|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 | ||
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: łódz
Wiadomości: 523
|
kapusta
zbliżają się Święta
__________________
|
||
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: kapusta
My robimy na święta jedynie kaputę z pieczarkami. Kiedyś mama zrobiła kapustę po żydowsku czy jakoś tak...w kazdym bądź razie z rodzynkami i było to totalny niewypał.
Ale kapustka z pieczarkami zawsze jest rarytasem nie tylko na swieta. Przepis Babci Cesi (bo to właśnie ona robi tą pyszną kapustę) - 1kg kapusty kiszonej najlepiej już z drobno potartą marchwką - 1/2kg pieczarek - kostka masła - 3 nie za duże cebulki - sól, pieprz Kapustę rozdrabniamy, następnie płuczemy zimna wodą gdy jest za kwaśna, po czym gotujemy, ok 1 do 1,5 godziny, zalezy od kapusty. Pieczarki kroimy na małe kawałki nastepnie podsmażamy na masełku i wodzie. Cebulkę drobno posiekać oraz lekko zrumienić na maśle. Gdy kapusta jest gotowa, odcedzić, wymieszać z masłem aby była odpowiednio "umaszczona", nastepnie dodac pieczarki, podsmazoną cebulkę i doprawić solą i pieprzem. Uwielbiam tą kapustkę, jest zawsze pysznaaaaa, a przez masło ma taki fajny kolorek i bardzo się "błyszczy". Może to nie za odpowiednie stwierdzenie jesli chodzi o kaputę ale zwykle gdy jadam u kogoś innego kaputę jest taka "matowa" i jakas taka bez smaku. |
|
|
|
|
#3 |
|
Moderator
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Bayern/DE
Wiadomości: 6 269
|
Dot.: kapusta
Moja mama zawsze na wigilie robi kapuste z grochem.Jedna duza glowka kapusty,troche soli,szatkuje i gotuje,gdy bedzie prawie miekka dodaje kilo kapusty kiszonej,gotuje kilka minut.Groch nailepiej pokrojony na pol szybciej sie ugotuje.Gotuje w osolonej wodzie,gdy bedzie ugotowany wrzucic do kapusty i tluc tluczkiem ale o duzych zebach lub widelcem drewnianym i dobrze mieszac,i gotowe na sam koniec roztopic maselko i posypac bulke tarta pycha
i zadnych przypraw nie potrzeba tylko troche soli
mikroREKLAMA
Metamorfoza-uwolnij swoje piekno. Chcesz wygladac inaczej jak na codzien,wystarczy jak zalaczysz zdjecie wraz z opisem.A my doradzimy co zmienic w Tobie,we fryzurze,makijazu,ubiorze.Zapraszamy bardzo na nasze forum. Ta reklama pokazywana jest pod 6 269 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
|
Dot.: kapusta
A ja robię klasyczną kapustę z grzybami, a ponieważ spotykamy się na Wigilii gromadnie(średnio 20 luda) kupuuję ok 4-5 kg kapusty odciskam ją, ale sok zlewam do naczynia, jeśli jest bardzo kwaśna, płuczę...i tu czasem przydaje się ten zostawiony sok, bo zdarza się za mocno wypłukać, siekam wrzucam do gara zalewam niewielką ilością wrzątku i gotuję, w osobnym garnuszku obgotowuję suszone grzybki (duuużo), troszeczkę, żeby zmiękły kroję na dość duże kawałki i wrzucam do kapuchy, wywar z grzybków oczywiście wlewam też i gotuję, jeżeli uznam, że grzybków za mało dorzucam po prostu suchych połamanych...doprawiam solą, pieprzem i kminkiem...w podobny sposób przyrządzam farsz do krokietów, tyle, że wtedy grzybki drobniej
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
|
|
|
#5 |
|
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: kapusta
no i dodaj 2,3 ugotowane pogniecione ziemniaki i wymieszaj
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: łódz
Wiadomości: 523
|
Dot.: kapusta
dzięki dziewczynki mam nadzieję że mi się w końcu uda
wiecie co mam na myśli
__________________
|
||
|
|
|
|
#7 |
|
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: kapusta
acha uważajn zeby groch zabardzo się nie rozpaćkał..lepsza jest jak ten groch jest troszeczkę w calości
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:28.






i zadnych przypraw nie potrzeba tylko troche soli



