Proszę o pomoc. dziwna miesiączka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-12, 21:21   #1
gumi30
kokoszka

Exclamation

Proszę o pomoc. dziwna miesiączka

Witam! Wiem, że na forum jest mnóstwo podobnych wątków, ale przeszukała i nie znalazłam nikogo kto byłby w identycznej sytuacji. Otóż jest to dość skomplikowane, a ja nie mam zbyt dużego doświadczenia i chciałam przeczytać co myślą mądrzejsze koleżanki.
Miesiączka spóźniła mi się 3 dni, ale wreszcie przyszła. Zdziwiła mnie od samego początku. Pierwszego dnia (w ktorym krwawienie jest już u mnie bardzo obfite) pojawiła się brązowa plamka i właściwie nie powiększyła się do wieczora. W nocy nie poleciało praktycznie nic. Dzisiaj (czyli drugiego dnia) tak samo cały dzień miałam jednej "wielkości" brązową plamkę. Na dodatek nie czuję bólu brzucha, który towarzyszy mi zawsze przez pierwsze dwa dni, a przed "miesiączką" nie bolały mnie piersi (nabrzmiałe piersi co miesiąc bez wyjątku zapowiadały okres). Oprócz skąpego plamienia, dziwi mnie także jego kolor (bardzo ciemny brązowy).
Dodam, że ostatni stosunek odbyłam pod koniec października, a gdzieś tydzień póżniej dostałam okres (prawdziwą miesiączkę, ze wszystkimi objawami).
A no i nie wiem czy to istotne, ale wczoraj zaczęłam pierwsze opakowanie tabletek antykoncepcyjnych Yasmin (miałam wziąć w pierwszy dzień miesiączki), ale w sumie okres dostałam ok. godz. 14, a tabletkę wzięłam ok. 22. Wiem, że tabletki mają wpływ na obfitość i długość miesiączki, ale już początek okresu od razu wydawał mi się dziwny (jeszcze przed wzięciem tabletki).
Proszę o pomoc. Sytuacja wydaje się być skomplikowana bo na dziwą miesiączkę nałożyły się pierwsze tabletki anty. Co o tym myślicie?
P.S. Czytałam coś na temat miesiączki bez jajeczkowania. Czy to może być to?
gumi30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-12, 21:45   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Proszę o pomoc. dziwna miesiączka

Miesiączki bywaja różne i nawet po latach takich samych mogą się odstepstwa i tyle.

Bierzesz pigułki więc okres pewnie zniknie lub będzie skąpy a "normlany" okres dostaniesz po wzięciu blistra pigułek tzw. okres z odstawienia.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-13, 07:55   #3
RUDAkaska
BAN stały

GG do RUDAkaska

Cytat:
Napisane przez gumi30 Pokaż wiadomość
Miesiączka spóźniła mi się 3 dni, ale wreszcie przyszła. Zdziwiła mnie od samego początku. Pierwszego dnia (w ktorym krwawienie jest już u mnie bardzo obfite) pojawiła się brązowa plamka i właściwie nie powiększyła się do wieczora. W nocy nie poleciało praktycznie nic. Dzisiaj (czyli drugiego dnia) tak samo cały dzień miałam jednej "wielkości" brązową plamkę. Na dodatek nie czuję bólu brzucha, który towarzyszy mi zawsze przez pierwsze dwa dni, a przed "miesiączką" nie bolały mnie piersi (nabrzmiałe piersi co miesiąc bez wyjątku zapowiadały okres). Oprócz skąpego plamienia, dziwi mnie także jego kolor (bardzo ciemny brązowy).
Dodam, że ostatni stosunek odbyłam pod koniec października, a gdzieś tydzień póżniej dostałam okres (prawdziwą miesiączkę, ze wszystkimi objawami).
A no i nie wiem czy to istotne, ale wczoraj zaczęłam pierwsze opakowanie tabletek antykoncepcyjnych Yasmin (miałam wziąć w pierwszy dzień miesiączki), ale w sumie okres dostałam ok. godz. 14, a tabletkę wzięłam ok. 22. Wiem, że tabletki mają wpływ na obfitość i długość miesiączki, ale już początek okresu od razu wydawał mi się dziwny (jeszcze przed wzięciem tabletki).

P.S. Czytałam coś na temat miesiączki bez jajeczkowania. Czy to może być to?
po pierwsze napisałaś , że dostałaś miesiączke, gdzie zaraz piszesz, że to plamienie i nie jest to miesiączka ją zawsze miałaś.Do tego bez objawów . Ponieważ nie można tego zdefiniować jako miesiączkę, poszłabym z tym do lekarza, nie biorąc tabl. Być może masz PCOS i stąd takie skąpe brązowe plamienie. , które często przeplata się na zmiane z normalnym krwawieniem misięcznym. Skoro już zażyłaś tabl. bierz je dalej , a po miesiącu dostaniesz normalnego krwawienia , ale poszłabym z ta informacją do gina. Zobaczysz jak organizm sie zachowa po skończeniu tabl., nie wiem przez jak długi czas masz stosować antyk. i z jakiego powodu zostały przepisane ( czy jako zapobieganie , czy leczniczo) i czy miałas szczegółowe badania .
Musisz sie obserwować
RUDAkaska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-13, 16:26   #4
gumi30
kokoszka

Taka skąpa miesiączka zdarzyła się u mnie tylko raz dlatego nie wiem jak to określić. Nie wysuwałabym tak daleko idących wniosków z tym PCOS (po jednym skąpym okresie) . Zastanawiam sie po prostu czy to może być ten cykl bezowulacyjny? Nie wiem zbyt wiele na ten temat.
Stary 2012-12-13, 16:46   #5
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Taka skąpa miesiączka zdarzyła się u mnie tylko raz dlatego nie wiem jak to określić. Nie wysuwałabym tak daleko idących wniosków z tym PCOS (po jednym skąpym okresie) . Zastanawiam sie po prostu czy to może być ten cykl bezowulacyjny? Nie wiem zbyt wiele na ten temat.
A nawet jeśli to co ? bierzesz pigułki więc będziesz miała takie cykle.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-13, 16:54   #6
RUDAkaska
BAN stały

GG do RUDAkaska

Cytat:
spokojniep- bez nerwów, nie wyczytałam , żeby to było pierwszy raz.! ( bo tego nie napisałaś) Poza tym , nie wysuwam daleko idacych wniosków- zapytałas - odpowiedziałam , po to chyba był post..

A tak dla wiedzy- najczęściej spotykaną przyczyną cykli bezowulacyjnych jest własnie PCOS.( NAJCZEŚCIEJ - NIE CZYTAJ zawsze i tylko). Oraz zaburzenia cyklu mogą powodować także choroby przysadki i podwzgórza, nadmierna otyłość i przeciwnie – znaczna niedowaga.

pozdrawiam

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ----------

zostaje wizyta u lekarza, a nie negowanie odpowiedzi , których się nie spodziewałas( bo nie odpowiadają Tobie)
RUDAkaska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-13, 17:12   #7
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
to ja mam pytanie - wiesz kiedy w cyklu kobiety wystepuje owulacja? i jak to sie ma do 1 dnia okresu?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-13, 23:15   #8
gumi30
kokoszka

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
to ja mam pytanie - wiesz kiedy w cyklu kobiety wystepuje owulacja? i jak to sie ma do 1 dnia okresu?
przeczytałam, że miesiączki w cyklach bezowulacyjnych są inne (skąpe, krótsze niż zwykle, itp) dlatego pytam. nie napisałam, że ma to związek z pierwszym dniem okresu tylko z jego "wyglądem".

---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ----------

Cytat:
Napisane przez RUDAkaska Pokaż wiadomość
spokojniep- bez nerwów, nie wyczytałam , żeby to było pierwszy raz.! ( bo tego nie napisałaś) Poza tym , nie wysuwam daleko idacych wniosków- zapytałas - odpowiedziałam , po to chyba był post..

A tak dla wiedzy- najczęściej spotykaną przyczyną cykli bezowulacyjnych jest własnie PCOS.( NAJCZEŚCIEJ - NIE CZYTAJ zawsze i tylko). Oraz zaburzenia cyklu mogą powodować także choroby przysadki i podwzgórza, nadmierna otyłość i przeciwnie – znaczna niedowaga.

pozdrawiam

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ----------

zostaje wizyta u lekarza, a nie negowanie odpowiedzi , których się nie spodziewałas( bo nie odpowiadają Tobie)
Spokojnie, nie mam żadnych pretensji. Mogłaś to tak odebrać (może jakoś źle to napisałam), ale nie takie były moje intencje. Po prostu napisałam, że sądzę, że to nie PCOS bo to pierwszy raz sie zdarzyło. Mimo wszystko dziękuję za odpowiedź. Jeśli taka sytuacja się powtórzy na pewno pójdę do lekarza.

Edytowane przez gumi30
Czas edycji: 2012-12-13 o 23:17
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości