|
Notka |
|
Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Wzrost
Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie,czy jest jakiś sposób,żeby jeszcze urosnąć(albo rosnąć szybciej).Słyszałam o hormonie wzrostu,ale jest podawany tylko w skrajnych przypadkach.No i słyszałam o operacji wydłużenia nóg,ale to w Chinach i za żadne skarby(trwa długo i jest podobno cholernie bolesne).Czy są jakiś sposoby,na pobudzenie wzrostu np.ćwiczenia albo dieta (ja słyszałam,że trzeba jeść zielsko)??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Re: Wzrost
Wzrost jest zakodowany w genach i o ile nie ma jego zaburzeń związanych z chorobą to nie stosuje się leczenia mającego go przyspieszyć. Gospodarka hormonalna jest dość łatwa do rozregulowania i konsekwencje mogą być przykre. Poza tym leczenie takie ma sens tylko do okresu gdy kości mają szansę się wydłużyć. Po tym okresie nie ma przyrostu długości kości, natomiast zmieniają się dość niekorzystnie proporcje np. powiększają się dłonie. Właściwa dieta i ćwiczenia fizyczne (ale z unikaniem nadmiernych obciążeń i sportu wyczynowego) są podstawą harmonijnego rozwoju młodego organizmu i z pewnością działają korzystnie. Operacyjne wydłużenie nóg zmienia proporcje długości nóg do tułowia i trzeba się zastanowić, czy będą one korzystne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
wzrost
nie wiedzialam gdzie dokladnie powinnam to umiescic
![]() mam taki problem, że od 5-6 klasy podstawówki nic nie uroslam (obecnie jestem w 3gimnazjum). teraz mam dokladnie 164cm. nie jestem niska lecz niepokoji mnie to, że tak szybko przestalam rosnąc. w koncu w gimnazjum powinien nastepywac najintensywniejszy wzrost. Dodam, że nie jem mięsa, lecz robie co pól roku badania krwi i mam wszytsko w porządku. Powinnam udać sie z tym do lekarza? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dot.: wzrost
ja jestem na srydiach i mam 162...i co jestem gorsza??
to jest zwykły wzrost,przecietny;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
raczej chodzi mi o to, ze przez ok. 3-4 lata wogole nie uroslam .
dodam, że 2-3 razy w roku mam bole w stawie biodrowym. moja nauczycielka od wfu powiedziala mi, że te bóle sa "wzrostowe".. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
mysle ze kazdy lekarz powie ze taki ma wzrost i juz.Znam wiele dziewczyn które nawet 160 nie maja...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
nie wydaje mi się, że to jest jakiś problem, ja urosłam "swoje" w pierwszej gimnazjum i od tamtej pory nie urosłam nawet centymetra ,a za niedługo będę miała osiemnastkę. Może urosłaś już tyle ile powinnaś i dlatego nie rośniesz,ale dla potwierdzenia, że to nie jest żadne schorzenie udałabym się jednak na Twoim miejscu do lekarza
![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
powiem tyle urośniesz masz jeszcze jakieś 2-3 lata na rośnięcie, najlepiej rośnie się chyba na wakacje .
"Problemy w domu z hajsem, podwórko i szkoła Spotkania na ławce i bezcelowe picie Zastanów się nad tym czy tak ma wyglądać życie Debile nie widzicie jak wszystko można stracić Iść zawsze do przodu żeby tylko się wzbogacić..." ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Blond forever!
|
A ja o dziwo urosłam 1,5 cm po skończeniu 18 lat
![]() Wzrost jest nie do przewidzenia ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
A jakiego wzrostu są rodzice?
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
To akurat zaden problem;]
Mialam w podstawowce kolezanke, ktora w 2-3 klasie miala 167 cm wzrostu, a potem nic nie rosla. Zawsze byla najwyzsza, a w pozniejszym czasie inne dziewczyny Ja przerosly. I ten wzrost Jej zostal;] Mialam tez kumpla, ktory 30 cm urosl w 3 klasie liceum ![]() Grunt, zeby bylo w normie, a nie przejmowac sie, ze wiekszosc ludzi w takim, czy takim wieku rosnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
166 i 182
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
70 % to geny reszta odżywianie itd
"Problemy w domu z hajsem, podwórko i szkoła Spotkania na ławce i bezcelowe picie Zastanów się nad tym czy tak ma wyglądać życie Debile nie widzicie jak wszystko można stracić Iść zawsze do przodu żeby tylko się wzbogacić..." ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja rosłam do 15 r.ż. - osiągnęłam 164 cm i tak mi zostało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Ja podczas bilansu w 1 klasie gimnazjum miałam 163 wzrostu (w trampkach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
ja jestem w liceum i mam 164 cm.. nie urosłam od 5/6 klasy, właściwie to całe ciało się zatrzymało :P piersi tak samo duże - d, tyłek taki sam, stopa identyczna, nawet okres funkcjonuje identycznie przez cały czas.
zdarza się! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
![]()
Da się jakoś zatrzymać wzrost? Jeśli są takie sposoby to proszę was, pomóżcie! :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wzrost
Nie da się . Nie mamy na to żadnego wpływu. Słyszałam ze palenie zaburza hormony i przestaje się rosnąć ale i dojrzewać . Jeżeli jesteś w okresie dojrzewania to niestety ale nic z tym nie zrobisz i lepiej nie próbuj palić bo tylko pogorszysz sytuacje może będziesz wolniej rosnąć ale i nie będziesz sie prawidlowo rozwijac a to wpłynie na to jaka będziesz za pare lat . Więc pogódź się z losem i ciesz sie wysokim wzrostem bo na pewno wiele dziewczyn ci będzie zazdrościć . Ja chodze do 2 gim i mam 174cm wzrostu dziewczyny mi zazdroszczą i mam powodzenie u chłopaków
![]() Modelka ! ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
no fajnie, fajnie. A co z butami na obcasie? bo ja jak je założę to już mam lęk wysokości :p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
No ja wychodzę akurat z gimnazjum, i mam 170 cm. ale mi to strasznie przeszkadza! zakładam szpilki i mam 2 metry wysokości ;p może i mi zazdroszczą, ale moim zdaniem nie ma czego, jestem jak jedna wielka drąga. i wyższa od wszystkich ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
![]() http://pl.wikipedia.org/wiki/Somatostatyna |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:41.