|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Guerilla knitting/gardening - co o tym sadzicie?
Taka dzialalnosc nie jest zbyt popularna w Polsce, ale moze o niej slyszalyscie. Chcialabym wiedziec, co sadzicie o takim sposobie ¨upiekszania miasta¨. A moze jest to dla Was zjawisko negatywne, zasmiecania miejsca publicznego?
Podaje linki z wikipedii po ang: http://en.wikipedia.org/wiki/Yarn_bombing http://en.wikipedia.org/wiki/Guerrilla_gardening Moim zdaniem to fajny sposob oswojenia przestrzeni miejskiej. Moze gdyby takie ozdoby wystepowaly w nadmiarze, to nie prezentowalaby sie zbyt dobrze. Ale od czasu do czasu? Czemu nie. Niedawno widzialam slupki odgaradzajace ulice od chodnika przyozdobione wlasnie wloczka i wygladalo to naprawde swietnie. Widzialyscie cos takiego w swoich miastach? I co o tym sadzicie? A moze ktoras z Was sie tym zajmuje? Zapraszam do dyskusji
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Guerilla knitting/gardening - co o tym sadzicie?
Skojarzenia negatywne - absolutnie
Ale raczej obojętne mi to jest, sama jestem drutująca i szydełkująca, i niestety obawiam się, że w naszym klimacie i naszej kulturze (czyli: często jej braku) jeślibym coś takiego zrobiła, to szybko zostałoby zniszczone. Ot, popatrzę sobie na fotki i tyle, a dziergać wolę dla siebie czy dzieci
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
A moim zdaniem to fajna sprawa. U mnie w mieści było kilka drzew tak ozdobione i fajnie to wyglądało, tak optymistycznie kolorowo. Zrobiły to dzieci na takich zajęciach plastycznych w Miejskim Domu Kultury. Mieli tam taki klub który zajmował się "kolorowaniem" miasta. Była też akcja pomalowania starych schodów na różne kolory- też fajnie to wyglądało bo stare, szare, nierówne schody stały się kolorowe.
Moim zdaniem lepiej żeby młodzież zajmowała się takimi rzeczami niż bezmyślnym mazaniem po murach wulgaryzmów itd
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Szydełkowanie jest bezsensowne i na dodatek brzydkie. Sadzenie kwiatków jest po prostu bezsensowne.
Jestem stanowczo na nie. Jeśli ktoś chce zrobić coś pożytecznego to niech pójdzie na wolontariat opiekować się chorymi i potrzebującymi a nie sadzi kwiatuszki
|
|
|
|
|
#5 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Popieram wszelkie inicjatywy społeczne, mające na celu poprawę jakości życia w danym otoczeniu, szczególnie, że jednoczą ludzi z różnych środowisk o różnych poglądach a to zawsze wychodzi na dobre. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
Mi się to nie podoba, jest brzydkie. Szydełkowanie... Takie dzieła zamokną i sczernieją szybko. Podobają mi się murale ale te szydełka...
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zgadzam sie, ze nie wszystkie ¨dziela¨ sa piekne i raczej maja krotke date waznosci, ale takie akcje maja cos w sobie. Nie chce dorabiac do tego jakiejs wielkiej filozofii, ale czesto ludzie cackaja sie ze swoimi mieszkaniami, tu kwiatek, tam nowy dywanik. A przestrzen publiczna? Wszystkich czyli niczyja. A szkoda. Dlatego takie dzialania darze sympatia, jest to dla mnie takie spojrzenie dalej niz na czubek wlasnego nosa.
|
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
Mają to w sobie że potem te podarte skarpety trzeba zbierać. Ładne murale - super, w Polsce coraz popularniejsze. Sadzenie kwiatów tak samo.
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Murale tez lubie Niestety padaja one ofiara graficiarzy, ktorzy potrafia jedynie strzelic taga na kazdej powierzchni plaskiej Fajnie by tez bylo, gdyby w Polsce ktos taki jak Banksy sie pojawil
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Tak i nie uważam, by szydełkowanie miało cokolwiek upiększać. Miasta są takie, jakie są i szydełkowe koszmarki tego nie zmienią.
---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Cytat:
Hobby nie czepiam się żadnego, dorabiania ideologii do starszydełek już tak. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie GG jest bardzo uzyteczne. Cieszy oczy i pozwala czuc sie lepiej w miescie.
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Skoro szydełkowanie czy sadzenie kwiatków nie upiększa, nie OSWAJA, nie sprawia, że 'miasto' i ulice w 'odbiorze' przez mieszkańców i turystów są 'milsze' czy wręcz 'cieplejsze' - to co upiększa? Mi się idea podoba, choć myślę, że przeszkodą może być sezonowość. Generalnie ulice mojego miasta są strasznie szare i nijakie.. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
A wiecie, że jedną z najpopularniejszych działaczek urban knitting jest Polka, mieszkająca w NY?
http://urbantitan.com/the-artful-cro...of-agata-olek/
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tym cały sęk, że moim zdaniem miast nie trzeba upiększać w ogóle. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
niestety sa i tacy ludzie jak ty kolor bzu ktorym niewiele do szczescia potrzeba jezeli chodzi o przestrzen do zycia. na szczescie sa osoby ktore rozumieja ze miasto potrzebuje zieleni,uporzadkowanej przestrzeni do zycia itd.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem też za zielenią. Ale nie wciskaną wszędzie tylko przemyślaną, naprawdę się komponującą z resztą. Miasta są ładne albo brzydkie same z siebie. Tym drugim nie pomogą kwiatki bo by trzeba było zmienić całą architekturę. Moja estetyka oddziela zieleń od miasta. Uwielbiam naturę ale nie w zetknięciu z betonem. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem co komu szkodzi ubrane drzewko ![]() a co do straszydeł to proponuje obejrzeć bachusiki w moim mieście- to dopiero obrzydliwki i jeszcze ideologie do tego dorobili ![]() http://slajdzik.pl/slajd/szlakiem-zi...chusikow,39484 Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2012-12-04 o 10:34 |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mnie się to podoba, lubię takie wesołe elementy. Jest w moim obecnym mieście zamieszkania jedna ulica obsadzona drzewami, wszystkie są poubierane w sweterki i śmiesznie to wygląda
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie chodzę tam aż tak często, ale myślę, że wiele się nie zmienia - tu pada co chwilę, więc wszystko jest w jakiś sposób przystosowane
Te sweterki nie są też na całą wysokość pnia, tylko takie paski, więc może w ten sposób unikają nieestetycznego wyglądu.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:09.

chociaż sama idea upiększania miast zła nie jest.