|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak ćwiczyc na orbitreku?
Witam. Dzisiaj byłam w klubie fitness i próbowałam "oswoic" sie z orbitrekiem. Na tym na ktorym cwiczylam sa rozne programy treningowe i ustalony czas trwania. Wiem ze tetno musi utrzymywac sie na poziomie 70-80% tetna max. bo wtedy najefektywniej spalany jest tluszcz, tak tez zrobilam. Mam 20 lat, ze wzoru obliczyłam ze moje tętno powinno utrzymywac sie w granicach 140. Właczylam sobie program na wyborbowanie i na nim cwiczylam przez 30 min. Najpierw bylo bardzo lekki obiazenie potem cieze i na tym ciezszym musialam pedalowac bardzo powoli poniewaz gdy przyspieszalam wzrastalo tez moje tetno. Z tego wzgledu przejechałam tylko 2 km i spalilam 300kcal. Na forach czytam ze dziewczyny jezdza duzo wiecej km w godzine , czy cos robie nie tak? Czy po prostu jezdza szybszym tepem na mniejszym obiazeniu i stad ta roznica? Problem w tym ze moglabym jechac szybciej i w ten sposob zrobilabym wiecej km ale wtedy puls przekracza wartosc 70-80% tetna max i tluszcz nie spala sie tak efektywnie.
Edytowane przez Anabella43 Czas edycji: 2012-11-10 o 20:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak ćwiczyc na orbitreku?
Wartości podane w tabelach są wartościami poglądowymi. Zeby wiedzieć jakie jest twoje prawdziwe RH max to powinnaś przejść odpowiedni test.
Zmęczyłaś się po tym treningu? Bo jeśli nie to może po prostu te 140 nie stanowią w twoim wypadku 70%, ale np 50-60% RH max. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Jeśli zależy Ci na zrzuceniu "zbędnych" kg to obciażenie orbiterka musisz mieć minimalne bo przy większym rozbudujesz sobie bardziej tkankę mięśniową...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
minimalne obiążenie sprawia że spalasz tłuszczyk i rozbudowujesz tłuszczyk a przy większym obciążeniu spalasz tłuszyk i bardziej rozbudowujesz tkankę mieśniową... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rzabbocop
|
a skąd te bajki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ja cwiczac na lekkim obciazeniu mam okolo 110 puls a przy wiekszym okolo 150 ... wiec jak to jest ? sama sie chetnie dowiem :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
U osób niewytrenowanych wysokie tętno będzie osiągane już przy szybkim marszu, u lekko wytrenowanych przy truchcie a i dobrze wytrenowanych przy biegu. Tętno jest tylko jednym ze wskaźników tego co dzieje się w naszym organizmie w czasie treningu i nie ma co się go trzymać niewolniczo ![]() Dla wielu jest ono wymówką do obijania się podczas ćwiczeń, a potem jest płacz na brak efektów ![]() Pamiętajcie, że im cięższy trening tym więcej kalorii spalamy. Część z nich będzie pochodzić z tkanki tłuszczowej, część z glikogenu ale to nie jest tak, że tłuszcz spalamy jedynie w czasie treningu. Jeśli zużyjemy glikogen to organizm będzie dążył do jego uzupełnienia. Węglowodany zjedzone w kilku posiłkach po treningu będą stanowiły źródło uzupełniające glikogen, zamiast odkładać się w tkance tłuszczowej. W tym czasie organizm do funkcji życiowych będzie czerpał energię z tkanki tłuszczowej ![]() Przy słabym treningu aerobowym spalamy kalorie na bieżąco i tylko w czasie jego trwania. Jeśli zrobimy trening intensywniejszy (najlepiej interwałowy, siłowy) metabolizm może podnieść się nawet o 10% na najbliższe kilka do 72h, w zależności od intensywności treningu. nie ma co bać się wyższej intensywności i wyższego tętna w czasie treningu ![]() może jeszcze zobrazuje to na liczbach załóżmy że osoba potrzebuje normalnie 2000 kcal na dobę - robi trening aerobowy i trzyma się przedziałów tętna, w czasie godzinnego treningu spala 300 kcal z czego 60% pochodzi z tłuszczu, wychodzi 180 kcal pochodzących z tłuszczu i na tym w zasadzie koniec ![]() - następnym razem robi intensywniejszy trening, przekraczając granicę swojego komfortu ![]() ![]()
Świdrokrętnie na zegwniku wężały, Peliczaple stały smutcholijne I zbłąkinie rykoświstąkały. Edytowane przez Rzabba Czas edycji: 2012-11-17 o 09:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Fajny wątek
![]() Zastanawiam się jak to jest z tym orbitrekiem, bo ja przez około dwa miesiące ćwiczeń jakieś 4 razy w tygodniu, po 1 h, spalając około 500 kcal przy tętnie średnim około 140 (czyli chyba niezbyt ciężko, w każdym razie nie męczyłam się bardzo) rozbudowałam sobie dość mocno mięśnie ramion i barków... nie schudłam - waga właściwie bez zmian, ale też dieta mi nie wychodziła ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rzabbocop
|
Twoje mięśnie są teraz lepiej ukrwione i napompowane glikogenem ale z faktycznym przyrostem włókien mięśniowych ma to niewiele wspólnego
![]() Mięśnie tak szybko nie rosną, spotkałam się nawet z twierdzeniem, że mięśnie zaczynają rosnąć dopiero po około miesiącu treningów. Nawet jeśli przy takich treningach cokolwiek urośnie, to znaczy, że przedtem mięśni było na prawdę mało i organizm dostosował się do wykonywanej aktywności ale nie ma szans na większy wzrost mięśni, do tego potrzebny jest ciężki trening siłowy, właściwa regeneracja i odpowiednia dieta. A robiłaś pomiary? Bo waga sama w sobie niewiele mówi. Przy regularnych treningach organizm trzyma więcej wody (choćby tej związanej z glikogenem ale również zwiększa się objętość krwi). Ja dzień po ciężkim treningu potrafię ważyć 2-2,5 kg więcej ![]() Oczywiście podstawa sukcesu każdego treningu jest dieta i jeśli jej nie ogarniesz to możemy co najwyżej wróżyć z |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedź
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rzabbocop
|
Pamiętaj, że chudnięcie nigdy nie jest liniowe, raczej przypomina schody
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Ja ostatnio cwiczylam na 3 poziomie czyli dosc lekkim i ruszalam sie dosc szybko i rytmicznie z dobra muzyka. I przez godzine spalilam 500 kcal w tepie serca 140-150
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
![]() ![]() Ale oczywiście jeśli ćwiczy się na tym samym, to można to traktować jako jakiś punkt odniesienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:27.