawie przedłużenia umowy. I zwyczajnie wypadło mi z głowy, a rezygnacje trzeba napisać 30 dni przed końcem umowy.... Koszta kosmiczne bo prawie 90zł...
Zerwanie umowy koszt 400zł.
Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji?! I czy umowa nie powinna być przedłużona o miesiąc?!!
dziwne mi się to wydaje. Gdy ja miałam TP umowa przechodziła na czas nieokreślony z 30dniowym okresem wypowiedzenia
Stary 2012-12-19, 14:36   #3
madeinkitchen
Raczkowanie

pytałam w Orange, jak to będzie kiedy skończy mi się umowa na telefon i Pani powiedziała, że wcześniej będą dzwonić z ofertą i w razie czego mogę przyjść do salonu i zrezygnować, bo faktycznie sami przedłużają umowy. ale co możesz zrobić to chyba jedynie iść do salonu i pogadać z konsultantem, jak trafisz na jakiegoś ludzkiego to nawet Ci dobrze doradzi co dalej
madeinkitchen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 15:02   #4
isabelka00
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mad86 Pokaż wiadomość
dziwne mi się to wydaje. Gdy ja miałam TP umowa przechodziła na czas nieokreślony z 30dniowym okresem wypowiedzenia
ja miałam identycznie.
Stary 2012-12-19, 15:08   #5
sunshineblue
Raczkowanie

no też właśnie, wszyscy wszędzie piszą, że umowa przechodziła na czas nieokreślony.
A jak to wygląda kiedy przechodzi się na czas nieokreślony? Wypowiedzieć można w każdej chwili, czy jak się przegapi to 30 dni to kaplica.
Dziś to mnie zmroziło bo płacić 90zł za 2mb/s to czysty rozbój w biały dzień, tym bardziej, że konsultant nie dzwonił!!!
Stary 2012-12-19, 15:16   #6
isabelka00
Wtajemniczenie

Cytat:
no też właśnie, wszyscy wszędzie piszą, że umowa przechodziła na czas nieokreślony.
A jak to wygląda kiedy przechodzi się na czas nieokreślony? Wypowiedzieć można w każdej chwili, czy jak się przegapi to 30 dni to kaplica.
Dziś to mnie zmroziło bo płacić 90zł za 2mb/s to czysty rozbój w biały dzień, tym bardziej, że konsultant nie dzwonił!!!
zadzwoń do nich na infolinię , może się czegoś więcej dowiesz.
Stary 2012-12-19, 15:22   #7
sunshineblue
Raczkowanie

Tylko tyle, że umowa przedłużona o 6 msc... Jak zapytałam czy jest możliwość odstąpienia od umowy to powiedziała, że tak ale miesiąc przed końcem umowy czyli za kolejne 5 msc. Siłą musiałam się dopytywać o zerwanie umowy a przy tym się naczekałam nim dała odpowiedź. Tak więc tam kręcą jak mogą... :/

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-19, 15:22   #8
mad86
Zakorzenienie

przeczytłam wzór umowy z ich strony i faktycznie jest zapis o przedłużeniu umowy na 6 miesięcy, ale jest też taki zapis:
W przypadku przedłuŜenia Umowy, o którym mowa w ust. 7, Abonent będzie ponosił opłaty abonamentowe w wysokości opłaty
abonamentowej za ostatni miesiąc korzystania z Usługi na warunkach Umowy zawartej na czas określony.

czyli powinnaś płacić tyle ile teraz płacisz. 90zł to chyba stawka przy umowach na czas nieokreślony.

a taka samoprzedłużająca się umowa, to straszne draństwo
Stary 2012-12-19, 15:29   #9
sunshineblue
Raczkowanie

Bardzo, tym bardziej jeśli konsultatnt nie dzwoni z propozycją przedłużenia. Czyli brak innej oferty, brak zainteresowania klientem. Ehhh... wiem, ze to moje niedopatrzenie ale...
Mniejsza w każdym bądź razie umowa była podpisywana rok temu i nie wiem czy czasem coś się nie pozmieniało ale nie mogę znaleźć umowy...
Stary 2012-12-19, 18:43   #10
201604190949
Konto usunięte

sunshineblue, a jak masz w umowie? Jest w Twojej umowie zapis o automatycznym przedłużeniu o 6mc?

A, "nie mogę znaleźć umowy" - dopiero teraz doczytałam.

---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

Ok, pogrzebałam, pogrzebałam i ratunek widzę w tym:

http://prawa-konsumenta.wieszjak.pl/...peratorem.html
Urząd Konkurencji i Konsumentów dodatkowo wskazuje, iż niedozwolone będą postanowienia umowne, które automatycznie przedłużają umowę, lecz nie przewidują możliwości złożenia przez konsumenta oświadczenia woli o nieprzedłużaniu umowy, a także gdy nie precyzują warunków umowy przedłużonej.

Podobnie niedozwolona będzie klauzula umowna, zgodnie z którą niezłożenie oświadczenia woli w terminie będzie skutkować zawarciem kolejnej umowy na czas oznaczony (np. na kolejne 12 miesięcy). Takie postanowienie należy uznać za rażąco krzywdzące dla konsumenta.

http://uokik.gov.pl/niedozwolone_klauzule.php - co to te klauzule niedozwolone i co z nimi zrobić

http://www.uokik.gov.pl/rejestr_klau...zwolonych2.php - konkretne zapisy wciągnięte już na listę niedozwolonych. Może jest tam podobna lub taka sama sytuacja.

i przykład podobnej sytuacji u jakiegoś ludzia http://forum.gazeta.pl/forum/w,1115,...umowy.html?v=2

---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

I pierwsze co bym zrobiła to poprosiła TPse Orange jak zwał o kopię umowy, którą podpisałaś. Żeby mieć to w ręku.

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2012-12-19 o 18:22
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 22:42   #11
Vivienne
... choć nie Westwood

Przykro mi, ale niestety, wszystko zależy od regulaminu danej promocji, a taka jest w Orange od jakiegoś czasu. I - póki co - jest to zgodne z prawem. Możesz próbować złożyć reklamację, ale szczerze wątpię w sukces.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-20, 10:44   #12
martha330
Zakorzenienie

ja ostatnio też mam przeboje z TP, chociaż ich internet sobie chwalę...
konczyła mi się umowa gdzie w połowie listopada, dzwonili a owszem, obiecali przesłać umowę listownie i jakiś bonus za kolejne przedłużenie umowy.
Całkiem ciekawie, tylko że umowa do tej pory nie dotarła, a cała sprawa jest zarejestrowana jako reklamacja i oni sobie rozpatrują..

martha330 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-20, 17:42   #13
sunshineblue
Raczkowanie

Otóż umowa była podpisana 2 lata temu, zgody lub nawet zmiany regulaminu nie widziałam na oczy a z tego co wiem to jak by nie było zasady były proste brak wypowiedzenia = przedłużenie umowy na czas nieokreślony z możliwością odstąpienia od umowy w ciągu 30 dni. To co jak by nagle świadczenia czy opłaty za internet wzrosły to co mogliby sobie podnosić?? Troszke takiej manipulacji klientem nie rozumiem. Owszem przedłużanie o miesiąc albo nieokreślone z MOŻLIWOŚCIĄ odstąpnienia od umowy??? Jak by nie było nie mają mojego podpisu pod przedłużeniem na okres 6msc!

Pytałam dziś o możliwość wydania kopii umowy, to kazali dzwonić do obsługi klienta i poprzez archiwum pocztowo można coś takiego uzyskać... Tak więc 30 dni śmignie jak nic.
Jutro prawdopodobnie wybieram się do punktu składać reklamację, tylo nie wiem jak wszystko ładnie złożyć w kupę i dopiec im do żywego!

Trzymajcie kciuki uporczywie przeszukuję dom w poszukiwaniu umowy!!
Stary 2012-12-21, 21:49   #14
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez martha330 Pokaż wiadomość
ja ostatnio też mam przeboje z TP, chociaż ich internet sobie chwalę...
konczyła mi się umowa gdzie w połowie listopada, dzwonili a owszem, obiecali przesłać umowę listownie i jakiś bonus za kolejne przedłużenie umowy.
Całkiem ciekawie, tylko że umowa do tej pory nie dotarła, a cała sprawa jest zarejestrowana jako reklamacja i oni sobie rozpatrują..
Jesteś pewna, że to umowa powinna być Ci przesłana? Czy może potwierdzenie zmian? Bo jesli przedłuzyłaś umowę przez telefon, to zmiany wchodzą na podstawie rozmowy, a na wysyłkę potwierdzenia mają 3 miesiące.

Cytat:
Jak by nie było nie mają mojego podpisu pod przedłużeniem na okres 6msc!
Nie muszą, jeśli mają podpis na umowie z konkretnymi warunkami promocji, która dopuszcza taką możliwość

Stanisław Lem

Stary 2012-12-21, 22:28   #15
martha330
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Jesteś pewna, że to umowa powinna być Ci przesłana? Czy może potwierdzenie zmian? Bo jesli przedłuzyłaś umowę przez telefon, to zmiany wchodzą na podstawie rozmowy, a na wysyłkę potwierdzenia mają 3 miesiące.

Vivienne naprawde? to juz nie wiem, moja mama z nimi rozmawiala po wczesniejszym uzgodnieniu ze mna

Stary 2012-12-21, 22:46   #16
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez martha330 Pokaż wiadomość
Vivienne naprawde? to juz nie wiem, moja mama z nimi rozmawiala po wczesniejszym uzgodnieniu ze mna
Zgadza się. Co gorsza- jeśli już wprowadzili zmiany na konto, to nie możesz od nich odstąpić. To wszystko jest zgodne z prawem telekomunikacyjnym.

Chyba, że to był aneks, ale wątpię. Proponuję zadzwonić na infolinię.

Stanisław Lem

Edytowane przez Vivienne
Czas edycji: 2012-12-21 o 22:47
Stary 2012-12-21, 22:49   #17
martha330
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Zgadza się. Co gorsza- jeśli już wprowadzili zmiany na konto, to nie możesz od nich odstąpić. To wszystko jest zgodne z prawem telekomunikacyjnym.

Chyba, że to był aneks, ale wątpię. Proponuję zadzwonić na infolinię.
jesli wprowadzili zmiany na konto, to i tak chcialam je miec. ale mojej mamie obiecali tableta za przedluzenie ( nie spodziewalabym sie czegos ekstra ) w formie bonusu i moze nie klocilabym sie o niego, bo potrzeny za bardzo nie jest. chodzi mi o obiecanki-cacanki i nabijanie Klientow.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości