|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Nieustanny ból brzucha
Witam was
załozyłam tez ten watek na ginekologi, ale zauwazylam, ze tutaj wiecej osob przesiaduje wiec tutaj tez zadam to pytanie. Postanowilam tu napisac zanim wybiore sie do lekarza, a ze czekam na karte zdrowia to jeszcze musze poczekac. Nie wiem czy to do lekarza ginekologa bedzie podchodzic i tez wlasnie nie wiem czy najpierw isc do rodzinnego czy gdzie. Szczerze mowia nie wiem od jakiego czasu ale na pewno od ponad miesiaca mysle ze duzo duzo dluzej boli mnie brzuch. Nasililo sie to jakies 3 tygodnie temu? Boli mnie codziennie. Nie wiem czy to jajniki ale raz boli mnie w podbrzuszu raz wyzej raz w okolicach jajnika. Teraz boli mnie i brzuch i jajnik, przy nacisku rowniez mnie boli w okolicach jajnika. Tabletki przeciwbolewe nie dzialaja ani troche. Okolo 2 tyg temu dostalam miesiaczke i oczywiscie bole tez mialam, wiec bralam tabletki na recepte ktore rowniez sa na silne bole miesiaczkowe (nic nie pomoglo) dlatego podejrzewam, ze to inny bol. Ogolnie codziennie czuje bol ale zazwyczaj jest to znosny taki neutralny, ze nie mysle o nim, a czasem nagle taki ucisk, obecnie wlasnie mam nieustanny ucisk tam w okolicach jajnika. Czesto mam wrazenie albo to inny bol ze promieniuje mi wyzej w okolicach zeber w srodku. Czy moge prosic o jakas rade?
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Nieustanny ból brzucha
miałam podobne bóle, ale promienujące do nogi. u mnie była to torbiel jajnika. kiedy będziesz już u ginekologa, koniecznie musi zrobić Ci USG.
pozdrawiam
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
Aha , tylko ze ja mam 20 lat, nawet niecale 20 lat
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Moze Ci sie tylko wydawac ze to od jajnika, czesto myli sie to np z bolami jelit bo sa tak nisko. moze idz najpierw do ogolnego zeby dal skierowanie na USG brzucha i tam sie zobaczy ;] ale na pewno do lekarza idz
|
|
#5 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wiem wlasnie, czytalam o tym. no trzeba bedzie isc bo wlasnie mnie boli teraz po obu stronach... :/
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
może wyrostek? czasem taki ból promieniuje i ciężko okreslić skąd pochodzi
na pewno zrób usg jamy brzusznej i/lub ginekologiczne |
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
A orientujecie sie jak to bedzie wygladalo z czekaniem? Mam isc do przychodni i co powiedziec?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
mysle ze idziesz do ogolnego mowisz co i jak on Ci na miejscu daje skierowanie, potem idziesz z tym gdzies gdzie robia no i czkeasz, zalezy gdzie pojdziesz czasem nie dlugo czeka czasem krotko
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
Slyszalam ze jesli chodzi o te sprawy typu rak szyjki macicy i ogolnie kobiece to nie czeka sie ale zobacze na miejscu i zapewne znajac zycia i tak pojde z mamą :P
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rak szyjki macicy nie boli chyba, ze hodowany przez lata. ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- Zanim ogolny/rodzinny/pierwszego kontaktu da skierowani to najpierw sam probuje leczyć bo to tez lekarz i gdy ma wątpliwości daje skierowanie na badania lub specjalisty. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
To może też być sprawa nerek. Ból pojawiający się w podbrzuszu po jednej lub obu stronach, przypominający ból wyrostka robaczkowego i często promieniujący w dół do pachwiny może być spowodowany jakąś chorobą nerek. Myślę, że USG jamy brzusznej powinno wykazać co jest przyczyną. Zdrówka życzę
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
okej, takze jutro ide i mowie co jest grane
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem weteranką takich bólowo-brzuchowych przeżyć, więc zamieszczę instrukcję postępowania w takim przypadku
Jak to wygląda standardowo (najkrótsza droga): 1. Wizyta u ginekologa, aby wykluczyć problemy z jajnikami i macicą - badanie standardowe + USG dopochwowe. Jeśli u ginekologa jest wszystko OK to dalej: 2. Internista - badanie palpacyjne brzucha, badanie moczu, morfologia, CRP, OB oraz USG jamy brzusznej, jeśli wcześniejsze badania nic nie wykażą. Jeśli wszystkie wyniki masz w normie powinnaś otrzymać skierowanie do: 3. Gastrolog - może Cię wysłać na kolonoskopię lub gastroskopię w zależności od umiejscowienia bólu. Co możesz mieć? Wiele rzeczy, od zapalenia przydatków, po zespół jelita drażliwego. Nie ma się jednak co denerwować, bo wiadomo, że brzuchy źle znoszą stres Powodzenia
|
|
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
miesiączkujesz regularnie?
moja przyjaciółka miała takie same objawy, okazało się że to torbiel jajnika, tyle że ona długo zwlekała z wizytą u gina i okazało się, że jeszcze centymetr a wylądowałaby na operacji. na szczęście po tabletkach torbiel zniknęła. miała wtedy 18 lat. |
|
|
|
|
#16 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#17 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja tez poszlam do lekarza zrobilam USG i wyszlo ze wszystko w porzadku,mojego chlopaka tez w boku boli i nic specjalnego mu nie wyszlo. Gdybac to sobie mozna podstawowe badania nalezy zrobic i wyniki bedą. ---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- Cytat:
To w sumie tez boli w blizej nieokreslonym miejscu kolo jajnika. ---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Cytat:
Moze lekarz zrobic badania na wyrostek z krwi, wiem bo mialam robione.. |
|||
|
|
|
|
#18 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
poza tym moim zdaniem nerwoból to zupełnie inny rodzaj bólu niż ten opisany przez autorkę ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
To widocznie mialas cos delikatnego, na piasek i zapalenie nerek, kamienie to bedzie bolec nie do wytrzymania.
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zadomowienie
|
Hej. Jednak dzis nie mialam jak isc do lekarza :/
Bóle trwaja dlugo, jak juz wspomnialam. Na codzien sa one lekkie jednak sa codziennie. Od 3 dni strasznie mnie boli i od tych 3 dni boli mnie brzuch naraz jakby w jajniku i promieniuje do gory :/ Co do miesiaczki, nie przeliczam, ale zawsze sie spodziewam kiedy bede miec, pewnie roznia sie ze 2 dni ale moge powiedziec , ze mam regularne. Bralam tabletki anty, wlasnie poczatkowo skuli bolow przy miesiaczce, jednak bole nadal wystepowaly. Potem przestalam brac i juz zaczelo mnie codziennie bolec Aha, zapomnialam dodac. Nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie, ale wczoraj podczas siku bolalo mnie tam przy jajniku jakbym naciskala sobie reka z calej sily no i jak nacisne tam to mnie rowniez boli
W życiu nie ma powrotów, czas przecież nigdy nie zawraca... Edytowane przez Kwiatuszek133 Czas edycji: 2012-12-18 o 21:01 |
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ostatnio mialam biegunke ale to raz . Ogolnie kupke robie spoko, regularnie i nie mam z tym problemu, zawsze w ciagu dnia zrobie. czesto burczy mi brzuch wlasnie jakby cos zwiazane z jelitami czy cos ale to w sumie nie codziennie, czasem no ale bol czuje codziennie. ja sie oczywiscie nie zamartwiam jednak sadze ze codzienny bol od miesiaca lub dwoch nie jest normalny, tym bardziej, ze przez to lub nie czuje ucisk w żebrach. ogolnie sie nie martwilam tym, dopiero jak powiedzialam mamie, ze biore tabletki na recepte na bol i wciaz mnie boli to sie wystraszyla
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
To koniecznie do lekarza musisz iść i niech Cię na badania skieruje.
Ja mam dzisiaj o 12:00 USG, bo badania moczu, krwi, internistyczne i ginekologiczne nic nie wykazały, a mnie piecze w pachwinach i skręca w jelitach, do tego krzyż mnie pobolewa |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:21.

załozyłam tez ten watek na ginekologi, ale zauwazylam, ze tutaj wiecej osob przesiaduje wiec tutaj tez zadam to pytanie. 

Powodzenia