|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Dziecko z żłobku
Widzę,że dużo jest wpisów na temat przedszkola ale czy któraś z Was miała (lub ma) dziecko w żłobku? Jestem w 8 mc i wiem ,że będę musiała korzystać z opieki żłobkowej. Zapewne zaraz po macierzyńskim mały (nie ma jeszcze imienia) pójdzie do żłobka. Mam wiele wątpliwości, czy będzie mu tam dobrze. Mam wizje,że będzie tam leżał sam i płakał przez całe 8 godzin mojej pracy - to przerażające.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Dziecko z żłobku
Tak naprawdę to wszystko zależy od kadry w żłobku tzw. pań przedszkolanek. Ja sama chodziłam do żłobka w sumie tylko parę miesięcy i moja mama była zmuszona zrezygnować, gdyż codziennie rano dostawałam ataków histerii. Natomiast w drodze edukacji miałam praktyki w żłobku i dzieciaczki były bardzo zadowolone. Miały zapewnioną bardzo dobrą opiekę i nie było mowy o tym, że zostają zostawione same sobie. Więc zanim zapiszemy dzieciaczka do przedszkola proponowałabym sprawdzić kadrę - w dobie internetu wszystko jest do sprawdzenia. Niektóre żłobki mają tzn. dni otwarte, więc możemy wcześniej zobaczyć jak to wygląda od środka.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Proponuje juz teraz zainteresowac się tematem bo może nie być np. miejsca w żłobku,warto przejrzeć oferty,porozmawiać z rodzicami którzy mają w danym żłobku dzieci.Poszukac na forach lokalnych.
Nie jestem zwolennikiem żłobków ale myślę ,że wiele się w tych placówkach zmieniło na plus ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Moje dziecko nieżłobkowe, ale koleżanki oddawały do żłobków zarówno 6 m-czne maluszki jak i większe roczne czy półtoraroczne i nie słyszałam z ich strony narzekań jesli chodzi o opiekę, kadrę, wyżywienie. Wiadomo starsze dzieci - te od roczku miały mnóstwo atrakcji, wspólnych zabaw itp. Rodzice mogli określić co dziecko je, z czego pije itp, do spania mogło mieć swoje maskotki, podusie.
Te młodsze też nie były zostawiane same sobie - panie niańczyły, usypiały, karmiły. Nie były zaniedbane. Tyle z relacji moich koleżanek ![]() Kwestia tego czy dziecko się zaaklimatyzuje i nie będzie płakało, bo tęskni to już inna sprawa. Edytowane przez precious_81 Czas edycji: 2010-10-27 o 11:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Moje dziecko chodzi do żłobka. Opieka rewelacyjna, o niebo lepsza niż w przedszkolu. Na 30 dzieci są 4 panie. Ola chodzi do żłobka odkąd skończyła rok i chodzi 3 rok (jeszcze fartem udało się ostatni rok).
Do tego żłobka co chodzi Ola dzieci płaczą tylko na początku, potem już nie. Ja polecam, moje dziecko dużo rzeczy nauczyło się, zabaw multum. A i radzę już teraz zapisać dziecko do żłobka, jeszcze będąc w ciąży, kolejki jak stąd do kosmosu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Jestem zalamana, moja córeczka już 2 rok chodzi do żłobka, polubiła go od razu, wbiegała radośnie do grupy, wybiegała z usmiechem, jak po nia przychodziłam.
A teraz nie wiem, co się dzieje, od poniedziałku bez powodu placze, Panie mowią, że to jak inne dziecko. Dawniej uśmiechnęty aniolek, a teraz smutna, płaczliwa. Dziś jak ją zostawiałam, aż się trzęsla, łzy jak grochy, nie wiem co jest nie tak. W ogole odkąd zaczęla chodzić (ma teraz 2 latka) trzyma się mnie, jak ja do kuchni, to ona za mną, ja do łazienki, ona za mną. Ale teraz nawet nie da mi wyjść z domu. Do żłobka ją zawoziłam, to chętnie szła, ale w domu nie chce zostawac z tatą, tylko caly czas ze mną. Ale od tego ponedziałku coś dziwnego zachodzi, np jak się rano budzi, to jej mówilam: zostań w łóżeczku, ja ide zrobić mleczko, to zostawała, a teraz zrywa się i chce wszędzie ze mna. No i ten płacz w żłobku. Ps ostatnie 1,5 tyg byłam chora i ona nie chodziła do żłobka, była 3 dni u babci, resztę u nas, mogła się az tak odzwyczaić od żłobka? Mogła u babci przeżyc traume, że jest bez nas, że teraz się boi, że znow ją gdzieś wywiozę i zostawię? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Knot chyba sama sobie odpowiedzialas, zwlaszcza jesli mala nie zostawala nigdy wczesniej u babci na tak dlugo a nagle 1,5 tygodnia to faktycznie mogla miec maly szok i teraz to procentuje
u nas zawsze po kilkudniowej przerwie, nawet po weekendzie jest gorzej w przedszkolu- tzn marudzenie, dzieci nie lubia jak sie je wybija z rytmu
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez knot Czas edycji: 2012-12-05 o 10:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepraszam,ze się wtrącę,ale znam Twoją historię z innego wątku i myślę,ze wpływa na zachowanie córki ma cała sytuacja domowa...
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do "izolowania" jej od sytuacji domowej...to nierealne,dziecko czuje więcej niż dorśli mogą sobie wyobrazić.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
chyba dalam sobie wmówic, że jestem zla, nadopiekuńczą matką. Lepiej zostawic dzieko same sobie, niech sobie wyszukuje zajecia w zamkniętym pokoju przy rodzicu wgapionym w TV lub komp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() przestań wierzyć w brednie,zatroszcz się o małą i siebie a pana cwaniaka lenia wykorzystywacza olej
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
moje dziecko poszło do żłobka jak nie miało jeszcze skończonych 6 miesięcy, na początku płakał, a ja płakałam razem z nim. Przeżywałam to i martwiłam sie dokładnie tak jak Ty.Teraz chodzi do żłobka półtora miesiąca i tak się zaadoptował, że rano na widok "cioci" ma wielki uśmiech na twarzy i wyciąga do niej rączki. Przy odbieraniu jest podobnie.
Pewnie, że wolałabym zajmować się nim sama, ale skoro nie ma wyjścia to pocieszam się, że zajmuje się nim wykwalifikowana i doświadczona kadra, ma odpowiednio skomponowany jadłospis i ma kontakt z innymi dziećmi. Zostawiając dziecko sam na sam z opiekunką niczego nie można byc pewnym |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Knot ja ci moge mowic tylko ze swojego skromnego doswiadczenia- ale tak mysle ze i foch na zlobek i wiszenie na spodnicy mamy minie
![]() i wbrew logice tak jak pisze stokrotka- czuloscia i miloscia nie mozna dziecka zepsuc moje blizniaki do zlobka chodzily wprawdzie krotko (ze wzgledu na dwumiesieczne pasmo chorobz zakonczone szpitalem zrezygnowalismy)- ale uwazam ze jak pisze liliquiline opieka w zlobku jest wykwalifikowana, ja bylam bardzo pozytywnie zaskoczona bo dzieci odbieralam szczesliwe, wybawione, najedzone. a ze wczesniej zlobek lubila to mysle ze to tylko etap przejsciowy mysle ze musisz jej duzo uwagi poswiecic, tlumaczyc ze zawsze ja odbieralas i bedziesz odbierac ze zlobka, dac jej poczucie bezpieczenstwa ze niezaleznie od sytuacji rodzinnej zawsze przy niej bedziesz- i bedzie dobrze. a od usypiania na rekach tez sie kiedys odzwyczai, dla wiekszosci osiemnastolatkow to juz np nie do pomyslenia zeby ich mama usypiala ![]() w ubieglym roku moi rodzice chcieli moja corcie- wowczas dwulatke- zabrac na wakacje bo ja pracowalam. wytrzymywala po 3-4 dni a potem plakala za mama. w tym roku byla z moimi rodzicami prawie 2 miesiace i niemal na sile musieli ja przywozic zeby sie ze mna spotkala ![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=43221823 #post43221823 wymienie Tresor Midnight Rose Edytowane przez glamourous Czas edycji: 2012-12-05 o 13:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z drugiej strony w żłobku też niczego nie można być pewnym (no chyba, że w takim kamerowanym, ale z tego co wiem to jest ich w Polsce mało). Całkiem niedawne rewelacje z Wrocławia bodajże o zaklejaniu taśmą klejącą małych usteczek, karmienie na siłę, że już nie wspomnę o historii gdzie dziewczynka rozebrana do naga została wystawiona na wyśmianie kolegów i ze stresu się posiusiała. Ja bardzo się cieszę, że mogę sobie pozwolić, żeby zostać z dzieckiem aż do 3 rż. Potem idzie do przedszkola. Wtedy jak będzie się coś działo to będzie potrafiła mi o tym powiedzieć. Na razie ma kontakt z dziećmi z mojej okolicy, chodzę do pobliskiej smykolandii i biblioteki gdzie jest kącik zabaw. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
http://smykolandia.lebork.pl/
Moje dziecko ma 1,5 roku i korzystamy jeszcze z kącika z młodszych dzieci. Wyleciała mi z głowy ta ogólnopolska nazwa takich miejsc ![]() Edytowane przez houseofcolours Czas edycji: 2012-12-05 o 19:49 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37982200]Nie zgodzę się
![]() No właśnie. To jest kluczowe. Przyjmuje ktoś (żłobek) zapisy na rok do przodu? Są takie placówki?
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a czy ktos wie, gdzie sa takie miejsca w Wawie dla malutkich dzieci, np. rocznych? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zlobki publiczne podlegaja innym kontrolom i w razie czego sa wyzsze instancje do ktorych mozna sie odwolac ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:12.