|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
1-szy i 2-gi dzień Świąt dania na gorąco i przystawki
Dziękuję że zaglądasz
![]() W Wigilię, każdy wie co ma znaleźć się na stole, ale kolejne dni świętowania - tutaj nie ma już tradycji. Od kilkunastu lat jestem gospodynią i chciałabym zaskoczyć kilkunastu moich gości ![]() Na wszelki wypadek zrobiłam dzisiaj Stroganow - powędruje do zamrażalnika. To takie uniwersalne świąteczne danie na gorąco w moim domu. A co Wy podajecie swoim gościom, lub co najbardziej Wam smakuje ? Jeśli chodzi o przystawki to : klops, pasztet, rolada serowa, jajka nie wiem w jakiej postaci jeszcze, sałatka.... oczywiście ciasta
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: 1-szy i 2-gi dzień Świąt dania na gorąco i przystawki
sledzie w oleju i po grecku, salatki, ciasta, galaretka z nozek, jaja z groszkiem w majonezie( moj wuj to uwielbia i zawsze sie na to rzuca, wiec to glownie dla niego), czasami gulasz z posypanym zoltym serem. barszczyk z uszkami. Pisze co podaje moja mama na stol. A gdy ja mam gosci, to troszke nowoczesniej. Ale o tym pozniej bo musze leciec na kolejne zakupy :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
a możesz opisać jaka "jaja z groszkiem" ?
![]() no tak galaretki mięsne, śledzie to tradycja ![]() ja mam jeszcze taki dość prosty ale b.smaczny przepis na danie gorące: kotlety z piersi posmarować chrzanem posypać pieczarkami usmażonymi na to plaster żółtego sera i zapiec w piekarniku kilkanaście min do rozpuszczenia sera i ogrzania całości, po wyjęciu polewam ketchupem i gotowe ![]() wszystkim smakuje, ale to juz tyle razy robiłam ![]()
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
U mnie przystawek na ogół nie ma. W tym roku będę robić pieczony rostbef z ziemniakami i sałatą.
Robiłam też kiedyś kaczkę aromatyczną i wołowinę po burgundzku. Na przystawkę mogę polecić np. kremową zupę z grzybów leśnych zapiekaną pod ciastem francuskim Może coś cię zainspiruje.
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() kotlety kradne od Ciebie, na najblizsza niedziele. Mam gosci, wiec sie przyda ![]() Edytowane przez ellish Czas edycji: 2012-12-20 o 21:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Jeżeli chodzi o sałatki ostatnio oczarowała mnie grejpfrutowa z owczym serem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem ze wsi, ale wiesz ten groszek to można rozmacie podać
![]() cos takiego?
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
o wlasnie, identyczne. Tylko ladniej podane
![]() Ale bym to zjadla teraz, nawet po 22:00 ;] ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Wystarczy dodać mix sałat, sos miodowy i gotowe!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
u mnie w 1 i drugi dzien świąt dojadamy to co z Wigilii
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja jednego dnia robię kaczki nadziewane małymi pomarańczami (z braku klementynek), sałatkę ze szpinaku z miksem sałat, plastrami buraków i gruszką, kremowy szpinak i surówkę z selera z rodzynkami.
Drugiego dnia gęś nadziewana gruszkami z żurawina, pieczone ziemniaki, brukselka, czerwona kapusta z sokiem z granatów i surówka z pora a jabłkiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:02.