Jak ćwiczyc na orbitreku? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-10, 20:28   #1
Anabella43
Raczkowanie

Jak ćwiczyc na orbitreku?

Witam. Dzisiaj byłam w klubie fitness i próbowałam "oswoic" sie z orbitrekiem. Na tym na ktorym cwiczylam sa rozne programy treningowe i ustalony czas trwania. Wiem ze tetno musi utrzymywac sie na poziomie 70-80% tetna max. bo wtedy najefektywniej spalany jest tluszcz, tak tez zrobilam. Mam 20 lat, ze wzoru obliczyłam ze moje tętno powinno utrzymywac sie w granicach 140. Właczylam sobie program na wyborbowanie i na nim cwiczylam przez 30 min. Najpierw bylo bardzo lekki obiazenie potem cieze i na tym ciezszym musialam pedalowac bardzo powoli poniewaz gdy przyspieszalam wzrastalo tez moje tetno. Z tego wzgledu przejechałam tylko 2 km i spalilam 300kcal. Na forach czytam ze dziewczyny jezdza duzo wiecej km w godzine , czy cos robie nie tak? Czy po prostu jezdza szybszym tepem na mniejszym obiazeniu i stad ta roznica? Problem w tym ze moglabym jechac szybciej i w ten sposob zrobilabym wiecej km ale wtedy puls przekracza wartosc 70-80% tetna max i tluszcz nie spala sie tak efektywnie.

Edytowane przez Anabella43
Czas edycji: 2012-11-10 o 20:58
Anabella43 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-11, 12:26   #2
tevo
Raczkowanie

Dot.: Jak ćwiczyc na orbitreku?

Wartości podane w tabelach są wartościami poglądowymi. Zeby wiedzieć jakie jest twoje prawdziwe RH max to powinnaś przejść odpowiedni test.
Zmęczyłaś się po tym treningu? Bo jeśli nie to może po prostu te 140 nie stanowią w twoim wypadku 70%, ale np 50-60% RH max.
tevo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 21:39   #3
Monia_WLKP
Przyczajenie

Jeśli zależy Ci na zrzuceniu "zbędnych" kg to obciażenie orbiterka musisz mieć minimalne bo przy większym rozbudujesz sobie bardziej tkankę mięśniową...
Monia_WLKP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 21:46   #4
Monia_WLKP
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Anabella43 Pokaż wiadomość
Witam. Dzisiaj byłam w klubie fitness i próbowałam "oswoic" sie z orbitrekiem. Na tym na ktorym cwiczylam sa rozne programy treningowe i ustalony czas trwania. Wiem ze tetno musi utrzymywac sie na poziomie 70-80% tetna max. bo wtedy najefektywniej spalany jest tluszcz, tak tez zrobilam. Mam 20 lat, ze wzoru obliczyłam ze moje tętno powinno utrzymywac sie w granicach 140. Właczylam sobie program na wyborbowanie i na nim cwiczylam przez 30 min. Najpierw bylo bardzo lekki obiazenie potem cieze i na tym ciezszym musialam pedalowac bardzo powoli poniewaz gdy przyspieszalam wzrastalo tez moje tetno. Z tego wzgledu przejechałam tylko 2 km i spalilam 300kcal. Na forach czytam ze dziewczyny jezdza duzo wiecej km w godzine , czy cos robie nie tak? Czy po prostu jezdza szybszym tepem na mniejszym obiazeniu i stad ta roznica? Problem w tym ze moglabym jechac szybciej i w ten sposob zrobilabym wiecej km ale wtedy puls przekracza wartosc 70-80% tetna max i tluszcz nie spala sie tak efektywnie.
Ćwicząc na orbitreku pamiętaj że:
minimalne obiążenie sprawia że spalasz tłuszczyk i rozbudowujesz tłuszczyk
a przy większym obciążeniu spalasz tłuszyk i bardziej rozbudowujesz tkankę mieśniową...
Monia_WLKP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-16, 18:38   #5
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
Napisane przez Monia_WLKP Pokaż wiadomość
Jeśli zależy Ci na zrzuceniu "zbędnych" kg to obciażenie orbiterka musisz mieć minimalne bo przy większym rozbudujesz sobie bardziej tkankę mięśniową...
a skąd te bajki?
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-17, 04:19   #6
adka0401
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to adka0401

Ja cwiczac na lekkim obciazeniu mam okolo 110 puls a przy wiekszym okolo 150 ... wiec jak to jest ? sama sie chetnie dowiem :P

stylishtravlr
adka0401 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-17, 09:36   #7
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
Napisane przez adka0401 Pokaż wiadomość
Ja cwiczac na lekkim obciazeniu mam okolo 110 puls a przy wiekszym okolo 150 ... wiec jak to jest ? sama sie chetnie dowiem :P
Tak to jest, że wysiłek jest wtedy większy i potrzebujesz wtedy więcej tlenu, więc serce przyspiesza, żeby nadążyć pompowaniem krwi. Po jakimś czasie regularnych ćwiczeń zwiększa się pojemność lewej komory i wtedy tętno spada, bo żeby obsłużyć tę samą ilość krwi serce może bić rzadziej.
U osób niewytrenowanych wysokie tętno będzie osiągane już przy szybkim marszu, u lekko wytrenowanych przy truchcie a i dobrze wytrenowanych przy biegu.
Tętno jest tylko jednym ze wskaźników tego co dzieje się w naszym organizmie w czasie treningu i nie ma co się go trzymać niewolniczo
Dla wielu jest ono wymówką do obijania się podczas ćwiczeń, a potem jest płacz na brak efektów
Pamiętajcie, że im cięższy trening tym więcej kalorii spalamy. Część z nich będzie pochodzić z tkanki tłuszczowej, część z glikogenu ale to nie jest tak, że tłuszcz spalamy jedynie w czasie treningu.
Jeśli zużyjemy glikogen to organizm będzie dążył do jego uzupełnienia. Węglowodany zjedzone w kilku posiłkach po treningu będą stanowiły źródło uzupełniające glikogen, zamiast odkładać się w tkance tłuszczowej. W tym czasie organizm do funkcji życiowych będzie czerpał energię z tkanki tłuszczowej
Przy słabym treningu aerobowym spalamy kalorie na bieżąco i tylko w czasie jego trwania.
Jeśli zrobimy trening intensywniejszy (najlepiej interwałowy, siłowy) metabolizm może podnieść się nawet o 10% na najbliższe kilka do 72h, w zależności od intensywności treningu.

nie ma co bać się wyższej intensywności i wyższego tętna w czasie treningu

może jeszcze zobrazuje to na liczbach
załóżmy że osoba potrzebuje normalnie 2000 kcal na dobę
- robi trening aerobowy i trzyma się przedziałów tętna, w czasie godzinnego treningu spala 300 kcal z czego 60% pochodzi z tłuszczu, wychodzi 180 kcal pochodzących z tłuszczu i na tym w zasadzie koniec

- następnym razem robi intensywniejszy trening, przekraczając granicę swojego komfortu w czasie treningu spala 560 kcal z czego "tylko" 40% pochodzi z tłuszczu, ale daje nam to 224 kcal pochodzące z tkanki tłuszczowej spalone podczas treningu. Dodatkowo jej metabolizm wzrasta o ok 5% na najbliższe 24h czyli w tym czasie zostaje spalone dodatkowe 100 kcal pochodzące z tkanki tłuszczowej.
10 PŻ

Edytowane przez Rzabba
Czas edycji: 2012-11-17 o 09:45

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-18, 01:28   #8
eddin
Raczkowanie

Fajny wątek
Zastanawiam się jak to jest z tym orbitrekiem, bo ja przez około dwa miesiące ćwiczeń jakieś 4 razy w tygodniu, po 1 h, spalając około 500 kcal przy tętnie średnim około 140 (czyli chyba niezbyt ciężko, w każdym razie nie męczyłam się bardzo) rozbudowałam sobie dość mocno mięśnie ramion i barków... nie schudłam - waga właściwie bez zmian, ale też dieta mi nie wychodziła Tzn nie schudłam na wadze, bo nasuwa mi się wniosek, że pewnie mam sporo mniej tkanki tłuszczowej na rzecz mięśniowej? Co mam robić, aby już nie dodawać sobie mięśni w "barach"?
eddin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-18, 11:02   #9
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Twoje mięśnie są teraz lepiej ukrwione i napompowane glikogenem ale z faktycznym przyrostem włókien mięśniowych ma to niewiele wspólnego
Mięśnie tak szybko nie rosną, spotkałam się nawet z twierdzeniem, że mięśnie zaczynają rosnąć dopiero po około miesiącu treningów.

Nawet jeśli przy takich treningach cokolwiek urośnie, to znaczy, że przedtem mięśni było na prawdę mało i organizm dostosował się do wykonywanej aktywności ale nie ma szans na większy wzrost mięśni, do tego potrzebny jest ciężki trening siłowy, właściwa regeneracja i odpowiednia dieta.

A robiłaś pomiary? Bo waga sama w sobie niewiele mówi. Przy regularnych treningach organizm trzyma więcej wody (choćby tej związanej z glikogenem ale również zwiększa się objętość krwi).
Ja dzień po ciężkim treningu potrafię ważyć 2-2,5 kg więcej

Oczywiście podstawa sukcesu każdego treningu jest dieta i jeśli jej nie ogarniesz to możemy co najwyżej wróżyć z
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg gier_ktore_pewnie_zagramy_3538381.jpg (71,8 KB, 3 załadowań)
10 PŻ
Stary 2012-11-18, 11:29   #10
eddin
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedź to bardzo możliwe, że miałam naprawdę mało mięśni. Teraz mam świetne, ukształtowane ramiona - nawet znajomi widzą różnicę, ale wolałabym już na tym etapie pozostać Mierzyłam się i po około pierwszym miesiącu treningów pospadały mi po 2 - 3 cm, ale teraz już wszystko stoi... jednak wiem, że to kwestia diety - trudno mi być systematyczną. Jest też tak, że moja waga jest prawidłowa, nie mam nadwagi, chcę jednak zrzucić trochę "tłuszczu" bo parę miesięcy temu przybyło mi kilka kilogramów dzięki głupiemu obżeraniu się słodyczami i wkurza mnie teraz to moje "otłuszczenie"
Stary 2012-11-18, 11:36   #11
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Pamiętaj, że chudnięcie nigdy nie jest liniowe, raczej przypomina schody zastoje są normalne
10 PŻ

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-18, 11:39   #12
eddin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rzabba Pokaż wiadomość
Pamiętaj, że chudnięcie nigdy nie jest liniowe, raczej przypomina schody zastoje są normalne
Dziękuję, to wszystko co napisałaś jest w sumie pocieszające dla mnie
Stary 2012-11-21, 01:50   #13
adka0401
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to adka0401

Ja ostatnio cwiczylam na 3 poziomie czyli dosc lekkim i ruszalam sie dosc szybko i rytmicznie z dobra muzyka. I przez godzine spalilam 500 kcal w tepie serca 140-150

stylishtravlr
adka0401 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 08:29   #14
aszer
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez adka0401 Pokaż wiadomość
Ja ostatnio cwiczylam na 3 poziomie czyli dosc lekkim i ruszalam sie dosc szybko i rytmicznie z dobra muzyka. I przez godzine spalilam 500 kcal w tepie serca 140-150
to, że tam jest napisane na monitorku, że tyle spaliłaś to akurat niekoniecznie ma wiele wspólnego z rzeczywistością...

aszer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 08:58   #15
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
Napisane przez aszer Pokaż wiadomość
to, że tam jest napisane na monitorku, że tyle spaliłaś to akurat niekoniecznie ma wiele wspólnego z rzeczywistością...
Dokładnie te urządzenia potrafią się mylić o kilkadziesiąt procent
Ale oczywiście jeśli ćwiczy się na tym samym, to można to traktować jako jakiś punkt odniesienia.
10 PŻ
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości