![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak mam pokazać że nie jestem gorsza?
Witajcie,
Od dluższego czasu mam pewien problem. Otóż czuję się nieco ponizana ze strony blikich znajomych. Z mężem mamy dwójkę dzieci, mieszkamy z rodzicami, tzn dom jest zapisany juz na nas, my zostaliśmy w domu, siostra mieszka juz na swoim z własną rodziną. Chodzi dokładnie o to ze, brat mojego męża i jego żona zachowują się do nas w stosunku takim jakbyśmy byli gorsi, ona pracuje w banku, on tez ma całkiem niezlą pracę, kończą budowe domu ( na kredycie) niedługo urodzi się im dziecko. Za każdym razem on wychwala ją jaka to kochana, pantofel masakryczny, przy ludziach nawet obcych się całują itp. a mi smieje sie w twarz, że np to zrobiłam żle a tu, o np. " masakra jaki tu syf" kiedy np. wczoraj posprzątałam, dogryza na kazdym kroku. Nie chodzi o to ze jestem zazdrosna, bo nie lubię go, chodzi o porównanie tego jak zachowuje się w stosunku do innych ludzi a jak do mnie. Nigdy sie z nim nie klocilam, nie rozumie takiego zachowania. Ona tak samo, zawsze opowiada jaka to jej mama jest super, a jaki tata super, a to chwali się co kupiła a co dostała, a co planują kupić dzieciom jej sióstr pod choinkę, bo to najblizsza rodzina, naszym nie planują ( chociaż to taka sama rodzina). Nie zalezy mi na ich prezentach, ale sam fakt w jaki postępują jest przykry. Neguje to w jaki sposób wychowywuje dzieci, opowiada wszystkim ze moje dzieci nie sa poustawiane tak jak powinny, ze nie zawsze słuchają, ale jak tego wymagać od 2 letniej córki i 4 letniego synka. A przy tym wszystkim udaje grzeczną i na maksa poukladaną. Nie odzywam sie, staram się być miła, ale czasem na prawdę mam dość, moj D. mówi że mam poczekać, nie irytowac się bo przyjdą dzieci wlasne rachunki i sie im odmieni bo na te chwile nie rozumieja co to znaczy prawdziwy obowiazek. Nie chcę się kłocic z nimi bo to jest najblizsza rodzina, po prostu Wy kobiety pewnie mnie zrozumiecie i doradzicie w jaki sposób powinnam się zachowywac. Nie mogę zrezygnować z tego że nie będe sie z nimi kontaktować, bo to jest nie mozliwe, nawet w tygodniu spotykamy ich u tesciów. Nie jest to problem wagi życia i smierci, po prostu nie lubię być ponizana i juz mnie to wszystko męczy. Po za tym czuję chęc pokazania im, ze to że my jestesmy w gorszej sytuacji materialnej, nie znaczy ze jestesmy gorsi. No tylko własnie, jak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak mam pokazać że nie jestem gorsza?
Cytat:
edit: myślę też, że to uczucie poniżenia zniknie jak tylko nabierzesz dystansu do tego co ta osoba ma na Twój temat do powiedzenia. Może nawet wtedy znajdziesz w sobie odwagę by dać jej wyraźnie do zrozumienia, że nie życzysz sobie niektórych komentarzy. Edytowane przez helluvaretard Czas edycji: 2012-11-26 o 14:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Kochana ty nic nie musisz udowadniac. Zyj jak uwazasz- wazne zebys byla szczesliwa ty i twoj maz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A co na to twoj mąż? ma takie samo zdanie jak ty?
Ja bym nie wytrzymała i albo odpyskowała albo zaprzestała kontaktów-sorry ale ile można się z takimi typami użerać i spuszczać uszy po sobie ? I co z tego, że to rodzina? tzn. że można się dawac kopać po tyłku ? no sorry... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Z tego co mi przychodzi do głowy:
- bezpośrednia rozmowa z bratem męża i bratową - rozmowa z teściami - jak oni mogą nie reagować na to, że ich wnuki są tak niesprawiedliwie traktowane przez ciotkę? - ograniczenie kontaktu do absolutnego minimum, nie reagowanie na zaczepki.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Ponieważ znam temat dobrze, więc powiem Ci, co ja zrobiłam. U nas nie pomagało absolutnie nic. Najlepszym sposobem okazało się ograniczenie kontaktu do minimum. Plus za każdym razem od razu, stanowczo i bezpośrednio, nie pozwalam sobie na żadne komentarze, nieważne czy dotyczą mnie, mojego dziecka, porządku w domu czy czegokolwiek.
I tak, jak radzi ktoś powyżej - zdystansuj się. Nie reaguj na zaczepki i nic nikomu nie udowadniaj. W życiu jest różnie, może się jeszcze kiedyś im skończy dobra passa i nabiora rozumu i pokory. Nie zniżaj się do takiego poziomu. Jesteś szczęśliwa, układa się Wam - a to najważniejsze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Co do rozmów z NIM, kiedys wygarnęłam, efekt był taki, ze podwoiło sie wszystko, zauwazyl ze mnie to irytuje i specjalnie robil na zlosc. Chciałabym poznac podstawy tych zachowan. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
albo minimalizujesz kontakt, albo stanowczo reagujesz za każdym razem - ale do obu tych rzeczy potrzeba asertywności i pewności siebie. ty zdaje się nie masz żadnej z tych cech, więc nie sądzę by odpowiedzi użytkowników cokolwiek zmieniły w twojej relacji z tymi ludźmi...
![]() dopóki sama nie nauczysz się radzić sobie z otoczeniem [które wiadomo, że nie zawsze jest przyjemne], to nikt nie rozwiąże tej sytuacji za ciebie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jestem zdania, że lepiej kulturalnie, aczkolwiek stanowczo powiedzieć 'nie' (nie życzę sobie takich komentarzy etc) niż siedzieć cicho i robić dobrą minę do złej gry. Nikt nie mówi, żeby od razu drzeć koty i wyżywać się na szwagierce, ale po prostu bronić siebie, swojej rodziny, swoich racji. Porozmawiaj autorko z mężem na ten temat. Może on porozmawia sam na sam z siostrą, że nie życzy sobie chamskich komentarzy w stosunku do swojej rodziny. Nie powinien być tak pobłażliwy ![]() Szczerze? Wątpię w to. Bo równie dobrze siostrzyczka może zacząć porównywać ciebie kiepską matkę i gospodynię domową (wg niej) z idealną sobą, i twoje 'niewychowane' dzieci z jej idealnym dzieciątkiem. Dlatego radzę jak najszybciej porozmawiać z mężem, żeby czuć, że jesteście w jednej drużynie, że razem będziecie bronić swojej rodziny przed chamskimi odzywkami i komentarzami, a potem radze popracować nad swoją asertywnością, mówić na głos, co ci się nie podoba, a nie udawać, że to pada, kiedy na ciebie plują.
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
nie chce tworzyc sporów w rodzinie, nawet nie z mojej winy, wiem że ma to jeszcze gorszy skutek niż nie odzywanie się. Podobny problem miałam z siostrą, równierz nie mogłyśmy się dogadać, ale z innych względów. Ja nie dałam sobą pomiatać, ona tez swoje. Po tym własnie zdarzeniu nie chcę robić hałasów, bo wiem jak się na tym wychodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nic nie pokazuj i pamiętaj że ich też mogą spotkać złe czasy. Edytowane przez Krystianek Czas edycji: 2012-11-26 o 18:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jeśli twój mąż otworzy im drzwi i wpuści to ty wyjdź z domu.pokarz ,że w twoim domu ty decydujesz z kim chcesz spędzić czas .wierzę ,że następnego razu nie będzie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Są chamscy, więc może zacznij ripostować, zamiast siedzieć cicho?
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
No ale jakby ona wyskoczyła z takim tekstem... No nie wiem ja tam czułabym się rozżalona "lekko" że związuję się z kredytem na trzydzieści lat, a ktoś mi zarzuca że nie wiem co to życie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeśli przeszkadza ci, to ogranicz kontakty, nie lubię jednej z moich szwagierek- widuję się z nią z reguły raz, dwa razy do roku- jest small talk i dobrze, nie zmuszam się do kontaktów z ludźmi, którzy mnie denerwują. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Ona nie jest moją bratową, to zupelnie obca mi osoba. Mój mąż a jej mąż to są bracia. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Jak dla mnie sytuacja, która opisałaś, język, jakim to opisałaś bardzo źle świadczą, ale o Tobie.
Mąż chwali żonę- pantofel, nie mają dzieci- nie wie, co to życie (wiem, że to bezpośrednio nie, Ty, ale przytaczasz słowa męża, które najwyraźniej bardzo do Ciebie przemówiły). Nie wiem, po co o ich lepszej sytuacji materialnej wspomiansz na poczatku (jednocześnie nie zapominasz dodać, że budują się na kredyt ![]() Jedyne co wygląda nieprzyjemnie to fakt, że bratowa ci wypomina nieporządek w domu. Nie napisałaś ani słowa na temat tego, jak to jesteś poniżana. Ani słowa. Absolutnie Ci nie wierzę, jak na chwilę obecną. Bardzo nie podoba mi się Twój ton wypowiedzi.
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Cytat:
2, Nie zależy ci, ale widać, że piana na twarz wychodzi. 3. A co zauważyłaś, co sprawia, że tylko udaje, wg, ciebie grzeczną i poukładną, a nie, że taka jest? Podsumowując - wyraźnie widzć, że czujesz się gorsza i stąd, z kompleksów takie twoje reakcje. Olej, wtedy pokażesz, że ci to wisi. Ale chyba nie potrafisz, skoro nie wisi, tylko baaardzo obchodzi? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak samo chamskie komentarze, tylko nie rzucone w oczy, tylko autorka sobie używa z mężem za ich plecami. Szczególnie mnie rozwaliło to o pantoflarzu, to mój też jest pantoflarzem do kwadratu, bo coś dobrego mu się zdarzy o mnie powiedzieć, publicznie się raczej nie całujemy, ale też nie widzę w tym nic złego ( o ile oczywiście jest to w granicach przyzwoitości ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
mam nadzieje ze w koncu moje wiadomosci będą wyswietlone. Bardzo mi przykro że odbieracie mnie za zlą osobę, nie rzyczę nikomu zle, nich powodzi się im jak najlepiej. Męzowi chodzilo nie o to ze sie odwróci, tylko o to ze zrozumią co to znaczy ciułać kase bo potrzeba na coś więcej niz zachcianki.
Poza tym, wiele razy dziewczyna dala mi do zrozumienia ze wcale nie jest grzeczna ani nie poukladana tak jak na pierwszy rzut oka, słyszałam kiedys jak zaczęla szkolic kuzynki dziecko, po prostu szczena mi opadła. Ale co będę opisywac. Po prostu zjechała 5 latka od najgorszych. Mam wrazenie, że nie czytacie całej mojej wypowiedzi a tylko to co chcecie przeczytać. Napisałam na początku ze niedługo urodzi się im dziecko, nie napisałam ze nie mają dzieci. Bo za miesiąc bedą miec. Pozatym, mieszkamy w moim rodzinnym domu, po moich rodzicach, oni u tesciów, rodziców mojego męza. Pozatym, no jakiego pokroju jestem? ze staramy się zyc z rodziną w zgodzie? to chyba normalne ze o problemach się rozmawia? to co? nawet przed męzem mam udawać ze nic się nie dzieje? on sam nie raz stawał w mojej obronie, bo kiedys usłyszałam nawet taki tekst, że zniszczyłam sobie zycie bo sie spasłam w ciązy i nie mam idealnej figury... no sorry. dziekuje za wszystkie odpowiedzi, za próby mi udowodnienia ze jestem zlym czlowiekiem tez dziękuje. Przemyslalam, wyciągnęłam wnioski, i faktycznie moze nie będę się wyrażac w bardzo obrażliwy spsób o szwagrze, bo faktycznie to szczyt chamstwa. (Dla mnie jego zachowanie niestety jest pantoflowate - nie ma własnego zdania w jej obecnosci, wykonuje jej polecenia, zachowuje się tak jakby nikt inny nie istniał, do tego jest tak przesadnie słodki że dosłownie ulewa sie wszystkim, miał zawiezc mame do lekarza, ale jego zonie sie przypomnial ze boli ja reka i musiał zmywac i wiele wiele innych przykładów) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
A ja autorce współczuję sytuacji, w jakiej się znalazła. Domyślam się, że jest rozgoryczona i stąd krytyczne uwagi pod adresem brata męża i jego żony. Ze swojej strony radziłabym ograniczyć kontakty z rodziną, a przede wszystkim nauczyć się odpowiadać na złośliwości. Szwagier zauważa, że gdzieś jest brudno? Z uśmiechem podać mu szmatę, niech sprząta jak się nie podoba. Żona szwagra mówi coś o nieznośnych dzieciach? "Och, tylko na niektórych gości tak reagują". Przytyłaś po ciąży? O, bardzo, ale widząc, że ten problem dotyczy nie tylko Ciebie, możesz polecić doskonałe ziółka na problemy z nadwagą/rozstępami... itp. To naprawdę nie jest trudne, a bywa skuteczne i całkiem przyjemne
![]() Można też porozmawiać i wyjaśnić, że nie życzysz sobie złośliwych uwag pod swoim adresem we własnym domu i albo się dostosują albo fora ze dwora. Też powinno zadziałać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
autorka mysli że jak ktoś nie ma dzieci to nie wie co to prawdziwe życie-chyba jest jakaś niepoważna.
i ten tekst o tym że on ją wychwala -pantofel masakryczny!!!to mi zakrawa na zazdrość ,może mąż autorki tekstu nie dba o nią i nie chwali jej i stąd ta zazdrość.
kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1235941 ciuchy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1126161 książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1144051 wish https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1261853 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do pantoflarstwa, to wydaje mi się, że to najmniej istotna kwestia, którą autorka powinna zignorować. To z pewnością irytujące, ale nie ma co tego wywlekać na forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale w jakiej zgodzie, skoro czujesz się upokarzana ![]() Zawsze mnie to śmieszy, że ktoś zakłada wątek prosząc o opinie, a później się foszy, że są niezgodne z oczekiwaniami. Skąd wiesz, że nie ma własnego zdania w jej obecności? Skąd wiesz, że na prawdę nie bolała jej ta ręka? Nie rozumiem, zresztą nawet jeśli jest dla niej słodki do porzygu, to co Ci to przeszkadza? Przecież to Ciebie nie dotyczy. Jeśli na prawdę jest to tak przerysowane, to bardziej by mnie to bawiło niż złościło. Faktycznie brzmi jakby zazdrość przez Ciebie przemawiała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
co do tego pantofla, to wy sie uczepiłyscie, ja wyjasniłam dlaczego tak o nim mówie, i wiem ze nie bolała jej ręka bo ją co pol godziny cos boli jak tylko nie chce jej się czegos robic, sama kiedys opowiadała na swoim panienskim jaki ma sposób na faceta.
nie ważne. oczekiwałam odpowiedzi a nie tego że ktoś będzie mi próbował udowodnic ze jestem zazdrosa, gdybym była, to bym tego nie opisywała, bo po co? skąd wiem ze nie ma swojego zdania w jej obecnosci? wystarczy posłuchać ich rozmowy. pozatym - nie napisałam tego po to zeby go obrazac tylko po to jak radykalnie mozna być odmiennym w róznych sytuacjach, sądziłam ze jest to istotne w problemie, poniewaz nasunęła mi się mysl, ze być moze swoje zale do zony wylewa na mnie, poniewaz on sam boi się jej nawet zaprzeczyc, czy powiedziec nie kiedy cos mu nie odpowiada. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Postaram zminimalizować kontakty, i byc bardziej asertywną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to na twoim miejscu na jedno bym nie pozwoliła: na komentowanie porządku i innych rzeczy w twoim domu czy w gościnie- ucinałabym rozmowę ("nie życzę sobie"), ewentualnie wyszłabym. Widać, że jej nie lubisz i nie polubisz, więc sensu do zmuszania się do częstych kontaktów nie widzę (a co tydzień z taką osobą, która nie pasuje nam , to jakiś kosmos). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
jedyne co możesz zrobić to mówiąc kolokwialnie położyć na tym lachę.. niestety nie da się tak żyć aby wszyscy Cię lubili..
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:05.