|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Jak i co jeść w Święta żeby nie przytyć ?
Witam serdecznie wszystkie wizażanki i na wstępie życzę wszstkim i każdej z osobna Wesołych Świąt
![]() Zdecydowałąm się założyć ten wątek gdyż wraz ze zbiżającymi się świętami mam craz więsze obawy o swoją figurę i wagę. Nakreślę po krótce swoją sytuację: od września studiuję za granicą i z oczywistych względów odczuwam brak polskiego jedzenia (szczególnie białego sera (twarogu), piernika, ale też wędlin np. pieczonego schabu) które to moja kochana mamusia obiecała przygotować na Święta z myślą o mnie (wracam do domu w tym tygodniu). Od prawie dwóch miesięcy bardzo zmieniłam swoje nawyki żywieniowe co pozwoliło mi schudnąć ok. 4-5 kg. W skrócie: od końca listopada nie jem slodyczy, fast foodów a ilośc węglowodanó ograniczyłam do minimum, zmniejszyłam porcje posiłków i ich liczę do 3 dziennie. Zamiast korzystać z autobusu wybieram rower lub spacer. Poprawiłąm nie tylko swoją figurę (wysmuklałam) ale także samopoczucie i samoocenę. Nowy styl życia wprowadziłąm na stałe (albo przynajmniej na dłuższy okres czasu), nie chcę z tego rezygnować i wrócić do starych nawyków. Jednak majac w perspektywie święta w rornie rodzinnym i tradycyjne polskie wysokokaloryczne menu bożonarodzeniowe mam ogromne obawy jak przetrwać te święta? Boję się szczególnie, że przy stole gdy zobaczę przed sobą wszystkoe smakołyki których nie miałąm w ustach od przynajmniej 3 miesięcy ulegnę, stracę kontrolę, przestanę myśleć logicznie o jedzeniu słowem: rzucę się na nie. Dodam, że odkąd zminiłąm dietę wyrobiłam w sobie nowy sposób patrzenia na jedzenie - bez hedonistycznego podejścia, po prostu zdrowo i by się nasycić, nie przejeść. Od pażdziernika zaliczyłam jedynie 3 niewielkie wpadki: spróbowałam np. makaronu przygotowanego prze Włoszkę ale można powiedzieć, ze były to niegroźne bo jednorazowe wpadki i tylko na sróbowanie (tj. jakaś 1/4 normalnej porcji). Mam wrażenie, że trochę świruję na punkcie jedzenia ale z drugiej strony cieszę się, ze udało mi się przełąpamać i jeść np. słodyczne tylko oczami ![]() Czy możecie mi coś doradzić? Podsunąć jakieś wskazówki, triki JAK PRZEŻYĆ TE ŚWIĘTA ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak i co jeść w Święta żeby nie przytyć ?
Fakt-może trochę za bardzo świrujesz
![]() Nie ma takiej możliwości, żebyś przez dwa dni Świąt + wigilia odzyskała te stracone kilogramy. Poza tym, mamie będzie przykro. Poza tym-od tego sa Święta, no do jasnej Anielki! Trzeba na chwilę zapomnieć o diecie. Jak już musisz zrobić coś dietetycznego- to nie jedz do tego schabu ziemniaczków/chlebka. Nic Ci się nie stanie od tego, że zjesz trochę schabu i trochę ciasta i trochę czegoś tam jeszcze (a od twarogu to już chyba nikt w historii ludzkości nie przytył). Jedz, smacznego! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Po pierwsze, wedle tradycji każdego dania ze stołu jedynie próbujemy
![]() ![]() Nie ma możliwości, żebyś przez 3 dni odrobiła 5 kg, nawet jeśli waga odrobinę wzrośnie, to po powrocie do starych nawyków szybko się ustabilizuje na dawnym poziomie.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
dziękuję za odpowiedzi
![]() W sumie masz dobry sposób dance makabre.. jeść wszytsko ale po troszku ![]() Co do twarogu to źle się wyraziłąm... wiem, ze nie tuczy ale serniczek z takiego to już owszem ![]() Dzięki jeszcze raz, dziewczyny! Uspokoiyście mnie torchę :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja przede wszystkim sobie powtarzam, że największą głupotą byłoby nie jedzenie przez cały dzień, bo potem faktycznie rzuciłabyś się na wigilijne potrawy. Ja planuję za dnia normalnie jeść (jem do 16), a w Wigilię zrobię sobie "wolne" i oczywiście zasiądę z rodziną do kolacji. Liczę na to, że mój organizm jest przyzwyczajony do jedzenia niewielkich porcji, dzięki czemu uda mi się zjeść trochę, a nie od razu rzucę się na jedzenie. Najgorsze jest to, że uwielbiam pierogi i ciasta. W tym roku chcę jednak zacząć od ryb, bo je też bardzo lubię, a istnieje szansa, że się nimi najem i nie starczy miejsca na pierogi
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
dance makabre ja robię tak samo. wszystkiego po troszeczku spróbować, łącznie z ciastami- w święta niczego sobie nie odmawiam. dodatkowo szklanka wody przed każdym posiłkiem coby trochę mnioej zmieścić ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Szanowni Państwo,
przygotowanie racjonalnego jadłospisu to wyzwanie nie tylko przed wigilijną kolacją. O właściwe nawyki żywieniowe powinniśmy dbać przez cały rok. To ułatwi przygotowywanie świątecznych dań i pozwoli uniknąć przejedzenia czy niechcianych kilogramów. Jeśli skomponowanie zbilansowanej diety sprawia nam trudności, po pomoc można zwrócić się do specjalisty. Absolwent dietetyki, wie, jak ułożyć jadłospis, aby dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników, witamin i minerałów, jak zdrowo urozmaicać dietę i w jaki sposób pomóc osobom mającym kłopoty z utrzymaniem optymalnej wagi. Wsparcie specjalistów do spraw żywienia jest cenne również w okresie, kiedy częściej niż zazwyczaj odwiedzamy rodzinę i wspólnie świętujemy – mogą wówczas służyć fachową poradą, jak racjonalnie przygotowywać świąteczne potrawy. Najrozsądniej jest na taką specjalistyczną konsultację udać się już wcześniej, aby zdrowe podejście do Świąt nie było przykrym obowiązkiem, ale naturalną kontynuacją całorocznych właściwych nawyków. Wyższa Szkoła Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Ja akurat jestem szczupłą osobą, ale też nie chciałabym aby waga poszła w górę po świętach :P Ja mam takie sposoby: ograniczyć chleb (po prostu mniejsza ilość, nie jako dodatek do każdego dania), po jednej porcji jeść, po posiłkach pić dużo herbat (zielona, owocowe) , pić wodę, trochę ruchu (np; rowerek stacjonarny w domu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem na diecie. Z rzeczy zakazanych zjem na pewno barszcz z uszkami, bo jem go tylko raz w roku i kawałek sernika. Ryba, mięso to przeciez samo białko od niego się nie tyje
![]() btw. od 3 posiłków dziennie rozwalisz sobie metabolizm, powinno się jesc c trzy godziny, zeby organizm nie przeszedł na tryb oszczędny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
To nie do końca prawda, choć wyrażenie tryb oszczędny jest faktycznie niezbyt precyzyjne w tym wypadku. Chodzi o to, że gdy dostarczamy organizmowi energię często (dajmy na to co 3h), nie czuje on potrzeby magazynowania jej na potem (bo po co, skoro ma stałe, regularne dostawy), a to jak wiadomo zmniejsza ryzyko przyrostu tkanki tłuszczowej. Jedzenie 3 posiłków dziennie, mocno rozdzielonych w czasie, nie tyle przestawia organizm na tryb oszczędny, co po prostu zmusza go do magazynowania energii i sprzyja spożywaniu wielkich posiłków (gdy jesteśmy bardzo głodni to zjadamy więcej, niż jest to nam potrzebne, stąd nadmiary energetyczne).
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja na szczęście nie przepadam za słodkim więc ciasta itp mnie kusić nie będą. Natomiast nie odmówię sobie jedzonka, które jem tylko (przeważnie) raz w roku. Oooo co to to nie
![]() ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
pić dużo wody, nakładać małe porcje i chodzić na romantyczne spacery
![]()
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
ja stosuje metodę: "żadnego postu w ciągu dnia" - ja jem normalnie śniadanie- bogate w błonnik, mini obiad- najlepiej z dużą ilością warzyw (błonnik), wieczerzę wigilijną traktuję jak kolację- trochę popróbuję potraw i rezygnuję z ciast - chyba że coś bardzo nęci to skubnę jeden widelczyk od kogoś na degustację
![]() Edytowane przez jednataka20 Czas edycji: 2013-05-25 o 13:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze nie było Świąt a ja już byłam na trzech Wigiliach : w pracy, na uczelni i ze znajomymi, w między czasie kilka wypadów, jeszcze mam urodziny i urodziny moich braci, grudzień to dla mnie miesiąc obżarstwa
![]() Ale dziewczyny..hm.. w sumie nie powiem, że z umiarem bo często sama z łakomstwa nieźle się objadam, ale najlepiej w tym czasie wyłączyć zbędne myślenie i cieszyć się tą Świąteczną atmosferą. Pozdrawiam Wszystkie i życzę spokojnych, zdrowych i smakowitych Świąt ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja szczególnie zamierzam się dostosować do punktu - zamiast ciast-owoce!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
ciasta, ciesteczka to moja zmora:P a szczególnie te czekoladowe, makowe albo sernikkkkkk
![]() Yerba mate też polecam- siorrrrrbam razem z siostrą ![]() Edytowane przez siostraelwa Czas edycji: 2012-12-22 o 16:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ryba w galarecie,barszcz bez uszek
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:09.