|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dziwne zachowanie mojego małego braciszka
Witam! Postanowiłem założyć ten wątek, bo potrzebuję rady, a umiecie Panie naprawdę konkretnie i sensownie doradzić. Mam problem z moim braciszkiem, który ma 4 latka. W sumie niewiem czy to problem, ale niepokoi mnie jego zachowanie. Najwyżej mnie ochrzańcie jak zawracam głowę
![]() Czepiam się, czy faktycznie coś jest nie tak ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Dziwne zachowanie mojego małego braciszka
Najpierw pomyślałam, że odgapił coś z telewizji czy przedszkola ale potem spojrzałam na Twój nick i uświadomiłam sobie, że to Ty masz tego ojczyma-kata...
Więc odpowiem "Tak, możliwe, że coś jest nie tak". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
A dziwisz się? Jak ogląda sceny gdzie tatulo ciebie bije, podejrzewam, że i małego nieraz też sprałporządnie "bo był niegrzeczny" a może i mamusię - to jak się dziecko ma bawić? Ja bym od razu do mopsu zgłaszała sprawę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Zdecydowanie coś jest nie tak. Nie jest to bezmyślne niszczenie zabawek, tylko dziecko uzasadnia - prawdopodobnie coś nie tak dzieje się w środowisku, w jakim przebywa braciszek.
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Chyba warto się wybrać z dzieckiem do psychologa dziecięcego. Chłopiec ma problem z agresją a co gorsze umie ją "racjonalnie" wytłumaczyć (ktoś jest niegrzeczny to trzeba go zbić, zniszczyć).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Szczerze, brzmi to źle. Braciszek, jakby odreagowywał złość i bezradność z którą sobie nie radzi. Moim zdeniem nie można tego olać.
Możnaby np. w takiej sytuacji przerwać zabawę, i porozmawiać, że skoro autko było niegrzeczne to nie trzeba go niszczyć, ale można mu dać szansę się poprawić. Można drążyć temat "dlaczego było niegrzeczne". I jak padnie konkret, to podać co możnaby zrobić, albo w czym innym mogłoby nadrobić. Wszystko to jednak na nic, jeśli dziecko ma kontakt z agresorem... ![]() Będzie dostawało podwójny komunikat. Pozytywny od Ciebie, a potem inny dorosły wszystko zepsuje "bo był niegrzeczny i już" więc musi dostać za karę... Może jeszcze porozmawiać "jak czuje się autko". "Jest mu napewno smutno, że ktoś je niszczy", a to autko, które niszczy jak się "czuje" itp. Wiem, że to głupio brzmi, ale ja bym spróbowała, bo jeśli rzeczywiście dziecko wyładowuje tak emocje to może je nazwie. No najwyżej się nie uda. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Jak nie możesz zmusić rodziców aby zabrali go do psychologa, wybierz się koniecznie do jego szkoły i przedstaw sytuację pedagogowi szkolnemu !
EDIT: faktycznie chłopiec do szkoły jeszcze nie chodzi- mój błąd. W takim razie może uda Ci się samemu zabrać go do psychologa? Nie zostawiaj tak tego.
Pani inżynier ![]() ![]() [*] B. ![]() Edytowane przez Ashaai Czas edycji: 2012-12-08 o 11:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
BTW, czytanie ze zrozumieniem - 4 latek to do szkoły nie chodzi raczej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
jeśli w domu jest przemoc, to na pewno wynika z tego. Dzieci są bardzo dokładnymi obserwatorami i Twój braciszek czerpie wzorce :-( może psycholog dziecięcy mógłby mu pomóc. Na pewno ciężko jest prowadzić terapię z takim malutkim dzieckiem, dorośli to co innego - sami zdają sobie sprawę, że w domu jest coś nie tak, że przemoc jest zła. Małe dziecko nie potrafi jeszcze tak odróżniać dobra od zła.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Jedyne wyjscie to chyba zgloszenie sprawy do moderacji i przekazanie przez moderacje na policje skoro w domu od dawna dzieja sie takie rzeczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38030512]BTW, czytanie ze zrozumieniem - 4 latek to do szkoły nie chodzi raczej ![]() Racja, mój błąd. Właśnie weszłam na wątek by to sprostować ale widzę, że ktoś mnie uprzedził. W takim razie może przedszkolanki? Coś z tym zrobić trzeba.
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wyraźnie napisałaś, żeby zmusił RODZICÓW do zabrania małego do psychologa.
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pomyliłam się tylko z wiekiem małego, bo nie wiem czemu ubzdurałam sobie, że młody już do szkoły chodzi.
Pani inżynier ![]() ![]() [*] B. ![]() Edytowane przez Ashaai Czas edycji: 2012-12-08 o 11:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wybacz ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
No problem
![]() Sama pokićkałam, mogę to jedynie zwalić na wczesną ( jak dla mnie) porę ![]()
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak mówię facetowi/znajomym, że jestem zmęczona/niewyspana bo wcześnie wstałam (koło 10-11) to patrzą na mnie jak na ufo ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś oglądam program o przedszkolance, która była zaniepokojona wieloma zachowaniami pewnej dziewczynki np. kiedy dzieci miały za zadanie narysować swój dom, rodziców czy sposób w jaki najbardziej lubią spędzać z rodziną- ona jako jedyna używała tylko czarnych kredek/farb nie nadając postaciom wyrazu. Do tego podczas malowania była zdenerwowana i robiła to niechętnie, podczas gdy inne dzieci z uśmiechem na ustach wyrywając sobie wręcz kolorowe kredki rysowały uśmiechniętą mamę, tatę, psa itp. Przedszkolanka zainterweniowała i wtedy wydało się, że u małej w domu gości przemoc.
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Btw, czy mój braciszek może mieć kiedyś jakieś poważne problemy psychiczne ? Dodam, że on często budzi się w nocy z krzykiem i płaczem. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wychowuje się w domu pełnym przemocy, widzi jak jego ojciec bije jego brata. Nauczy się, że można bić słabszych... Jak najszybciej trzeba małemu pomóc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
proszę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:51.