![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Owczarek niemiecki - WĄTEK ZBIORCZY
Rzucam nowy temat:
OWCZAREK! jako że ja zawsze byłam zakochana w kotach o psach i rasach wiem niewiele! niedługo nasego wiekowego kundelka Murzyna trzeba bedzie uśpić bo sie biedny męczy ![]() ![]() rodzice oddali nam (ja i TŻ) decyzje by wybrac jakiegoś psiaka! a my zdecydowalismy sie na owczarka Niemieckiego! ![]() i tu mam pytanie do osób które maja takie zwierzątko i sie nim opiekują ![]() ![]() zaznaczam ze nasz piiesek - gdy bedzie - bedzie mieszkał w budzie przed domem a wieczorem bedzie wypuszczany na plac wolno, mieszkamy w spokojnej wsi z ruchliwą ulicą ale zabezpeczamy psy przed smiercią pod kołami! wiec czekam na wasze zdanie Miłośniczki Psów!
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Owczarek!
Bardzo dobry wybór. Owczarki są inteligentne, wspaniale znoszą mieszkanie w budzie przed domem, są rodzinne, nie są kłopotliwe, dobrze wyszkolone świetnie stróżują...
Uważaj tylko przy zakupie: owczarek niemiecki ma tendencję do dysplazji, trzeba wybrać dobrego hodowcę. Miałam kiedyś owczarka alzackiego: to taki, jak niemiecki, ale z długim włosem, piękny, mądry, opiekuńczy, słowem: pies-ideał. Jakie są inne rasy owczarków? Dziesiątki. Owczarki to cała grupa ras w klasyfikacji FCI, od małego scheltie do olbrzymich owczarków środkowoazjatyckich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
o widze Taverney ze znasz sie na owczarkach! dzieki za sugestie!
a co to jest FCI?? (zielona jestem w temacie ![]() acha jeszcze jedno - ile taki owczarek moze kosztować?? i w jakim wieku nalepiej go kupić? tzn ile on ma miec miesiecy ?? ![]() ps. ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Fci to międzynarodowa federacja kynologiczna, która prowadzi 'ewidencję' ras psów, zatwierdza nowe rasy itp. Wszystkie rasy podzielone są na grupy, podgrupy i sekcje. I tak owczarki niemieckie należą do grupy: psy pasterskie i zaganiające- sekcja psy pasterskie (owczarskie) i mają numer FCI 1666/I/1.1
Najlepiej kupić pieska po około 6 tygodniu, wkleję linka na stronę PZK, tu są zrzeszeni hodowcy i jak mają szczenięta, podane są numery do nich (hodowców, nie szczeniąt) ![]() http://www.zkwp.pl/index_pl.htm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Ja mam owczarka niemieckiego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam owczarka niemieckiego ,sunie
![]() ![]() Jestem zachwycona jej charakterem . Jest strasznie spokojna ,bardzo dobrze ulozona . Owczarek niemiecki jest naprawde cudowna rasa ![]() Edytuje i dodaje zdjecie mojej Szamusi ![]()
"Ludzie, którzy nienawidzą kotów, w swoim następnym życiu wrócą jako myszy." Faith Resnick Edytowane przez Izunia86 Czas edycji: 2006-04-27 o 04:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Też mam owaczarka niemieckiego długowłosego
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Ale byla z niego przeurocza kuleczka
![]()
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
moja mama kiedy była nastolatką miała owczarka o imieniu Diana...opowiadała mi trochę o tym piesku ;P Owczarek "wybrał sobie" moją mamę...słuchał się tylko jej hehe Co do reszty rodzinki bł nieufny i nieprzychylnie nastawiony, w ogóle rojber był. Zniszczył(a właściwie znszczyła ;p)pół mieszkania...ale co sie dziwić jak taki duży pies pół dnia spędzał sam i to jeszcze w małym mieszkaniu...a oglądałam niedawno program o owczarkach i mówili,że trzeba uważać na nie szczególnie gdyż łatwo chorują. Była tam mowa również o skręcie jelit u tych psów. Nie wolno wypuszczać ich na spacer po jedzeniu. Należy je karmić po długim spacerku :P
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Owczarki podobno bardzo czesto choruja na paraliz tylnych nozek. Mialam do czynienia chyba juz z 4 psami chorymi wlasnie na paraliz. Moja sunia jest juz starsza ale chodzi (troche nieudolnie) ale np suczka sasiadow , stracila wogole czucie w tylnych lapach , w domu lezala a na siusiu wynosili ja w kilka osob na kocu, straszna sprawa .
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
a czym sa spowodowane te paralize, moze da sie pieska przed tym jakos uchronic?!
bo to napisalas to vbardoz smutne! zawsze mi przykro jak widze takie zwierzatka obolale i wierze ze im tez jest trudno
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem wiesz, moze poszukaj na weterynaryjnych stronkach lub forach o O. Niemieckich .
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
![]()
Mi się straaasznie podobają owczarki długowłose.
![]() ![]() ![]()
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
widziałam ostatnio ONkadługowłosego z poczatkami dysplazji- jeszcze nic go nie bolało, bo chodził normalnie, ale majtały my się tylne nogi, biedny na dysplazje są narażone przede wszystkim psy z pseudohodowli ( te bez rodowodu) bo tam nikt nie patrzy, czy rodzice sa zdrowi, czy nie, krzyżuje się byle co z byle czym Taverney, naprawde pieski się sprzedaje w wieku 6 tygodni ![]() kocięta sa gotowe go odstawienia od matki jak mają 10-12 tyg. a psy chyba wolniej rosną... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
lipiec na maksa!!! :)
|
ja mam owczarka niemieckiego i muszę powiedzieć, że temu psu trzeba poświęcać dość dużo uwagi. Zwłaszcza w kwestii wychowania. To bardzo mądre psy, ale nie można ich zostawiać samopas bo może z niego niezłe ziółko wyrosnąć. Mam wrażenie, że moja Kaza ciagle szuka okazji żeby pokazać pazura i trzeba umieć nad tym zapanować.
Jednak kiedy pies zrozumie, że Ty jestes od niego wyżej w hierarchii będzie bardzo posłuszny i mądry. Naprawdę owczarki to psy, które można dużo nauczyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
hmmm koszt to tak od 1000 zł wzwyż ![]() esfira ma rację na dysplazje narażone są głownie pieski z pseudohodowli |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
lipiec na maksa!!! :)
|
Cytat:
Po drugie twierdzenie, że owczarek bez rodowodu to nie owczarek tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że niektórym na skutek zbytniego snobizmu nawet psów się zachciewa z metką. Smutne to, bo co mają powiedzieć zwykłe Burki ze schronisk.. A po trzecie.. nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że psu z hodowli nie może przytrafić się żadna choroba... brak tej choroby u matki i ojca szczenięcia niczego nie zapewnia, naprawdę. Wystarczy trochę podstawowych pojęć z genetyki. Po czwarte, decydując się na psa decydujemy się na to konkretne zwierzątko, na jego miłość, ciepło. Jeśli ktoś kupuje psa, żeby najlepiej był bezproblemowy, nie chorował, nie siusiał i nie psuł mebli to niech lepiej sobie kupi tamagotchi albo jakiś stylowy gadżet do domu. Poważnie. Psa bierze się dla tych wszystkich pozytywnych emocji, które ze sobą wnosi do naszego domu. I w chorobie, tak jak drugiemu człowiekowi mamy mu pomóc, bo jest nasz jedyny, największy. Warto chociażby popatrzeć że niektórzy biorą chore już pieski ze schornisk, własnie po to by umilić im resztę życia. Zupełnie nie rozumiem Twojego podejścia. I mam nadzieję, że takich ludzi jest jak najmniej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() oczywiste, że nie kazdego stac na pieska z hodowli. Sama planuje gdy już sie usamodzielnie wziasc najbrzydszego pieska ze schroniska, takiego, który nie bedzie miec szans na przygarniecie. Niestety przepełnione schroniska to własnie wina miedzy innymi pseudohodowli, które "produkują" tanie psy na potrzeby mody (np mnóstwo "lewych" hodowli amstafów, teraz tyle tych piesków trafia do schronisk. noseknosek KAZDY PIES BEZ RODOWODU,bez papierka= mieszaniec, kundelek niemam nic przeciw kundelkom, sama miałam kilka, kocham wszystkie psy, ale taka jest prawda ![]() dbanie o nierozmnażanie kundelków czy dachowców to nie snobizm tak wyraża sie prawdziwa troska o zwierzęta chociaż dla niektórych to zbyt trudne do pojęcia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
pies bez rodowodu nie jest rasowy
rase określa właśnie papierek, rodowód i choćby piesek nie wiem jaki był podobny do danej rasy, choćby był po najlepszych chempionach a nie bedzie mieć wyrobionego papierka, rodowodu bedzie nierasowy wg kynologii co wcale nie znaczy,ze bedzie gorszy pod względem przywiązania imiłości jaka może dać włascielowi. Jest jednak bardzoej narażony na choroby. Produkcja psów nierodowodowych powoduje właśnie przepełnienie schronisk, bezdomność zwierząt. Ktoś kto bierze psa (jak napisałaś za 1500zł )sto razy przemyśli raczej swoją dezyzję zanim go weżmie pod swój dach. Raczej nie kupi dla dziecka jako zabaweczki, ktora można pozniej wyrzucic, przywiazac do drzewa... |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jeśli pies nie ma samego rodowodu, tak, tego głupiutkiego papierka ![]() rodowód nie jest tylko od jeżdzenia na wystawy i chwalenia sie, to potwierdzenie samej rasy. Jak widać I tak nikt sobie tego do serca nie bierze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jednak pies po rodowodowych rodzicach będzie rasowy, choćby ze względu na pochodzenie, to, że niektórzy nie kupują wraz z psem rodowodu nie świadczy o tym, ze kupują psa nierasoowego. Ten papierek jest potwierdzeniem rasy psa dla nas, dla hodowców, na wystawy, ale czy pies go ma czy nie i tak jest tej rasy co rodzice, bo nie innej możliwości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak dla mnie sprawa jest prosta- albo kupuje psa z rodowodem, albo biore kundelka za darmo zadnych tam "po rodowodowych rodzicach". To się nazywa PSEUDOOHODOWLA, albo nielegalne krycie. za to się wylatuje za zwiazku kynologicznego. Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja tylko chcę, żeby było mniej psów w schroniskach. a skąd się biora "rasowe" psy w schronach? no napewno nie sa to zwierzeta rodowodowe. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
polecam lekturę http://rodowod.republika.pl/ http://arka.strefa.pl/rasa.html Jeżeli zdecydujesz się na psa rasowego, to musi być pies kupiony z legalnej, kontrolowanej przez Związek Kynologiczny hodowli. Żadnych tam "rasowych bez rodowodu", "po rodowodowych rodzicach" itp. Coś takiego jak "pies rasowy bez rodowodu" po prostu nie istnieje. Rasowym nazywamy psa o określonych i opisanych we wzorcu cechach psychicznych i eksterierowych (dotyczących wyglądu zewnętrznego), ale także o udokumentowanym pochodzeniu. To, że pies przypomina wyglądem tę czy inną rasę, o niczym jeszcze nie świadczy. Skoro nie wiemy nic o jego przodkach, nie wiemy też, co tak naprawdę niesie w genach i jakie - często bardzo niepożądane - cechy mogłyby się ujawnić u jego potomstwa. Nie daj się więc oszukać! Owi sprzedawcy "rasowych bez rodowodu" to w 90% sprytni naciągacze, którzy po prostu żerują na Twojej naiwności i niewiedzy. Jeżeli więc nie zetknąłeś się dotychczas z wiadomościami dotyczącymi hodowli psów rasowych, ich metryk, rodowodów itd., to najwyższy czas trochę się na ten temat dowiedziećhttp://arka.strefa.pl/rasa.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=esfira]jest podobny do psa tej rasy. Rasę potwierdza rodowód- jesli pies go nie ma, to jaki mam doówd na to, że jest tej rasy? jaki mam dowód, że jego matka była pokryta akurat tym psem, jaki mam dowód, że to naprawde jej miot, a nie jakiś podstawiony??
polecam lekturę http://rodowod.republika.pl/ Ten papierek jest dla Ciebie potwierdzeniem rasy, oczywiście zgadzam się, ale to jest spojrzenie bardzo waskie, ograniczone uregulowaniami prawnymi itd. Ja tylko zwróciłam uwage, bo patrząc z biologicznego punktu widzenia to co napisałaś jest trochę smieszne, ponieważ jak świat światem krzyżując 2 osobniki danej rasy urodzi się osobnik też tej samej rasy, z papierkiem czy bez. Ja nie neguję metod ustalania rodowodów i tak dalej, ok w porządku, że jest cos takiego, ale czasem trzeba szerzec spojrzec na takie zagadnienia, bo inaczej wychodzą takie śmieszne stwierdzenia w stylu, że pies jest podobny do psa tej samej rasy, której są jego rodzice. Mam nadzieje, że w miarę jasno się wyrazilam, co nie zawsze mi sie udaje. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zgadzam się całkowicie ![]() Sama mam owczarka niemieckiego (jest z nami odkąd skończył 6 tygodni ![]() Owczarki niemieckie to bardzo mądre psy, jednak wiele zależy od właściciela. Na pewno trzeba z takim dużym psiakiem wybrać się na szkolenie, chociażby na psa towarzyszącego - żeby piesek nauczył się reagować na podstawowe komendy. Do wyboru jest zawsze szkolenie indywidualne i grupowe. Przy indywidualnym treser na początku musi "zaprzyjaźnić się" z naszym pupilem i wybiera się z nim sam na spacer. Przy następnych spacerach dołączają do niego właściciele i treser uczy ich wszystkiego po kolei. Przy wyborze szkolenia grupowego (wielkość grupy zależy od firmy, ktora przeprowadza szkolenie, moze to być np. 10 psiaków) pies uczy się w towarzystwie innych psów więc jest to też nauka tolerancji innych piesków itd. Warto jest nauczyć psa podstaw bo spacery z nim są potem czystą przyjemnością ![]() Większość owczarków niemieckich, z jakimi się spotkałam (w tym także i mój) to straszne pieszczochy ![]() ![]() Nie wiem co tu jeszcze napisać, o dysplazji jest już napisane powyżej więc to już chyba koniec mojej wypowiedzi. Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania to śmiało ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Hmmm niektórzy nigdy pewnych rzeczy nie zrozumieją
![]() Nawet pies, kupiony od hodowcy ale bez wyrobionego rodowodu bedzie nierasowy z każdego punktu widzenia. tak jak napisała Esfira za takie niekontrolowane rozmnażanie w hodowlach hodowce można wyrzucicze związku! Dokładnie albo kupuje sie psa rasowego albo bierze nierasowego za darmo! Kupowanie psów bez rodowodu po rasowych rodzicach to oszustwo i zbijanie pieniedzy przez hodowców, kupując takiego pieska tylko nakręcamy ten biznes ![]() jak kogoś nie stać na psa rasowego niech wezmie przyjaciela ze schroniska. Nie chodzi tu nawet o choroby ale też np o cechy charakteru takiego "prawie rasowego psa" Prosty przykład w wiadomościach podaja, że american s terrier pogryzł kogoś tam, za chwile materiał filmowy i co widze, mieszniec na pierwszy rzut oka mieszaniec bardzo podobny do amstafa. Później rasom przypsuje sie niesłusznie jakieś wady i tak słyszy sie, ze dobermany są bardzo agresywne, Owczarki są tchórzliwe itp |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raróg
|
„Nie sposób powstrzymać rozwoju dysplazji u szczenięcia, które odziedziczyło to schorzenie po rodzicach. Dlatego przed zakupem szczenięcia (nieważne jakiej rasy) powinno się zawsze zapytać hodowcę o wynik prześwietlenia rodziców w kierunku dysplazji i szukać szczenięcia, którego rodzice i dziadkowie mieli idealne stawy biodrowe, wolne od jakichkolwiek zmian (ocena A). Daje to największe szanse na to, że szczeniak również będzie zdrowy i nie zachoruje na dysplazję.
Fakt, że przepisy w Polsce nie wymagają takich zdjęć u wszystkich ras psów (a jedynie u 21) nie powinien być żadną wymówką, ponieważ każdy doświadczony i uczciwy hodowca zdając sobie sprawę z zagrożenia, z własnej inicjatywy prześwietla swoje psy.” Więcej: http://www.vetserwis.pl/dysplazja.html Rasowy = rodowodowy. Masz wtedy pewność, że pies będzie posiadał wszystkie cechy charakterystyczne dla rasy, właściwie się nim opiekowano i możesz zawsze liczyć na pomoc hodowcy. Niska cena czy brak rodowodu może oznaczać, że zwierzak nie ma nic wspólnego z Twoją wymarzoną rasą a dodatkowo możesz spodziewać się komplikacji w postaci różnych chorób (genetycznych, psychicznych itd.). Pseudohodowle nastawione są wyłącznie na zysk, nie na dobro zwierząt, zaś klienci pseudohodowli przyczyniają się do rozwoju tego „interesu”. Kupowanie psa z rodowodem nie jest przejawem snobizmu, tylko troską o rasę i zdrowie zwierzaka. Proponuję rozejrzeć się po forach i poczytać, ile problemów mogą sobie napytać zwolennicy pseudohodowli. Bywa, że leczenie psa z pseudohodowli przewyższa koszty zakupu psa rodowodowego. Jeśli kogoś w danej chwili nie stać na zakup, ma okazję nauczyć się cierpliwości i „poćwiczyć” oszczędzanie. Więcej: http://rodowod.republika.pl/
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
aprzybyła, masz juz wystarczająco dużo argumentów za i przeciw kupieniu psa z hodowli, mam nadzieję, że zdecydujesz się na ONkopodobnego psa ze schroniska- obie strony dyskusji będa zadowolone
![]() co do rasowości psów i ich potomstwa wyobraźmy sobie, że mamy rasowe, rodowodowe jamniki- ich potomstwo nie jest rodowodowe, ale co tam. krzyzujemy tak te jamniki ze sobą (nie chodzi o chów wsobny, załózmy, że mamy sporo takich "jamników" co biegaja po osiedlach- niby jamnik, a rodowód miał może praprapradziadek tego psa) i krzyżujemy, potomstwo coraz mniej pasuje do standardu rasy, pojawiają sie wady w uzębieniu, w ubarwieniu...czy to dalej jest rasowy jamnik? czy tylko pies podobny do jamnika? pies rasowy ma rodowód- to jedyne potwierdzenie jego przodków, a rasa to nie wyylko wygląd- to też przodkowie i czystośc linii. różnica jest taka sama, jak między adidasem i adidosem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:14.