|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
bieganie z pulsometrem
Witam!
Szukam prezentu dla męża. Ogólnie jeździ dużo na rowerze, pływa, gra w squasha, ostatnio zafascynował się bieganiem, nawet coś przebąkiwał o przygotowaniach do półmaratonu. Ma specjalne buty do biegania, kurtkę, czapkę, rękawiczki, cały strój. Zastanawiałam się czy nie kupić mu pulsometru, myślałam o timex zone trainer digital heart rate monitor. Czy ktoś może poradzić czy warto? Jest dość drogi, więc chciałabym się dowiedzieć, czy takie urządzenie jest w ogóle przydatne? Ktoś korzysta z pulsometrów? Druga rzecz, że trafiłam na artykuł, w którym twierdzono, że akurat ta firma ma kiepskie pulsometry, więc sama nie wiem.. Ewentualnie może poradzicie jakieś gadżety związane z bieganiem, zamiast pulsometru?
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: bieganie z pulsometrem
Jaki przedział cenowy ?
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję, że mnie nie posądzą o reklamę
, myślałam o tym: http://timex.pl/produkt.aspx?productID=5605 299 zł.
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Mam Timexa od trzech lat i niedawno0 zaczal pekac mi pasek - podobno glowna bolaczka przy takich zegarkach tej firmy, mimo wszystko jestem zadowolony i kupilbym nastepny. Zegarek pozwala na utrzymanie wysilku na odpowiednim poziomie np polecanym do utraty wagi, dziala to tak ze zaczyna piszczec gdy serce bije zbyt wolno lub za szybko. Ogolnie jest to postrzegane jako rozsadne uprawianie sportu bo nie meczymy sie za bardzo kiedy np chcemy zrzucic kg a dzieki temu zachowujemy regularnosc.
Z innych przydatnych rzeczy to moze db frotki albo jakas torebka do trzymania kluczy sztywno przy ciele. |
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kwestia wagi, (chociaż wiem, że wymieniona przez Ciebie jedynie przykładowo ), jest zupełnie obojętna, bo mąż uprawia sport regularnie i nie ma z nią żadnych problemów. Mniej więcej wiem, jak to działa - piszczy, etc., bardziej chodzi mi o przydatność tego urządzenia np. do przygotowań do półmaratonów / maratonów, etc. Wiem, że do zrzucania wagi jest super, ale poza tym? Czy pulsometr jest jakoś praktycznie przydatny? Biegasz pod jego dyktando, czy ignorujesz wskazania pulsometru?
|
|
|
#6 |
|
Rzabbocop
|
Jeśli chodzi o przygotowania do maratonów itp. to może być całkiem przydatnym narzędziem. Pozwala precyzyjniej trzymać się poniżej progu tlenowego i np. odpowiednio rozplanować tempo na ostatnim odcinku.
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przepraszam, że tak dopytuję, ale nie mam zbytnio czasu przekopywać się przez specjalistyczne fora, a tak z samego guglowania wyskakują jedynie sklepy..
|
|
|
#8 | |
|
Rzabbocop
|
Cytat:
![]() Ja lubię takie gadżety ale używam częściej z ciekawości niż w konkretnym celu
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego potem przyszedł mi do głowy ten pulsometr, zwłaszcza jak coś napomknął o półmaratonie.. A co do modelu, orientujesz się, czy timex jest taki zły, jak gdzieś czytałam? (Pisali, że podaje kompletnie oderwane od rzeczywistości wyniki). Zdaję sobie sprawę, że planuję zakup modelu z najniższej półki cenowej, więc jakiejś super dokładności nie powinnam się spodziewać..
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Sam mam i polecam pulsometr z kluczem USB w zestawie. Pozwala on przenosic dane z zegarka na swoj profil w serwisie Training Peaks, konto dostalem bezplatnie na jeden rok razem z zegarkiem.
Strona Training Peaks jest bardzo profesjonalna i w opcji odplatnej oferuje bardzo wiele mozliwosci, na przyklad Virtual Coach, roczny plan treningowy, niezliczone biblioteki workoutow - czesto ukladane przez znanych trenerow, wzbogacone mapy i wykresy, planowanie treningow na przyszlosc. Mozna dokupic plany przygotowujace do maratonow w cenie ok $25 za sztuke. W opcji bezplatnej jest rowniez calkiem uzyteczna ale bardziej wyglada to jak dokladny pamietnik cwiczen. Jak sie biega na biezni w domu i ogladania film na tv to piszczenie jest wkurzajace wiec zwykle mam tylko pulsometr wlaczony i uzywam go w taki sposob ze przenosze dane z zegarka na powyzszy serwis i analizuje wykres ostatniego treningu, czy byl dobry, ile czasu spedzilem w odpowiedniej strefie, jakie buty, jakie cwiczenia itp. Nie przygotowuje sie do biegu w maratonie, gdybym mial to pewnie chcialbym biegac jak najwiecej i pewnie takie dokladne analizy bylyby bardzo uzyteczne. |
|
|
|
|
#11 | |
|
Rzabbocop
|
Cytat:
Niestety nie znam się dobrze na pulsometrach, od kilku lat mam dość prosty model POLARa i my wystarczy do tego co robię |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:25 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:59 ---------- Kupiłam Pulsometr Polar RS100 przeceniony z 420 na 300 zł, najwyżej mu się nie przyda. :PPP
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
y
Edytowane przez Toszek Czas edycji: 2012-11-29 o 19:32 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:42.

, myślałam o tym: 

ale używam częściej z ciekawości niż w konkretnym celu