Po co łóżko, jeśli można spać na podłodze? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-22, 09:31   #1
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Po co łóżko, jeśli można spać na podłodze?

Założyłam ten wątek, bo nie bardzo wiem, jak (i czy w ogóle) reagować na upodobanie mojego dwuletniego synka. Kocha spać na podłodze. Prawie co noc wychodzi z łóżeczka w nocy i kładzie się obok, na podłodze i tak śpi do rana. Jeśli się obudzę i zauważę, to go przekładam z powrotem, ale najczęściej robi to tak cicho, że nic nie zauważam do rana. Kilka razy po wstaniu prawie w niego wdepnęłam, bo spał z nogami pod naszym łóżkiem.
Wieczorami zwykle bierze sobie poduszkę, kładzie ją na podłodze i tak zasypia, a my go potem przenosimy do łóżeczka.
Myślałam, że może po prostu lubi twarde podłoże, ale na twardej stronie materacyka w łóżeczku też nie śpi całą noc, wychodzi. Zabierałam mu też pościel, żeby spał na gołym materacu- nic to nie dało. Rozścieliłam mu kilka razy pod łóżeczkiem koc, śpiworek, samą poduszkę- no kombinacje alpejskie- a on i tak idzie na twardy kawałek podłogi. Prawie co rano mam niespodziankę- w którym miejscu na podłodze w pokoju dziś młody śpi. Z ekstremalnych miejsc właśnie zdarzyło mu się kilka razy wejść do nas pod łóżko, a nawet spać za naszym łóżkiem (mamy taką szczelinę między łóżkiem, a ścianą, o szerokości max. 40 cm.) W sumie niby zdrowo na twardym spać, ale jednak podłoga wydaje mi się ZA twarda, do tego dywan nie jest milutki, odciska się na buzi zwykle. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Jak byście załatwiły tę sprawę?

P.S. Jeśli zasypia w dzień (a to już prawie się nie zdarza, normalnie śpi w łóżeczku).

Edytowane przez Impersona
Czas edycji: 2012-05-22 o 09:33
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 09:35   #2
_vixen_
Zakorzenienie

Dot.: Po co łóżko, jeśli można spać na podłodze?

Kup mu karimate:d
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 09:39   #3
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Mam, rozścielałam, raz nawet leżał na niej- w poprzek :P nogi i głowa były poza
Stary 2012-05-22, 09:42   #4
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A może on się boi że spadnie? Może materac na podłogę i tyle?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 09:53   #5
ilonkaczapela
Zakorzenienie

A może po prostu pozbyć się łóżka i coś takiego mu kupić? :
http://allegro.pl/ready-bed-materac-...345943945.html

Gusta spalnicze są różne
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 09:54   #6
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

szajka- nie ma czego się bać, bo ma normalne łóżeczko ze szczebelkami , w którym śpi (spał) od urodzenia. Materac na podłodze zresztą też kładłam, jak i koc, śpiworek specjalny dla dzieci itd.

ilonko- mamy właśnie tego typu łóżeczko, ja to nazywam śpiworkiem, młody ma w kształcie słonia. W ciągu dnia lubi na tym leżeć oglądając np. bajki.

Edytowane przez Impersona
Czas edycji: 2012-05-22 o 09:55
Stary 2012-05-22, 10:04   #7
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A może mu miejsca za mało? Agatka w dzień też spała w nim, w nocy nie chciała za skarby ludowe
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-22, 10:10   #8
AnQś
Zadomowienie

Kumpeli synek też tak miał. I z tego wyrósł. Próbowali na nim różnych sposobów, nic nie działało. W końcu całkowicie zrezygnowani odpuścili i młody po jakmś czasie znudził się spaniem na podłodze.
Współczuję. Właśnie dlatego moja prawie dwulatka ma jeszcze szczebelki w łóżeczku nie wyjęte, bo boję się co będzie odstawiać jak je wyjmę...
AnQś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 11:23   #9
kropka75
Zakorzenienie

A niech śpi sobie na tej podłodze, skoro mu tak dobrze.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 11:36   #10
invisible_01
Zakorzeniona

Ale czym się tak właściwie przejmujesz? Jeśli śpi na podłodze sam z siebie, to widocznie mu tak wygodnie, tak woli i tyle. Moja koleżanka uwielbia spać na płaskim - poduszka cienka jak prześcieradło, a mama zawsze z uporem maniaka kładła jej pod głowę wielką poduchę i nie rozumiała, czemu ona nie chce. Czasami dzieci mają swoje dziwactwa i póki mu to nie szkodzi, to chyba nie ma co na siłę z tym walczyć
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 13:28   #11
DariaKom
Zakorzenienie

Ja rozumiem niepokój Impersony bo na podłodze kit z tym że twardo, ale przede wszystkim zimno. Od ziemi pewnie ciągnie i dziecko może się zwyczajnie przeziębić.
Nie mam pojęcia co poradzić...sama nie wiedziałabym co zrobić.
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-22, 13:40   #12
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez DariaKom Pokaż wiadomość
Ja rozumiem niepokój Impersony bo na podłodze kit z tym że twardo, ale przede wszystkim zimno. Od ziemi pewnie ciągnie i dziecko może się zwyczajnie przeziębić.
Nie mam pojęcia co poradzić...sama nie wiedziałabym co zrobić.
Autorka pisała, że jest dywan, więc nie jest aż tak zimno.
Stary 2012-05-22, 14:12   #13
żurawinka
Zakorzenienie

A ja dla odmiany pewnie pomyślałabym już o "dorosłym " łóżeczku, na podłodze pewnie ma więcej miejsca, może jest mu chłodniej.

---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

Cytat:
Napisane przez AnQś Pokaż wiadomość
Kumpeli synek też tak miał. I z tego wyrósł. Próbowali na nim różnych sposobów, nic nie działało. W końcu całkowicie zrezygnowani odpuścili i młody po jakmś czasie znudził się spaniem na podłodze.
Współczuję. Właśnie dlatego moja prawie dwulatka ma jeszcze szczebelki w łóżeczku nie wyjęte, bo boję się co będzie odstawiać jak je wyjmę...
Poważnie? A kiedy zamierzasz wyjąć ?
Wychodzenie z łóżeczka nie jest niczym strasznym, jest czego współczuć ?
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 15:54   #14
AnQś
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
Poważnie? A kiedy zamierzasz wyjąć ?
Wychodzenie z łóżeczka nie jest niczym strasznym, jest czego współczuć ?
No mnie przeraża,że będzie buszować po chałupie jak będę spała...
AnQś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 16:40   #15
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
a nawet spać za naszym łóżkiem (mamy taką szczelinę między łóżkiem, a ścianą, o szerokości max. 40 cm.)
Całe dzieciństwo tak przespałam nie ma nic wygodniejszego niż spać w szczelinie, jak mama próbowała kłaść mnie do łóżka to czekałam aż zaśnie i zakradałam się z powrotem. Bardzo za tym tęsknię
Z Twoim synkiem wszystko ok, uwierz mi
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-22, 20:27   #16
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Autorka pisała, że jest dywan, więc nie jest aż tak zimno.
heheh to połóż się spać na dywanie i zobaczysz jak jest ciepło...
Stary 2012-05-23, 08:32   #17
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
heheh to połóż się spać na dywanie i zobaczysz jak jest ciepło...
Ale chyba nie spałby na podłodze, gdyby było mu zimno? Mnie na dywanie nie jest zimno
Stary 2012-05-23, 09:07   #18
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Co do tego zimna, to ja go nie czuję, chociaż kilka razy próbowałam się położyć na podłodze i było mi okropnie twardo, potem wszystko mnie bolało Jednak w pokoju obok mam fotel, który po rozłożeniu rozkłada się jak materac i moja mama, gdy na nim śpi u nas, mówi, że od podłogi ciągnie.

Jeśli chodzi o buszowanie po mieszkaniu, to kilka miesięcy temu mały wstawał i szedł spać w nogi do brata w pokoju obok. Na szczęście tupanie bosych stóp po posadzce na przedpokoju mnie budzi, więc miałam to pod kontrolą. Odkąd odkrył, że można spać na podłodze, to porzucił spanie w nogach brata

Niby nie ma czym się martwić, ale jednak się martwię Nie chce mi się wierzyć, że to wygodne, nie wiem, czy zdrowe.
Stary 2012-05-23, 09:46   #19
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
Niby nie ma czym się martwić, ale jednak się martwię Nie chce mi się wierzyć, że to wygodne, nie wiem, czy zdrowe.
No ale tak, jak pisałam o mojej koleżance - jej mama nie chciała wierzyć, że jej wygodnie spać na płaskim i pakowała jej wielką poduchę pod głowę Ja np. nienawidzę gorących potraw i zupa jest dla mnie najlepsza, jak sporo przestygnie. Moja mama zawsze przeżywała, że jem zimne i że to niezdrowe, niedobre i w ogóle. A ja tak lubię i do dziś tak jem. Myślę, że dzieci robią właśnie to, co dla nich jest wygodne i co lubią i nie myślą jak dorośli, że to dziwne
Stary 2012-05-23, 13:32   #20
NibyNic
Zakorzenienie

a moze wlasnie spi na podlodze dlatego ze mu za goraco w lozeczku?
od dawna tak zmienia miejsce spania

ja swoje dziecko tez znajduje czasami na podlodze a ono juz spi na duzym "doroslym" lozku i nie spada z niego,po prostu zmienia miejsce drzemki

NibyNic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-23, 20:51   #21
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte

Moj synek tez taki okres przechodzil jak mial 2-3 lata.

Nie bylo to tak eskstremalnie jak u Ciebie, ze co noc, ale raz czy dwa w tygodniu uprawial wedrowki z lozka, bral swoja ulubiona przytulanke jako poduszke, ulubionym kocem sie przykrywal i tak spal.
Czasem na podlodze, czasem na lozku z nogami na parapecie, czasem na podlodze z nogami na lozku, kombinacji mial wiele.

Nie przejmowalam sie tym specjalnie, bardziej mnie martwilo to, ze mial zwyczaj budzic sie w srodku nocy, siedziec na lozku i smiac sie do siebie w glos. I tak potrafil od godziny do nawet 3-4-5 czasem. I to od kiedy skonczyl 10 miesiecy. To byl dopiero koszmar
Przeszlo jak skonczyl 4 lata, choc czasem potrafi sie jeszcze obudzic, ale rzadko i na krotko
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-25, 07:58   #22
Mirabilka
Zakorzenienie

wydaje mi się, że nic nie zdziałasz - ja to bym się bała tylko czy mu zimno nie ma.

A może w trakcie dnia jak idzie na drzemkę to zaproponuj mu leżenie na podłodze - może tak zakuma, że w łóżku jest wygodniej w dzień to w nocy też.

a może nocne światełko przy łóżeczku coś pomoże?

Mirabilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-25, 13:54   #23
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ale chyba nie spałby na podłodze, gdyby było mu zimno? Mnie na dywanie nie jest zimno
Jak ja się położę, ot tak, to też mi zimno nie jest.
Tylko trzeba zauważyć, że podczas snu temperatura ciała człowieka obniża się, jak do tego dojdzie rozkrycie się, to może być zimno.

Myślę, że człowiek jak mocno śpi, to mimo, że mu chłodno może się nie obudzić, dopiero jak już porządnie zmarznie. Ja tak miewam, że czasem gdzieś na granicy świadomości czuję, że mi zimno, ale śpię dalej.
Stary 2012-08-09, 07:40   #24
Selafi
Przyczajenie

u nas podobna sytuacja.
Mloda ma 2 lata i 8 miesiecy i od tygodnia bunt. Spi na podlodze, kupilismy nowe lozko. Skrecala z nami, wybrala posciel, radocha na calego. Po 5 minutach placz ze nie chce spac na lozku tylko na podlodze.
Codziennie rano znajdujemy ja na podlodze, chociaz bysmy ja 10 razy przekladali do lozka w ciagu nocy.
To chyba taki okres.
Moj chrzesniak spal pod lozkiem jakis czas.
Mam nadzieje ze z tego wyrosnie
Selafi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-26, 21:08   #25
Sunnytime
BAN stały

Bardzo ciekawe że Twój maluch wypiera podłogę. Może lunatykuje w nocy ? Jednak w takim przypadku bardzo ważne jest żeby podłoga była idealnie czysta. Podczas snu maluch narażony jest na wiele niebezpiecznych bakterii. Właśnie dlatego najlepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie antybakteryjnej deski Young z oferty Barlinka.
Sunnytime jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-28, 11:04   #26
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sunnytime Pokaż wiadomość
Bardzo ciekawe że Twój maluch wypiera podłogę. Może lunatykuje w nocy ? Jednak w takim przypadku bardzo ważne jest żeby podłoga była idealnie czysta. Podczas snu maluch narażony jest na wiele niebezpiecznych bakterii. Właśnie dlatego najlepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie antybakteryjnej deski Young z oferty Barlinka.

Niektórzy to mają narobione pod sufitem...

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

Cytat:
Jak ja się położę, ot tak, to też mi zimno nie jest.
Tylko trzeba zauważyć, że podczas snu temperatura ciała człowieka obniża się, jak do tego dojdzie rozkrycie się, to może być zimno.

Myślę, że człowiek jak mocno śpi, to mimo, że mu chłodno może się nie obudzić, dopiero jak już porządnie zmarznie. Ja tak miewam, że czasem gdzieś na granicy świadomości czuję, że mi zimno, ale śpię dalej.
Temperatura obniża się, bez względu na to czy na podłodze czy w łóżku.
Tak czy tak zmarznie odkryty.

Mój syn ostatnio ma jakieś ciągoty do podłogi. Już nawet poduszkę położyłam obok materaca, bo mimo że miejsca dużo, to i tak zwędruje z materaca na podłogę...

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości