Niezdrowa fascynacja narzeczonego - dylemat - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2018-07-24, 23:08   #1
Kacha789
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 1

Niezdrowa fascynacja narzeczonego - dylemat

Witajcie dziewczêta,
Zalozylam konto, bo ju¿ nie wiem co robiæ. Mam problem z facetem, a w³a¶ciwie to ju¿ narzeczonym. Otó¿ jest on zafascynowany rozwojem osobistym i tak zwanym 'coachingiem'. Na pocz±tku wszystko wydawa³o siê byæ idealne, widzia³am w nim cz³owieka po prostu ambitnego i d±¿acego do celu; byli¶my wspania³± par±, wzajemnie siê uzupe³niali¶my. Jednak ostatnio wydaje mi siê, ¿e nie mowi o niczym innym, a ka¿d± próbê zmiany tematu ignoruje. Codziennie rano s³yszê, ¿e mam 1440 minut do wykorzystania, ¿e niewa¿ne, jakie lekcjê dosta³am od ¿ycia, ale wa¿ne, czy wyci±gnê³am z nich wnioski albo ¿e jakosc naszego ¿ycia zale¿y od tego, jak czujemy siê sami ze sob± itp.
Coraz rzadziej czujê, ¿e patrzymy w tym samym kierunku. Mam wra¿enie, ¿e nie jest to ten sam facet , ktorego pozna³am 4 lata temu. Ju¿ nawet nie mogê siê mu wy¿aliæ, bo ilekroæ siê przed nim otworzê znów s³yszê jego 'z³ote my¶li'. Naprawdê mnie to mêczy, same wiecie, ¿e czasami potrzeba siê po prostu wygadaæ i wyrzuciæ z siebie co le¿y na sercu.
Ostanio sprawy nabra³y nowego wymiaru - teraz nie mogê siê uwolniæ od tych bredni nawet bêd±c w pracy. Codziennie dostajê przynajmniej kilka motywacyjnych cytatów w smsach. Im bardziej dajê mu znaæ , ¿e nie mam na to ochoty, tym bardziej siê rozkrêca. Ostatnio nawet kupi³ mi bilet na jak±¶ 'super-konferencje-dla-niezale¿nych-kobiet-biznesu'. Jako prezent na rocznicê zwi±zku ! Serio!? Gdzie siê podzia³y romantyczne kolacje i wspólne wyj¶cia na miasto? Okazuje siê, ¿e teraz szczytem romantyzmu jest spotkanie z trenerem personalnym lub coachingowym guru, a najlepszym prezentem ksi±¿ka o rozwoj osobistym albo wyjazd na szkolenie.
Jestem rozerwana. Bojê siê, ¿e zostawi mnie, je¶li zobaczy, ¿e nie jestem osob±, jak± chcia³by widzieæ u swojego boku.
Miesi±c temu mi siê o¶wiadczy³. O¶wiadczyny przyjê³am bo bardzo go kocham, ale je¶li dalej tak bêdzie to nie wiem co mam robiæ. Generalnie jest bardzo dobrym cz³owiekiem, dba o mnie, jest odpowiedzialny, troskliwy, i wierzê, ¿e chce dla mnie jak najlepiej. Ale szczerze mówi±c, to nie bardzo siê wy tym odnajdujê.
Dodam jeszcze tylko, ¿e jestem w doskona³ych stosunkach z jego rodzicami i bratem. Zastanawiam siê czy powinnam z nimi o tym porozmawiaæ. Czasami mam wra¿enie, ¿e odczytujê subtelne sygna³y, ¿e oni te¿ nie czuj± jego 'flow'.
Dzewczyny liczê na Was! Dorad¼cie proszê
Kacha789 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-25, 07:55   #2
Rainbow90
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 166
Dot.: Niezdrowa fascynacja narzeczonego - dylemat

Musisz mu jasno i dobitnie powiedzieæ, mo¿e nawet podniesionym g³osem, ¿e masz dosyæ tych jego ☠☠☠☠☠☠☠amentów i ¿e siê zmieni³, ¿e tak d³u¿ej byæ nie mo¿e. Zobaczysz co on na to. Ja bym oszala³a jakby mi facet wysy³a³ jakie¶ motywacyjne smsy, a sama jak s³yszê jaki¶ coaching to nó¿ w kieszeni mi siê otwiera...
Rainbow90 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-25, 08:27   #3
kotissska
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 770

A co wyj±tkowego osi±gn±³ ¿yj±c takimi motywacjami?
Jak ja uwielbiam takich samozwañczych specjalistów od ¿ycia, wszystko wiedz± najlepiej, ka¿dego ¿ycie u³o¿yliby idealnie tylko czasami kto¶ mo¿e nie chce takiego idealnego.
kotissska jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-25, 08:47   #4
Pia_Gizela
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 402

Dobre pytanie, co on takiego osi±gn±³ w ¿yciu

Ja ogólnie unikam takich ludzi jak ognia, bo tacy fanatycy moim zdaniem nie maj± tej dobrej energii i zwyczajnie meczy mnie ich towarzystwo.

Autorko, musisz z nim porozmawiaæ - innego wyj¶cia nie ma. Podej¶cie do ¿ycia to fundament dobrego zwi±zku - nie my¶l o tym, ¿e ogólnie to jest spoko bo Ciê nie bije, nie pali, ogarnia prace i obowi±zki domowe. Podobne podej¶cie do ¿ycia to moim zdaniem clue ca³ego zwi±zku.
Pia_Gizela jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-25, 08:48   #5
Mad_Max
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 1 844

A mo¿e trzeba mu zasponsorowaæ coaching zwi±zkowy?
Mad_Max jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-25, 08:49   #6
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Wiadomo¶ci: 41 748

Niestety Autorko, coaching zrobi³ siê do¶æ popularnym narzêdziem do wci±gania ludzi w swego rodzaju sekty, ludzie maj± swoich wielkich guru, je¿d¿± na te konferencje, wydaj± kasê na otwieranie umys³u i tak dalej...ja bym wia³a, bo wszelkiego sekciarstwa siê bojê panicznie.
Stary 2018-07-25, 09:29   #7
kotissska
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 770

Cytat:
Napisane przez elvegirl Poka¿ wiadomo¶æ
Niestety Autorko, coaching zrobi³ siê do¶æ popularnym narzêdziem do wci±gania ludzi w swego rodzaju sekty, ludzie maj± swoich wielkich guru, je¿d¿± na te konferencje, wydaj± kasê na otwieranie umys³u i tak dalej...ja bym wia³a, bo wszelkiego sekciarstwa siê bojê panicznie.
Nawet nie sekty, ale chore towarzystwo przekonane o swojej wy¿szo¶ci i na si³ê uszczê¶liwiaj±ce innych
Ale fakt, tacy manipulanci potrafi± wci±gn±æ do wszystkiego, przewa¿nie wszystkiego niedobrego
kotissska jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2018-07-25, 09:34   #8
3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 663

Cytat:
Taa, ca³e to "osi±ganie sukcesu" polega w zasadzie na naci±ganiu kolejnych frajerów na konferencje i szkolenia. Prawdziwych biznesów i umiejêtno¶ci w tym nie ma.
To jak wyci±ganie ludzi z MLMów czy innych cudeniek w których pior± mózgi do dna - ja bym siê na co¶ takiego nie pisa³a.
3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-25, 09:37   #9
cava
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 22 121

Bardzo ci wspó³czujê, juz sam opis wywo³a³ we mnie furiê.
jakbym rano us³ysza³a ¿e mam te tam 1400 minut to bym z miejsca dosta³a histerii i wydar³a dziób ze bardzo dziêkuje za spierzenie mi ca³ego dnia.

Mo¿e od tego zacznij.
czasami rozmowy nie trafiaj±, jak kto¶ ma przepraszam, zakuty ³eb.
Dobra awantura potrafi siê przebiæ.

jak nie, to tak, pogadaj z jego rodzin±. Mo¿e oni tez maj± po dziurki w nosie i razem co¶ uradzicie jak nim potrz±sn±æ.

Z salamandr± w d³oni szed³em przez powierzchniê komety.
Liz Williams
cava jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-25, 10:11   #10
elvegirl
po drugiej stronie szafy

[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;85056551]
To jak wyci±ganie ludzi z MLMów czy innych cudeniek w których pior± mózgi do dna - ja bym siê na co¶ takiego nie pisa³a.[/QUOTE]
Mnie siê kilka fajnych znajomo¶ci rozpad³o przez dzik± fascynacjê sokami z jagód acai, bitcoinami i tym pseudo coachingiem w³a¶nie. Po prostu nie da siê ju¿ z tymi lud¼mi nawet o pogodzie porozmawiaæ.

---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Kacha789 Poka¿ wiadomo¶æ
Bojê siê, ¿e zostawi mnie, je¶li zobaczy, ¿e nie jestem osob±, jak± chcia³by widzieæ u swojego boku.
Ty siê raczej bój ¿ycia, które Ciê czeka u jego boku.
Stary 2018-07-25, 10:17   #11
4e89258bace7037c96b059285119fe847ddc4e93
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 634

Ok Autorko, nie ka¿dego interesuje coaching i rozwój osobisty, ale od kiedy to trwa? Mo¿e to nie jest chwilowy bzik i Twój facet nie zosta³ wci±gniêty do sekty, tylko w³a¶nie odnalaz³ siebie dziêki samorozwojowi i to jest prawdziwy on? A Ty tego nie akceptujesz.
Nie wiem dlaczego wszystkie dziewczyny tak naskoczy³y na faceta i jest tu akcja pt. "potrz±¶nij nim". Jakby która¶ z Was zosta³a wegetariank± np. i facet by nagle zacz±³ Wami potrz±saæ, bo jemu siê to nie podoba, to by¶cie wróci³y do jedzenia miêsa?

Po angielsku jest taki frazes "sometimes growing up means growing apart" - czyli w procesie kszta³towania siê osobowo¶ci ludzie mog± siê od siebie oddaliæ. Czy to powód, ¿eby zaniechaæ swojego rozwoju, bo to "grozi" zwi±zkowi? Widaæ nie tak po drodze Wam razem, skoro Ty wy¶miewasz to w co on wierzy i gardzisz tym. No "odro¶li¶cie" od siebie.
4e89258bace7037c96b059285119fe847ddc4e93 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2018-07-25, 10:23   #12
Pani_Robot
¦niêta Mucha

Wiadomo¶ci: 10 795

[1=4e89258bace7037c96b0592 85119fe847ddc4e93;8505749 1]Ok Autorko, nie ka¿dego interesuje coaching i rozwój osobisty, ale od kiedy to trwa? Mo¿e to nie jest chwilowy bzik i Twój facet nie zosta³ wci±gniêty do sekty, tylko w³a¶nie odnalaz³ siebie dziêki samorozwojowi i to jest prawdziwy on? A Ty tego nie akceptujesz.
Nie wiem dlaczego wszystkie dziewczyny tak naskoczy³y na faceta i jest tu akcja pt. "potrz±¶nij nim". Jakby która¶ z Was zosta³a wegetariank± np. i facet by nagle zacz±³ Wami potrz±saæ, bo jemu siê to nie podoba, to by¶cie wróci³y do jedzenia miêsa?

Po angielsku jest taki frazes "sometimes growing up means growing apart" - czyli w procesie kszta³towania siê osobowo¶ci ludzie mog± siê od siebie oddaliæ. Czy to powód, ¿eby zaniechaæ swojego rozwoju, bo to "grozi" zwi±zkowi? Widaæ nie tak po drodze Wam razem, skoro Ty wy¶miewasz to w co on wierzy i gardzisz tym. No "odro¶li¶cie" od siebie.[/QUOTE]

Nazywanie tego sekt±, to szczyt szczytów
Facet przesadza wpychaj±c narzeczonej do gard³a te cytaty, bo nie na tym coaching polega, ale sekty i przekonanie o swojej wy¿szo¶ci?
Widzê, ¿e dziewczyny da³y popis "nie znam siê, to siê wypowiem".

No i przede wszystkim autorko, rozmawia³a¶ z nim o tym, ¿e Ciê to irytuje?

Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26)
Wyzwanie Filmowe
5 / 100
100 ksi±¿ek w 2023 92 / 55

Pani_Robot jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-25, 10:30   #13
elvegirl
po drugiej stronie szafy

[1=4e89258bace7037c96b0592 85119fe847ddc4e93;8505749 1] Jakby która¶ z Was zosta³a wegetariank± np. i facet by nagle zacz±³ Wami potrz±saæ, bo jemu siê to nie podoba, to by¶cie wróci³y do jedzenia miêsa? [/QUOTE]
Tak, jakbym raptem zaczê³a wmuszaæ w faceta moj± filozofiê ¿yciowo-jedzeniow±, to trzeba by by³o mn± potrz±sn±æ. Nie dlatego, ¿e powinnam wróciæ do jedzenia miêsa, tylko dlatego, ¿e nikt mi nie da³ prawa do naciskania na drugiego cz³owieka, ¿eby ¿y³ po mojemu.

Gdybym wpad³a na to, ¿eby w ramach prezentu rocznicowego wys³aæ swojego faceta na pogadankê o krzywdzie zwierz±t i tym podobnych powodach dla przej¶cia na wegetarianizm, to tak, trzeba by by³o mi postawiæ ¶cianê do walniêcia w ni± z rozpêdu z bañki.
Stary 2018-07-25, 10:31   #14
kennedy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 18 401

Autorko a moze mialas niedawno jakies zmartwienia/ cos ci nie wychodzilo, hcialas cos osiagnac ? Moze on chce ci pomoc i zmobilizowac tylko mu tak dziwnie wychodzi?

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogo¶ poznaj± to my¶l±, ¿e to fajny facet. Jest ju¿ wstêpnie zaakceptowany jako partner, a pó¼niej mo¿e to tylko zepsuæ lub nie. Kiedy mê¿czy¼ni kogo¶ poznaj± to my¶l±: „Ma niez³e nogi”.
kennedy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-25, 10:33   #15
Pani_Robot
¦niêta Mucha

Cytat:
Tak, jakbym raptem zaczê³a wmuszaæ w faceta moj± filozofiê ¿yciowo-jedzeniow±, to trzeba by by³o mn± potrz±sn±æ. Nie dlatego, ¿e powinnam wróciæ do jedzenia miêsa, tylko dlatego, ¿e nikt mi nie da³ prawa do naciskania na drugiego cz³owieka, ¿eby ¿y³ po mojemu.

Gdybym wpad³a na to, ¿eby w ramach prezentu rocznicowego wys³aæ swojego faceta na pogadankê o krzywdzie zwierz±t i tym podobnych powodach dla przej¶cia na wegetarianizm, to tak, trzeba by by³o mi postawiæ ¶cianê do walniêcia w ni± z rozpêdu z bañki.
Serio porównujesz szkolenie z rozwoju osobistego do pogadanki o miêsie? To jak szukaæ podobieñstw miêdzy kamieniem i ¶wini±.

Sama bym chêtnie posz³a na takie szkolenie, czy to z rozwoju osobistego, rozwoju kariery, czy intensywnej nauki jêzyka, bo to jest co¶ in plus, co mo¿e nam pomóc, albo byæ po prostu mi³ym do¶wiadczeniem.

Wyzwanie Filmowe
5 / 100

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-07-25, 10:33   #16
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez Pani_Robot Poka¿ wiadomo¶æ
Serio porównujesz szkolenie z rozwoju osobistego do pogadanki o miêsie? To jak szukaæ podobieñstw miêdzy kamieniem i ¶wini±.
Tak, serio. By³am na jednym i drugim.
Stary 2018-07-25, 10:35   #17
Pani_Robot
¦niêta Mucha

Cytat:
Tak, serio. By³am na jednym i drugim.
Zatem mamy zupe³nie ró¿ne do¶wiadczenia. Szko³a coachingu by³a dla mnie niesamowicie przyjemnie spêdzonym rokiem. W grupie mia³am psychologów i terapeutów. Bawili¶my siê ucz±c.
Zawód jest w naszym kraju raczej martwy, to inna sprawa.

Wyzwanie Filmowe
5 / 100

Stary 2018-07-25, 10:38   #18
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Zatem mamy zupe³nie ró¿ne do¶wiadczenia.
Zapewne, bo jeste¶ coachem, a nie partnerem/przyjacielem/rodzin± kogo¶, kto siê upar³ na si³ê ko³czowaæ wszystkich dooko³a.
Stary 2018-07-25, 10:41   #19
Pani_Robot
¦niêta Mucha

Cytat:
Zapewne, bo jeste¶ coachem, a nie partnerem/przyjacielem/rodzin± kogo¶, kto siê upar³ na si³ê ko³czowaæ wszystkich dooko³a.
No nie na tym to polega, jak ju¿ wy¿ej pisa³am.

Jednak mo¿e facet po prostu odnalaz³ nowe hobby i to mu pomaga, a nie jest ¶wiadom, ¿e autorkê doprowadza do sza³u.

Wyzwanie Filmowe
5 / 100

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2018-07-25, 10:43   #20
cava
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 22 121

Cytat:

Sama bym chêtnie posz³a na takie szkolenie, czy to z rozwoju osobistego, rozwoju kariery, czy intensywnej nauki jêzyka, bo to jest co¶ in plus, co mo¿e nam pomóc, albo byæ po prostu mi³ym do¶wiadczeniem.

Co innego_samemu_ i¶æ na co¶, na co chce siê i¶æ, a co innego wys³uchiwaæ od rana hase³ek jak z Amwaya.

Z salamandr± w d³oni szed³em przez powierzchniê komety.
Liz Williams
cava jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-25, 10:48   #21
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 22 549

[1=4e89258bace7037c96b0592 85119fe847ddc4e93;8505749 1]Ok Autorko, nie ka¿dego interesuje coaching i rozwój osobisty, ale od kiedy to trwa? Mo¿e to nie jest chwilowy bzik i Twój facet nie zosta³ wci±gniêty do sekty, tylko w³a¶nie odnalaz³ siebie dziêki samorozwojowi i to jest prawdziwy on? A Ty tego nie akceptujesz.

Po angielsku jest taki frazes "sometimes growing up means growing apart" - czyli w procesie kszta³towania siê osobowo¶ci ludzie mog± siê od siebie oddaliæ. Czy to powód, ¿eby zaniechaæ swojego rozwoju, bo to "grozi" zwi±zkowi? Widaæ nie tak po drodze Wam razem, skoro Ty wy¶miewasz to w co on wierzy i gardzisz tym. No "odro¶li¶cie" od siebie.[/QUOTE]Serio nie widzisz, ¿e problemem nie jest to ¿e on interesuje siê coachingiem, samorozwojem czy jak zwa³ tak zwa³, tylko z tym, ¿e jest upierdliwy?
Trzymaj±c siê analogii do wegetarianizmu, to czym innym jest zostanie wege i bycie wege, a czym innym kontrolowanie ka¿dego posi³ku partnera, wysy³anie mu przepisów na ka¿dy posi³ek i wypytywanie kiedy w koñcu sam przestanie je¶æ miêso.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-25, 10:49   #22
Dzikun
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 729

O matko ale Ci siê turboko³cz przytrafi³. Przecie¿ to jest namiastka sekty, ludzie maj± prane mózgi. Tragedia jaka siê dzieje w tych czasach, to wmawianie ludziom, ¿e zostali stworzeni do czego¶ wspania³ego, ¿e bogactwo jest na wyci±gniêcie rêki, ¿e wystarczy tylko chcieæ i osi±gniemy wszystko. W³a¶nie przez t± gadkê i obiecywanie, tylu ludzi popada w depresjê, bo zamiast zostaæ ksiêgow± w ogromnej miêdzynarodowej korporacji, zarabiaæ w dziesi±tkach tysiêcy, je¼dziæ drogimi autami i zwiedzaæ ¶wiat, musia³a ta osoba zostaæ zwyk³ym szarym obywatelem biednego kraju. To jest toksyczne jak MLM. Teraz ka¿dy chce byæ popularny i wielki, ale nikt nie chce siê ubrudziæ przy normalnej robocie.
Ci specjali¶ci w stylu faceta autorki w±tku mogê podsumowaæ takim obrazkiem
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg Bez☠tytu³u.jpg (139,8 KB, 206 za³adowañ)
Dzikun jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-25, 10:51   #23
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 22 549

Cytat:

Cytat:
Zatem mamy zupe³nie ró¿ne do¶wiadczenia. Szko³a coachingu by³a dla mnie niesamowicie przyjemnie spêdzonym rokiem. W grupie mia³am psychologów i terapeutów. Bawili¶my siê ucz±c.
Zawód jest w naszym kraju raczej martwy, to inna sprawa.
No to wspaniale. TY by¶ posz³a, bo TY siê tym interesujesz. Autorka ma w ty³ku ten coaching, nie chce ¿yæ w ten sposób i nie chce o tym s³uchaæ, zw³aszcza w tak niezno¶ny sposób.
Nie wiem w jaki sposób mia³oby j± przekonaæ, ¿e kto¶ inny potrafi z tego czerpaæ jak±¶ przyjemno¶æ.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-25, 10:53   #24
Pani_Robot
¦niêta Mucha

Cytat:
Napisane przez Dzikun Poka¿ wiadomo¶æ
O matko ale Ci siê turboko³cz przytrafi³. Przecie¿ to jest namiastka sekty, ludzie maj± prane mózgi. Tragedia jaka siê dzieje w tych czasach, to wmawianie ludziom, ¿e zostali stworzeni do czego¶ wspania³ego, ¿e bogactwo jest na wyci±gniêcie rêki, ¿e wystarczy tylko chcieæ i osi±gniemy wszystko. W³a¶nie przez t± gadkê i obiecywanie, tylu ludzi popada w depresjê, bo zamiast zostaæ ksiêgow± w ogromnej miêdzynarodowej korporacji, zarabiaæ w dziesi±tkach tysiêcy, je¼dziæ drogimi autami i zwiedzaæ ¶wiat, musia³a ta osoba zostaæ zwyk³ym szarym obywatelem biednego kraju. To jest toksyczne jak MLM. Teraz ka¿dy chce byæ popularny i wielki, ale nikt nie chce siê ubrudziæ przy normalnej robocie.
Ci specjali¶ci w stylu faceta autorki w±tku mogê podsumowaæ takim obrazkiem
Co wiesz o depresji?

Wyzwanie Filmowe
5 / 100

Stary 2018-07-25, 10:55   #25
Konto usuniête

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85058311]Serio nie widzisz, ¿e problemem nie jest to ¿e on interesuje siê coachingiem, samorozwojem czy jak zwa³ tak zwa³, tylko z tym, ¿e jest upierdliwy?
Trzymaj±c siê analogii do wegetarianizmu, to czym innym jest zostanie wege i bycie wege, a czym innym kontrolowanie ka¿dego posi³ku partnera, wysy³anie mu przepisów na ka¿dy posi³ek i wypytywanie kiedy w koñcu sam przestanie je¶æ miêso.[/QUOTE]
Widzê co jest problemem, ale mo¿e facet autorki tak ma, ¿e chce siê w zwi±zku dzieliæ swoj± ¿yciow± filozofi±? Je¿eli rozwój osobisty wrêcz sta³ siê jego stylem ¿ycia, to owszem, mo¿e to byæ irytuj±ce dla autorki, ale czy to powód, ¿eby go ochrzaniaæ? Owszem, rozmowa itp. Ale je¶li on jest a¿ takim entuzjast±, to ja nie uwa¿am, ¿eby blokowanie jego entuzjazmu w imiê zwi±zku by³o fair.
4e89258bace7037c96b059285119fe847ddc4e93 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-25, 10:57   #26
elvegirl
po drugiej stronie szafy

[1=4e89258bace7037c96b0592 85119fe847ddc4e93;8505849 6]Je¿eli rozwój osobisty wrêcz sta³ siê jego stylem ¿ycia, to owszem, mo¿e to byæ irytuj±ce dla autorki, ale czy to powód, ¿eby go ochrzaniaæ? [/QUOTE]
Tak. Nie, nie za to, ¿e ma taki styl ¿ycia, tylko ¿e wpycha ten styl w autorkê.
Stary 2018-07-25, 11:00   #27
Konto usuniête

Cytat:
Tak. Nie, nie za to, ¿e ma taki styl ¿ycia, tylko ¿e wpycha ten styl w autorkê.
Ok, ale je¿eli on w to wszystko tak uwierzy³, to czy mo¿e to oddzieliæ od swojej partnerki ¿yciowej? Je¶li on uwa¿a, ¿e rozwój osobisty metodami coachingu itp. przynosi mu szczê¶cie, to pewnie tego samego chce dla narzeczonej. To nie jest zbieranie znaczków, tylko jaka¶ filozofia, która rzutuje na wszystkie p³aszczyzny ¿ycia.

Porozmawiaæ mo¿na i trzeba, ale uwa¿am, ¿e z tak skrajnymi postawami trudno bêdzie siê dogadaæ. Autorka ma faceta za ¶wira, on albo ju¿ uwa¿a, ¿e ona ma zamkniêty umys³, albo z czasem poczuje, ¿e ona ci±gnie go w dó³. Takie ¿ycie.

Edytowane przez 4e89258bace7037c96b059285119fe847ddc4e93
Czas edycji: 2018-07-25 o 11:01
Stary 2018-07-25, 11:02   #28
Pani_Robot
¦niêta Mucha

[1=4e89258bace7037c96b0592 85119fe847ddc4e93;8505860 6]Ok, ale je¿eli on w to wszystko tak uwierzy³, to czy mo¿e to oddzieliæ od swojej partnerki ¿yciowej? Je¶li on uwa¿a, ¿e rozwój osobisty metodami coachingu itp. przynosi mu szczê¶cie, to pewnie tego samego chce dla narzeczonej. To nie jest zbieranie znaczków, tylko jaka¶ filozofia, która rzutuje na wszystkie p³aszczyzny ¿ycia.[/QUOTE]

I je¶li rozwój osobisty faktycznie pójdzie mu dobrze, to za chwilê uzna te slogany za zbêdne i sam bêdzie widzia³, ¿e wciska³ jej to na si³ê, a to tak nie dzia³a. Niemniej nie wiemy, czy autorka siê te¿ rozwija w kryteriach "thinking outside the box", bo je¶li nie, to jak pisa³a ró¿owe krzes³o - zmieni± im siê osobiste priorytety i wizja wspólnej drogi mo¿e znikn±æ.

Wyzwanie Filmowe
5 / 100

Edytowane przez Pani_Robot
Czas edycji: 2018-07-25 o 11:03
Stary 2018-07-25, 11:03   #29
zakonna
Naczelna Nastolatka

Wiadomo¶ci: 25 807

Je¶li jest to dla niego sens ¿ycia to niech szuka kogo¶ kto ma podobne zainteresowania. W ogóle sobie nie wyobra¿am, ¿e mój m±¿ próbuje ze mnie na si³ê zrobiæ wêdkarza i obowi±zkowo edukowaæ mnie w tym temacie. To jest absolutny egoizm próbowaæ partnera przerobiæ na swoj± mod³ê.

si³a spokoju
Stary 2018-07-25, 11:05   #30
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez zakonna Poka¿ wiadomo¶æ
Je¶li jest to dla niego sens ¿ycia to niech szuka kogo¶ kto ma podobne zainteresowania. W ogóle sobie nie wyobra¿am, ¿e mój m±¿ próbuje ze mnie na si³ê zrobiæ wêdkarza i obowi±zkowo edukowaæ mnie w tym temacie. To jest absolutny egoizm próbowaæ partnera przerobiæ na swoj± mod³ê.

si³a spokoju
Owszem, niech sobie szuka. Ale póki co to autorka zg³osi³a siê z problemem, wiêc ja te¿ bym jej poradzi³a, ¿eby zamiast potrz±saæ i przywo³ywaæ do porz±dku "wci±gniêtego do sekty" faceta - poszuka³a sobie takiego, którego pasje akceptuje.
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2018-08-04 00:52:53

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:53.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.