![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Kryzys przed ślubem
Hej dziewczyny- piszę bo naprawdę potrzebuję porady, może ktoś spojrzy na to wszystko z innej strony niż ja.
Otóż za kilka miesięcy ślub, wszystko pozamawiane, załatwione ... Niestety w moim związku od kilku tygodni panuje kryzys. Ciężko nam się dogadac, ciagle sie klocimy i to z głupich powodów. Dziś miało się odbyc spotkanie- myślałam że w końcu dojdziemy do porozumienia i pogodzimy się, jednak tak się nie stało. Nie powiem ja też nie mam łatwego charakteru, ale staram się.. Nasze przegadywanie doprowadziło do tego że powiedziałam że moge odejsc i co zrobi, na co on odpowiedział '' jestem realistą i myśle , że nie ta to będzie następna" , zapytałam drugi raz czy tak naprawde myśli, czy też chce mi zrobic przykrośc, a on potwierdził.. Więc siegnełam po ramke z naszym zdjęciem i zapytałam czy widzi obok siebie inną kobietę na moim miejscu- na co on odpowiedział że tak , bo on myśli trzeźwo.... Podłamałam się strasznie. Nasz związek nie trwał kilku miesięcy tylko 5 lat... Wyszłam, myślałam że chociaż zadzwoni, napisze , ale nic... Jestem rozbita i naprawde nie wiem co mam myślec. Mam nadzieje,że nie wyszło bardzo chaotycznie i dziękuje tym którzy dotrwali do końca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Dot.: Kryzys przed ślubem
Ja mam tylko jedno pytanie: skoro Twój facet z taką łatwością wyobraża sobie inną kobietę na Twoim miejscu i już myśli o następnej to po kij w ogóle Ci się oświadczał i planował ślub?
![]() Ja bym nie chciała brać ślubu z facetem, po uslyszeniu takich słów.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Być może tak się wkurzył na Ciebie, że specjalnie mówił takie rzeczy, a wzale tak nie myśli..........
Nie wiem ja czasem jak jestem wściekła mówię co ślina na język przyniesie, na następny dzień o tym zapominam, z to mój facet jeszcze z 2 tygodnie pamięta itp. Teraz musiscie porozmawiać bez nerwów, na spokojnie. A może dobrze Wam zrobią ciche dni? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
A według mnie akurat takie podejście jest w porządku, sama takie mam
![]() Tylko, że ja bym tego raczej nie powiedziała partnerowi, nawet w kłótni, a tym bardziej na krótko przed ślubem. Wiadomo, że takie słowa powiedziane wprost bez żadnych wyjaśnień mogą zranić drugą osobę i to już jest celowe robienie przykrości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Na pewno takie słowa są bolesne i wymagają przeanalizowania sytuacji, ale dobrze jest też "rozłożyć" to stwierdzenie na czynniki pierwsze, pamiętam jak raz mój TŻ coś palnął w rozmowie o zaufaniu i ja cała zaryczana z niego wyciągam o co mu chodziło i wyszło na to, że "ja o chlebie, on o niebie", nie zrozumieliśmy się po prostu. Faceci też mają bardziej przyziemne podejście, weź to także pod uwagę.
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ojejku, okropne
![]() ale musisz z nim jeszcze raz porozmawiać, no i wiesz- nieważne są słowa, tylko czyny- jeżeli wiesz i czujesz, że on Cię kocha, to może po prost tak palnął, nie myśląc...
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Choć fakt, możliwe że po prostu palnął, bo się wkurzył. Niemniej jednak (gdyby mi się takie coś przytrafiło) nie byłoby mi łatwo wymazać tego z głowy, zwłaszcza że nie palnął raz, tylko potwierdził to kilka razy, raz po razie. Może po prostu taki mój charakter, może jestem pamiętliwa, może nie zapominam tego, co mi sprawiło przykrość choć powiedzmy wybaczam i uznaję za głupi wybryk... ale MI pewnie nawet przy samym ołtarzu przeleciało by to przez głowę. Kwestia charakteru. Co nie zmienia faktu, że sprawa jest koniecznie do wyjaśnienia na spokojnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Dobrze, że jest realistą i wie jak to jest 'po rozstaniu' zamiast smęcić to po prostu zacząć żyć... tylko że wy nie jesteście po rozstaniu i powinien się ugryźć w język. Jeszcze mogłabym zrozumieć, że palnął w emocjach ale zapytałaś go drugi raz...i nie miał oporów powtórzyć. Przykra sytuacja, musicie porozmawiać bo nie może być tak że przy ostrzejszej kłótni on Ci będzie takie rzeczy wygadywał.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nawet jeśli był zdenerwowany nie powinien tak twierdzić... jeszcze to powtarza... po co? Żeby Cię dobić? Też bym wyszła ... i nie odezwała się pierwsza. Oczekiwałabym przeprosin... bo bycie realistą nie upoważnia go żeby tak traktować przyszłą żonę ... powinien ugryźć się w język. Może za pewnie się poczuł ? Wie, że go nie zostawisz to wbił szpilę nie myśląc o dalszych konsekwencjach. Weź go na poważną rozmowę. Powiedz, że to CIę bardzo zabolało i nie wiesz co masz teraz myśleć. Jeśli to ten jedyny wszystko się naprawi ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Pytałaś się go co by zrobił jakbyś od niego odeszła i dostałaś szczerą odpowiedź, że wtedy poszukałby sobie innej. Nie znaczy to, że on teraz chce innej, ani że o innej myśli. Po prostu dał Ci odpowiedź na pytanie. I to odpowiedź normalną i rzeczywiście zdroworozsądkową. Że po rozstaniu by nie biadolił całe życie tylko prędzej czy później znalazł sobie inną. Tak samo Ty autorko, gdyby narzeczony Cię zostawiał, po pewny, czasie znalazłabyś innego. Nie widzę niczego złego w jego odpowiedzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 | |
astro-loszka
|
Cytat:
![]() Przecież nie powiedział sam z siebie, że marzy o znalezieniu sobie innej, czy że szkoda, że zamiast Ciebie (na obrazku) nie ma jakiejś innej dziewczyny, tylko odpowiedział na Twoje pytanie: co by zrobił, gdybyś odeszła, bo, jak rozumiem, zagroziłaś, że możesz odejść? Więc odpowiedział prawdę. Przypuszczam, że chciałaś i spodziewałaś się usłyszeć: nie pozwoliłbym Ci odejść. Albo: gdybyś odeszła, płakałbym rwałbym włosy z głosy, strzeliłbym sobie w łeb, załamałbym się. Albo: spędziłbym resztę życia opłakując Cię. Miewałam odwrotnie - w kłótni z exem zdarzało mi się słyszeć: a co, jakbym odszedł/poszedł do innej/zostawił Cię? Odpowiadałam wtedy niezmiennie: to idź, nie trzymam Cię siłą. Zwykle po takich słowach jemu robiło się głupio i zmieniał front.
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
o co się ciągle kłócicie? chodzi o przygotowania, itp.? nie mieszkacie razem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zadając pytanie trzeba się liczyć z odpowiedzią i z tym, że ta odpowiedź nie musi nam odpowiadać. A tak poza tym to co z tego, że powiedział to chłodno? A jak miał odpowiedzieć na tak zadanie pytanie? Które zresztą było idiotyczne. ---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że teraz powinni się raczej zastanawiać jak naprawić swój związek, skoro zapewne ślub niedługo. ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Wiadomo - każdy ma prawo mowic co myśli, ale jestem zdania ,że skoro podjelismy decyzje o ślubie i chcemy tego to dla mnie to oznacza, że chce z tą osobą spedzic reszte życia i nie wyobrażam sobie kogoś innego, nie potrafiłabym go zamienic na lepszy lub inny model. Kocham go za wady i zalety, godze sie z tym, ale trzeba miec jakies granice prawda ?
W kłótni mowi się dużo nieprzyjemnych zdan, ale zeby trzykrotnie powtarzac jedno i to samo tylko żeby sprawic ból ukochanej osobie .... Nie mieszkamy razem - nie mamy takich możliwosci mieszkamy na wsi i nie mamy gdzie. Dziś rano obudził mnie sms- że przeprasza, że to było w złości i że kocha... Tylko ja nie wiem czy w to wierzę.... Te słowa tak mną zachwiały, że naprawdę nie radzę sobie dziś ze sobą .... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Po mnie takie słowa by nie spłynęły. Zostawiłabym gościa, no chyba żeby się mega starał i udowodnił, że jednak dupkiem nie jest.
Wiesz, smsa to on sobie wsadzić może, masz racje, niech się pofatyguje i coś zrobi. Też sobie możesz stwierdzić, że jak nie on, będzie inny, może taki, który Cię doceni?
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale spokojnie jestem w stanie napisać scenariusz swojego życia bez niego. ---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- Cytat:
P.S. Ten watek świetnie pokazuje, że 1)nie należy zadawać pytania jeśli się nie jest przygotowanym na szczerą odpowiedź 2) nadmierne emocje szkodzą a nie pomagają. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To już pytanie do autorki co jej w związku nie pasuje, oprócz tego nieszczęsnego faktu, że człowiek myśli mniej emocjonalnie i umie wyobrazić sobie inne życie. Bo jeśli to jest największa kość niezgody to ja bym popracowała na miejscu autorki nad samooceną i nad samą sobą, bo żyje się dl siebie a nie dla drugiej osoby. Jedna z moich ulubionych mądrości mówi, że jeśli szuka się związku by się dopełnić i znaleźć swoją drugą połówkę, to znaczy że jest się niedojrzałym do związku. Bo żeby być z innym człowiekiem trzeba być najpierw szczęśliwym samemu ze sobą i być całością samemu w sobie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak poważny kryzys trzeba mieć w związku aby takie słowa padły.
Bedąc w związku x lat wie się, że takie słowa zabolą. Wiec dlaczego tak się mówi ? Żeby gadać? żeby zabolało?aby się wyżyć ? Poważnie zastanowiłabym się nad związkiem. Chociaż wiem, że są pary, które obrzucają się błotem a potem godzą i im to pasuje, żadna ze stron nie bierze na poważnie słów padających w kłótni o skarpetki ale muszą trafić na siebie dwa takie same charaktery |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- Cytat:
TŻ nie jest kimś wymienialnym, ale jeśli by go zabrakło z jakiegoś powodu to ja będę dalej żyła. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Nie mogę go tak zostawic tylko dlatego że zadał mi straszny ból i powiedział szczerze, tyle lat ze sobą wytrzymaliśmy, tyle radości i smutków. Kocham go i chyba najlepszym rozwiązaniem będzie odpoczynek od siebie. Choc słyszałam że to też mało daje.
Więc co ja mam zrobic ?? ---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Moja samoocena jest w porządku, wiem i codziennie sobie powtarzam, że jestem piekną, zgrabną i mądrą kobietą. Jedyne co mogło mną zachwiac to brak pracy, ale wydaje mi sie, że to pestka przy dzisiejszym problemie.. Dziewczyny ja za kilka miesiecy mam wyjsc za mąż! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zgadzam się, że powiedzenie wprost "nie Ty to inna" nie było miłe. Może Twój narzeczony jest/był zmęczony kłótnią/kłótniami i chciał Ci dać do zrozumienia, że nikt nie jest niezastąpiony i trzeba się starać. Po prostu wybrał zły pomysł, a Ty zadałaś pytanie, na które nie chciałaś znać odpowiedzi... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
jak poza tym sie Wam układa?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:36.