Komfort psychiczny - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-13, 18:40   #1
body_language
Raczkowanie

Komfort psychiczny

Witajcie, nie wiedziała gdzie umieścić ten wątek więc piszę w tym.
Mam okres już od 8 lat ale nigdy przez ten czas nie spróbowałam z tamponami. Ale postanowiłam zakupić i w końcu wypróbować. Wybrałam te z aplikatorem, bo wydają mi się łatwiejsze w użyciu.
Wszystko było okej założyłam bez problemu, tampon nie uwierał nie czuję, że go w ogóle mam. Nie czuję tez jak przy obfitszym krwawieniu leci mi krew, jeżeli wiecie co mam na myśli. Ale jest jeden problem, mój komfort psychiczny. Korzystam z tamponów już 3 dzień ale ciągle czuję dyskomfort psychiczny. Nie umiem tego opisać. Nie chodzi o aplikację czy wyjmowanie, nie obrzydza mnie, to nie boli. Chodzi o ten czas kiedy mam tampona w sobie. Czuję się jakoś dziwnie psychicznie, trudno to ubrać w słowa. Coś takiego jakbym miała kawałek jakiegoś przedmiotu. Chciałabym używać tamponów zamiast podpasek, bo są dużo wygodniejsze i higieniczne, ale nie umiem zawalczyć z tym dyskomfortem psychicznym.
Miałyście podobnie? Jeżeli tak to proszę o rady.
body_language jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-13, 19:11   #2
Dotka90
Zakorzenienie

Dot.: Komfort psychiczny

Stosuj podpaski.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-13, 19:13   #3
pogubiona88
Zadomowienie

No bo to nowa sytuacja dla Ciebie.
Ja tak miałam jako małolata ze stanikiem hihihi. Sama świadomość ze coś mnie tak obciska (mimo że fizycznie niewiele czułam) mnie wkurzał.... I unikałam go jak mogłam (w przeciwieństwie do koleżanek)

Jak chcesz nosić tampon to poczekaj, "daj mu czas". Jak nie jest to konieczność, noś podpaski....

A jak minie sporo czasu i dalej bedziesz sie zastanawiać to... lepiej się nie męcz.
pogubiona88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-13, 19:41   #4
_ema_
Zakorzenienie

Jeśli czujesz tampon to znaczy, że jest źle założony
Potrenuj zakładanie, a jak już zrobisz to prawidłowo, to zaręczam - nie będzie dyskomfortu, że 'masz coś w sobie' bo zaraz o tym zapomnisz.

edit:
wybacz, jakaś przymulona jestem, bo drugi raz przeczytałam i widzę, że pisałaś, że go nie czujesz jednak. To już nie wiem, dla mnie naturalne jest, że się o tym zapomina jak się na to nie zwraca uwagi, jak z oddychaniem ^^
Może głupie pytanie, ale jesteś dziewicą?

Edytowane przez _ema_
Czas edycji: 2012-12-13 o 19:43
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-13, 21:45   #5
body_language
Raczkowanie

Tak jestem dziewicą. Ale uprawiam petting z chłopakiem , bo wiem do czego zmierzasz
body_language jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-13, 22:15   #6
laisla
Zakorzenienie

Gdy byłam dziewicą to w ogóle nie majstrowałam z tamponami, dyskomfort miałam już podczas aplikacji więc odpuściłam.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-13, 22:26   #7
cholernarejestracja
Copyraptor

Jak przestaniesz to analizować, to minie za dużo o tym myślisz po prostu, i sama się nakręcasz. Stosuj tampony na zmianę z podpaskami, i za jakiś czas Ci przejdzie, bo po prostu zapomnisz.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-13, 22:30   #8
overmind
Rozeznanie

A ja byłam dziewicą i bez problemów używałam ob z otoczką silk touch, tych mini i normal.

Co do problemu Autorki - wydaje mi się, że musisz "potrenować", coś jak przytoczony przykład z stanikiem, a jeśli jest to bardzo męczące, to wróć do podpasek.
overmind jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-13, 23:06   #9
leniwca
Zakorzenienie

Ja też zaczęłam używać tamponów, jak byłam jeszcze dziewicą. Najpierw mini, a potem normal.
Nie miałam żadnego uczucia dyskomfortu. Może musisz się po prostu przyzwyczaić. Staraj się nie myśleć o tym, że masz coś w sobie.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-13, 23:16   #10
All That Jazz
Zadomowienie

Ja na początku miałam dyskomfort, bardziej związany z tym że bałam się że ponieważ tampona nie widać, nie zorientuję się na czas że muszę go wymienić i przecieknie (miałam wtedy bardzo obfite miesiączki i zdarzało się że musiałam zmieniać tampon co godzinę-półtorej). Przeszło mi po jakichś 2-3 okresach może spróbuj jeszcze przez jakiś czas je stosować, pewnie się przyzwyczaisz a jeśli nie to w każdej chwili będziesz mogła wrócić do podpasek
All That Jazz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 00:02   #11
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez All That Jazz Pokaż wiadomość
Ja na początku miałam dyskomfort, bardziej związany z tym że bałam się że ponieważ tampona nie widać, nie zorientuję się na czas że muszę go wymienić i przecieknie (miałam wtedy bardzo obfite miesiączki i zdarzało się że musiałam zmieniać tampon co godzinę-półtorej). Przeszło mi po jakichś 2-3 okresach może spróbuj jeszcze przez jakiś czas je stosować, pewnie się przyzwyczaisz a jeśli nie to w każdej chwili będziesz mogła wrócić do podpasek
W związku z tym miałam obawy, że gdzieś mi się ..zgubi w środku i przy każdej okazji sprawdzałam czy aby ta nitka jest na zewnątrz..
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 00:08   #12
All That Jazz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
W związku z tym miałam obawy, że gdzieś mi się ..zgubi w środku i przy każdej okazji sprawdzałam czy aby ta nitka jest na zewnątrz..
A tak, ja też zdążyłam już o tym zapomnieć
All That Jazz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości