Dzieci- GRUBASY - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-08-12, 20:00   #1
Agniesia18
Zadomowienie

GG do Agniesia18
Angry

Dzieci- GRUBASY

Dziewczyny coraz cześciej zastanawiam się nad losem dzieci pokolenia XXXL(jak to mój kolega nazwał). Zjawisko to widać szczególnie na amerykańskich dzieciach, które w wieku 10 lat(sic!!!!!) mają 20 kg nadwagi!!
Pytam więc gdzie są rodzice?? Czy oni tego nie widzą?? przecież ktoś musi dawać temu dziecku pieniądze na słodycze i fast foody, bo samo rzecz jasna nie zarabia.
Kiedy pare tygodni temu byłam na plaży widziałam chłopców 10-13 letnich z wielkimi oponami na brzuchu. Ledwo się ruszali
Dla mnie to wszystko to szok. Będąc w tym wieku biegałam od rana do wieczora po podwórku, chodziłam po drzewach, wszedzie mnie było pełno a w dodatku byłam niejadkiem.
Mam 19 lat.... Czy parę lat temu były inne dzieci???
Osobiście nigdy nie pozwolę na to, żeby moje dziecko miało nadwagę. W życiu nie będe go karmiła chipsami i colą i zabierala na obiad do Mc'Donaldsa

Tylko się zdenerwowałam przez to.
Spójrzcie na zdjecie. SZOK
Agniesia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-12, 20:10   #2
nineczka
Wtajemniczenie

Dot.: Dzieci- GRUBASY

Gdzie sa rodzice? Obok nich.. razem sobie jedza! Wiem, bo czesto to widze tutaj w stanach. To jest kwestia tlustego, pelnego cukru i innych paskudztw jedzenia. W Stanach trzeba byc bardzo uwaznym co sie je i gdzie.. i co sie kupuje. Po drugie, hamburgery, frytki, olbrzymie cole kosztuje grosze, tak wiec wiele dzieci tam jada, szczegolnie z biednych rodzin, choc nie tylko. Kiedys na plazy widzialam rodzine Meksykanska (oni tez sa dosc tegawi) i robili sobie kanapki.. wielka, biala bula(tzn bulki, bo nikt tam jednej nie zjadl) smarowane majonezem dosc grubo (jedna lyzka majonezu to 100 kalorii) i na to jakies tluste kielbasy gdzie na pewno jest duzo "ulepszen".. potem tylko juz chipsy, slodycze i juz. Dodam tez, ze lody sa tez bardzo tanie i sprzedawane w duzych opakowniach...sa tez male opakowania ale po co skoro mozna za dolara, dwa wiecej kupic duzo wieksze opakowanie nawet kilkakrotnie wieksze. W szkolach sa tez automaty gdzie dziecko wrzuca dolara i juz ma batonik napchany cukrem i do picia cole. Podobno w Stanach rozpoczela sie akcja usuwania tych automatow ze szkol bo otylosc jest tak powszechna. Kiedys w TV widzialam program o bardzo otylych dzieciach, ktore mialy moze z rok. I te dzieci mialy potworna otylosc, bo one zadaly hamburgerow i frytek! oczywiscie poprzez placz. I teraz jest pytanie, jak dziecko 1, 2 roczne w ogole wie co to hamburger? Chyba rodzic musial mu pokazac, bo sam do hamburgerowni nie poszedl? Kiedys tez slyszalam, ze jest takim mechanizm psychologiczny.. a dla mnie raczej psychiczny, ze matki, ktore maja nadwage chca aby ich dzieci tez ja mialy tzn tak podswiadomie, bo wtedy nie czuja sie winne, ze one sa takie otyle a ich dzieci nie. No i ostatnia sprawa..tzw obiady amerykanskie.. Tutaj nie ma czegos takiego jak kolacja..jest obiad. Najpierw wstepne danie na pobudzenie apetytu, potem glowne, a potem deser.. no oczywiscie do picia cola. I te olbrzymie porcje!
nineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-12, 20:14   #3
(karolinka)
Raczkowanie

patrzac na zdjecie i statystyki przechodza mnei ciarki brrrr. najgorsze ze podobnie jak agnes18 widzialam to na wlasne oczy, na plazy-przedtem nie zwracałam na to uwagi.
co z nich wyrosnie??
Stary 2005-08-12, 20:28   #4
katii
Raczkowanie

GG do katii

Ewidentna wina rodziców przyzwyczajają swoje dzieci to takich "obiadów". W U.S.A wiekszośc ludzi już chyba przywykła do takiego trybu życia. Szkoda mi tylko dzieci, bo będą mialy pewnie wiele kłopotów zdrowotnych.

Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne....... tam gdzie chcą

katii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-12, 20:31   #5
Rodolphe Lindt
Zadomowienie

Doslownie moge sie podpisac pod nineczka, u mnie jest to samo
Rodolphe Lindt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-12, 20:38   #6
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

U nas też tak niedługo może być
Winni są po troszę wszscy - i firmy produkujące taką żywność, i system edukacji, i rodzice i same dzieci.

PZDR Natalia

Not all those who wander are lost.
MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!
Legite aut Perite!
d'ou vient le vent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-12, 20:39   #7
CzarnyElf
Zakorzenienie

No ja tez podpisuje sie pod Nineczka.U mnie jest to samo,najpopularniejsze miejsce do zabawy dla dzieci tutaj?Oczywiscie Mac Donalds!!Oni to wpajaja dzieciom od malenkiego.tak jak my pamietamy zabawy w podchody w lesie lazenie po drzewach itp to dzieci tutaj pamietaja Mac Donalds-to jest ich najwczesniejsze wspomnienie z dziecinstwa.

Bardzo ale to bardzo trzeba uwazac co sie w Stanach kupuje,prawie wszystko jest naszpikowane chemia.Wszystko napompowane duze plastikowe.Ameryka plastkowa kicha i tyle.
No i rodzice z tym beztresowym wychowaniem...bez komentarza.
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-08-12, 20:49   #8
skapula
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nineczka
Gdzie sa rodzice? Obok nich.. razem sobie jedza! Wiem, bo czesto to widze tutaj w stanach. To jest kwestia tlustego, pelnego cukru i innych paskudztw jedzenia. W Stanach trzeba byc bardzo uwaznym co sie je i gdzie.. i co sie kupuje. Po drugie, hamburgery, frytki, olbrzymie cole kosztuje grosze, tak wiec wiele dzieci tam jada, szczegolnie z biednych rodzin, choc nie tylko. Kiedys na plazy widzialam rodzine Meksykanska (oni tez sa dosc tegawi) i robili sobie kanapki.. wielka, biala bula(tzn bulki, bo nikt tam jednej nie zjadl) smarowane majonezem dosc grubo (jedna lyzka majonezu to 100 kalorii) i na to jakies tluste kielbasy gdzie na pewno jest duzo "ulepszen".. potem tylko juz chipsy, slodycze i juz. Dodam tez, ze lody sa tez bardzo tanie i sprzedawane w duzych opakowniach...sa tez male opakowania ale po co skoro mozna za dolara, dwa wiecej kupic duzo wieksze opakowanie nawet kilkakrotnie wieksze. W szkolach sa tez automaty gdzie dziecko wrzuca dolara i juz ma batonik napchany cukrem i do picia cole. Podobno w Stanach rozpoczela sie akcja usuwania tych automatow ze szkol bo otylosc jest tak powszechna. Kiedys w TV widzialam program o bardzo otylych dzieciach, ktore mialy moze z rok. I te dzieci mialy potworna otylosc, bo one zadaly hamburgerow i frytek! oczywiscie poprzez placz. I teraz jest pytanie, jak dziecko 1, 2 roczne w ogole wie co to hamburger? Chyba rodzic musial mu pokazac, bo sam do hamburgerowni nie poszedl? Kiedys tez slyszalam, ze jest takim mechanizm psychologiczny.. a dla mnie raczej psychiczny, ze matki, ktore maja nadwage chca aby ich dzieci tez ja mialy tzn tak podswiadomie, bo wtedy nie czuja sie winne, ze one sa takie otyle a ich dzieci nie. No i ostatnia sprawa..tzw obiady amerykanskie.. Tutaj nie ma czegos takiego jak kolacja..jest obiad. Najpierw wstepne danie na pobudzenie apetytu, potem glowne, a potem deser.. no oczywiscie do picia cola. I te olbrzymie porcje!
Ja tez nie wierzyłam,że tak rzeczywiście jest w USA dopóki nie zobaczyłam na własne oczy... Byłam przerażona, bo takich potworów olbrzymów jak tam nigdy wcześniej nie widziałam, przynajmniej nie w takich ilościach. U nas to są jednostki, tam to jest plaga. Myślę, ze to olbrzymi problem społeczny i chyba bardzo trudny do rozwiązania. Według mnie to tam się promuje otyłość, przynajmniej sytuacja sprzyja...jedzenie sprzedawane w wiadrach (dziwnie duże pojemności)...kup jedno, drugie dostaniesz gratis..., powszechne fast foody, hektolitry coli...sklepy z odzieżą rozmiarów XXXL to powszechność. Zauważyłam, ze otyłośc powszechna jest wśród biednych, prostych ludzi, ludzie inteligenti są zazwyczaj szczupli. Mam na myśli otyłośc olbrzymią, która w Polsce rzadko występuję, a nie nadwagę, zeby nikogo nie urazić. Najbardziej zdziwiły mnie osoby otyłe do tego stopnia, ze nawet poruszanie sprawiało im problem, ale na szczęscie są specjalne urządzenia, coś jak mały motoro-rower, umożliwiające poruszanie a nawet pracę! U nas taka osoba pewnie pracy by nie znalazła.
Cieszę się, ze Nam jeszcze daleko do takich osiągnięć i mam nadziję, że nigy nie dogonimy w tym Amerykanów. Szkoda mi tych otyłych dzieci, bo tak naprawdę to bardziej wina rodziców, ze takie są, niż ich samych, a to one mają poźniej problemy z własną akceptacją.
skapula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-12, 20:54   #9
CzarnyElf
Zakorzenienie

Ostanio widzialam w sklepie pojemnosc sloika z majonezem o wielkosci wiaderka, a w sklepach typu Sams club to wszystko jest XXXL

A najwiecej reklam w USA dotyczy zrucania tych killogramow-czyli pigulki na schudniecie,diety cud itp no normalnie innych reklam to jest malo....
Stary 2005-08-12, 21:01   #10
nineczka
Wtajemniczenie

To prawda, sa ludzie tak otyli, ze musza poruszac sie na specjalnych elektrycznych wozkach. Tutaj bardzo malo sie chodzi, wszedzie samochodem.. i kiedy mozna choc troche ruszyc tylek, to sa te urzadzenia, bo po co chodzic. Choc oczywiscie pewnie sa i tacy ludzie, ktorzy nawet juz chodzic nie moga przez ta olbrzymia otylosc. Ja zauwazylam, ze tuaj ludzie tyja inaczej. To nie jest taka otylosc jak w Polsce. Tutejsze osoby, te oczywiscie bardzo otyle, maja potwornie wielkie tylki.. Kiedys na silowni widzialam pania, ktora byla bardzo szczupla w pasie ale pupe miala tak potworna. I prosze nie mylic z tym co w Polsce uwaza sie za ksztalt gruszki czy tez otylych ludzi.
Kiedys pisalam do szkoly research paper o obesity czyli potwornej otylosci.. czyli taki wiekszy esej ale z informaciami ktore musiala szukac po roznych zrodlach. Dwie najwieksze firmy ubezpieczeniowe (zdrowotne) zaczely juz traktowac to zjawisko jako chorobe, bo taka otylosc doprowadza do masy roznych innych chorob, szczegolnie cukrzycy. Chca wiec zapobiegac.
Moja kolezanka ma pasierbice, dziewczynka moze 11 lat (meksykanie) jest bardzo otyla i po matce obciazona grozba cukrzycy (matka pewnie tez otyla). Ta kolezanka tez oczywiscie otyla. Przyszla do mnie kiedys z nia, wracaly od lekarza. Lekarz powiedzial, ze dziewczynka musi schudnac bo bedzie miala cukrzyce.. zgadnicie, co mala ze soba przyniosla? Frytki, cole i pudelko po hamburgerze!
Ja uwazam, ze to jest bardzo powazny problem, ktory panstwo musi starac sie rozwiazac. Uwazam ,ze pierwszym krokiem powinno byc wybudowanie chodnikow!!! Bo malo ich tu.. i to bardzo malo. A jak sie idzie na pieszo, to patrza na ciebie jak na dziwolaga.
nineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-12, 21:03   #11
WioletaM
Zakorzenienie

Córka mojego szwagra ma niecałe 9 lat, a jest grubsza ode mnie. Ma już rozstępy i celulitis. Od dziecka zabierają ją do Mc Donalda, na pizzę, kupują jej cole, chipsy, słodycze, smażą kiełbaski. Dziecko miało problemy z żołądkiem, lekarka zabroniła fast foodów, a oni dalej ją tym karmią. Szkoda mi tego dziecka. Już teraz wyśmiewają się z niej w szkole, a ona uważa, że to śmieszne i mówi co jej koledzy o niej mówią. Teściowa też nie widzi problemu. Ciągle ją dokarmia tłustym jedzeniem. Szwagier też był całe życie otyły. Ważył 125 kg, ale zaczął się odchudzać i teraz waży ok. 90 kg. Szwagierce nie podobał się otyły mąż. Szkoda, że nie widzi jak krzywdzi swoje dziecko.
WioletaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-08-12, 21:07   #12
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nineczka
To prawda, sa ludzie tak otyli, ze musza poruszac sie na specjalnych elektrycznych wozkach. Tutaj bardzo malo sie chodzi, wszedzie samochodem.. i kiedy mozna choc troche ruszyc tylek, to sa te urzadzenia, bo po co chodzic. Choc oczywiscie pewnie sa i tacy ludzie, ktorzy nawet juz chodzic nie moga przez ta olbrzymia otylosc. Ja zauwazylam, ze tuaj ludzie tyja inaczej. To nie jest taka otylosc jak w Polsce. Tutejsze osoby, te oczywiscie bardzo otyle, maja potwornie wielkie tylki.. Kiedys na silowni widzialam pania, ktora byla bardzo szczupla w pasie ale pupe miala tak potworna. I prosze nie mylic z tym co w Polsce uwaza sie za ksztalt gruszki czy tez otylych ludzi.
Kiedys pisalam do szkoly research paper o obesity czyli potwornej otylosci.. czyli taki wiekszy esej ale z informaciami ktore musiala szukac po roznych zrodlach. Dwie najwieksze firmy ubezpieczeniowe (zdrowotne) zaczely juz traktowac to zjawisko jako chorobe, bo taka otylosc doprowadza do masy roznych innych chorob, szczegolnie cukrzycy. Chca wiec zapobiegac.
Moja kolezanka ma pasierbice, dziewczynka moze 11 lat (meksykanie) jest bardzo otyla i po matce obciazona grozba cukrzycy (matka pewnie tez otyla). Ta kolezanka tez oczywiscie otyla. Przyszla do mnie kiedys z nia, wracaly od lekarza. Lekarz powiedzial, ze dziewczynka musi schudnac bo bedzie miala cukrzyce.. zgadnicie, co mala ze soba przyniosla? Frytki, cole i pudelko po hamburgerze!
Ja uwazam, ze to jest bardzo powazny problem, ktory panstwo musi starac sie rozwiazac. Uwazam ,ze pierwszym krokiem powinno byc wybudowanie chodnikow!!! Bo malo ich tu.. i to bardzo malo. A jak sie idzie na pieszo, to patrza na ciebie jak na dziwolaga.

Chodniki tak tak!!! i to koniecznie!

Mam dosc lazenia sama po tych zasmieconych trawnikach(chodnikow tu nie znajdziesz)

Stary 2005-08-12, 21:09   #13
CzarnyElf
Zakorzenienie

A z tym tyciem w pupie to sie zgadzam(tez to zauwazylam),wchodzi im to w pupe albo w biodra.......
Stary 2005-08-12, 21:48   #14
kaitlyn
Raczkowanie

GG do kaitlyn

Jak nic się nie zmieni to w Polsce też będziemy mieli niedługo pokolenie XXXL... Niestety dla mnóstwa osób zdrowy styl życia to ciągle jest "przykry obowiązek", nawet dla tych którzy żyją zdrowo przez parę lat to nie staje się normą. Widzę to nawet w moim otoczeniu! Kiedyś na jakiejś babskiej posiadówie już nie pamiętam dokładnie ale po owoce sięgały tylko te na diecie, te, które "mogły sobie pozwolić" wybierały słodycze to jest już chyba w pewnym sensie skrzywiony sposób myślenia, wybieram zdrowe "bo trzeba". Wystarczy dodać najmniejszy stres i niejeden/niejedna się złamie. A czasem byśmy się zdziwili jakie dzieci mają poważne problemy i jak je przeżywają...
Stary 2005-08-12, 22:17   #15
tessalia
Raczkowanie

Fast foody i inne tłuste jedzenie to tragedia żywieniowa (i to nie tylko dla dzieci)!
Ja zaczęłabym od gruntownej edukcji społeczeństwa w tej dziedzinie...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-08-12, 22:17   #16
miu miu
Wtajemniczenie

Straszne!
Ale ja też to już zauważyłam. I otyłe dzieci, i to o czym mówiła kaitlyn (że zdrowe jedzenie to często przykry obowiązek).

Sama jestem osobą bardzo szczupłą, staram się jeść zdrowo i dbam o to, co mam na talerzu. I często słyszę komentarzę typu: "no zjedz, taka szczupła jesteś" albo "jesteś chuda to możesz sobie pozwolić" itp. Podobny przykład: znajoma mojej mamy nie je słodyczy bo ich nie lubi. Jest szczupła. Kiedyś moja mama rozwaliła mnie tekstem: "Taka szczupła to przecież mogłaby sobie pozwolić" Jakby nikt nie pomyślał, że ona jest szczupła bo właśnie nie je tych słodkości i gdyby jadła to juz by tak nie wyglądała

Albo jeszcze inna historia. Niedawno słyszałam o facecie, który leżał w szpitalu po operacji wyrostka. Miał specjalną dietę. Ale kiedy przyszła do niego rodzina w odwiedziny, to poczęstowała go czymś lekceważąc zalecenia lekarzy i mężczyzna... zmarł Historia jak dla mnie straszna ale przynajmniej pokazująca jaki ludzie mają stosunek do jedzenia. Przykre.
miu miu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-12, 22:25   #17
mrufka
Raczkowanie

W Polsce też zaczyna być coraz gorzej. Ostatnio zwróciłam uwagę na wycieczkę dzieci, na oko 10 lub 11-latków i zauważyłam, że wiele z nich - conajmniej jedna trzecia ma sporą nadwagę, a kilkoro było naprawdę porządnie "utuczonych" (bo jak to inaczej nazwać).
Próbowałam sobie przypomnieć chociaż kilka tęższych osób z mojej klasy i rocznika gdy byłam w ich wieku. W klasie takich nie miałam, w szkole może ze dwie, a przecież mam dopiero 17 lat...
Tamta grupa to chyba pierwsze pokolenie, które od małego dziecka miało nieszczęście wychowywać się w okresie popularności McDonaldsów, a przy nieodpowiedzialnych rodzicach mają już wpojony nawyk jedzenia w fast foodach i trudno im będzie to zmienić.
mrufka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-12, 22:40   #18
miu miu
Wtajemniczenie

Post Dot.: Dzieci- GRUBASY

Bo ludzie zbyt często traktują jedzenie jako rozrywkę a nie potrzebę fizjologiczną.
miu miu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-13, 00:01   #19
srubka
Zakorzenienie

Dla mnie to jest po prostu przerazajace ze takie male dzieci maja juz taka nadwage. Sama sie nieraz dziwilam gdzie sa rodzice i dlaczego nie reaguja jak ich pociecha coraz to bardziej obrasta w tluszczyk
Mozna sobie tylko wyobrazic co bedzie za kilka, kilkanasie lat z takim dzieciakiem.

pozdr.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-08-13, 07:34   #20
seemore
Wtajemniczenie

Ja kiedyś widziałam taki artykuł, tylko że w drugą stronę. Matka nie pozwalała jeść dzieciom niczego opróćz warzyw. Dosłownie niczego. Na drugie śniadanko do szkoły proszę bardzo czerwona papryka. Raz kiedyś jej synek kupił sobie zwykłą białą bułkę <chciał spróbować co to jest> i dostał takie lanie że chyba przez tydzień usiąść nie mógł. Już nie mówiąc o słodyczch czy coś, eh dlaczego nie ma rodziców takich po środku? Ja sama lubię pójść sobie do fastfoodu ale to zdarza mi się raz na miesiąc a zimą to już wogóle. Też właśnie kiedyś pamiętm. Moje dziecinstwo to ciągle stłuczenia , skaleczenia, podrapania. Od łazenia po drzewach, lataniu wszędzie a juz najbardzije lubiłam grać w gumę, grac w pilke, wszystko tylko nie siedziec i nic nie robic, a teraz tego nie widze u siebie przed oknem
seemore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-13, 08:00   #21
Agniesia18
Zadomowienie

GG do Agniesia18
Talking Dot.: Dzieci- GRUBASY

Moja mama chyba jest taka po środku Bo zawsze jak widzi mnie jedzącą słodycze czy pijącą cole to mówi: "Jedz jedz, ale zobaczysz jaka potem będziesz gruba i brzydka. Nikt Cie nie zechce"
Od razu mi sie odechciewa
Stary 2005-08-13, 08:36   #22
kiciuś
Raczkowanie

Fast foody, chipsy, cola, tłuste jedzenie - to z pewnością prowadzi do otyłości. Ale zwróćmy uwagę także na styl życia, wiele dzieci spędza wakacje w stylu komputer - telewizor. Jak już wiele wspomianało jeszcze 10 lat temu dzieci biegały, łazily po drzewach, dziewczynki grały w gumę, powszechne były zabawy w berka, chowanego itp. Dzieci, nawet jeśli jadły zbyt dużo, mialy okazję spalić tę nadwyżkę kalorii A dziś??
kiciuś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-13, 08:47   #23
Crystal
Raczkowanie

GG do Crystal
Post Dot.: Dzieci- GRUBASY

okropne!!! Ja mam 12 lat i też niektórzy u mnie w klasie są tacy
A ja cały czas biegam po podwórku wspinam się na drzewa...A tych obżartuchów ani razu nie widziałam na dworze Pewnie ,,rozkładają" sie przed telewizorem i żrą chipsy.Najgorsze jest to że rodzice im na to polwalają !!!
The master of the tale-like lore
The way to kingdom I adore
Where the warrior's heart is pure
Where the stories will come true

Nightwish, "Fantasmic"
Crystal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-13, 09:04   #24
201707171556
Konto usunięte

Niektórzy rodzice sa nieodpowiedzialni i nie mówie tu tylko o otylości ale o np. zębach, mój kuzyn ma niecale 5 lat i od zawsze był karmiony tylko słodyczami, sztucznym jedzeniem, soczkami itp.co prawda jest chudziutki ale te zeby! On ma pruchnice i dzióry prawie we wszystkich zębach a to przecierz małe dziecko z mleczakami!
201707171556 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-13, 09:13   #25
metaxa
Zakorzenienie

Rodzice, którzy nie zwracaja na to uwagi bądź im się nie chce tego widzieć, nie wiedzą jaką krzywde wyrządzają dziecku.
Takie dziecko póxniej w wieku szkolnym przezywa horror.
Moje dziecko ma 6 lat i nie wie co to McDonald
Stary 2005-08-13, 09:33   #26
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miu miu
Bo ludzie zbyt często traktują jedzenie jako rozrywkę a nie potrzebę fizjologiczną.
Bingo Miu Miu
Jedzenie czasem też jest pocieszeniem - dużo kobiet "pociesza się" w ten sposób. A co do dzieci - w szkole nie ma tylu zajęć wf-u co kiedyś, nie ma pieniędzy na kluby sportowe a dzieciom łatwiej jest iść do kafejki internetowej lub posiedzieć w domu przed komputerem niż wyjść i pograć z kolegami/koleżankami np w piłkę. Czasem jedyny ruch to wyjście na zakupy - oczywiście te 200 metrów do sklepu to samochodem ...

PZDR Natalia

Not all those who wander are lost.
MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!
Legite aut Perite!
d'ou vient le vent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-13, 11:10   #27
klarnet
Raczkowanie

no tak,ale jest tez druga strona medalu:chudziutkie mamusie powtarzajace swoim coreczkom,ze musza dbac o linie,uwazac na to,co jedza.niedawno moja daleka kuzynka stwierdzila,ze nie zje ciasta,bo musi sie odchudzac (ma 11 lat...).nie popadajmy w paranoje...
klarnet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-13, 11:29   #28
madana
Zakorzenienie

Ponieważ to rodzice przede wszystkim są odpowiedzialni za swoje dzieci, na nich spoczywa obowiązek właściwego ich żywienia.Bardzo uważam, co jedzą moje dzieci (mam 2 synów),są szupli, uwielbiają słodycze,ale jedzą je w ogranicznych ilościach, chociaż codziennie.Nigdy nie kupuję im chipsów.Ostatnio spędziłam 2 tygodnie wakacji w miejscu, w którym do MacDonaldsa było może 20 metrów,ani razu nie poprosili,by tam pójść,nie lubią fast foodów,za to jedzą surówki(co nie zdarza się u małych "zapaślaków").Ważny jest zwyczajny zdrowy rozsądek.
Koleżanka opowiadała mi jak poprosiła rodziców,by na wycieczkę całodniową dali dzieciom urozmaicone jedzenie,by nie były to tylko słodycze czy chipsy.Jedna matka urozmaiciła:dała 4 paczki różnych chipsów i dużą colę (to wszystko na cały dzień!)+pieniądze na fast fooda.
Rację ma ktoś,kto już zauważył,że jedzenie przestało spełniać rolę potrzeby, a stało się rozrywką.Pozdrawiam
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-13, 12:18   #29
Agniesia18
Zadomowienie

GG do Agniesia18
Talking Dot.: Dzieci- GRUBASY

osobiście, jak przez dłuższy czas nie zjem surówki z duuużą ilością warzyw to jestem "chora"
Stary 2005-08-13, 12:37   #30
kiciuś
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madana
nie lubią fast foodów,za to jedzą surówki(co nie zdarza się u małych "zapaślaków")
Za przeproszeniem, ale stwierdzenie to sugeruję, że dzieci grubsze są gorsze. Fajnie, powinno się dbać o sylwetkę dziecka, ale też nie uczyć go wytykania palcem ludzi z nadwagą. A w Polsce (pewnie nie tylko, ale nie znam zachowań obcokrajowców, więc się nie wypowiem) baaardzo często słyszy się (oprócz zachwyconych pulchnością dzieciaków babci) stwierdzenia: "Ale grubas!!!", "Co wyście z tym dzieciakiem zrobili", "Ależeście go spaśli", czasami także bardziej wulgarne. Czy przypadkiem to też nie przesada?? Bo zgadzam się, że dzieci powinno się uczyć zdrowego stylu życia, a i również tolerancji w stosunku do inaczej wyglądających ludzi. A określenie "spaślak" czy "grubas"
kiciuś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości