|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
Pokaż wyniki sondy: Ile podarowalabys w prezencie na wesele kuzynki, na ktore idziesz z partnerem? | |||
300 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
32 | 53,33% |
400 |
21 | 35,00% |
500 |
6 | 10,00% |
600 |
0 | 0% |
700+ |
1 | 1,67% |
Głosujący: 60. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Dobor upominku slubnego
Niedlugo wybieram sie z Tztem na wesele kuzynki. Na weselu nie bylam z 6 lat juz chyba i nie orientuje sie w najnowszych trendach. W zaproszeniu jest wyraznie napisane ze mlodzi nie zycza sobie kwiatkow w zamian za to prosza o czekoladki baz wino. Mieszkam w Uk i zastanawiam sie co mam zrobic, bo nie bede w Polsce miala czasu na poszukiwanie dobrego wina, tymbardziej ze na winie sie nie znam, moglabym wziasc jakies z Uk wlasnie ale tak jak mowie na winie sie nie znam, sama jak pijam to nie jakoies wysokopolkowe a przeciez nie dam w prezencie wina z 4Funty
![]() Drugie puytanie dotyczy tego ile sie teraz daje w koperte? Mieszkam w Uk wiec sama podroz juz mnie kosztuje dosc sporo i zastanawiam sie ile powinnismy podarowac zeby mlodzi byli zadowoleni, a my nie zbankrutowali.
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dobor upominku slubnego
my w przypadku gdy młodzi proszą o wino zamiast kwiatów kupujemy jakieś w przedziale 30-40zł czyli mniej więcej za tyle, co by bukiet kosztował. A też się nie znamy więc bierzemy z ładną butelką
![]() w koperty dajemy 300-400zł.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja kupuje zazwyczaj w takich sytuacjach duże rafaello albo serce wedlowskie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja na ślub kuzynki nic nie dałam ponieważ nic nie chciała znając moją sytuację
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Do koperty - tyle ile Cię stać
![]() ![]() A co do winka to poradź się w sklepie. Wystarczy jakieś ''zwykłe''. Wątpię, żeby byli koneserami ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Obstaję przy 400 zł jeśli was na to stać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Wino/ kosz słodyczy/ bombonierka w cenie bukietu czyli około 30-50 złotych.
Natomiast do koperty daję tyle na ile mnie stać. Raz to było 300 od pary innym razem 500. Młodzi powinni się cieszyć przede wszystkim z przybycia gości a nie z zawartości kopert. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
moim zdaniem, podróż już będzie kosztowac cię bardzo dużo więc do koperty "masz prawo" włożyc troszkę mniej, jeśli nie możesz sobie pozwolic na "normalną" sumę, którą włożyłabyś mieszkając blisko kuzynki. to jest przecież zrozumiałe, że wydatków masz więcej niż inni goście, a poza tym najważniejsza jest twoja obecność, a nie twój portfel (jeśli państwo młodzi myślą inaczej to nie warto iśc na ich wesele).
a co do wina, ja też się nie znam, ale wybrałabym jakieś "bajeranckie" za kwotę jaką kosztowałby bukiet. bajeranckie czyli takie żeby miało coś w sobie nietypowego, albo pochodziło z nietypowego dla win kraju. może np śliwkowe z japonii? kosztuje własnie chyba około 30 - 40 złotych. zwykłych czerwonych win dostaną na pęczki ![]()
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Lindt ma bardzo dobre wyroby i ja je chwalę. Może mogłabyś dac jakieś typowe czekoladki z UK? A z win..to zależy co lubi para młoda- winko śliwkowe jest smaczne, ja za to polecam wino Porto- uwielbiam słodkie wina, a Porto ma 20% więc potrafi zakręcić w głowie
![]() ja bym dała 400zł do koperty. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ew. możesz dać jakieś ręcznie robione czekoladki/praliny. ozdobny marcepan się dobrze sprawdza.
a co do wina to się nie przejmuj, wątpię żeby kuzynka notowała kto jakie wino dał. pewnie dostaną tego tyle, że przy 10 butelce będzie im wszystko jedno ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Ja bym dała 400 zł - bacząc na swój portfel, a w prezencie jakieś dobre wino i czekoladki, tak, żebyście dużo więcej niż 500 zł. Jeśli byłaby to osoba, z którą mam szczególną więź to pewnie dałabym trochę więcej pieniędzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
jest taka niepisana zasada, że daje się minimum tyle, ile para młoda musiała wydać na catering w przeliczeniu na jedną osobę. W tych czasach koszt taki oscyluje w granicy 150zł, zależy tez od ilości gości, menu itd(im więcej tym wychodzi taniej). Ale mam tu na myśli przeciętne wesele, a nie takie po kosztach, lub w pałacu
![]() Edytowane przez Ramona_85 Czas edycji: 2013-04-01 o 20:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Do koperty to tak, jak już dziewczyny napisały, mniej więcej tyle co " za talerz" (chyba, że chcesz i możesz dać więcej). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
przelot do Pl z wszytskimi dodatkowymi wydatkami typu dojazd na lotnisko wynosi mnie okolo 2.000 , ale na weselu bardzo chce byc bo to moja najblizsza kuzynka i nie moge przepuscic okazji
Pytam ile powinnam dac do koperty, bo faktem jest ze jest to moja nalblizsza kuzynka(a troche ich mam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Ja zawsze z moim weselnym partnerem dajemy 300zł.
Jeśli idę sama wkładam 200zł do koperty.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:48.