nieprawidłowe pojęcie o zawodach - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-17, 15:13   #1
mm444
Władca Wizażu

nieprawidłowe pojęcie o zawodach

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 15:24   #2
invisible_01
Zakorzeniona

Dot.: nieprawidłowe pojęcie o zawodach

Dziwi mnie uważanie, że tłumacz przysięgły to ma zarąbiście, przetłumaczy jedną stronę dokumentu i kasa leci, i że płaci się "tylko za podpis". Mało kto pamięta, że takowy tłumacz musiał skończyć 5-letnie studia, potem często podyplomowe (bardzo drogie), uczyć się bardzo dużo, znać język po prostu doskonale, być po prostu specjalistą i zdać egzamin państwowy. Nie wystarczy po prostu znać język obcy. Myśl taka naszła mnie po tym, jak kolega tłumaczył świadectwo i stwierdził, że równie dobrze mógł to przetłumaczyć sam, ale musiał zapłacić "za tą głupią pieczątkę". A przecież tłumacz swoim nazwiskiem odpowiada za to, co tłumaczy i co podpisuje. Spotykałam się wielokrotnie również z tekstami: "Żaden problem skończyć filologię i zostać przysięgłym".
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 15:32   #3
matyldaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Zapomniałaś jeszcze dodać, że budowlaniec to to samo co pijak i nierób A ponadto budownictwem zajmują się tylko faceci
matyldaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 15:33   #4
LadyBeatta
Zadomowienie

mnie drazni poglad, ze nauczyciel przedszkola to po prostu opiekunka do dzieci, ktora ma za zadanie maluchy zabawic, zajac czyms do czasu powrotu rodzicow to taki sam nauczyciel jak w liceum, tylko o innej specjalizacji... i ogolnie o zawodzie nauczyciela- o, ten to co ma do roboty, 18 godzin tygodniowo, 2 miesiace wakacji, co to jest pogadac 45 min itd. tak, tyle ze reszte 40to godzinnego tygodnia pracy nauczyciel wyrabia w domu przygotowujac sie do zajec, doksztalcajac, piszac scenariusze lekcji, na zajeciach pozalekcyjnych... no i staranie sie, aby zapanowac nad nerwamii nie palnac czegos (badz ucznia w buzke), co w przypadku niektorych uczniow bywa karkolomne.
Stary 2012-03-17, 16:09   #5
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyBeatta Pokaż wiadomość
mnie drazni poglad, ze nauczyciel przedszkola to po prostu opiekunka do dzieci, ktora ma za zadanie maluchy zabawic, zajac czyms do czasu powrotu rodzicow to taki sam nauczyciel jak w liceum, tylko o innej specjalizacji... i ogolnie o zawodzie nauczyciela- o, ten to co ma do roboty, 18 godzin tygodniowo, 2 miesiace wakacji, co to jest pogadac 45 min itd. tak, tyle ze reszte 40to godzinnego tygodnia pracy nauczyciel wyrabia w domu przygotowujac sie do zajec, doksztalcajac, piszac scenariusze lekcji, na zajeciach pozalekcyjnych... no i staranie sie, aby zapanowac nad nerwamii nie palnac czegos (badz ucznia w buzke), co w przypadku niektorych uczniow bywa karkolomne.
już dziewczyny w innym wątku poisały,ze można takiego nauczyciela zamknąć w pracy od 8-16,zeby stworzył, posprawdzał wszystko
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 16:16   #6
20160901857
Konto usunięte

Mnie denerwuje myślenie, że dobry film to tylko sukces aktorów, ewentualnie reżysera, a przecież to też jest efekt pracy całej masy ludzi, o których często się zapomina, bo oni pracują z drugiej strony kamery, nie wdzięczą się ciągle do obiektywu i generalnie są "bezimienni", wymienieni gdzieś tam na szarym końcu napisów, jak już połowa osób wyjdzie z sali kinowej.

Cytat:
Ale wiesz z czego to wynika (a przynajmniej tak się uważa)? Bo nauczyciel wyrabia te 18 czy tam 20 godzin w szkole i resztę etatu w domu, a większość ludzi pracujących w innych zawodach siedzi 40 godzin w robocie plus jeszcze zabiera ją do domu, więc siłą rzeczy wychodzi więcej godzin pracy.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 16:19   #7
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-17, 16:23   #8
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez matyldaaaa Pokaż wiadomość
Zapomniałaś jeszcze dodać, że budowlaniec to to samo co pijak i nierób A ponadto budownictwem zajmują się tylko faceci
Ja tak akurat nie uważam, bo znam wielu inżynierów budownictwa.
Konstruktora od architekta czy branżysty też odróżniam.
Wiem też, że majster na budowie, to nie zwykły szeregowy pracownik, a funkcja na poziomie brygadzisty. Wiem kim jest kierownik budowy i wiem, ze wszystkie te funkcje mogą pełnić kobiety, chociaż na samym placu budowy więcej jest mężczyzn. Kobiety częściej projektują i robią to świetnie. Szczególnie dobrze wychodzi im praca z bryłą i kolorem.
Ale wiele osób faktycznie nie ma pojęcia z czym to się je na budowie.

Mnie wkurza to, że ludzie mylą politologa z politykiem. To nie są pojęcia równoznaczne, a tak są czasem traktowane
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 16:27   #9
katepew
Rozeznanie

Świetny pomysł
Ja od siebie mogę oddać to jeszcze często myli się pojęcie elektryka i elektronika.
Elektryk - zawód związany z pracami przy instalacjach elektrycznych.
Elektronik - zajmuje się konstruowaniem urządzeń do wytwarzania i przetwarzania sygnałów w postaci prądu, napięć elektrycznych lub pól elektromagnetycznych

Drugą grupą zawodów często mylonych jest salowa i pielęgniarka. Często się z tym spotykam, że ludzie mylą je i myślą że to jest to samo.

http://www.youtube.com/watch?v=QUQsqBqxoR4 jest moc siedzi i nie chce wyjść
katepew jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 16:28   #10
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
dokładnie ja też tak pracowałam. Raporty w domu, sporządzanie umów w domu plus 40 h pracy w tyg
Stary 2012-03-17, 16:30   #11
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Dziwi mnie uważanie, że tłumacz przysięgły to ma zarąbiście, przetłumaczy jedną stronę dokumentu i kasa leci, i że płaci się "tylko za podpis". Mało kto pamięta, że takowy tłumacz musiał skończyć 5-letnie studia, potem często podyplomowe (bardzo drogie), uczyć się bardzo dużo, znać język po prostu doskonale, być po prostu specjalistą i zdać egzamin państwowy. Nie wystarczy po prostu znać język obcy. Myśl taka naszła mnie po tym, jak kolega tłumaczył świadectwo i stwierdził, że równie dobrze mógł to przetłumaczyć sam, ale musiał zapłacić "za tą głupią pieczątkę". A przecież tłumacz swoim nazwiskiem odpowiada za to, co tłumaczy i co podpisuje. Spotykałam się wielokrotnie również z tekstami: "Żaden problem skończyć filologię i zostać przysięgłym".

Mnie z kolei dziwi, że za przetłumaczenie dosłownie trzech zdań zapłaciłam 150 zł. Rozumiem jakbym oddała kilkustronicowy trudny dokument, nad którym trzeba posiedzieć ze specjalistycznymi słownikami. Wtedy trzeba płacić za kilka dni pracy i ja to rozumiem.
Ale głupie trzy zdania? Może trafiłam na tłumacza, który się za bardzo cenił, nie wiem. Ale to samo z notariuszami - za ksero dowodu potrzebne do przyjęcia na studia swego czasu zapłaciłam 100 zł. Za JEDEN podpis szanownego pana. DOSŁOWNIE podpis, bo ksero zrobiła sekretarka. Paranoja.

Myślę że za nadszarpniętą reputacją tłumaczy stoi też trochę afera w Irlandii sprzed kilku lat. Tam nie istnieje instytucja tłumacza przysięgłego, można samemu sobie wszystko zrobić, a ludzie nowo przybyłym imigrantom wmawiali, że trzeba przetłumaczyć dokumenty za ciężkie pieniądze i dopiero wtedy składać je gdziekolwiek.
W USA też nie trzeba nic tłumaczyć profesjonalnie, całe szczęście.

Jeżeli chodzi o ostatnie zdanie, z tego co pamiętam to studiujesz germanistykę (popraw jeśli się mylę). Moim zdaniem będziesz mieć super fach w ręku, bo tłumaczenie z polskiego na niemiecki ma przyszłość. I nie każdy jest sobie w stanie z nim dobrze poradzić.

A jeżeli chodzi o tłumaczenie prostych dokumentów na angielski to tak, też uważam, podobnie jak kolega, że to żadna filozofia.
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-17, 16:40   #12
dawidowskasia
Zakorzenienie

[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;32982150]Mnie z kolei dziwi, że za przetłumaczenie dosłownie trzech zdań zapłaciłam 150 zł. Rozumiem jakbym oddała kilkustronicowy trudny dokument, nad którym trzeba posiedzieć ze specjalistycznymi słownikami. Wtedy trzeba płacić za kilka dni pracy i ja to rozumiem.
Ale głupie trzy zdania? Może trafiłam na tłumacza, który się za bardzo cenił, nie wiem. Ale to samo z notariuszami - za ksero dowodu potrzebne do przyjęcia na studia swego czasu zapłaciłam 100 zł. Za JEDEN podpis szanownego pana. DOSŁOWNIE podpis, bo ksero zrobiła sekretarka. Paranoja.

Myślę że za nadszarpniętą reputacją tłumaczy stoi też trochę afera w Irlandii sprzed kilku lat. Tam nie istnieje instytucja tłumacza przysięgłego, można samemu sobie wszystko zrobić, a ludzie nowo przybyłym imigrantom wmawiali, że trzeba przetłumaczyć dokumenty za ciężkie pieniądze i dopiero wtedy składać je gdziekolwiek.

Jeżeli chodzi o ostatnie zdanie, z tego co pamiętam to studiujesz germanistykę (popraw jeśli się mylę). Moim zdaniem będziesz mieć super fach w ręku, bo tłumaczenie z polskiego na niemiecki ma przyszłość. I nie każdy jest sobie w stanie z nim dobrze poradzić.

A jeżeli chodzi o tłumaczenie prostych dokumentów na angielski to tak, też uważam, podobnie jak kolega, że to żadna filozofia.[/QUOTE]
ja też tak uważam, mimo,ze filologiem jestem W UK znasz język - tlumaczysz i samemu odpowiadasz za to.
W sądzie podczas rozprawy - rozumiem, ale tak? Sorry
Stary 2012-03-17, 16:51   #13
invisible_01
Zakorzeniona

[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;32982150]Mnie z kolei dziwi, że za przetłumaczenie dosłownie trzech zdań zapłaciłam 150 zł. Rozumiem jakbym oddała kilkustronicowy trudny dokument, nad którym trzeba posiedzieć ze specjalistycznymi słownikami. Wtedy trzeba płacić za kilka dni pracy i ja to rozumiem.

A jeżeli chodzi o tłumaczenie prostych dokumentów na angielski to tak, też uważam, podobnie jak kolega, że to żadna filozofia.[/QUOTE]
Tak, studiuję germanistykę, miło że ktoś pamięta Nie wiem, czy to ma przyszłość, oby

Po części się z Tobą zgadzam. Przetłumaczenie czegoś przez tłumacza przysięgłego kosztuje faktycznie bardzo dużo, jeszcze więcej jak potrzebujesz tego na już (wtedy z tego co pamiętam doliczane jest 50% ceny). Ale inaczej sytuacja ma się w przypadku umów między firmą polską i zagraniczną, w której chodzi o wielkie sumy i jeden błąd tak naprawdę może zmienić całe jej znaczenie. Oczywiście przetłumaczenie świadectwa to żadna wielka filozofia (w większości przypadków), a za pieczątkę zapłacić trzeba, ale właśnie - dotarcie do zawodu tłumacza przysięgłego łatwe nie jest, tak samo jak do zostania notariuszem i pewnie dla osoby wykonującej ten zawód to 150 czy ileś tam zł to suma adekwatna do wykonanej usługi
Stary 2012-03-17, 16:56   #14
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Treść usunięta

Dla mnie dziwne i niepojęte jest to, że od wielu, wielu lat ludzie myślą, że sekretarka i sekretarz to taka sama profesja

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 16:59   #15
susekk
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez matyldaaaa Pokaż wiadomość
Ja jestem kobietą, budowlańcem, napewno nie nierobem a pijakiem to już najmniej. Czasem pomyśl zanim kogoś zaszufladkujesz.
susekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 16:59   #16
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2012-03-17 o 17:01
Stary 2012-03-17, 17:00   #17
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez susekk Pokaż wiadomość
Ja jestem kobietą, budowlańcem, napewno nie nierobem a pijakiem to już najmniej. Czasem pomyśl zanim kogoś zaszufladkujesz.
Przecież to był sarkazm...
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 17:01   #18
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Chyba nie wyłapałaś ironii. Przecież to nie była opinia zacytowanej przez Ciebie użytkowniczki
Stary 2012-03-17, 17:02   #19
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
to nie do mnie, ale umiesz odczytać ironie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-17, 17:06   #20
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
Dobrze, że chociaż w UK nie mają tego problemu. Mają office assistant i secretary. Fakt, że w Polsce jest to mylone.

Mnie osobiście jeszcze bawi nadużywanie słowa Specjalista....
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 17:06   #21
susekk
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
to nie do mnie, ale umiesz odczytać ironie?
No być może źle to zrozumiałam i odpisałam impulsywnie, ale zauważcie ze ludzie często mają podejście - budowlaniec to pijak i nierób i tylko opiera sie o łopate. Takie podejście mierzi Nie chciałam nikogo urazić.
Stary 2012-03-17, 17:08   #22
kingur
Raczkowanie

Cytat:
Treść usunięta
No to skoro nauczyciele mają tak fajnie to czemu nim nie zostałaś?
kingur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 17:08   #23
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2012-03-17 o 17:10
Stary 2012-03-17, 17:11   #24
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
No być może źle to zrozumiałam i odpisałam impulsywnie, ale zauważcie ze ludzie często mają podejście - budowlaniec to pijak i nierób i tylko opiera sie o łopate. Takie podejście mierzi
No to właśnie użytkowniczka zacytowana przez Ciebie wyśmiała ten pogląd, a Ciebie to oburzyło, jakby wyrażała swoją własną opinię.

---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ----------

Cytat:
Napisane przez kingur Pokaż wiadomość
No to skoro nauczyciele mają tak fajnie to czemu nim nie zostałaś?
Chyba można to milion razy powtarzać, a i tak niektórzy nie zrozumieją - chciałabyś, żeby Twoje dziecko/siostrę/kogokolwiek uczył nauczyciel, który wybrał ten zawód ze względu na wolne wakacje, ferie itd? To jest plus tego zawodu i nikt nikomu nie broni zostać nauczycielem, ale nie każdy powinien nim być. Pewnie, niech każdy, kto uważa, że fajnie mieć wolne wakacje zostanie nauczycielem i niech to będzie jego jedyna motywacja, a wtedy zobaczymy, jak odbije się to na uczniach
Stary 2012-03-17, 17:14   #25
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2012-03-17 o 17:16
Stary 2012-03-17, 17:21   #26
kingur
Raczkowanie

Cytat:
Treść usunięta
Owszem, wiadomo, że nie chciałabym żeby moje dzieci uczył nauczyciel, który został nauczycielem tylko ze względu na perspektywę 2 miesięcznych wakacji.

Tylko po prostu strasznie wkurza mnie, jak ludzie mówią, jak to nauczyciele mają dobrze i wspaniale, bo nie mają. To podobnie jak z tymi budowlańcami.
A sama nie słyszałam o nauczycielach, którzy marudzą, że mają brać robotę do domu. Jedynie w sytuacji, gdy zarzuca się im, że pracują za krótko, a oni próbują udowodnić, że samo poprowadzenie lekcji w szkole to nie wszystko.

Edytowane przez kingur
Czas edycji: 2012-03-17 o 17:23
kingur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 17:22   #27
susekk
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
No to właśnie użytkowniczka zacytowana przez Ciebie wyśmiała ten pogląd, a Ciebie to oburzyło, jakby wyrażała swoją własną opinię.[COLOR="Silver"]
Ok, ok. Rozumiem. Nie wyłapałam ironi, przyznaję. Widocznie jestem przewrażliwiona
Stary 2012-03-17, 17:24   #28
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
już dziewczyny w innym wątku poisały,ze można takiego nauczyciela zamknąć w pracy od 8-16,zeby stworzył, posprawdzał wszystko
W niektórych europejskich krajach tak jest (na pewno w którymś skandynawskim) - nauczyciel ma ok.35 h w tygodniu, ale z tego przy tablicy tylko ok.20. Resztę musi być w szkole, ale nie prowadzi lekcji - wypełnia papierki, spotyka się z rodzicami itd.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 17:31   #29
peggy7
Zadomowienie

Hmm ja nie mylę żadnych z wyżej podanych zawodów, myślę też, że jednak ogarnięte osoby wiedzą co nieco o świecie i nie mylą kosmetyczki z kosmetologiem

Coś mi się wydaje, że ten wątek służy tylko wylaniu osobistych frustracji osób, które pracują w danym zawodzie... Trochę tolerancji - to, że dla Was oczywiste jest, o co chodzi w Waszym zawodzie, nie znaczy, że każdy szary człowiek będzie to wiedział. Nie każdy może wiedzieć wszystko o wszystkim.

A ponarzekać sobie można, bo czyż ten notariusz czy tłumacz przysięgły rzeczywiście nie bierze dużo? Klienci patrzą z perspektywy takiej, że to jest dużo JAK ZA DANĄ USŁUGĘ - a nie "jemu się należy, bo ciężko się musiał uczyć, żeby dojść do tego stanowiska"... I to jest chyba logiczne, nie?

---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ----------

Cytat:
mnie drazni poglad, ze nauczyciel przedszkola to po prostu opiekunka do dzieci, ktora ma za zadanie maluchy zabawic, zajac czyms do czasu powrotu rodzicow to taki sam nauczyciel jak w liceum, tylko o innej specjalizacji...
No i właśnie o specjalizację się rozchodzi.. Pomyśl sobie czy byłabyś w stanie np. uczyć w liceum hisorii czy fizyki. Do tego jednak trzeba innych kwalifikacji (które są w pewnym sensie wyższego rzędu, bo nauczyciel historii z liceum umiałby poprowadzić lekcję w przedszkolu, ale na odwrót to już niekoniecznie). Więc bez urazy, ale to porównanie jest troszkę przesadzone

Edytowane przez peggy7
Czas edycji: 2012-03-17 o 17:33
peggy7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 17:36   #30
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości