|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Po co łóżko, jeśli można spać na podłodze?
Założyłam ten wątek, bo nie bardzo wiem, jak (i czy w ogóle) reagować na upodobanie mojego dwuletniego synka. Kocha spać na podłodze. Prawie co noc wychodzi z łóżeczka w nocy i kładzie się obok, na podłodze i tak śpi do rana. Jeśli się obudzę i zauważę, to go przekładam z powrotem, ale najczęściej robi to tak cicho, że nic nie zauważam do rana. Kilka razy po wstaniu prawie w niego wdepnęłam, bo spał z nogami pod naszym łóżkiem.
Wieczorami zwykle bierze sobie poduszkę, kładzie ją na podłodze i tak zasypia, a my go potem przenosimy do łóżeczka. Myślałam, że może po prostu lubi twarde podłoże, ale na twardej stronie materacyka w łóżeczku też nie śpi całą noc, wychodzi. Zabierałam mu też pościel, żeby spał na gołym materacu- nic to nie dało. Rozścieliłam mu kilka razy pod łóżeczkiem koc, śpiworek, samą poduszkę- no kombinacje alpejskie- a on i tak idzie na twardy kawałek podłogi. Prawie co rano mam niespodziankę- w którym miejscu na podłodze w pokoju dziś młody śpi. Z ekstremalnych miejsc właśnie zdarzyło mu się kilka razy wejść do nas pod łóżko, a nawet spać za naszym łóżkiem (mamy taką szczelinę między łóżkiem, a ścianą, o szerokości max. 40 cm.) W sumie niby zdrowo na twardym spać, ale jednak podłoga wydaje mi się ZA twarda, do tego dywan nie jest milutki, odciska się na buzi zwykle. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Jak byście załatwiły tę sprawę? P.S. Jeśli zasypia w dzień (a to już prawie się nie zdarza, normalnie śpi w łóżeczku). Edytowane przez Impersona Czas edycji: 2012-05-22 o 09:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Po co łóżko, jeśli można spać na podłodze?
Kup mu karimate:d
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mam, rozścielałam, raz nawet leżał na niej- w poprzek :P nogi i głowa były poza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
A może on się boi że spadnie? Może materac na podłogę i tyle?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A może po prostu pozbyć się łóżka i coś takiego mu kupić? :
http://allegro.pl/ready-bed-materac-...345943945.html Gusta spalnicze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
szajka- nie ma czego się bać, bo ma normalne łóżeczko ze szczebelkami
![]() ilonko- mamy właśnie tego typu łóżeczko, ja to nazywam śpiworkiem, młody ma w kształcie słonia. W ciągu dnia lubi na tym leżeć oglądając np. bajki. Edytowane przez Impersona Czas edycji: 2012-05-22 o 09:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
A może mu miejsca za mało? Agatka w dzień też spała w nim, w nocy nie chciała za skarby ludowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Kumpeli synek też tak miał. I z tego wyrósł. Próbowali na nim różnych sposobów, nic nie działało. W końcu całkowicie zrezygnowani odpuścili i młody po jakmś czasie znudził się spaniem na podłodze.
Współczuję. Właśnie dlatego moja prawie dwulatka ma jeszcze szczebelki w łóżeczku nie wyjęte, bo boję się co będzie odstawiać jak je wyjmę...
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A niech śpi sobie na tej podłodze, skoro mu tak dobrze.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzeniona
|
Ale czym się tak właściwie przejmujesz?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja rozumiem niepokój Impersony bo na podłodze kit z tym że twardo, ale przede wszystkim zimno. Od ziemi pewnie ciągnie i dziecko może się zwyczajnie przeziębić.
Nie mam pojęcia co poradzić...sama nie wiedziałabym co zrobić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzeniona
|
Autorka pisała, że jest dywan, więc nie jest aż tak zimno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
A ja dla odmiany pewnie pomyślałabym już o "dorosłym " łóżeczku, na podłodze pewnie ma więcej miejsca, może jest mu chłodniej.
---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- Cytat:
Wychodzenie z łóżeczka nie jest niczym strasznym, jest czego współczuć ? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
No mnie przeraża,że będzie buszować po chałupie jak będę spała...
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Z Twoim synkiem wszystko ok, uwierz mi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Co do tego zimna, to ja go nie czuję, chociaż kilka razy próbowałam się położyć na podłodze i było mi okropnie twardo, potem wszystko mnie bolało
![]() Jeśli chodzi o buszowanie po mieszkaniu, to kilka miesięcy temu mały wstawał i szedł spać w nogi do brata w pokoju obok. Na szczęście tupanie bosych stóp po posadzce na przedpokoju mnie budzi, więc miałam to pod kontrolą. Odkąd odkrył, że można spać na podłodze, to porzucił spanie w nogach brata ![]() Niby nie ma czym się martwić, ale jednak się martwię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
a moze wlasnie spi na podlodze dlatego ze mu za goraco w lozeczku?
od dawna tak zmienia miejsce spania ja swoje dziecko tez znajduje czasami na podlodze a ono juz spi na duzym "doroslym" lozku i nie spada z niego,po prostu zmienia miejsce drzemki
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Moj synek tez taki okres przechodzil jak mial 2-3 lata.
Nie bylo to tak eskstremalnie jak u Ciebie, ze co noc, ale raz czy dwa w tygodniu uprawial wedrowki z lozka, bral swoja ulubiona przytulanke jako poduszke, ulubionym kocem sie przykrywal i tak spal. Czasem na podlodze, czasem na lozku z nogami na parapecie, czasem na podlodze z nogami na lozku, kombinacji mial wiele. Nie przejmowalam sie tym specjalnie, bardziej mnie martwilo to, ze mial zwyczaj budzic sie w srodku nocy, siedziec na lozku i smiac sie do siebie w glos. I tak potrafil od godziny do nawet 3-4-5 czasem. I to od kiedy skonczyl 10 miesiecy. To byl dopiero koszmar ![]() Przeszlo jak skonczyl 4 lata, choc czasem potrafi sie jeszcze obudzic, ale rzadko i na krotko |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi się, że nic nie zdziałasz - ja to bym się bała tylko czy mu zimno nie ma.
A może w trakcie dnia jak idzie na drzemkę to zaproponuj mu leżenie na podłodze - może tak zakuma, że w łóżku jest wygodniej w dzień to w nocy też. a może nocne światełko przy łóżeczku coś pomoże?
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko trzeba zauważyć, że podczas snu temperatura ciała człowieka obniża się, jak do tego dojdzie rozkrycie się, to może być zimno. Myślę, że człowiek jak mocno śpi, to mimo, że mu chłodno może się nie obudzić, dopiero jak już porządnie zmarznie. Ja tak miewam, że czasem gdzieś na granicy świadomości czuję, że mi zimno, ale śpię dalej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
u nas podobna sytuacja.
Mloda ma 2 lata i 8 miesiecy i od tygodnia bunt. Spi na podlodze, kupilismy nowe lozko. Skrecala z nami, wybrala posciel, radocha na calego. Po 5 minutach placz ze nie chce spac na lozku tylko na podlodze. Codziennie rano znajdujemy ja na podlodze, chociaz bysmy ja 10 razy przekladali do lozka w ciagu nocy. To chyba taki okres. Moj chrzesniak spal pod lozkiem jakis czas. Mam nadzieje ze z tego wyrosnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
Bardzo ciekawe że Twój maluch wypiera podłogę. Może lunatykuje w nocy ? Jednak w takim przypadku bardzo ważne jest żeby podłoga była idealnie czysta. Podczas snu maluch narażony jest na wiele niebezpiecznych bakterii. Właśnie dlatego najlepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie antybakteryjnej deski Young z oferty Barlinka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niektórzy to mają narobione pod sufitem... ![]() ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- Cytat:
Tak czy tak zmarznie odkryty. *** Mój syn ostatnio ma jakieś ciągoty do podłogi. Już nawet poduszkę położyłam obok materaca, bo mimo że miejsca dużo, to i tak zwędruje z materaca na podłogę... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:06.