Nieustanny ból brzucha - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-17, 19:36   #1
Kwiatuszek133
Zadomowienie

Nieustanny ból brzucha

Witam was załozyłam tez ten watek na ginekologi, ale zauwazylam, ze tutaj wiecej osob przesiaduje wiec tutaj tez zadam to pytanie.

Postanowilam tu napisac zanim wybiore sie do lekarza, a ze czekam na karte zdrowia to jeszcze musze poczekac.

Nie wiem czy to do lekarza ginekologa bedzie podchodzic i tez wlasnie nie wiem czy najpierw isc do rodzinnego czy gdzie.

Szczerze mowia nie wiem od jakiego czasu ale na pewno od ponad miesiaca mysle ze duzo duzo dluzej boli mnie brzuch. Nasililo sie to jakies 3 tygodnie temu? Boli mnie codziennie. Nie wiem czy to jajniki ale raz boli mnie w podbrzuszu raz wyzej raz w okolicach jajnika. Teraz boli mnie i brzuch i jajnik, przy nacisku rowniez mnie boli w okolicach jajnika. Tabletki przeciwbolewe nie dzialaja ani troche. Okolo 2 tyg temu dostalam miesiaczke i oczywiscie bole tez mialam, wiec bralam tabletki na recepte ktore rowniez sa na silne bole miesiaczkowe (nic nie pomoglo) dlatego podejrzewam, ze to inny bol. Ogolnie codziennie czuje bol ale zazwyczaj jest to znosny taki neutralny, ze nie mysle o nim, a czasem nagle taki ucisk, obecnie wlasnie mam nieustanny ucisk tam w okolicach jajnika. Czesto mam wrazenie albo to inny bol ze promieniuje mi wyzej w okolicach zeber w srodku. Czy moge prosic o jakas rade?
Stary 2012-12-17, 19:50   #2
b7c523c48d685fff13c5db5a9d3e58ccf0b35a9f_65555d08413b4
Konto usunięte

Dot.: Nieustanny ból brzucha

miałam podobne bóle, ale promienujące do nogi. u mnie była to torbiel jajnika. kiedy będziesz już u ginekologa, koniecznie musi zrobić Ci USG.

pozdrawiam
b7c523c48d685fff13c5db5a9d3e58ccf0b35a9f_65555d08413b4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-17, 20:02   #3
Kwiatuszek133
Zadomowienie

Aha , tylko ze ja mam 20 lat, nawet niecale 20 lat
Stary 2012-12-17, 20:13   #4
MalinowaMuffinka
Raczkowanie

Moze Ci sie tylko wydawac ze to od jajnika, czesto myli sie to np z bolami jelit bo sa tak nisko. moze idz najpierw do ogolnego zeby dal skierowanie na USG brzucha i tam sie zobaczy ;] ale na pewno do lekarza idz
Stary 2012-12-17, 20:19   #5
Kwiatuszek133
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MalinowaMuffinka Pokaż wiadomość
Moze Ci sie tylko wydawac ze to od jajnika, czesto myli sie to np z bolami jelit bo sa tak nisko. moze idz najpierw do ogolnego zeby dal skierowanie na USG brzucha i tam sie zobaczy ;] ale na pewno do lekarza idz

wiem wlasnie, czytalam o tym. no trzeba bedzie isc bo wlasnie mnie boli teraz po obu stronach... :/
Stary 2012-12-17, 20:22   #6
preetamsingh
Zadomowienie

może wyrostek? czasem taki ból promieniuje i ciężko okreslić skąd pochodzi
na pewno zrób usg jamy brzusznej i/lub ginekologiczne
preetamsingh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-17, 20:25   #7
Kwiatuszek133
Zadomowienie

A orientujecie sie jak to bedzie wygladalo z czekaniem? Mam isc do przychodni i co powiedziec?
Stary 2012-12-17, 20:33   #8
MalinowaMuffinka
Raczkowanie

mysle ze idziesz do ogolnego mowisz co i jak on Ci na miejscu daje skierowanie, potem idziesz z tym gdzies gdzie robia no i czkeasz, zalezy gdzie pojdziesz czasem nie dlugo czeka czasem krotko
Stary 2012-12-17, 20:37   #9
Kwiatuszek133
Zadomowienie

Slyszalam ze jesli chodzi o te sprawy typu rak szyjki macicy i ogolnie kobiece to nie czeka sie ale zobacze na miejscu i zapewne znajac zycia i tak pojde z mamą :P
Stary 2012-12-17, 21:48   #10
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kwiatuszek133 Pokaż wiadomość
Slyszalam ze jesli chodzi o te sprawy typu rak szyjki macicy i ogolnie kobiece to nie czeka sie ale zobacze na miejscu i zapewne znajac zycia i tak pojde z mamą :P
Do ginekologa idzie sie bez skierowania wiec wybierz gina i idziesz.
Rak szyjki macicy nie boli chyba, ze hodowany przez lata.

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

Cytat:
Napisane przez MalinowaMuffinka Pokaż wiadomość
mysle ze idziesz do ogolnego mowisz co i jak on Ci na miejscu daje skierowanie, potem idziesz z tym gdzies gdzie robia no i czkeasz, zalezy gdzie pojdziesz czasem nie dlugo czeka czasem krotko
Zanim ogolny/rodzinny/pierwszego kontaktu da skierowani to najpierw sam probuje leczyć bo to tez lekarz i gdy ma wątpliwości daje skierowanie na badania lub specjalisty.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-17, 22:07   #11
danny1107
Raczkowanie

To może też być sprawa nerek. Ból pojawiający się w podbrzuszu po jednej lub obu stronach, przypominający ból wyrostka robaczkowego i często promieniujący w dół do pachwiny może być spowodowany jakąś chorobą nerek. Myślę, że USG jamy brzusznej powinno wykazać co jest przyczyną. Zdrówka życzę
danny1107 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-17, 22:18   #12
apows
Zadomowienie

Cytat:
Witam was załozyłam tez ten watek na ginekologi, ale zauwazylam, ze tutaj wiecej osob przesiaduje wiec tutaj tez zadam to pytanie.

Postanowilam tu napisac zanim wybiore sie do lekarza, a ze czekam na karte zdrowia to jeszcze musze poczekac.

Nie wiem czy to do lekarza ginekologa bedzie podchodzic i tez wlasnie nie wiem czy najpierw isc do rodzinnego czy gdzie.

Szczerze mowia nie wiem od jakiego czasu ale na pewno od ponad miesiaca mysle ze duzo duzo dluzej boli mnie brzuch. Nasililo sie to jakies 3 tygodnie temu? Boli mnie codziennie. Nie wiem czy to jajniki ale raz boli mnie w podbrzuszu raz wyzej raz w okolicach jajnika. Teraz boli mnie i brzuch i jajnik, przy nacisku rowniez mnie boli w okolicach jajnika. Tabletki przeciwbolewe nie dzialaja ani troche. Okolo 2 tyg temu dostalam miesiaczke i oczywiscie bole tez mialam, wiec bralam tabletki na recepte ktore rowniez sa na silne bole miesiaczkowe (nic nie pomoglo) dlatego podejrzewam, ze to inny bol. Ogolnie codziennie czuje bol ale zazwyczaj jest to znosny taki neutralny, ze nie mysle o nim, a czasem nagle taki ucisk, obecnie wlasnie mam nieustanny ucisk tam w okolicach jajnika. Czesto mam wrazenie albo to inny bol ze promieniuje mi wyzej w okolicach zeber w srodku. Czy moge prosic o jakas rade?
Nie czekaj na kartę tylko biegnij do lekarza, zbyt długo z tym czekasz. Lekarz musi Cię przyjąć, jesli to szczególna sytuacja. Obowiązuje go etyczne podejście do zawodu.
Stary 2012-12-17, 22:28   #13
Kwiatuszek133
Zadomowienie

okej, takze jutro ide i mowie co jest grane
Stary 2012-12-18, 16:10   #14
MartaMagda
Zakorzenienie

Jestem weteranką takich bólowo-brzuchowych przeżyć, więc zamieszczę instrukcję postępowania w takim przypadku

Jak to wygląda standardowo (najkrótsza droga):

1. Wizyta u ginekologa, aby wykluczyć problemy z jajnikami i macicą - badanie standardowe + USG dopochwowe.

Jeśli u ginekologa jest wszystko OK to dalej:

2. Internista - badanie palpacyjne brzucha, badanie moczu, morfologia, CRP, OB oraz USG jamy brzusznej, jeśli wcześniejsze badania nic nie wykażą.

Jeśli wszystkie wyniki masz w normie powinnaś otrzymać skierowanie do:

3. Gastrolog - może Cię wysłać na kolonoskopię lub gastroskopię w zależności od umiejscowienia bólu.

Co możesz mieć? Wiele rzeczy, od zapalenia przydatków, po zespół jelita drażliwego. Nie ma się jednak co denerwować, bo wiadomo, że brzuchy źle znoszą stres Powodzenia
MartaMagda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-18, 17:49   #15
_stardust
Rozeznanie

miesiączkujesz regularnie?
moja przyjaciółka miała takie same objawy, okazało się że to torbiel jajnika, tyle że ona długo zwlekała z wizytą u gina i okazało się, że jeszcze centymetr a wylądowałaby na operacji. na szczęście po tabletkach torbiel zniknęła. miała wtedy 18 lat.
_stardust jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-18, 17:59   #16
b7c523c48d685fff13c5db5a9d3e58ccf0b35a9f_65555d08413b4
Konto usunięte

[/COLOR]
Cytat:
Aha , tylko ze ja mam 20 lat, nawet niecale 20 lat
ja miałam wtedy 19 i skierowanie na operację, która na szczęście się nie odbyła. USG to podstawa, zrób jak najszybciej
b7c523c48d685fff13c5db5a9d3e58ccf0b35a9f_65555d08413b4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-18, 18:48   #17
linka_18
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _stardust Pokaż wiadomość
miesiączkujesz regularnie?
moja przyjaciółka miała takie same objawy, okazało się że to torbiel jajnika, tyle że ona długo zwlekała z wizytą u gina i okazało się, że jeszcze centymetr a wylądowałaby na operacji. na szczęście po tabletkach torbiel zniknęła. miała wtedy 18 lat.
ale nakrecacie moze ma zwykle nerwobole, od razu rak , torbiel, cystra i inne cuda:P
Ja tez poszlam do lekarza zrobilam USG i wyszlo ze wszystko w porzadku,mojego chlopaka tez w boku boli i nic specjalnego mu nie wyszlo.
Gdybac to sobie mozna podstawowe badania nalezy zrobic i wyniki bedą.

---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ----------

Cytat:
Napisane przez danny1107 Pokaż wiadomość
To może też być sprawa nerek. Ból pojawiający się w podbrzuszu po jednej lub obu stronach, przypominający ból wyrostka robaczkowego i często promieniujący w dół do pachwiny może być spowodowany jakąś chorobą nerek. Myślę, że USG jamy brzusznej powinno wykazać co jest przyczyną. Zdrówka życzę
Gdyby miala cos nerkami to by wymiotowala jak kot, wiem bo mialam kamienie..
To w sumie tez boli w blizej nieokreslonym miejscu kolo jajnika.

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ----------

Cytat:
Napisane przez preetamsingh Pokaż wiadomość
może wyrostek? czasem taki ból promieniuje i ciężko okreslić skąd pochodzi
na pewno zrób usg jamy brzusznej i/lub ginekologiczne
Jak się ma wyrostek tez się wymiotuje i ból nie do zniesienia.
Moze lekarz zrobic badania na wyrostek z krwi, wiem bo mialam robione..
linka_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-18, 20:08   #18
_stardust
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez linka_18 Pokaż wiadomość
ale nakrecacie moze ma zwykle nerwobole, od razu rak , torbiel, cystra i inne cuda:P
nie nakręcam, tylko mówię o 'swoich' doświadczeniach z opisanymi przez autorkę objawami poza tym moim zdaniem nerwoból to zupełnie inny rodzaj bólu niż ten opisany przez autorkę

Cytat:
Gdyby miala cos nerkami to by wymiotowala jak kot, wiem bo mialam kamienie..
nie mogę się zgodzić, też miałam problemy z nerkami i nie wymiotowałam z tego powodu
_stardust jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-18, 20:13   #19
linka_18
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _stardust Pokaż wiadomość
nie nakręcam, tylko mówię o 'swoich' doświadczeniach z opisanymi przez autorkę objawami poza tym moim zdaniem nerwoból to zupełnie inny rodzaj bólu niż ten opisany przez autorkę

nie mogę się zgodzić, też miałam problemy z nerkami i nie wymiotowałam z tego powodu
To widocznie mialas cos delikatnego, na piasek i zapalenie nerek, kamienie to bedzie bolec nie do wytrzymania.
linka_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-18, 20:51   #20
Kwiatuszek133
Zadomowienie

Hej. Jednak dzis nie mialam jak isc do lekarza :/

Bóle trwaja dlugo, jak juz wspomnialam. Na codzien sa one lekkie jednak sa codziennie. Od 3 dni strasznie mnie boli i od tych 3 dni boli mnie brzuch naraz jakby w jajniku i promieniuje do gory :/

Co do miesiaczki, nie przeliczam, ale zawsze sie spodziewam kiedy bede miec, pewnie roznia sie ze 2 dni ale moge powiedziec , ze mam regularne.

Bralam tabletki anty, wlasnie poczatkowo skuli bolow przy miesiaczce, jednak bole nadal wystepowaly. Potem przestalam brac i juz zaczelo mnie codziennie bolec

Aha, zapomnialam dodac. Nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie, ale wczoraj podczas siku bolalo mnie tam przy jajniku jakbym naciskala sobie reka z calej sily no i jak nacisne tam to mnie rowniez boli

Edytowane przez Kwiatuszek133
Czas edycji: 2012-12-18 o 21:01
Kwiatuszek133 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-18, 21:33   #21
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Hej. Jednak dzis nie mialam jak isc do lekarza :/

Bóle trwaja dlugo, jak juz wspomnialam. Na codzien sa one lekkie jednak sa codziennie. Od 3 dni strasznie mnie boli i od tych 3 dni boli mnie brzuch naraz jakby w jajniku i promieniuje do gory :/

Co do miesiaczki, nie przeliczam, ale zawsze sie spodziewam kiedy bede miec, pewnie roznia sie ze 2 dni ale moge powiedziec , ze mam regularne.

Bralam tabletki anty, wlasnie poczatkowo skuli bolow przy miesiaczce, jednak bole nadal wystepowaly. Potem przestalam brac i juz zaczelo mnie codziennie bolec

Aha, zapomnialam dodac. Nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie, ale wczoraj podczas siku bolalo mnie tam przy jajniku jakbym naciskala sobie reka z calej sily no i jak nacisne tam to mnie rowniez boli
To ja tak z grubej rury zapytam: wypróżniasz się regularnie? Miewasz zaparcia, biegunki?
Stary 2012-12-18, 22:06   #22
Kwiatuszek133
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość
To ja tak z grubej rury zapytam: wypróżniasz się regularnie? Miewasz zaparcia, biegunki?
hehe :P

ostatnio mialam biegunke ale to raz . Ogolnie kupke robie spoko, regularnie i nie mam z tym problemu, zawsze w ciagu dnia zrobie. czesto burczy mi brzuch wlasnie jakby cos zwiazane z jelitami czy cos ale to w sumie nie codziennie, czasem no ale bol czuje codziennie. ja sie oczywiscie nie zamartwiam jednak sadze ze codzienny bol od miesiaca lub dwoch nie jest normalny, tym bardziej, ze przez to lub nie czuje ucisk w żebrach. ogolnie sie nie martwilam tym, dopiero jak powiedzialam mamie, ze biore tabletki na recepte na bol i wciaz mnie boli to sie wystraszyla
Stary 2012-12-19, 09:41   #23
MartaMagda
Zakorzenienie

To koniecznie do lekarza musisz iść i niech Cię na badania skieruje.

Ja mam dzisiaj o 12:00 USG, bo badania moczu, krwi, internistyczne i ginekologiczne nic nie wykazały, a mnie piecze w pachwinach i skręca w jelitach, do tego krzyż mnie pobolewa
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości