kapusta - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-11-12, 13:24   #1
morwa74
Rozeznanie
 
Avatar morwa74
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: łódz
Wiadomości: 523

kapusta


zbliżają się Święta każda z nas ma napewno jakieś danie extra,które przygotowywuje na ten szczególny dzień i z tym związana jest moja prośba jak dotąd nie udało mi się przygotować kapusty z grochem,która powaliłaby moich gości na kolana największy problem ma z doborem przypraw kochane piszcie nie tylko na temat kapusty,chwalcie się swoimi przepisami
__________________
Bywa nieraz, że czasem stoimy w obliczu prawdy dla, której brakuje słów... JP
morwa74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-12, 17:42   #2
Sanderek
Wtajemniczenie
 
Avatar Sanderek
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Bytom / Tarnowskie Góry
Wiadomości: 2 009
GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek
Dot.: kapusta

My robimy na święta jedynie kaputę z pieczarkami. Kiedyś mama zrobiła kapustę po żydowsku czy jakoś tak...w kazdym bądź razie z rodzynkami i było to totalny niewypał.

Ale kapustka z pieczarkami zawsze jest rarytasem nie tylko na swieta.

Przepis Babci Cesi (bo to właśnie ona robi tą pyszną kapustę)

- 1kg kapusty kiszonej najlepiej już z drobno potartą marchwką
- 1/2kg pieczarek
- kostka masła
- 3 nie za duże cebulki
- sól, pieprz

Kapustę rozdrabniamy, następnie płuczemy zimna wodą gdy jest za kwaśna, po czym gotujemy, ok 1 do 1,5 godziny, zalezy od kapusty. Pieczarki kroimy na małe kawałki nastepnie podsmażamy na masełku i wodzie. Cebulkę drobno posiekać oraz lekko zrumienić na maśle. Gdy kapusta jest gotowa, odcedzić, wymieszać z masłem aby była odpowiednio "umaszczona", nastepnie dodac pieczarki, podsmazoną cebulkę i doprawić solą i pieprzem.

Uwielbiam tą kapustkę, jest zawsze pysznaaaaa, a przez masło ma taki fajny kolorek i bardzo się "błyszczy". Może to nie za odpowiednie stwierdzenie jesli chodzi o kaputę ale zwykle gdy jadam u kogoś innego kaputę jest taka "matowa" i jakas taka bez smaku.
Sanderek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-12, 23:09   #3
kaska222
Moderator
 
Avatar kaska222
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Bayern/DE
Wiadomości: 6 269
Dot.: kapusta

Moja mama zawsze na wigilie robi kapuste z grochem.Jedna duza glowka kapusty,troche soli,szatkuje i gotuje,gdy bedzie prawie miekka dodaje kilo kapusty kiszonej,gotuje kilka minut.Groch nailepiej pokrojony na pol szybciej sie ugotuje.Gotuje w osolonej wodzie,gdy bedzie ugotowany wrzucic do kapusty i tluc tluczkiem ale o duzych zebach lub widelcem drewnianym i dobrze mieszac,i gotowe na sam koniec roztopic maselko i posypac bulke tarta pycha i zadnych przypraw nie potrzeba tylko troche soli
__________________



RegulaminWizaz.pl
mikroREKLAMA
Metamorfoza-uwolnij swoje piekno.
Chcesz wygladac inaczej jak na codzien,wystarczy jak zalaczysz zdjecie wraz z opisem.A my doradzimy co zmienic w Tobie,we fryzurze,makijazu,ubiorze.Zapraszamy bardzo na nasze forum.

Ta reklama pokazywana jest pod 6 269 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
kaska222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-13, 01:16   #4
makadamia
Raczkowanie
 
Avatar makadamia
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
Dot.: kapusta

A ja robię klasyczną kapustę z grzybami, a ponieważ spotykamy się na Wigilii gromadnie(średnio 20 luda) kupuuję ok 4-5 kg kapusty odciskam ją, ale sok zlewam do naczynia, jeśli jest bardzo kwaśna, płuczę...i tu czasem przydaje się ten zostawiony sok, bo zdarza się za mocno wypłukać, siekam wrzucam do gara zalewam niewielką ilością wrzątku i gotuję, w osobnym garnuszku obgotowuję suszone grzybki (duuużo), troszeczkę, żeby zmiękły kroję na dość duże kawałki i wrzucam do kapuchy, wywar z grzybków oczywiście wlewam też i gotuję, jeżeli uznam, że grzybków za mało dorzucam po prostu suchych połamanych...doprawiam solą, pieprzem i kminkiem...w podobny sposób przyrządzam farsz do krokietów, tyle, że wtedy grzybki drobniej
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-13, 11:47   #5
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: kapusta

no i dodaj 2,3 ugotowane pogniecione ziemniaki i wymieszaj ja tez taka robie na święta i moja mama
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-13, 19:06   #6
morwa74
Rozeznanie
 
Avatar morwa74
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: łódz
Wiadomości: 523
Dot.: kapusta

dzięki dziewczynki mam nadzieję że mi się w końcu uda i na stole zawita upragniona kapusta z grochem z konsekwencjami zmierzę się póżniej wiecie co mam na myśli
__________________
Bywa nieraz, że czasem stoimy w obliczu prawdy dla, której brakuje słów... JP
morwa74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 08:35   #7
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: kapusta

acha uważajn zeby groch zabardzo się nie rozpaćkał..lepsza jest jak ten groch jest troszeczkę w calości
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:28.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.