siostra i jej starszy kolega.. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-02, 17:47   #1
olkaa02
Przyczajenie

siostra i jej starszy kolega..

cześć dziewczyny, może dla wielu z was ten post wyda się dziwny, bo mogę robić z igły widły, ale chciałam żebyście się wypowiedziały na ten temat.
może gdyby ta cała sytuacja działa się u kogoś byłabym w stanie to zrozumieć, ale nie u siostry..

Moja siostra ma 16 lat, jakoś zawsze była bez problemowym dzieckiem, od małego nie było z nią problemu, była raczej dzieckiem słuchającym się mamusi, poukładanym na dodatek.
Wczoraj odkryłam, że spotyka sie z facetem który jest 12 lat od niej starszy, nie ukrywam nie spodobało mi się to, dla mnie to za duża różnica wieku pomiędzy nimi..
Rozmawiałam z nią, twierdzi, że jej to nie przeszkadza, że wie z kim sie zadaje i żebym się w to nie wtrącała. Tego chłopaka znam, jest naprawdę fajnym fecetem któremu w życiu nie udało się z dziewczyną z którą był 6 lat i planował z nią przyszłość, na swój wiek nie wygląda, lubię go, jest moim kolegą, ale.. twierdzę, że jest dla niej za stary. On sam twierdzi, że próbował się przed tym chronić, ale nie może.
Uważam że moje siostra jest z tych "mądrych" nastolatek, naprawdę ma już coś w głowie poukładane, ale nie powiem że jest dorosła i do końca wie co robi. Może i byłabym w stanie to zaakceptować, ale wiem, że rodzice nie byliby.. wiadomo, on ma 28 lat, ona 16.. on myśli już o czymś więcej w związku, a moja siostra to chyba jeszcze jest na etapie "związku nie na poważnie".
dziewczyny, jak z nią pogadać o tym? co myślicie o takiej relacji? pogadać z nią, czy z nim?
jak jej wytłumaczyć, że to nie ma sensu?

Edytowane przez olkaa02
Czas edycji: 2012-12-02 o 17:48
olkaa02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-02, 17:57   #2
mary_poppins
sissy that walk

Dot.: siostra i jej starszy kolega..

Znasz tego chłopaka i wiesz, że jest porządnym facetem. Znasz swoją siostrę i wiesz, że to mądra dziewczyna. Więc chcesz mącić tylko dlatego, że Twoim zdaniem jest za stary... Osobiście jestem zdania, że nie powinnaś się w to angażować, zwłaszcza że chłopak jest na tyle dojrzały że zdaje sobie sprawę z tego co robi. Nie sądzę żeby ją skrzywdził.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-02, 17:59   #3
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Heloł, to nie chłopak, to DOROSŁY mężczyzna. 16latka i 28latek?

Ja bym zwyczajnie do rodziców poszła.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-02, 18:08   #4
maszToCoChcesz
Zakorzenienie

dziwne, że chłopak się pakuje w taki związek z bądź co bądź małolatą. Jakby dojrzała ta Twoja siostra nie była to nie wydaje mi się, że ma podobne spojrzenie na związek, jak 28-letni mężczyzna
Stary 2012-12-02, 18:24   #5
Marteena
Przyczajenie

E tam. Nie widzę problemu skoro go znasz. Zdarza się.
Sama byłam parę miesięcy w takiej sytuacji, i przeszkadzało to wszystkim dookoła, ale nie mnie. Wszystko układało się normalnie, ale i tak wszyscy musieli wiedzieć lepiej ode mnie.
Poza tym, nawet jak powiesz mamie, to nie sądzę, żeby to coś zmieniło-ona znajdzie jakiś sposób na kontakt z nim. Z własnego doświadczenia mówię:P
Radzę pójść na szczerą rozmowę z siostrą.
Stary 2012-12-02, 18:51   #6
MalaWredna
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37929684]

Ja bym zwyczajnie do rodziców poszła.[/QUOTE]

Wtedy siostra będzie wobec niej nieufna, i to trochę zaburzy siostrzaną więź bo to nie taka lajtowa sprawa że wyda, że fajki pali. Z tym być może rodzice zaczną histerie robić i utną jej możliwe kontakty itd..

Ja bym radziła pogadać szczerze i poważnie z siostrą, ogarnąć wszystkie za i przeciw.. ale czemu chcesz coś mieszać, skoro dobrze jest? Krzywdy jej nie robi przecież, legalne to też jest. Póki nic złego się nie dzieje, to do rodziców nie musisz iść.

Dostać bana za brutalną prawdę, to jak dostać w pysk za dobry uczynek dla lepszej reszty ludzkości
MalaWredna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-02, 18:58   #7
paula78
Zakorzenienie

Skoro on i ona są w miarę ok i ogarnięci to nawet jeśli siostra nie jest na etapie poważnego związku to albo dojrzeje albo sie rozstaną. Zdarza się, rozstana się lub wytrwają.
Fakt nastolatka w gimnazjum i dorosły mężczyna może wzbudzać emocje i z jednej strony taki sttarszy facet może uchronić nastolatke przed błędami młodości, dziwnymi związkami, itp a z drugiej strony czy taka nastolatka będąc w związku od "małego" ma szanse poznac siebie, czego chce, podejmowac swoje samodzielne decyzje ?
Trudna sprawa, trzeba by obserwować i byc w kontakcie z siostrą szczególnie.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-02, 19:28   #8
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

A czy w Twoje życie się ktoś wtrąca? Daj dziewczynie popełniać własne błędy. Póki nic złego się nie dzieje, to się nie wtrącaj. Sami dojdą do tego czy chcą być na poważnie, czy też nie.
Denerwuje mnie takie coś, bo przez takie zachowanie osoby 3 psują relację między dwojgiem ludzi!

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-02, 19:48   #9
paulinka1128
Zadomowienie

Skoro znasz faceta i uwazasz, ze jest w pozadku to daj spokoj ale miej reke na pulsie.
Nie mowie o szpiegowaniu i sledzeniu ale niech siostra wie, ze moze na Ciebie liczyc w razie czego.
Stary 2012-12-02, 20:23   #10
chwast
Zakorzenienie

Ja bym się nie wtrącała, ma 16 lat, jest na pewno o wiele bardziej dojrzała niż 13 latka (takie nawiązanie jakby ktoś się burzył to wiadomo jakiego wątku ) z resztą sama mówisz, że jest. Faceta znasz i nic do niego nie masz, jest w porządku to o co chodzi? O kwestie wieku?
Fakt dużo, ale ona zaraz będzie pełnoletnia nie wiem czy jest sens burzyć uczucie, które być może ma szansę przetrwać naprawdę długo skoro siostra jest dojrzała a on był z poprzednią 6 lat (tzn że jest stały jak dla mnie)

Wspieraj siostrę żeby jak tu wyżej napisano miała się do kogo zwrócić gdy coś się stanie, a nie udawać przed TObą, że jest ok, aby CI mówiła jak dzieje się coś złego byś mogła interweniować, by Ci ufała
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-02, 20:54   #11
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olkaa02 Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny, może dla wielu z was ten post wyda się dziwny, bo mogę robić z igły widły, ale chciałam żebyście się wypowiedziały na ten temat.
może gdyby ta cała sytuacja działa się u kogoś byłabym w stanie to zrozumieć, ale nie u siostry..

Moja siostra ma 16 lat, jakoś zawsze była bez problemowym dzieckiem, od małego nie było z nią problemu, była raczej dzieckiem słuchającym się mamusi, poukładanym na dodatek.
Wczoraj odkryłam, że spotyka sie z facetem który jest 12 lat od niej starszy, nie ukrywam nie spodobało mi się to, dla mnie to za duża różnica wieku pomiędzy nimi..
Rozmawiałam z nią, twierdzi, że jej to nie przeszkadza, że wie z kim sie zadaje i żebym się w to nie wtrącała. Tego chłopaka znam, jest naprawdę fajnym fecetem któremu w życiu nie udało się z dziewczyną z którą był 6 lat i planował z nią przyszłość, na swój wiek nie wygląda, lubię go, jest moim kolegą, ale.. twierdzę, że jest dla niej za stary. On sam twierdzi, że próbował się przed tym chronić, ale nie może.
Uważam że moje siostra jest z tych "mądrych" nastolatek, naprawdę ma już coś w głowie poukładane, ale nie powiem że jest dorosła i do końca wie co robi. Może i byłabym w stanie to zaakceptować, ale wiem, że rodzice nie byliby.. wiadomo, on ma 28 lat, ona 16.. on myśli już o czymś więcej w związku, a moja siostra to chyba jeszcze jest na etapie "związku nie na poważnie".
dziewczyny, jak z nią pogadać o tym? co myślicie o takiej relacji? pogadać z nią, czy z nim?
jak jej wytłumaczyć, że to nie ma sensu?
Ja na Twoim miejscu powiedziałabym rodzicom. Dziewczyna jest jeszcze dzieckiem, a on już dojrzałym mężczyzną. Mówcie co chcecie, ale 28-latek spotykający się z 16-latką jest dla mnie mocno podejrzany. Lepiej żeby przyjrzał się temu ktoś dorosły. Jeżeli wszystko jest w porządku, to nie mają się czego obawiać. A tak poza tym to dla mnie taki związek w tajemnicy przed rodzicami jest dziwny i świadczy tylko na niekorzyść tego pana.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-02, 21:07   #12
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Skoro on i ona są w miarę ok i ogarnięci to nawet jeśli siostra nie jest na etapie poważnego związku to albo dojrzeje albo sie rozstaną. Zdarza się, rozstana się lub wytrwają.
Fakt nastolatka w gimnazjum i dorosły mężczyna może wzbudzać emocje i z jednej strony taki sttarszy facet może uchronić nastolatke przed błędami młodości, dziwnymi związkami, itp a z drugiej strony czy taka nastolatka będąc w związku od "małego" ma szanse poznac siebie, czego chce, podejmowac swoje samodzielne decyzje ?
Trudna sprawa, trzeba by obserwować i byc w kontakcie z siostrą szczególnie.
Gdyby byli obydwoje naprawde "ogarnięci" to by się sobą nawzajem nie zajmowali.
Też byś to samo napisała gdyby chodziło o Twoją córkę? To podziwiam.

Już samo to, że się ukrywają i ich związek trzeba "odkrywać" dobrze nie świadczy o nich. Co to za przyjemnośc byc z kimś w związku i się z tym kryć?
Facet jest dorosły, planował z kims innym ułożenie sobie życia, z pewnością nie będzie czekał na małolatę aż ta trochę podrośnie, tylko nadal będzie dążył do tego, żeby to życie sobie ułożyć. I fajnie ale dla niego ewentualnie.
Zrób tak jak siostra mówiła, nie wtrącaj się a szybko ciocią zostaniesz.

Ja usiłowałabym jednak rozmawiać z siostrą a przede wszystkim z tym facetem.
Jak ją kocha to niech się "odwali" i zgłosi za jakie trzy lata, jak dziewczyna pójdzie na studia.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-02, 21:09   #13
chwast
Zakorzenienie

Taki facet nie musi być mocno podejrzany, ja sama w wieku 16 lat wyglądałam tak samo jak teraz a mam zaraz 20 I fakt byłam trochę głupsza niż jestem teraz ale wartości itd mam wciąż takie same, po prostu nie imprezuję.

Więc trochę w tym przypadku moim zdaniem przeginka. popatrzcie na modelki 16 latki, jak one wyglądają. Dla mnie to już nie dzieci.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-02, 21:19   #14
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Taki facet nie musi być mocno podejrzany, ja sama w wieku 16 lat wyglądałam tak samo jak teraz a mam zaraz 20 I fakt byłam trochę głupsza niż jestem teraz ale wartości itd mam wciąż takie same, po prostu nie imprezuję.

Więc trochę w tym przypadku moim zdaniem przeginka. popatrzcie na modelki 16 latki, jak one wyglądają. Dla mnie to już nie dzieci.
Prawnie są to dzieci, a za dzieci odpowiadają rodzice.
Imprezowanie bądź jego brak nie jest dla mnie wyznacznikiem dorosłości. Zawsze bawiły mnie wypowiedzi w stylu: jestem dojrzalsza od rówieśniczek, bo nie chodzę na imprezy. Może jakby jedna z drugą poszły od czasu do czasu, to nabrałyby trochę dystansu do płci przeciwnej.
I co ma wygląd do rzeczy? Przypominasz mi nieco taką "sweet 16-tkę"- bez urazy dla normalnych 16-latek, których jest zdecydowana większość
Jeśli ma uczciwe zamiary, to powinien dbać o swoją dziewczynę, także o jej komfort psychiczny, a ukrywanie się takiego komfortu chyba nie daje. Nie na dłuższą metę.

Edytowane przez Fleur_D
Czas edycji: 2012-12-02 o 21:25
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-02, 21:37   #15
panciapieska
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Ja bym się nie wtrącała, ma 16 lat, jest na pewno o wiele bardziej dojrzała niż 13 latka (takie nawiązanie jakby ktoś się burzył to wiadomo jakiego wątku ) z resztą sama mówisz, że jest. Faceta znasz i nic do niego nie masz, jest w porządku to o co chodzi? O kwestie wieku?
Fakt dużo, ale ona zaraz będzie pełnoletnia nie wiem czy jest sens burzyć uczucie, które być może ma szansę przetrwać naprawdę długo skoro siostra jest dojrzała a on był z poprzednią 6 lat (tzn że jest stały jak dla mnie)

Wspieraj siostrę żeby jak tu wyżej napisano miała się do kogo zwrócić gdy coś się stanie, a nie udawać przed TObą, że jest ok, aby CI mówiła jak dzieje się coś złego byś mogła interweniować, by Ci ufała
Nic dodać , nic ująć
Byłam w podobnej sytuacji. Mając 16 lat zaczęłam spotykać się z facetem o 12 lat starszym. Oboje dokładnie przemyśleliśmy wszystkie za i przeciw i świadomie zdecydowaliśmy się na związek. Oczywiście wywołało to ogólne oburzenie, bo przecież "on jest dla ciebie za stary!" Na niego posypały się gromy "że jak tak można!", a mnie wszyscy próbowali przekonać, że "to nie ma sensu". Z czasem ludzie jakoś się przyzwyczaili do nas Byliśmy razem przez 3,5 roku, nie wyszło, ale na pewno nie przez różnicę wieku.

Patrząc z perspektywy lat, nie mówię, że byłam wtedy dorosła, ale umiałam myśleć racjonalnie i uważam, że miałam prawo podjąć samodzielnie taką decyzję. Dlatego sądzę, że nie powinnaś "włazić z butami" w prywatne życie siostry, tylko rozmawiać, wspierać ją, żeby mogła na Ciebie liczyć.
panciapieska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-03, 17:02   #16
booombelek
BAN stały

również bym nie wtrącała się do tego.
moja kuzynka ma 16 lat i jest z 28 letnim mężczyzną, i są udaną parą.
skoro Twoja siostra jest tego świadoma, i on również jest świadomy z kim się wiąże to nie ma co się do nich wtrącać.
tak jak dziewczyny pisały, porozmawiaj z nią, powiedz że jakby co może do Ciebie przyjść, i trzymaj za nich kciuki.
booombelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości