Kompulsywne objadanie się słodyczami-pomóżcie! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-01, 23:14   #1
ale_goria
Raczkowanie

Kompulsywne objadanie się słodyczami-pomóżcie!

Cześć! Moja krótka historia: od zawsze lubiłam słodycze, ale jeszcze ponad rok temu potrafiłam postawić sobie granice w ich konsumowaniu. Przez 4 lata studiów moja waga nie przekroczyła 58 kg przy wzroście 174, zazwyczaj ważyłam 57. Ale od ponad roku mam problem- najpierw moja waga wzrosła do 68 kg (XII 2011), później schudłam do 59 kg (V 2012), a teraz znów przytyłam do 64 kg (od X 2012). Może dla niektórych to nie jest dużo, ale źle się ze sobą czuję, to nie jestem ja... Mój problem polega na tym, że potrafię zjeść parę razy w tygodniu olbrzymie ilości słodyczy, np. czekoladę 300 g czy kilka batoników jednego dnia. Jem normalne śniadanie, obiad i kolację, czasem w małych porcjach, a potem na to "konto" zjadam słodycze. Później czuję do siebie obrzydzenie, przez parę dni jem normalnie, słodycze też, ale w małych ilościach (200 kcal dziennie), po czym znów mam atak i zjadam jakieś 2000 kcal z samych słodyczy dziennie. Błędne koło... W pracy potrafię się kontrolować, ale w domu (mieszkam sama) nie mogę się powstrzymać.
W związku z tym mam pytanie - czy któraś z Was ma podobny problem? Jak sobie z nim radzicie? Bardzo Was proszę o pomoc.
ale_goria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 23:25   #2
eddin
Raczkowanie

Dot.: Kompulsywne objadanie się słodyczami-pomóżcie!

Bosz, ja mam podobnie próbowałaś brać chrom?
eddin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 02:10   #3
anita9005
Rozeznanie

ja na Twoim miejscu nie zaopatrywała bym się w slodycze. co powiesz na jakies niskokaloryczne odpowiedniki?

Na propozycje wymianek odpisuj w moim profilu - nie śledzę na bieżąco profili z wymiankami.
anita9005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 06:36   #4
ale_goria
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eddin Pokaż wiadomość
Bosz, ja mam podobnie próbowałaś brać chrom?
Nie, nigdy nie brałam. A Tobie pomogło?

Raz udało mi się wytrzymać 2 tygodnie bez słodyczy, ale teraz nie wiem, jak się do tego zabrać.

---------- Dopisano o 07:36 ---------- Poprzedni post napisano o 07:34 ----------

Cytat:
Napisane przez anita9005 Pokaż wiadomość
ja na Twoim miejscu nie zaopatrywała bym się w slodycze. co powiesz na jakies niskokaloryczne odpowiedniki?
Czyli owoce, kilka orzechów, naturalne kakao bez cukru?
Stary 2012-11-02, 10:15   #5
Kretka666
Zakorzenienie

Nie kupuj słodyczy, nie trzymaj ich w domu i rób sobie zdrowsze odpowiedniki. Jest wiele przepisów w internecie na dietetyczne desery, naprawdę da się w ten sposób opanować chcicę na słodkie Ja jeszcze 5 miesięcy temu musiałam zjeść tabliczkę czekolady czy paczkę ciastek i batona żeby nakarmić nałóg, a teraz raz na 1-2 tygodnie jem upieczone przeze mnie muffinki czy ciasto, jakiś deser i wystarcza Albo od czasu do czasu 2 kostki czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao sobie zjem do kawy i jest wystarczająco, nie czuję potrzeby zjadania całej tabliczki, mogła leżeć w szafce i nie kusiła Da się to pokonać, ale nie radzę całkowitego odstawiania słodyczy, bo tylko sfrustrowana będziesz. Lepiej stosować zdrowe zamienniki
Stary 2012-11-02, 10:23   #6
ale_goria
Raczkowanie

Kretka, skąd wzięłaś motywację, silną wolę? Jak sobie wytłumaczyłaś, że nie potrzebujesz słodyczy?
Stary 2012-11-02, 10:34   #7
Kretka666
Zakorzenienie

Nie tłumaczyłam sobie, że nie potrzebuję, że to złe, że nie powinnam - po prostu jadłam zamienniki i cieszyłam się z nich Jak miałam ochotę na słodkie, to brałam kawałek czekolady i miałam słodkie. Piekłam owsiane muffinki i jadłam dwie do II śniadania. Nie ma co sobie odmawiać, bo to się zwykle nie udaje A takie zamienniki są smaczne, zdrowe. Teraz to już nie mam takiej wielkiej ciągoty do słodkiego, bo minęło po prostu, nie potrzebuję cały czas tego. Jem dla przyjemności, a nie z powodu uzależnienia
A skąd wzięłam silną wolę to nie mam pojęcia, pół życia się męczyłam z tym nałogiem i nic nie dawało rezultatów, a tu nagle okazało się, że jestem silniejsza niż wszyscy sądzili Trzymałam się zasad diety i się udało

Edytowane przez Kretka666
Czas edycji: 2012-11-02 o 10:35
Kretka666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 10:34   #8
Lorenai
Raczkowanie

Myślę, że raczej chodziło o to, żeby właśnie nie odmawiać sobie, tylko oszukiwać potwora niskokalorycznymi odpowiednikami. Robić w domu, a jeśli kupować to takie bez cukru, glukozy, fruktozy, syropu kukurydzianego itp. Potem, jak już rozszalała insulina się uspokoi, łaknienie słodkiego samo się wyciszy.

edit: w sumie powtórzyłam to, co poprzedniczka w tym samym czasie.

Edytowane przez Lorenai
Czas edycji: 2012-11-02 o 10:35
Lorenai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 10:57   #9
ale_goria
Raczkowanie

Czyli znów zaczynam od jutra... bo zjadłam już całą gorzką czekoladę z orzechami. Wiem, jestem okropna:/
Stary 2012-11-02, 11:39   #10
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Mnie przeszło po 2 tygodniach całkowitej eliminacji węglowodanów (pierwsza faza sb), cukier mi sie wyrównał itd. nie jadłam produktów o wysokim indeksie glikemicznym, cukier zamieniłam na syrop z agawy. Staram sie nie jadać węglowodanów prostych a złożone, zeby nie było nagłego wyrzutu insuliny i szybkiego spadku. Wyzperałam przepisy na szybkie przepisy niekokaloryczne i nieskocukrowe, jest ich mnóstwo. Nie trzymam słodyczy w domu. Jesli wytrzymałam tydzień bez słodyczy w niedziele pozwalałam sobie na kawałek placka do kawy, wyrób własny piczony w małej blasze, zeby nic nie zostawało.
Podobno działa tez porzadne śniadanie na słodko - np. owsianka z owocami, placuszki pełnoziarniste itd.

Grunt to moywacja do zmian, najgorszy jest pierwszy miesiąc, potem jakoś juz idzie. Cukier uzależia tak samo jak alkohol i nikoyna, dlatego jest tak ciężko.

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 11:52   #11
eddin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ale_goria Pokaż wiadomość
Nie, nigdy nie brałam. A Tobie pomogło?

Raz udało mi się wytrzymać 2 tygodnie bez słodyczy, ale teraz nie wiem, jak się do tego zabrać.

Taaak, trochę pomaga, łatwiej się powstrzymać ja polecam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-02, 13:04   #12
ale_goria
Raczkowanie

Tak jakoś podnosi mnie na duchu to, że wiele osób miało ten problem i że go pokonało! Muszę byc konsekwentna!

A propos zdrowych zamienników słodyczy, uwielbiam owsiankę z owocami

---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ----------

Cytat:
Napisane przez eddin Pokaż wiadomość
Taaak, trochę pomaga, łatwiej się powstrzymać ja polecam.
To chyba zainwestuję... na długo wystarcza opakowanie? Ile kosztuje?
Stary 2012-11-03, 00:07   #13
Karrla
Raczkowanie

aja już próbowałam i SB i dukana i wszystkich diet świata. Jestem już cholernie zmęczona. stawiam na świadomośc, staram się pokochac siebie grubą i wierze, ze uda mi się zmnienić podejści ei schudnę.
Zajadam problemy, bo stresuję się mężem alkoholikiem...
Cel 2: 70 kg na wigilię
Cel 3: 65 kg na walentynki
Cel 4: 60 kg do 12.07.2013 , tj. 3-cie ur. synka
http://trudniej-znaczy-lepiej.blogspot.com/
Karrla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-03, 00:18   #14
eddin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ale_goria;37382448[COLOR=Silver
]

[/COLOR]

To chyba zainwestuję... na długo wystarcza opakowanie? Ile kosztuje?
http://www.i-apteka.pl/pol_m_Witaminy-i-mineraly_Preparaty-Chromu-371.html

przykładowe produkty, ale jest ich wiele, najlepiej podpytać w aptece i wybrać najlepszy dla siebie
kurcze, ten link chyba nie dziala, ale jak wpiszesz w google "chrom leki" to na pewno znajdziesz produkty i ceny

Edytowane przez eddin
Czas edycji: 2012-11-03 o 00:21
Stary 2012-11-03, 07:55   #15
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Myślę też, że na kompulsywne objadanie się najlepiej chyba zadziałałby duet psycholog&dietetyk.

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-03, 09:46   #16
mika1818
Przyczajenie

Hej dziewczyny!! mam bardzo podobny problem, kolejny raz mam ten czas gdy zarzucam sobie to co zjadłam. Jest mi wstyd że tyle potrafie zjeść naraz.. kolejny dzień gdy obiecuje sobie z tym skończyć, to rano wstaje i nie umiem się powstrzymać, mleko chrupki 2 bułki z szynką i serem kawa i 3 kawałki makowca...udaje mi się nie jeść do ok 16 potem w miare racjonalny obiad i znowu zaczynam być z siebie zadowolona, mówię "a nie zjem kolacji, może bilans kaloryczny się wyrówna" i wszystko idzie na marne jak zaczynam jesć kolacje, najpierw skromnie- jogurcik z płatkami, i potem cała plejada jedzenia- orzechy w czekoladzie, kawałek placka, i na sucho chrupki czekoladowe do mleka.. Tak mam jak wracam do domu ze studiów, nażeram się, bo inaczej nie da się tego nazwać, czuje tutaj taką bezpieczną strefę.. o czym wstyd mi gdziekolwiek wyjść bo czuje sie grubo, to wszystko co mi się udało zrzucić będąc na studiach wyrównuję wracając do domu- to nienormane!! bo za każdym razem jak wracam obiecuje sobie że będą już racjonalne porcje..
na studiach jak jestem z daleka od domu, jem tak żeby schudnąć,
na śniadanie jogurt potem owoc na 2 śniadanie, zupa i coś na kolacje..
najgorzej jest własnie wieczorami..jak jestem w sklepie nie umiem się powstrzymać żeby nie kupić czegoś słodkiego- uwielbiam słodycze! wrrr
i zataczam rundki wokół półek odchodząc dumnie po czym wracam i chwytam paczkę draży, czekoladę i czasami dorzucam czipsy.. najczęściej zjadam to na raz.. podczas takich ciągów słodyczowych potrafię zjeść paczkę pryncypałek , 150g draży, snikersa, czipsy- jest mi już niedobrze w połowie ale nadal jem!! ( po czym tydzień względnego spokoju, czasami nawet i wgl bez niczego słodkiego, noi znowu okres nazerania się.
próbowałam czekoladę przemycić sobie w posiłkach jak np serek czekoladowe, musli z czekoladą noi troche to pomaga jednak chęci do czekolady w czystej postaci nic nie jest mi w stanie opanować. siedze i kiwam się myśląc o słodyczach które eżą na półce, albo zmagam się z tym żeby nie iśc do sklepu, bo wiem że jak pójdę to skończy się to jak poprzednio..
nienawidzę siebie za to, rozmawiałam już o tym z mamą noi wg niej to nie problem powiedzieć sobie- nie jem i koniec. "Kochanie, przecież jesteś najbardziej wytrzymała i konsekwentna w dążeniu do celu z całej naszej rodziny.." - no niby tak, ale jeśli chodzi o jedzenie- nie umiem się powstzrymać..
jak się opanowywać w takich sytuacjach?? jak odwrócić myśli??? bo to jest najgorsze
mika1818 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-03, 10:01   #17
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karrla Pokaż wiadomość
aja już próbowałam i SB i dukana i wszystkich diet świata. Jestem już cholernie zmęczona. stawiam na świadomośc, staram się pokochac siebie grubą i wierze, ze uda mi się zmnienić podejści ei schudnę.
Zajadam problemy, bo stresuję się mężem alkoholikiem...
Masz tutaj trochę racji. Ja, mimo mojej dużej nadwagi, zawsze kochałam siebie, kochałam moje ciało i podobałam się sobie. Wiem, jestem dziwna Schudłam dla zdrowia, to była główna motywacja. Nie dążę do niedowagi jak większość odchudzających, górna granica normalnego BMI mi zdecydowanie wystarczy, bo i tako wiele zdrowsza będę dzięki temu, a zachowam trochę mojego ciałka. I poszło mi bardzo dobrze, na SB jestem Może to w tym tkwi sęk skutecznego odchudzania? Nie zamartwiać się nad swoim ciałem i trzeba siebie pokochać?
Stary 2012-11-03, 10:32   #18
ale_goria
Raczkowanie

Kochane jesteście, nie myślałam, że ten temat spotka się z odzewem!

Macie rację, że często przyczyna objadania się słodyczami leży w psychice. Zaobserwowałam po sobie, że jeżeli mam zajęty wieczór, wychodzę, to nie zalegam przed telewizorem i nie jem słodyczy. Dlatego na dziś zaplanowałam zakupy, zobaczę, co nowego jest w sklepach i zajmę się czymś Zresztą zauważyłam też, że potrafię kontrolować się np w pracy czy spotykając się ze znajomymi, natomiast w domu, "gdy nikt nie patrzy" (mieszkam sama), odbijam to sobie z nawiązką, to jest najgorsze. Albo też jem zdrowe posiłki (płatki owsiane na śniadanie, chudy twaróg z chlebem pełnoziarnistym, jeżeli smażenie, to na małej ilości oliwy i bez panierki itd.), a potem nadrabiam słodyczami ("bo przecież jem zdrowo!"), bez sensu...

Próbowałam poukładać sobie to w głowie wiele razy i teraz doszłam do takiego wniosku - wszystko jest dla ludzi, ale trzeba zachować umiar. Dlatego będę pozwalać sobie na jakieś 150-200 kcal jakichś słodyczy dziennie. Może to pozwoli mi się od nich odzwyczaić na tyle, żeby w przyszłości jeść ich nawet mniej.

Co do zdrowych zamienników - ostatnio bardzo posmakowała mi latte z wanilią. Szkoda tylko, że wanilia jest taka droga :/

Edytowane przez ale_goria
Czas edycji: 2012-11-03 o 10:34
Stary 2012-11-03, 22:59   #19
wywa
Zakorzenienie

Hej,
też mam problem ze słodyczami. Ostatnio nie jadłam już miesiąc aż trafiłam na wesele) Na problem ze słodyczami polecam batoniki Allevo, jeden ma 200 kcal i jem jeden dziennie delektując się nim po odrobinie- one są bardzo słodkie.
Próbowałam jeszcze te zdrowe ciasteczka owsiane z Rossmana- wydzielałam sobie po trzy dziennie i jakoś to wszystko szło , aż znów wpadłam .Chrom mi nie pomagał
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1262590

Chudnę sobie...
83kg-78kg -75......................6 2 kg

wywa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-03, 23:07   #20
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wywa Pokaż wiadomość
Hej,
też mam problem ze słodyczami. Ostatnio nie jadłam już miesiąc aż trafiłam na wesele) Na problem ze słodyczami polecam batoniki Allevo, jeden ma 200 kcal i jem jeden dziennie delektując się nim po odrobinie- one są bardzo słodkie.
Próbowałam jeszcze te zdrowe ciasteczka owsiane z Rossmana- wydzielałam sobie po trzy dziennie i jakoś to wszystko szło , aż znów wpadłam .Chrom mi nie pomagał
Batony Allevo mają w sobie dużo cukru, nie są według mnie dobrymi zamiennikami słodyczy Mają mało kalorii teoretycznie (choć wafelki normalne też mają ok. 200 kcal), ale poziom cukru we krwi po takim posiłku szybko rośnie i potem ma się ochotę na kolejną słodką przekąskę jak brutalnie spada. Zamienniki powinny mieć niski indeks glikemiczny, żeby cukier był w miarę na stałym poziomie i ochota na słodkości mija, bo cukier ustabilizowany Polecam owsiane muffinki . ja robię dodatkowo z owocami (jabłkiem i cynamonem - wychodzi niemal szarlotka, suszonymi śliwkami, jagodami, itp.) lub można zrobić z gorzką czekoladą, kakao naturalnym, choć przepisowe smakują równie pysznie Ja słodzę wypieki ksylitolem, ma bardzo niskie IG i ma słodkość cukru. Taki deser będzie i zdrowy, i dietetyczny, cukier we krwi nie będzie wariował, a my mamy przyjemność z jedzenia

Czas edycji: 2012-11-03 o 23:09
Stary 2012-11-04, 09:15   #21
ale_goria
Raczkowanie

Wczoraj udało mi się poprzestać na 2 sezamkach i jednym wafelku- w sumie 230 kcal
Niestety w mieszkaniu, które wynajmuję, nie ma piekarnika. A szkoda, bo uwielbiam wszystko, co pieczone. Może kupię piecyk? Odnośnie muffinów, ciasteczek itd. wolałabym zresztą nie próbować, bo mogłabym nie pohamować się...
Stary 2012-11-04, 10:16   #22
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Wczoraj udało mi się poprzestać na 2 sezamkach i jednym wafelku- w sumie 230 kcal
Niestety w mieszkaniu, które wynajmuję, nie ma piekarnika. A szkoda, bo uwielbiam wszystko, co pieczone. Może kupię piecyk? Odnośnie muffinów, ciasteczek itd. wolałabym zresztą nie próbować, bo mogłabym nie pohamować się...
Współczuję braku piekarnika. Ja wynajmując mieszkanie (kawalerkę) to patrzyłam też na to czy go ma
Mogłabyś się nie pochamować... A czy to nie chodzi o to, żeby NAUCZYĆ się hamować? Jesteśmy ludźmi, nie zwierzętami. Naprawdę warto jest się tego nauczyć, bo już nigdy nie będziesz mogła tknąć słodkiego, bo zjesz od razu całą paczkę / tabliczkę / opakowanie, bo... bo tak, bo "musiałaś". Też kiedyś tak reagowałam na słodkie, musiałam zjeść wszystko co było na stole, całe opakowanie, na później zostawić się nie dało, o nie. Teraz piekę 12 babeczek i jem 2 na II śniadanie, reszta leży i czeka - w większości mój TŻ je pożera - następne dwie zjadam pare dni później Nauczyłam się walczyć ze swoim uzależnieniem, poza tym naprawdę mnie tak nie ciągnie już (to sprawka stałego poziomu cukru we krwi), słodycze to dla mnie nie produkt zaspokajania uzależnienia, ale przyjemność, jem je dla przyjemności, a nie z przymusu (jak to jest z uzależnieniem). Więc nie potrzebuję ich codziennie i w dużej ilości, jem od czasu do czasu trochę. Trzeba nauczyć się kontrolować swoje zachcianki. Uda Ci się jak będziesz chciała

Czas edycji: 2012-11-04 o 10:19
Stary 2012-11-04, 12:12   #23
wywa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
Batony Allevo mają w sobie dużo cukru, nie są według mnie dobrymi zamiennikami słodyczy Mają mało kalorii teoretycznie (choć wafelki normalne też mają ok. 200 kcal), ale poziom cukru we krwi po takim posiłku szybko rośnie i potem ma się ochotę na kolejną słodką przekąskę jak brutalnie spada. Zamienniki powinny mieć niski indeks glikemiczny, żeby cukier był w miarę na stałym poziomie i ochota na słodkości mija, bo cukier ustabilizowany Polecam owsiane muffinki . ja robię dodatkowo z owocami (jabłkiem i cynamonem - wychodzi niemal szarlotka, suszonymi śliwkami, jagodami, itp.) lub można zrobić z gorzką czekoladą, kakao naturalnym, choć przepisowe smakują równie pysznie Ja słodzę wypieki ksylitolem, ma bardzo niskie IG i ma słodkość cukru. Taki deser będzie i zdrowy, i dietetyczny, cukier we krwi nie będzie wariował, a my mamy przyjemność z jedzenia
Mnie się po tych batonach nie chciało bardziej, bo zasładzały
Dzieliłam go na 4 i jadłam w ciągu dnia gdy miałam chęć na słodkie. Wolałam to niż moje ulubione Pawełki toffi,które mają ok 200 kcal, a pochłaniałam dwa na jeden raz- dzielić nie potrafiłam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1262590

Chudnę sobie...
83kg-78kg -75......................6 2 kg

wywa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-04, 18:49   #24
ale_goria
Raczkowanie

Cytat:
Współczuję braku piekarnika. Ja wynajmując mieszkanie (kawalerkę) to patrzyłam też na to czy go ma
Mogłabyś się nie pochamować... A czy to nie chodzi o to, żeby NAUCZYĆ się hamować? Jesteśmy ludźmi, nie zwierzętami. Naprawdę warto jest się tego nauczyć, bo już nigdy nie będziesz mogła tknąć słodkiego, bo zjesz od razu całą paczkę / tabliczkę / opakowanie, bo... bo tak, bo "musiałaś". Też kiedyś tak reagowałam na słodkie, musiałam zjeść wszystko co było na stole, całe opakowanie, na później zostawić się nie dało, o nie. Teraz piekę 12 babeczek i jem 2 na II śniadanie, reszta leży i czeka - w większości mój TŻ je pożera - następne dwie zjadam pare dni później Nauczyłam się walczyć ze swoim uzależnieniem, poza tym naprawdę mnie tak nie ciągnie już (to sprawka stałego poziomu cukru we krwi), słodycze to dla mnie nie produkt zaspokajania uzależnienia, ale przyjemność, jem je dla przyjemności, a nie z przymusu (jak to jest z uzależnieniem). Więc nie potrzebuję ich codziennie i w dużej ilości, jem od czasu do czasu trochę. Trzeba nauczyć się kontrolować swoje zachcianki. Uda Ci się jak będziesz chciała
Dziś skończyło się na kinder bueno! I kilku gumach bezcukrowych do żucia, ale guma się nie liczy, bo w sumie miały łącznie może paręnaście kalorii Chociaż czytałam, że ten aspartam w gumie zdrowy nie jest...

Rozmawiałam z właścicielką w sprawie piekarnika i okazało się, że ma prodiż już znalazłam boski przepis: http://feed-me-better.blogspot.com/2...ana-bread.html
Stary 2012-11-04, 19:02   #25
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Dziś skończyło się na kinder bueno! I kilku gumach bezcukrowych do żucia, ale guma się nie liczy, bo w sumie miały łącznie może paręnaście kalorii Chociaż czytałam, że ten aspartam w gumie zdrowy nie jest...

Rozmawiałam z właścicielką w sprawie piekarnika i okazało się, że ma prodiż już znalazłam boski przepis: http://feed-me-better.blogspot.com/2...ana-bread.html
Gumy nie licz jako słodkości, to sa odświeżacze oddechu Wiadomo, aspartam generalnie zdrowy nie jest, ale ciężko o gumy bez niego. Ja zawsze mam przy sobie gumy / cukierki odświeżające, po jedzeniu zawsze żuję gumę - trzeba resztek się pozbyć w końcu - i nie przejmuję się aspartamem, na coś trzeba umrzeć, a przynajmniej za życia będę mieć komfortowo, świeżo i czysto w buzi

Prodiż dobra rzecz jak się nie ma piekarnika Próbuj piec, jakieś ciasto wyczaruj i nim się słódź na co dzień
Stary 2012-11-04, 20:24   #26
ale_goria
Raczkowanie

Cytat:
Gumy nie licz jako słodkości, to sa odświeżacze oddechu Wiadomo, aspartam generalnie zdrowy nie jest, ale ciężko o gumy bez niego. Ja zawsze mam przy sobie gumy / cukierki odświeżające, po jedzeniu zawsze żuję gumę - trzeba resztek się pozbyć w końcu - i nie przejmuję się aspartamem, na coś trzeba umrzeć, a przynajmniej za życia będę mieć komfortowo, świeżo i czysto w buzi

Prodiż dobra rzecz jak się nie ma piekarnika Próbuj piec, jakieś ciasto wyczaruj i nim się słódź na co dzień
Dzięki za wsparcie czuję motywację i będę pisać o postępach, bo w grupie walczy się łatwiej i skuteczniej, nawet nie sądziłam, że dzięki temu forum tak się pozytywnie nakręcę
Stary 2012-11-06, 20:43   #27
ale_goria
Raczkowanie

Poległam dziś, zjadłam 25 dag krówek, ale za to grałam 2 godz w siatkówkę...
Stary 2012-11-07, 11:26   #28
Karrla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Myślę też, że na kompulsywne objadanie się najlepiej chyba zadziałałby duet psycholog&dietetyk.
Też tak sądzę...
Cel 2: 70 kg na wigilię
Cel 3: 65 kg na walentynki
Cel 4: 60 kg do 12.07.2013 , tj. 3-cie ur. synka
http://trudniej-znaczy-lepiej.blogspot.com/
Karrla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 22:53   #29
ale_goria
Raczkowanie

Znów atak. A zaczynałam wychodzić na prostą... ja chyba po prostu nie mogę zostawać sama w domu, muszę wychodzić, bo wtedy przy innych pilnuję się. Mam takie podejście-" nikt nie widzi, więc sobie pofolguję" :/

Edytowane przez ale_goria
Czas edycji: 2012-11-21 o 22:57
Stary 2012-11-21, 23:22   #30
eddin
Raczkowanie

Cytat:
Znów atak. A zaczynałam wychodzić na prostą... ja chyba po prostu nie mogę zostawać sama w domu, muszę wychodzić, bo wtedy przy innych pilnuję się. Mam takie podejście-" nikt nie widzi, więc sobie pofolguję" :/
Ja ostatnio robię tak: jak mam ochotę na słodycze, to próbuję sobie mocno uświadomić, że one wcale mi nie pomogą, nie poprawią samopoczucia, a raczej zaszkodzą w tej kwestii... mocno uświadamiam sobie, że sama siebie oszukuję myśląc, że zjedzenie czekolady jest mi potrzebne. Nie jest! W żaden sposób mi nie pomoże! To nie jest sposób na rozwiązanie problemów. Będę się czuła gorzej już chwilę po jej zjedzeniu! Ty też dobrze to wiesz Poza tym jestem cały czas czujna, myślę o tym, co jem, a to zapobiega bezmyślnemu, odruchowemu wręcz sięganiu po jedzenie. Zastanawiam się: po co mi to? Czy naprawdę potrzebuję, a może wcale nie? I wtedy zwykle okazuje się, że zjedzenie ciastka gdy przed chwilą zjadłam obiad jest bez sensu
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości