|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Odpowiedni szampon
Witam. Chciałam prosić o radę a może raczej ratunek. Mianowicie chodzi o szampony, odżywki. Naprawdę nie wiem jakie wybrać. Mam jasne, cienkie, podatne, łamliwe suche i szybko tracące świeżość włosy. Pakuje w nie majątek na ampułki wzmacniające, szampony i inne pierdółki lecz nic nie działa na nie spektakularnie. Jedynym kosmetykiem z którego byłam naprawdę zadowolona jest (a raczej był) Herbal Essences Rainforest Flowers do włosów suchych i zniszczonych. Włosy po nim pięknie pachniały ale to akurat szczegół. Najważniejsze było to że były miękkie, nawilżone, gładkie, pełne życia, świeże- wprost idealne. Problem tkwi w tym że szampony te już dawno zostały wycofane, nad czym gorliwie ubolewam. Próbowałam nowej serii Herbala ale to dosłowny kit
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Odpowiedni szampon
Ech... znam ten ból...
Mi na przetluszczanie trochę pomaga nafta, ale to raz w tygodniu, max. dwa, wtedy są piekne, tylko trzeba baaaaaardzo dokładnie ja zmyć szamponem, najlepiej z SLS chyba i to ze 2 razy czasem (przynajmniej ja). Szamponu idealnego nie znalazłam. Ale postanowiłam, że przy takich włosach jak nasze lepiej postawic na nawilżanie, to będę szukać jakiegos nawilżacza i w planach mam olejowanie raz w tygodniu (bo to jednak dla mnie byłoby kłopotliwe) olejkiem z Rossmanna dla mam (na rozstępy). Zobaczymy, czy pomoże. Pamiętaj: unikaj SLS i wszelkim silikonów, bo to one sprawiają szybsze przetłuszczanie i oklapnięcie włosów. Na wzmocnienie polecam maseczke domowej roboty z zółtka, olejku i nafty. Niektóre dziewczyny dodaja jeszcze inne skladniki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
powiem Ci tak. mam włosy, które są delikatne, rzadkie. Byle jaki szampon nie może być. Też testowałam mnóstwo. jakieś Dove, Nivea, Syoss. Efekt był, ale na krótko ( włosy moje mozesz zobaczyc na str 138 w zapuszczaniu). w kazdym razie najlepiej u mnie sprawdzał się szampon Advance Techniques z Avon. jest tani, a włosy po nim jak marzenie. jednakże, używam Bambino dla dzieci, bo mam dopiero 13 lat. ; p
Edytowane przez donimica Czas edycji: 2012-02-29 o 19:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
malinka23231995 - czytałaś : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=591929 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
To nie była przesada. Zwykle tak jest, ale to, ze jednemu szkodzi a innemu nie, to chyba oczywiste.
Jak zmieniłam pielęgnację to dopiero wtedy odżyły i okazało sie, że nie sa cienkie tylko na takie wyglądały. Prosiła o radę, to odpowiedziałam z własnego doświadczenia, a takżewywnioskowałam to z opinii innych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Była, bo bardzo wielu dziewczynom, które mogą pochwalić się pięknymi i naprawdę zdrowymi włosami, służy pielęgnacja z silikonami i myjadłami z rodziny SLS-ów. Wystarczyło napisać : "mnie nie służy", bo potem czytamy tu setki wpisów : silikon to zło, trucizna prawie . I jak z tego wynika, to nie jest takie oczywiste . Sorry, że trafiło akurat na Ciebie .
A malinka tak po prawdzie o swojej pielęgnacji nie napisała nic konkretnego i każdy wpis z radami dla Niej będzie bez sensu . W takim przypadku można byłoby zalinkować całe KWC dotyczące pielęgnacji włosów lub temat : co masz dzisiaj na głowie . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Skąd to przekonanie, że szampony mają włosom pomagać? Sampony służą do MYCIA, więc ja zawsze dobieram je do potrzeb skóry głowy i zwracam uwagę czy nie plączą i nie wysuszają włosów. Tyle. Reszta to kwestia odżywienia. Jako szampon polecam Ci Yves rocher i love my planet, zadziałał świetnie na moje przetłuszczające się włosy i używam go ciągle, a moja ulubiona odżywka to Alterra z granatem (rossman). Ale wiadomo, nie każdemu pasuje to samo.
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Faktycznie, mało napisałam tak więc uzupełnię te braki.
Moje niesforne włosy traktuję szamponami łącznie z odżywkami oraz maskami z serii ( nie będę mówić jaki bo to wciąż się zmienia). Co do SLSów to fakt, mi nie służą. Właśnie zakończyłam moją przygodę z Dove Intense Repair. Włosy myje co noc, na drugi dzień pod jego wpływem około godzin wieczornych już miałam oklapnięte kluchy na głowie ;/ Do tego używam też odżywek bez spłukiwania oraz odrobiny olejku arganowego na zniszczone końcówki. 2 miesiące temu stosowałam także ampułki do włosów Radical ze skrzypu i inuliny i dawały one naprawdę zadawalające efekty, jednak miesięczna kuracja kosztuje ok. 70 zł więc aby nie zbankrutować zaprzestałam na razie ich stosowania. Co jeszcze.. O ! Od czasu do czasu nakładam na nie (na kilka godzin) olejek rycynowy ale to naprawdę rzadko, bo ciężko go zmyć, a mycie włosów 5 razy to straszna męka i marnotrawstwo szamponu. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja polecam Ci te dwa:
Pantene Aqua Light- mnie służył dobrze YR z malwą http://www.yves-rocher.com.pl/product/show/pid/1011 Możesz też sięgnąć po apteczną Neutrogenę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
malinka23231995 - jak pewnie już zdążyłaś się zorientować, nie ma jednego panaceum dla wszystkich . Każdy potrzebuje czegoś innego. Możemy tutaj wpisywać, jakich to kosmetyków każda z nas używa . I co z tego ? Tobie one mogą po prostu nie służyć . Podstawowa zasada każdej pielęgnacji, czy to włosy, czy to twarz, czy też ciało : próbować, próbować i jeszcze raz próbować . Może oklap Twoich włosów spowodowany jest zbyt grubą powłoką silikonową . Ja używam kosmetyków z silikonami, ale raz na miesiąc oczyszczam je szmponem z prostym składem, zawierającym mocne myjadło {SLS, SLES itp}.
W dziale fryzjerka są tematy, które dadzą Ci odpowiedź na Twoje pytania. Poczytaj. Jest o pielęgnacji bezsilikonowej, o wcierkach, o olejowaniu, o piciu ziół . A przede wszystkim wątek, do którego Ci już podałam link . Trochę ten wątek rozbudowany, bo pogaduch tam sporo, ale można też i wiele cennych informacji uzyskać . Jedna rada - musisz uzbroić się w cierpliwość . Co do marnotrawstwa szamponu - zastosuj metodę kubeczkową . Olej rycynowy jest rzeczywiście ciężkim olejem . Spróbuj innych : kokosowy, z pestek winogron, z orzechów laskowych lub włoskich i innych z półek np. supermarketów. Olejek arganowy jest bardzo drogi . Kupisz o wiele tańsze i często lepiej działające. Do zabezpieczenia końcówek polecam jedwab CHI . Mam o nim bardzo dobre zdanie . Nie zawiera alkoholu . No cóż - przyjemnej lektury . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Dla mnie optymalne są teraz szampony z serii Fructis Sensation, mają piękne zapachy no i czuje, że włosy mam po nich w lepszech kondycji. Do tego mają świetną reklamę teraz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Mój ulubiony szampon do którego częst wracam to loreal czerwony.Swietny do farbowanych włosów-nie obciąża,nawilza no i pięknie pachnie
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:04.