![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Brazowe uplawy w ciazy!!!
Dziewczyny czy ktoras z Was miala badz ma brazowe uplawy podczas ciazy?? Jestem w 9 tygodniu i od ponad tygodnia wystepuje u mnie sluz o zabarwieniu kremowo-brazowym. Bylam oczywiscie u lekarza. Zrobiono mi usg. Z Maluszkiem wszystko w porzadku. Serduszko mocno bije i nie widac zadnych skrzepow krwi w jamie brzusznej.
Martwie sie jednak, bo mieszkam w Anglii a tutaj sa ignorowane niektore niepokojace sygnaly ![]() Nie wiem co mam o tym myslec. Przetrzesalam internet wzdluz i wszerz i sa rozne opinie na ten temat. Z gory bardzo dziekuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Brazowe uplawy w ciazy!!!
Ja miałam takie beżowe/brązowe plamienie w 5. tygodniu. Dostałam duphaston - brałam do połowy ciąży. Miałam krwiaka podkosmówkowego. Przeleżałam 5 tygodniu w łóżku. Potem już się takie plamienia nie zdarzyły.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
W pierwszej ciąży miałam co jakiś czas takie plamienia.
Za każdym razem kontrola u ginekologa i kilka dni wolnego - ze wskazaniem leżenia. Miała nadzieję, że to tylko stan zapalny i zapisywał czopki dopochwowe - pimafucin i rzeczywiście mijało. Leżenie było zapobiegawcze. Dodam, że oprócz plamienia nie było innych objawów. Duphastonu nie dostałam nigdy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Dziekuje dziewczyny za odpowiedz. Jutro zapisuje sie na wizyte do lekarza. Wymusze na nim zwolnienie lekarskie. Tak sie martwie o swojego Maluszka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja w 5/6 tc mialam plamienia, dostalam duphaston na podtrzymanie, bralam do 12 tc. pozniej w 18 tc znowu plamienia, szpital i teoretycznie duphaston, ale z niego zrezygnowali bo nosilam corke, a ponoc ma to zly wplyw na dziewczynki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
A tak na marginesie to zaden lekarz tutaj nie zbadal mnie dopochwowo. Mialam usg przez brzuch i nic na nim nie wykazalo. Moze mam jakas nadzerke dlatego plamie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Ja miałam takie plamienie ok. 5 dni w 8-9tc i gin stwierdziła, że być może ma to związek z terminem @, która aktualnie miała być, więc teoretycznie takie plamienie jest dopuszczalne, ale dostałam w razie "W" duphaston (zużyłam jedno całe opakowanie) no i nakaz nie przemęczania się.
Dziwne, że nie dali Ci choć kilku dni na odpoczynek. Nie wiem czym to plamienie może być spowodowane ![]()
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Tylko się nie denerwuj. Spokojnie.
Jeśli znowu odeślą Cię z kwitkiem to kup chociaż coś w stylu clotrimazolum - bez recepty. Żeby chociaż wykluczyć grzybicę. To może być zupełnie błaha dolegliwość. A jeśli nie leczona to się utrzymuje. Ja te plamienia miałam nie tylko w I-szym, ale i II-gim trymestrze spowodowane własnie stanem zapalnym. Co jakiś czas się pojawiało. Edytowane przez katiem Czas edycji: 2012-03-11 o 18:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale nadżerkę też mam. Więc i ona mogła się odzywać. Ale najważniejsze, żebyś się nie denerwowała na zapas. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ---------- dodam jeszcze ze u mnie grzybica tez nie dawala objawow, wyszla dopiero na wymazie pod koniec ciazy, wiec mysle, ze clotrimazolum dla swietego spokoju mozesz wziac, moze akurat pomoze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Plamienie w tym okresie to normalna rzecz jesli lekarz sprawdzil ze wszystko jest ok z maluszkiem. Ja tez plamilam
![]() Jesli wciaz czujesz niepokoj, to zglos sie poraz kolejny do lekarza lub midwife - nie maja prawa odmowic ci wizyty ![]() W Anglii do 7 dni nie potrzebujesz zaswiadczenia lekarza, jest tzw self certification, lekarz po zakonczeniu 7 dni (jesli wciaz wymagasz zwolnienia) powinien wydac ci 'fit note' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
w Anglii lekarze nie zwracaja uwagi na plamienia, nie daja lekow na podtrzymanie. Najlepiej wybrac sie prywatnie do polskiego ginekologa on napewno cos zaradzi.. zbada i da leki luteine albo duphaston i bedziesz przynajmniej spokojniejsza... nie liczylabym na pomoc tutejszych lekarzy czy poloznych bo oni nie ingeruja w ciaze do 12 tyg ciazy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja plamilam w 6 tyg, poszlam do GP, a ta migiem dala mi skierowanie do szpitala na USG...tego samego dnia
![]() Dostalam tydz zwolnienia z pracy. Plamienia sie zdarzaja ale warto sprawdzic czy wszystko w porzadku dla wlasnego spokoju ![]() Kontaktuj sie z lekarzem do skutku, nie tym to innym.
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- A tak na marginesie moja kumpela w taki sposob stracila dziecko. Lekarze ignorowali to, ze plami- zaczelo sie brozowo a skonczylo czerwono ![]() Jezeli mam poprosic o zwolnienie to jest sick note czy fit note?? Pytam te co mieszkaja w UK. Fit note to chyba jest wydawane po tygodniu choroby. Jeszcze tutaj nie chorowalam i nie wiem o co sie zapytac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Od razu sie mna zajeto, plamienia mialam lekko brazowe, trwaly kilka dni...
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziewczyny czy ja przesadzam, bo czuje, ze chyba nie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
fit note zastapilo sick note z tego co wiem. Do 7 dni nie potrzebujesz od lekarza (chyba ze pracodawca sie upiera) po 7 dniach przedluza lekarz.
Nie przesadzasz ze sie martwisz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
U mnie w firmie po 3 dniach na zwolnieniu musze miec zaswiadczenie od lekarza. Mam to zapisane w ksiazeczce pracowniczej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Witajcie
![]() ja jestem w pierwszych tygodniach- 4 tydz, i tez plamiłam, na rózowo. Dostałąm duphaston i lekarz stwierdził, że mam nadzerke i to ona plami i mogę plamić od tego.. na razie dwa razy mi sie zdarzyło ale nic nie mozna zrobic, bo nadzerki ponoc w ciazy sie nie leczy. więc spokojnie, nie ma sie co na zapas zamartwiać chociaż ja tez sie bardzo bałam bo antybiotyki brałam jeszcze na infekcje. Bedzie dobrze! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do któregos tyg wykonuje sie tylko dopochwowo. Dziwne,z e plamienia tak długo trwaja, ale cały czas sprawdzasz i jest wszystko w porzadku. Trzymam kciuki.
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
A mnie się wydaje, że lepiej chuchać na zimne i iść do lekarza. I na pewno nie stosować na własną rękę leków bez recepty. Nie wiem, od tygodnia przeglądam sobie taką ciekawą stronkę www.lekiwciazy.pl, może tam coś będzie odnośnie tego clotrimazolu, który ktoś ci radził...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
niewiem, ja sie spotkalam,z e do 11-12 tyg robia dopochwowo...
Ja w 11 tyg miałam przez brzuch ![]() ---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Cytat:
![]() Emilia napisz jak po wizycie?
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
A wiec jestem juz po wizycie. Oczywiscie wyzalilam sie jak to moja ciaza jest ignorowana i dlaczego nikt dopochwowo nie sprawdzil mi co sie dzieje!
GP dala mi skierowanie do szpitala na jeszcze jedno usg, tym razem ma byc dopochwowo. Co do zwolnienia lekarskiego to powiedziala, ze przez 7 dni go nie potrzebuje a jezeli bedzie sie cos dzialo niepokojacego to wtedy mi go wystawi. No nic zadzwonilam do pracy i powiedzielam, ze jutro nie przychodze a w srode mam scan (srode i tak mam wolna) i jezeli moje plamienia sie utrzymaja to zostane w domu tak dlugo jak potrzeba. Co do mdlosci to nic mi nie moze poradzic, bynajmniej do 12go tygodnia a pozniej moze jakies tabsy przepisze. Jak widac bez zadnych rewelacji ale znowu zobacze moje Okruszka. Mam nadzieje, ze z nim wszystko OK ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Ale po co nospa? Na samo plamienie nie ma sensu.
Co do clotrimazolum - jest na grzybicę - bez recepty - mój gin twierdzi, że bezpieczny. Poza tym emilia wcale nie przesadzasz. Każdy by się martwił na Twoim miejscu. Najgorsze, że ta opieka u Ciebie pozostawia wiele do życzenia. Ja dzwonie do gina w dniu w którym czuję bądź widzę coś niepokojącego - każe przyjechać w tym samym dniu - robi usg i działa - kilka dni wolnego - i kontrola. Do 12 tyg miałam usg dopochwowe. Dopiero pierwszy raz dzisiaj - 16 tydzień - przez brzuch. A jeśli chodzi o mdłości to wiem, że cięzko wytrzymać, ale jest to bardzo dobry objaw ciąży - w I trymestrze. Świadczy o poziomie progesteronu. I lepiej mieć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Hej!
I jak to się u Ciebie skończyło? Mam podobny probelm, jestem w 7 tygodniu ciąży a od 6 tyg. mam brązowe upławy, dzisiaj będzie to już 10 dzień. Kilka razy pojawiła się krew, ale były to "naszczęście" małe ilości. Najczęściej pojawiały się przy wypróżnianiu się i położna powiedziała mi, że "to normalne". Ja niestety mieszkam na Islandii i tutaj podobnie jak w UK nie wspomagają ciąży przed 12 tygodniem. Ponadto nie miałam jeszcze USG, bo lekarz jest na urlopie, termin mam na 1 sierpnia - i będzie to w ógole pierwsze badanie. Na całe szczęscie na wkładkach prawie nic się nie pojawiała i w tym tygodniu upławy się zmniejszyły, no ale nadal są. Staram się odpoczywać i nie przemęczać, dużo leżę. Chodzę do pracy, ale siędzę cały czas. Zresztą nie mogę wytrzymać sama w domu, a mąż wraca dopiero o 19. Martwię się tym cały czas, chociaż wiem że to szkodzi tej małej istotce tam na dole, ale czasami nie mam już siły... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:45.