![]() |
#1 |
Władca Wizażu
|
nieprawidłowe pojęcie o zawodach
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzeniona
|
Dot.: nieprawidłowe pojęcie o zawodach
Dziwi mnie uważanie, że tłumacz przysięgły to ma zarąbiście, przetłumaczy jedną stronę dokumentu i kasa leci, i że płaci się "tylko za podpis". Mało kto pamięta, że takowy tłumacz musiał skończyć 5-letnie studia, potem często podyplomowe (bardzo drogie), uczyć się bardzo dużo, znać język po prostu doskonale, być po prostu specjalistą i zdać egzamin państwowy. Nie wystarczy po prostu znać język obcy. Myśl taka naszła mnie po tym, jak kolega tłumaczył świadectwo i stwierdził, że równie dobrze mógł to przetłumaczyć sam, ale musiał zapłacić "za tą głupią pieczątkę". A przecież tłumacz swoim nazwiskiem odpowiada za to, co tłumaczy i co podpisuje. Spotykałam się wielokrotnie również z tekstami: "Żaden problem skończyć filologię i zostać przysięgłym".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
mnie drazni poglad, ze nauczyciel przedszkola to po prostu opiekunka do dzieci, ktora ma za zadanie maluchy zabawic, zajac czyms do czasu powrotu rodzicow
![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Mnie denerwuje myślenie, że dobry film to tylko sukces aktorów, ewentualnie reżysera, a przecież to też jest efekt pracy całej masy ludzi, o których często się zapomina, bo oni pracują z drugiej strony kamery, nie wdzięczą się ciągle do obiektywu i generalnie są "bezimienni", wymienieni gdzieś tam na szarym końcu napisów, jak już połowa osób wyjdzie z sali kinowej.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
DOMator
|
Cytat:
Konstruktora od architekta czy branżysty też odróżniam. Wiem też, że majster na budowie, to nie zwykły szeregowy pracownik, a funkcja na poziomie brygadzisty. Wiem kim jest kierownik budowy i wiem, ze wszystkie te funkcje mogą pełnić kobiety, chociaż na samym placu budowy więcej jest mężczyzn. Kobiety częściej projektują i robią to świetnie. Szczególnie dobrze wychodzi im praca z bryłą i kolorem. Ale wiele osób faktycznie nie ma pojęcia z czym to się je na budowie. Mnie wkurza to, że ludzie mylą politologa z politykiem. To nie są pojęcia równoznaczne, a tak są czasem traktowane ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Świetny pomysł
![]() Ja od siebie mogę oddać to jeszcze często myli się pojęcie elektryka i elektronika. Elektryk - zawód związany z pracami przy instalacjach elektrycznych. Elektronik - zajmuje się konstruowaniem urządzeń do wytwarzania i przetwarzania sygnałów w postaci prądu, napięć elektrycznych lub pól elektromagnetycznych Drugą grupą zawodów często mylonych jest salowa i pielęgniarka. Często się z tym spotykam, że ludzie mylą je i myślą że to jest to samo.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
dokładnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mnie z kolei dziwi, że za przetłumaczenie dosłownie trzech zdań zapłaciłam 150 zł. Rozumiem jakbym oddała kilkustronicowy trudny dokument, nad którym trzeba posiedzieć ze specjalistycznymi słownikami. Wtedy trzeba płacić za kilka dni pracy i ja to rozumiem. Ale głupie trzy zdania? Może trafiłam na tłumacza, który się za bardzo cenił, nie wiem. Ale to samo z notariuszami - za ksero dowodu potrzebne do przyjęcia na studia swego czasu zapłaciłam 100 zł. Za JEDEN podpis szanownego pana. DOSŁOWNIE podpis, bo ksero zrobiła sekretarka. Paranoja. Myślę że za nadszarpniętą reputacją tłumaczy stoi też trochę afera w Irlandii sprzed kilku lat. Tam nie istnieje instytucja tłumacza przysięgłego, można samemu sobie wszystko zrobić, a ludzie nowo przybyłym imigrantom wmawiali, że trzeba przetłumaczyć dokumenty za ciężkie pieniądze i dopiero wtedy składać je gdziekolwiek. W USA też nie trzeba nic tłumaczyć profesjonalnie, całe szczęście. Jeżeli chodzi o ostatnie zdanie, z tego co pamiętam to studiujesz germanistykę (popraw jeśli się mylę). Moim zdaniem będziesz mieć super fach w ręku, bo tłumaczenie z polskiego na niemiecki ma przyszłość. I nie każdy jest sobie w stanie z nim dobrze poradzić. A jeżeli chodzi o tłumaczenie prostych dokumentów na angielski to tak, też uważam, podobnie jak kolega, że to żadna filozofia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;32982150]Mnie z kolei dziwi, że za przetłumaczenie dosłownie trzech zdań zapłaciłam 150 zł. Rozumiem jakbym oddała kilkustronicowy trudny dokument, nad którym trzeba posiedzieć ze specjalistycznymi słownikami. Wtedy trzeba płacić za kilka dni pracy i ja to rozumiem.
Ale głupie trzy zdania? Może trafiłam na tłumacza, który się za bardzo cenił, nie wiem. Ale to samo z notariuszami - za ksero dowodu potrzebne do przyjęcia na studia swego czasu zapłaciłam 100 zł. Za JEDEN podpis szanownego pana. DOSŁOWNIE podpis, bo ksero zrobiła sekretarka. Paranoja. Myślę że za nadszarpniętą reputacją tłumaczy stoi też trochę afera w Irlandii sprzed kilku lat. Tam nie istnieje instytucja tłumacza przysięgłego, można samemu sobie wszystko zrobić, a ludzie nowo przybyłym imigrantom wmawiali, że trzeba przetłumaczyć dokumenty za ciężkie pieniądze i dopiero wtedy składać je gdziekolwiek. W USA też nie trzeba nic tłumaczyć profesjonalnie, całe szczęście. Jeżeli chodzi o ostatnie zdanie, z tego co pamiętam to studiujesz germanistykę (popraw jeśli się mylę). Moim zdaniem będziesz mieć super fach w ręku, bo tłumaczenie z polskiego na niemiecki ma przyszłość. I nie każdy jest sobie w stanie z nim dobrze poradzić. A jeżeli chodzi o tłumaczenie prostych dokumentów na angielski to tak, też uważam, podobnie jak kolega, że to żadna filozofia.[/QUOTE] ja też tak uważam, mimo,ze filologiem jestem ![]() W sądzie podczas rozprawy - rozumiem, ale tak? Sorry |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzeniona
|
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;32982150]Mnie z kolei dziwi, że za przetłumaczenie dosłownie trzech zdań zapłaciłam 150 zł. Rozumiem jakbym oddała kilkustronicowy trudny dokument, nad którym trzeba posiedzieć ze specjalistycznymi słownikami. Wtedy trzeba płacić za kilka dni pracy i ja to rozumiem.
Ale głupie trzy zdania? Może trafiłam na tłumacza, który się za bardzo cenił, nie wiem. Ale to samo z notariuszami - za ksero dowodu potrzebne do przyjęcia na studia swego czasu zapłaciłam 100 zł. Za JEDEN podpis szanownego pana. DOSŁOWNIE podpis, bo ksero zrobiła sekretarka. Paranoja. Myślę że za nadszarpniętą reputacją tłumaczy stoi też trochę afera w Irlandii sprzed kilku lat. Tam nie istnieje instytucja tłumacza przysięgłego, można samemu sobie wszystko zrobić, a ludzie nowo przybyłym imigrantom wmawiali, że trzeba przetłumaczyć dokumenty za ciężkie pieniądze i dopiero wtedy składać je gdziekolwiek. W USA też nie trzeba nic tłumaczyć profesjonalnie, całe szczęście. Jeżeli chodzi o ostatnie zdanie, z tego co pamiętam to studiujesz germanistykę (popraw jeśli się mylę). Moim zdaniem będziesz mieć super fach w ręku, bo tłumaczenie z polskiego na niemiecki ma przyszłość. I nie każdy jest sobie w stanie z nim dobrze poradzić. A jeżeli chodzi o tłumaczenie prostych dokumentów na angielski to tak, też uważam, podobnie jak kolega, że to żadna filozofia.[/QUOTE] Tak, studiuję germanistykę, miło że ktoś pamięta ![]() ![]() Po części się z Tobą zgadzam. Przetłumaczenie czegoś przez tłumacza przysięgłego kosztuje faktycznie bardzo dużo, jeszcze więcej jak potrzebujesz tego na już (wtedy z tego co pamiętam doliczane jest 50% ceny). Ale inaczej sytuacja ma się w przypadku umów między firmą polską i zagraniczną, w której chodzi o wielkie sumy i jeden błąd tak naprawdę może zmienić całe jej znaczenie. Oczywiście przetłumaczenie świadectwa to żadna wielka filozofia (w większości przypadków), a za pieczątkę zapłacić trzeba, ale właśnie - dotarcie do zawodu tłumacza przysięgłego łatwe nie jest, tak samo jak do zostania notariuszem i pewnie dla osoby wykonującej ten zawód to 150 czy ileś tam zł to suma adekwatna do wykonanej usługi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Dla mnie dziwne i niepojęte jest to, że od wielu, wielu lat ludzie myślą, że sekretarka i sekretarz to taka sama profesja ![]()
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2012-03-17 o 17:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2012-03-17 o 17:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ---------- Chyba można to milion razy powtarzać, a i tak niektórzy nie zrozumieją - chciałabyś, żeby Twoje dziecko/siostrę/kogokolwiek uczył nauczyciel, który wybrał ten zawód ze względu na wolne wakacje, ferie itd? To jest plus tego zawodu i nikt nikomu nie broni zostać nauczycielem, ale nie każdy powinien nim być. Pewnie, niech każdy, kto uważa, że fajnie mieć wolne wakacje zostanie nauczycielem i niech to będzie jego jedyna motywacja, a wtedy zobaczymy, jak odbije się to na uczniach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2012-03-17 o 17:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Owszem, wiadomo, że nie chciałabym żeby moje dzieci uczył nauczyciel, który został nauczycielem tylko ze względu na perspektywę 2 miesięcznych wakacji.
Tylko po prostu strasznie wkurza mnie, jak ludzie mówią, jak to nauczyciele mają dobrze i wspaniale, bo nie mają. To podobnie jak z tymi budowlańcami. A sama nie słyszałam o nauczycielach, którzy marudzą, że mają brać robotę do domu. Jedynie w sytuacji, gdy zarzuca się im, że pracują za krótko, a oni próbują udowodnić, że samo poprowadzenie lekcji w szkole to nie wszystko. Edytowane przez kingur Czas edycji: 2012-03-17 o 17:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
biegam dla Zabawy
|
W niektórych europejskich krajach tak jest (na pewno w którymś skandynawskim) - nauczyciel ma ok.35 h w tygodniu, ale z tego przy tablicy tylko ok.20. Resztę musi być w szkole, ale nie prowadzi lekcji - wypełnia papierki, spotyka się z rodzicami itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Hmm ja nie mylę żadnych z wyżej podanych zawodów, myślę też, że jednak ogarnięte osoby wiedzą co nieco o świecie i nie mylą kosmetyczki z kosmetologiem
![]() Coś mi się wydaje, że ten wątek służy tylko wylaniu osobistych frustracji osób, które pracują w danym zawodzie... Trochę tolerancji - to, że dla Was oczywiste jest, o co chodzi w Waszym zawodzie, nie znaczy, że każdy szary człowiek będzie to wiedział. Nie każdy może wiedzieć wszystko o wszystkim. A ponarzekać sobie można, bo czyż ten notariusz czy tłumacz przysięgły rzeczywiście nie bierze dużo? Klienci patrzą z perspektywy takiej, że to jest dużo JAK ZA DANĄ USŁUGĘ - a nie "jemu się należy, bo ciężko się musiał uczyć, żeby dojść do tego stanowiska"... I to jest chyba logiczne, nie? ![]() ---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ---------- Cytat:
![]()
Życie jest piękne Edytowane przez peggy7 Czas edycji: 2012-03-17 o 17:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:07.