![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
mam dość
jestem taka wściekła , że nie potrafie sobie z tym poradzić. Moja siostra po raz kolejny grzebała w moich rzeczach i uzywała moich kosmetyków pod moją nieobecność. Niestety nie mam klucza do pokoju bo kilka lat temu matka go wzieła i nie pozwoliła mi się zamykać....prosiłam już wielkorotnie ojca żeby wymienił mi zamek ale wymyśla jakieś wymówki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: mam dość
Interweniowałabym w sprawie tego zamku w drzwiach.
Rozumiem, że rozmowy z siostrą nie pomagają?
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
o ten zamek prosze ojca codziennie, ale on wymyśla że musi rozwalić całe drzwi...nie mam już siły, a rozmowy nie pomagają nic, jak szukałam moich butów bo zobaczyłam że nie mam ich w szafie to siostra przyleciała za 5min i rzuciła mi je do pokoju całe w błocie...a były nowe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Serio, potrzebujesz żeby to tatuś Ci założył zamek? Weź jakiegoś fachowca i po sprawie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, starałabym się założyć ten zamek na własną rękę
![]() No i tak jak już dziewczyny powiedziały - jak rozmowy z siostra nie zdają rezultatu, to sama bym brała od niej rzeczy, celowo je czymś usyfiła i rzucała na offen na środek jej pokoju. A za buty bym pokroiła chyba! Co jak co, ale uważam, że ludzie mają różne stopy, jedni pronujące, inni mają płaskostopie, szersze kości, koślawią obcasy i butów nie należy pożyczać, a przynajmniej ja się nimi z nikim nie dzielę ![]()
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja tam byłabym wredna, nalałabym do butelek jakiś tanich, śmierdzących kosmetyków, albo zainwestowała w zamykany kuferek na kosmetyki tego typu:
![]() Do tego są też szafy zamykane na klucz, można takie w Ikei dostać. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Fachowiec to dobry pomysł,jak nie najlepszy,oprócz tego rozgrzebałabym jej rzeczy,dałabym po tych łapkach co wszystko podkradają i tyle.
Uważam,że mieszkając nadal z rodzicami,będąc pełnoletnią osobą masz prawo do całkowitej prywatności. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ślusarz za dorobienie zamka w drzwiach wewnętrnych weźmie z 50 pln...ale kolegę jakiegoś tez byś mogła poprosić i pewnie za "piwo" by zrobił. Wkładka do drzwi- ok.15pln
![]() wydatek to nie jest...siostrze numer bym wywinęła z dosypaniem cudów do kosmetyków, a że u mnie w lodówce też kwasy sobie stoją...to pewnie po jednym feralnym razie by się opamiętała- pomyśl, czasem wystarczy dosypać cynamonu i będzie "grzało" jak nie wiem...albo chilii, czy nawet pieprz (wiesz co znaczy pieprz w tuszu do rzęs?! noooo to pomyśl...) aha-pieprzem nie zrobisz jej trwałej krzywdy- z chilii jednak bym uważała, szczególnie przy "ocznych" kosmetykach no i trzecia sprawa- ja bym za każdy ubłocony/zniszczony/użyty ciuch czy kosmetyk po złośliwości robiła coś..ale zanim bym zrobiła- to bym dla siostry sporządziła listę co za co np. za używanie kosmetyków- wylejesz jej olej na głowę ![]() ![]() Albo by sie przestraszyła, albo miałaby to co jej obiecałaś- nic niejawnego czy niespodziewanego by jej nie spotkało, więc nawet za bardzo by się nie miała jak i komu na ciebie poskarżyć. Metody ciut gówniarskie...ale skutkowały w przypadku mojego braciaka, więc może i tobie pomogą
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
zdecydowanie załóż zamek. Postaw też granicę: jeśli jeszcze raz to zrobisz, napiszę na Ciebie pozew o kradzież i włamanie. Przygotuj na komputerze taki dokument, i jak znowu coś zrobi, wydrukuj i jej daj. Nie musisz naprawdę z tym iść na policję, możesz odegrać scenę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
proponuję kupić kuferek na szyfr.skoro nie zna zasad i nie stosuje się do próśb to trzeba coś z tym zrobić.
kuferek nie jest drogi,za swój dałam 35 zł ![]() ![]() a tu masz na allegro za 28 zł : http://allegro.pl/maly-kuferek-waliz...845891375.html ![]() Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2012-12-18 o 20:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Wszystko fajnie pięknie zamek w drzwiach, kuferki na szyfr itd., ale dlaczego ona we własnym domu nie może czuć się swobodnie i nie martwić się za każdym razem jak z niego wychodzi. To jest dla mnie chore, bo musi się bronić jak przed złodziejami. Bardzo niekomfortowa sytuacja tym bardziej, że rodzice nic z tym nie robią.
Może jakaś drastyczna rozmowa z rodzicami, coś co nimi wstrząśnie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zrobiłabym listę tego co zabrała/ zniszczyła (np. buty) sory, ale za to bym chyba wszystkie kudły wyrwała z głowy i podliczyła ją. To co zniszczyła zażądać zwrotu pieniędzy. Jeśli będzie zabierać informuj ją, że zniszczysz jej jakiś ulubiony ciuch, kosmetyk, buty. Może w końcu trafi to do niej. Poza tym nie rozumiem, jak można coś zabrać komuś bez pytania, przecież to jest kradzież. I uprzedź ją o tym. Może jak zaczniesz ja hmm wyzywać od złodziejek to coś do niej dotrze.
Motocyklistka ![]() ![]() Suzuki GSX 600F ![]() "MOTOR" masz pod maską np. samochodu "MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości. Edytowane przez malwi89 Czas edycji: 2012-12-18 o 21:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
dokladnie, dosyp czegos ostrego/ pikantnego do kosmetykow. jesli uzywa szamponu, zastap go czyms bardzo oleistym, zeby lba nie domyla przez tydzien. albo jakiegos wybielacza do wlosow to ja troche "rozjasni"
![]() tez jej zabieraj kosmetyki, i sie nie krepuj. a nawet jesli nie zuzyjesz, wylewaj zel pod prysznic skrupulatnie codziennie do zlewu czy wanny twierdzac ze skoro Ona Twoje to Ty jej zuzywasz. Do butelki po perfumie wlej jakiegos smierzacego swinstwa
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Motocyklistka ![]() ![]() Suzuki GSX 600F ![]() "MOTOR" masz pod maską np. samochodu "MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
wymiana zamka to naprawdę nic trudnego i nie potrzeba do tego żadnego fachowca. Równie dobrze możesz sama się tym zając, bądź poprosić kolegę o to (choć uważam, że pewne podstawowe rzeczy trzeba umieć samemu zrobić, żeby z każdą głupotą nie latać po znajomych czy fachowcach)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Motocyklistka ![]() ![]() Suzuki GSX 600F ![]() "MOTOR" masz pod maską np. samochodu "MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Bo ma takich rodziców i już. Może to starsza siostra jest oczkiem w głowie?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Przerażają mnie rady w stylu "dolej jej czegoś", "dosyp tego i tamtego". To jest potencjalnie groźne dla zdrowia i na niskim poziomie, dziewczyna dopiero wtedy będzie miała problemy z siostrą
![]() Założyć zamek możesz spróbować sama albo poprosić kogoś o pomoc, niekoniecznie tatę. To chyba najlepsze rozwiązanie skoro rozmowy nie pomagają. Wydrukowanie pisma i pokazanie raczej też nie zrobi na nikim wrażenia ![]()
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
wymień sobie sama kobieto ten zamek, to jest chwila roboty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym była wredna i zrobiła tak, żeby poszło jej w pięty. Może jak się raz przejdzie na własnej skórze, więcej nie będzie "pożyczała" cudzych rzeczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Niby taki błahy problem,a jednak..Mam podobny problem.Moja o 3 lata młodsza siostra tak samo podbiera mi z pokoju wszystko co się da-od kosmetyków przez akcesoria do wlosów po ubrania.Jest to niesamowicie denerwujące tym bardziej,że nie pomagają prośby i groźby.Pewnie wiele dziewczyn nie rozumie tego problemu i wydaje się on śmieszny ale wcale tak nie jest.
Rozumiem pożyczyć od siebie raz na jakiś czas jakiś ciuch,coś do umalowania się,ale nie non stop! To jest chamskie,ja zamykam swój kufer na klucz i go chowam.Chociaż ona ma 17 lat może przecież kupić sobie jakiś podklad,puder czy tusz do rzęs ewentualnie,bo czegoż więcej potrzebuje.Nie dość,że najpierw mimochodem podpatruje moje zabiegi,to potem zabiera mi wszystko.A ja za to płacę,ona połowę zabiera ! Nie wyobrażacie sobie jakie to irytujace dzielić z nią podkład,puder,odżywki i maski do włosów,szampon.Ja wszystko musiałam kupić sobie sama,nawet gdy miałam bardzo ograniczone fundusze,sama stopniowo odkrywać tajniki urody,a ona po prostu zakrada się i bierze sobie co jej się spodoba. Walczę z tym i szukam sposobów,powiem szczerze,że nie mam czasu i ochoty bawić się w jakies podmienianie,przelewanie, zamienianie.Wiem jedno-nie mam zamiaru wszystkim się dzielić,tym bardziej,że ona wobec mnie taka szczodra nie jest,zawsze idzie na łatwiznę,mał tego raczej się nie odwdzięcza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
No ja bym nic nie dosypywała ani nic z tych rzeczy, bo niech akurat to poważnie zaszkodzi to będą wyrzuty sumienia do końca życia.
Faktycznie poprosiłabym jakiegoś kolegę o pomoc, a w ostateczności zamówiła tego fachowca. Bo to co siostra robi jest nie w porządku, a skoro rozmowy nic nie dają to zamek tylko da...
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
to nie jest żaden argument. Skoro konkretne argumenty do niej nie trafiają, to zaczęłabym robić chamstwo, tak jak ona robi. Jej biznes co się z nią stanie. Mogła nie kraść!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Tak tylko te wszystkie super rady z zamkiem i kuferkiem na szyfr w żaden sposób nie rozwiązują problemu tylko go maskują. Cały czas będzie czuła obciążenie psychiczne czy aby na pewno wszystko pozamykała, schowała itp. Nie wiem czy to są dobre wyjścia, a raczej według mnie nie są.
Edytowane przez Lina9213 Czas edycji: 2012-12-19 o 20:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:30.