![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Kompulsywne objadanie się słodyczami-pomóżcie!
Cześć! Moja krótka historia: od zawsze lubiłam słodycze, ale jeszcze ponad rok temu potrafiłam postawić sobie granice w ich konsumowaniu. Przez 4 lata studiów moja waga nie przekroczyła 58 kg przy wzroście 174, zazwyczaj ważyłam 57. Ale od ponad roku mam problem- najpierw moja waga wzrosła do 68 kg (XII 2011), później schudłam do 59 kg (V 2012), a teraz znów przytyłam do 64 kg (od X 2012). Może dla niektórych to nie jest dużo, ale źle się ze sobą czuję, to nie jestem ja... Mój problem polega na tym, że potrafię zjeść parę razy w tygodniu olbrzymie ilości słodyczy, np. czekoladę 300 g czy kilka batoników jednego dnia. Jem normalne śniadanie, obiad i kolację, czasem w małych porcjach, a potem na to "konto" zjadam słodycze. Później czuję do siebie obrzydzenie, przez parę dni jem normalnie, słodycze też, ale w małych ilościach (200 kcal dziennie), po czym znów mam atak i zjadam jakieś 2000 kcal z samych słodyczy dziennie. Błędne koło...
![]() W związku z tym mam pytanie - czy któraś z Was ma podobny problem? Jak sobie z nim radzicie? Bardzo Was proszę o pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kompulsywne objadanie się słodyczami-pomóżcie!
Bosz, ja mam podobnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
ja na Twoim miejscu nie zaopatrywała bym się w slodycze. co powiesz na jakies niskokaloryczne odpowiedniki?
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Nie, nigdy nie brałam. A Tobie pomogło?
Raz udało mi się wytrzymać 2 tygodnie bez słodyczy, ale teraz nie wiem, jak się do tego zabrać. ---------- Dopisano o 07:36 ---------- Poprzedni post napisano o 07:34 ---------- Czyli owoce, kilka orzechów, naturalne kakao bez cukru? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Nie kupuj słodyczy, nie trzymaj ich w domu i rób sobie zdrowsze odpowiedniki. Jest wiele przepisów w internecie na dietetyczne desery, naprawdę da się w ten sposób opanować chcicę na słodkie
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Kretka, skąd wzięłaś motywację, silną wolę? Jak sobie wytłumaczyłaś, że nie potrzebujesz słodyczy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Nie tłumaczyłam sobie, że nie potrzebuję, że to złe, że nie powinnam - po prostu jadłam zamienniki i cieszyłam się z nich
![]() ![]() ![]() A skąd wzięłam silną wolę to nie mam pojęcia, pół życia się męczyłam z tym nałogiem i nic nie dawało rezultatów, a tu nagle okazało się, że jestem silniejsza niż wszyscy sądzili ![]() ![]()
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2012-11-02 o 10:35 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Myślę, że raczej chodziło o to, żeby właśnie nie odmawiać sobie, tylko oszukiwać potwora niskokalorycznymi odpowiednikami. Robić w domu, a jeśli kupować to takie bez cukru, glukozy, fruktozy, syropu kukurydzianego itp. Potem, jak już rozszalała insulina się uspokoi, łaknienie słodkiego samo się wyciszy.
edit: w sumie powtórzyłam to, co poprzedniczka w tym samym czasie.
Edytowane przez Lorenai Czas edycji: 2012-11-02 o 10:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Czyli znów zaczynam od jutra... bo zjadłam już całą gorzką czekoladę z orzechami. Wiem, jestem okropna:/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Mnie przeszło po 2 tygodniach całkowitej eliminacji węglowodanów (pierwsza faza sb), cukier mi sie wyrównał itd. nie jadłam produktów o wysokim indeksie glikemicznym, cukier zamieniłam na syrop z agawy. Staram sie nie jadać węglowodanów prostych a złożone, zeby nie było nagłego wyrzutu insuliny i szybkiego spadku. Wyzperałam przepisy na szybkie przepisy niekokaloryczne i nieskocukrowe, jest ich mnóstwo. Nie trzymam słodyczy w domu. Jesli wytrzymałam tydzień bez słodyczy w niedziele pozwalałam sobie na kawałek placka do kawy, wyrób własny piczony w małej blasze, zeby nic nie zostawało.
Podobno działa tez porzadne śniadanie na słodko - np. owsianka z owocami, placuszki pełnoziarniste itd. Grunt to moywacja do zmian, najgorszy jest pierwszy miesiąc, potem jakoś juz idzie. Cukier uzależia tak samo jak alkohol i nikoyna, dlatego jest tak ciężko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Tak jakoś podnosi mnie na duchu to, że wiele osób miało ten problem i że go pokonało! Muszę byc konsekwentna!
A propos zdrowych zamienników słodyczy, uwielbiam owsiankę z owocami ![]() ---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ---------- To chyba zainwestuję... na długo wystarcza opakowanie? Ile kosztuje? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
aja już próbowałam i SB i dukana i wszystkich diet świata. Jestem już cholernie zmęczona. stawiam na świadomośc, staram się pokochac siebie grubą i wierze, ze uda mi się zmnienić podejści ei schudnę.
Zajadam problemy, bo stresuję się mężem alkoholikiem...
81,7...start 18.10.2012->60kg wygram z kompulsami! ![]() Cel 1: 75 kg do 31.11 ![]() Cel 2: 70 kg na wigilię ![]() Cel 3: 65 kg na walentynki ![]() Cel 4: 60 kg do 12.07.2013 , tj. 3-cie ur. synka ![]() http://trudniej-znaczy-lepiej.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
przykładowe produkty, ale jest ich wiele, najlepiej podpytać w aptece i wybrać najlepszy dla siebie ![]() kurcze, ten link chyba nie dziala, ale jak wpiszesz w google "chrom leki" to na pewno znajdziesz produkty i ceny ![]() Edytowane przez eddin Czas edycji: 2012-11-03 o 00:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Myślę też, że na kompulsywne objadanie się najlepiej chyba zadziałałby duet psycholog&dietetyk.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny!! mam bardzo podobny problem, kolejny raz mam ten czas gdy zarzucam sobie to co zjadłam. Jest mi wstyd że tyle potrafie zjeść naraz.. kolejny dzień gdy obiecuje sobie z tym skończyć, to rano wstaje i nie umiem się powstrzymać, mleko chrupki 2 bułki z szynką i serem kawa i 3 kawałki makowca...udaje mi się nie jeść do ok 16 potem w miare racjonalny obiad i znowu zaczynam być z siebie zadowolona, mówię "a nie zjem kolacji, może bilans kaloryczny się wyrówna" i wszystko idzie na marne jak zaczynam jesć kolacje, najpierw skromnie- jogurcik z płatkami, i potem cała plejada jedzenia- orzechy w czekoladzie, kawałek placka, i na sucho chrupki czekoladowe do mleka.. Tak mam jak wracam do domu ze studiów, nażeram się, bo inaczej nie da się tego nazwać, czuje tutaj taką bezpieczną strefę.. o czym wstyd mi gdziekolwiek wyjść bo czuje sie grubo, to wszystko co mi się udało zrzucić będąc na studiach wyrównuję wracając do domu- to nienormane!! bo za każdym razem jak wracam obiecuje sobie że będą już racjonalne porcje..
na studiach jak jestem z daleka od domu, jem tak żeby schudnąć, na śniadanie jogurt potem owoc na 2 śniadanie, zupa i coś na kolacje.. najgorzej jest własnie wieczorami..jak jestem w sklepie nie umiem się powstrzymać żeby nie kupić czegoś słodkiego- uwielbiam słodycze! wrrr i zataczam rundki wokół półek odchodząc dumnie po czym wracam i chwytam paczkę draży, czekoladę i czasami dorzucam czipsy.. najczęściej zjadam to na raz.. podczas takich ciągów słodyczowych potrafię zjeść paczkę pryncypałek , 150g draży, snikersa, czipsy- jest mi już niedobrze w połowie ale nadal jem!! ![]() próbowałam czekoladę przemycić sobie w posiłkach jak np serek czekoladowe, musli z czekoladą noi troche to pomaga jednak chęci do czekolady w czystej postaci nic nie jest mi w stanie opanować. siedze i kiwam się myśląc o słodyczach które eżą na półce, albo zmagam się z tym żeby nie iśc do sklepu, bo wiem że jak pójdę to skończy się to jak poprzednio.. nienawidzę siebie za to, rozmawiałam już o tym z mamą noi wg niej to nie problem powiedzieć sobie- nie jem i koniec. "Kochanie, przecież jesteś najbardziej wytrzymała i konsekwentna w dążeniu do celu z całej naszej rodziny.." - no niby tak, ale jeśli chodzi o jedzenie- nie umiem się powstzrymać.. jak się opanowywać w takich sytuacjach?? jak odwrócić myśli??? bo to jest najgorsze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Kochane jesteście, nie myślałam, że ten temat spotka się z odzewem!
Macie rację, że często przyczyna objadania się słodyczami leży w psychice. Zaobserwowałam po sobie, że jeżeli mam zajęty wieczór, wychodzę, to nie zalegam przed telewizorem i nie jem słodyczy. Dlatego na dziś zaplanowałam zakupy, zobaczę, co nowego jest w sklepach i zajmę się czymś ![]() Próbowałam poukładać sobie to w głowie wiele razy i teraz doszłam do takiego wniosku - wszystko jest dla ludzi, ale trzeba zachować umiar. Dlatego będę pozwalać sobie na jakieś 150-200 kcal jakichś słodyczy dziennie. Może to pozwoli mi się od nich odzwyczaić na tyle, żeby w przyszłości jeść ich nawet mniej. Co do zdrowych zamienników - ostatnio bardzo posmakowała mi latte z wanilią. Szkoda tylko, że wanilia jest taka droga :/ Edytowane przez ale_goria Czas edycji: 2012-11-03 o 10:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Hej,
też mam problem ze słodyczami. Ostatnio nie jadłam już miesiąc aż trafiłam na wesele ![]() Próbowałam jeszcze te zdrowe ciasteczka owsiane z Rossmana- wydzielałam sobie po trzy dziennie i jakoś to wszystko szło , aż znów wpadłam .Chrom mi nie pomagał
Ubrania 44-46,dla chłopca 110-116, decoupage https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1265168 Kosmetyczny https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1262590 Chudnę sobie... 83kg-78kg -75......................6 2 kg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2012-11-03 o 23:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Wczoraj udało mi się poprzestać na 2 sezamkach i jednym wafelku- w sumie 230 kcal
![]() Niestety w mieszkaniu, które wynajmuję, nie ma piekarnika. A szkoda, bo uwielbiam wszystko, co pieczone. Może kupię piecyk? Odnośnie muffinów, ciasteczek itd. wolałabym zresztą nie próbować, bo mogłabym nie pohamować się... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mogłabyś się nie pochamować... A czy to nie chodzi o to, żeby NAUCZYĆ się hamować? Jesteśmy ludźmi, nie zwierzętami. Naprawdę warto jest się tego nauczyć, bo już nigdy nie będziesz mogła tknąć słodkiego, bo zjesz od razu całą paczkę / tabliczkę / opakowanie, bo... bo tak, bo "musiałaś". Też kiedyś tak reagowałam na słodkie, musiałam zjeść wszystko co było na stole, całe opakowanie, na później zostawić się nie dało, o nie. Teraz piekę 12 babeczek i jem 2 na II śniadanie, reszta leży i czeka - w większości mój TŻ je pożera ![]() ![]() ![]()
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2012-11-04 o 10:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzieliłam go na 4 i jadłam w ciągu dnia gdy miałam chęć na słodkie. Wolałam to niż moje ulubione Pawełki toffi,które mają ok 200 kcal, a pochłaniałam dwa na jeden raz- dzielić nie potrafiłam ![]()
Ubrania 44-46,dla chłopca 110-116, decoupage https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1265168 Kosmetyczny https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1262590 Chudnę sobie... 83kg-78kg -75......................6 2 kg ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Rozmawiałam z właścicielką w sprawie piekarnika i okazało się, że ma prodiż ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Prodiż dobra rzecz jak się nie ma piekarnika ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Poległam dziś, zjadłam 25 dag krówek, ale za to grałam 2 godz w siatkówkę...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Też tak sądzę...
81,7...start 18.10.2012->60kg wygram z kompulsami! ![]() Cel 1: 75 kg do 31.11 ![]() Cel 2: 70 kg na wigilię ![]() Cel 3: 65 kg na walentynki ![]() Cel 4: 60 kg do 12.07.2013 , tj. 3-cie ur. synka ![]() http://trudniej-znaczy-lepiej.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Znów atak. A zaczynałam wychodzić na prostą... ja chyba po prostu nie mogę zostawać sama w domu, muszę wychodzić, bo wtedy przy innych pilnuję się. Mam takie podejście-" nikt nie widzi, więc sobie pofolguję" :/
Edytowane przez ale_goria Czas edycji: 2012-11-21 o 22:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:20.